Fermentum mobile FM41 - kvietinio mielės

Diskusijos apie įvairias mielių rūšis.
ATSAKYTI
Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 723
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Fermentum mobile FM41 - kvietinio mielės

Standartinė GiN »

Ačiū "Savas alus" už mieles. Prižadėjau pasidalinti įspūdžiais. Iš karto pasakysiu, kad mielės man patiko. Jos gana aktyvios, bet nėra visiškai nevaldomi žvėriukai, kaip dažnai būna kvietinio mielės.

Su jomis išviriau 2 rūšis alaus: dunkelweizen ir hefeweizen.

Dunkelis buvo su stipriai išreikštu tamsiųjų salyklų charakteriu, tai mielės buvo šiek tiek užgožtos, bet sufermentavo tvarkingai. Nusprendžiau išvirti tikrą hefeweizeną, kad atsiskleistų tie reklamuojami "gvazdikėliai ir bananai". Paėmiau paprastą klasikinį receptą 50/50 miežinio ir kvietinio salyklo, šiek tiek apynių ir FM41 mieles. Salinau gana žemoje temperatūroje, nes norėjau sausesnio alaus. Ir ką, gavosi mano nuomone turbūt geriausias mano išvirtas hefeweizenas. Bananų yra, bet ne per daug, nors fermentavau gana aukštoje 23C temperatūroje. Gvazdikėliai tik labai fone (fermentuojant šalčiau, turėtų labiau išryškėti). Pasirodė, kad mielės turi ir šiek tiek belgiškumo. Kadangi dariau sausą alų, vietomis primena witbier'ą. Belgiškumas pasireiškia tokiu lengvu pipiriškumu fone, panašiu į T58, bet žinoma ne tokiu stipriu.

Mielės nepigios, bet galima pasidaugint, o paskui lengvai naudot pakartotinai be jokio starterio - pakankamai gyvybingos. Galvoju virti dar vieną hefeweizeną ir pradžioje dėti mažiau mielių, įdomu, ko prigamins, kai bus sunkus startas :) Tiek įspūdžių šiam kartui.

Gal tie, kas ragavote, irgi pasidalintumėte įspūdžiai jau kaip alugėriai, ne aludariai?
Peckeli, Lrytas1, Dainiau, Žalvarini, gvolkai?
Vartotojo avataras
Dainius
Pranešimai: 284
Užsiregistravo: 2011-06-07, 10:49

Re: Fermentum mobile FM41 - kvietinio mielės

Standartinė Dainius »

Ragavau Alaus namuose, per paskaitą apie nano aludarystę. Paliko labai gerą įspūdį, daviau net 20 balų iš 25. Aliokas skaniai kvepia bananais, bet ne per įkyriai, kaip ir pastebėjai jau. Pasižymėjau, kad kiek trūksta kūno, čia turbūt ir dėl žemos salinimo temperatūros.
Šiaip labai smagiai geriasi.
Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 723
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Fermentum mobile FM41 - kvietinio mielės

Standartinė GiN »

Kūną tyčia tokį dariau - norėjosi sausesnio.
Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Fermentum mobile FM41 - kvietinio mielės

Standartinė Peckelis »

Kol kas tokie pastebėjimai. Darytas nedidelis (10 Plato) kvietinis. 60 ml šlapių mielių jau po šešių valandų pradėjo fermentaciją. Ir, kas nebūdinga kvietinėms, praktiškai neturi putos. Pora cm max. Įprasta trečdalio tūrio atsarga, bent šiuo atveju, pasirodė nereikalinga :)
Ir kažkaip netikiu, kad čia todėl, jog alus tekintas.
ATSAKYTI