Safale S-04 atenuacija

Diskusijos apie įvairias mielių rūšis.
Domaso

Safale S-04 atenuacija

Standartinė Domaso » 2016-03-30, 16:27

Pastebėjau, kad jau koks 5-as alus kai naudojau S-04 mieles, FG visada gaudavosi per .005~7 mažesnis nei pagal receptą (AK skaičiuoklės "defaultinė" atenuacija 75%). Sakykim alus pagal receptą turi būt FG 1.014, o man gaunasi 1.008. Salinu visada kaip tik vos vos į saldumo pusę... :?
O vat su kitom mielėm kažkaip visada pataikau FG pagal AK receptą arba šiek tiek nedatraukia per .001~2, tik tos S-04 kažkokios visada man labai ėdrios :D

Ar čia kažkas galėtų tai įtakot, ar tiesiog mielės pasitaiko gyvybingesnės? Pasidarė įdomu kaip Jums patiems – ar S-04 atenuacija išeina 75% ar daugiau?

Domaso

Re: Safale S-04 atenuacija

Standartinė Domaso » 2016-03-30, 19:42

Kaip tai kas per mada - mažiau patyrę juk skaičiuokle ir pasitiki, nesinervuok jau taip baisiai... :lol:
Va dabar man vėl naujiena - tikrai nežinojau kad tokiu būdu reikia mieles pačiam išsimatuot, iki šiol galvodavau, kad parašyta atenuacija daugmaž galima pasitikėt. Kad ir kaip ten būtų - praktiškai su S-04 tokį matavimą jau atlikau, nes vis gaunasi FG mažesnis per ~.006 (tas pats buvo ir APA'ai, ir AAA'ai, ir IPA'ai, ir Porteriui, ir Stautui.). Reiškiasi mano "fermentoriume" jos dirba 82~85% atenuacija...

Tiesiog įdomu buvo ar ir kitiems su S-04 toks rezultatas būna...

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Safale S-04 atenuacija

Standartinė Peckelis » 2016-03-31, 10:56

Niekas pervirš ir nesinervina.
Tik tavo, bent jau šitas klausimas, yra arba be atsakymo, arba atsakymui reikia perrašyti dvi-tris knygutes, kurių pavadinime yra žodis "yeast". Be atsakymo - turėjau omenyje, kad yra tiesiog visa eilė kriterijų ir jų kombinacijų, kurie įtakoja konkrečių mielių atenuaciją kiekvienu atveju. Tiesiog būna visaip. Man, pvz., saisono mielės, nors jų atenuacija rašoma apie 78%, man nuvalgo iki 90-93% paprastai.
Ir šitas mano parašymas yra pakankamai rimtas, ne juokais.

Domaso

Re: Safale S-04 atenuacija

Standartinė Domaso » 2016-03-31, 11:20

Na, suprantu, čia konkretaus atsakymo nebus... O ką būtų galima padaryt kad taip sausai neišfermentuotų, sakykim šviesų ar gintarinį elį sukramto iki 1.008, o man norėtųsi iki kokių 1.013? Ar tada salinti prie kokių 68'C ar daugiau, ar kokių priedų dėti?

Vartotojo avataras
Giords
Pranešimai: 316
Užsiregistravo: 2011-02-25, 11:25

Re: Safale S-04 atenuacija

Standartinė Giords » 2016-03-31, 11:50

Keistų problemų turit :D
Man paprastai nepasiekia numatytos atenuacijos lygio (tiek pirmos kartos mielės, tiek ir trečios), nors salinu ir virš 65C, ir žemesnėje temperatūroje.

Domaso

Re: Safale S-04 atenuacija

Standartinė Domaso » 2016-03-31, 12:51

Tai va, kad keistų... kad gerai mielės dirba tai puiku, bet kad labai jau sausai kartais sugraužia.. :)

Giords, tu čia apie S-04 kalbėjai kad nepasiekia numatytos atenuacijos ar apie kokias kitas? Man tai kol kas kaip taisyklė visada su S-04 taip, su kitom lyg ir ok. Paprastai visada rehidratuoju mieles arba darau starterį, gal kada reiks pabandyt sausas S-04 tiesiog ant misos užbarstyt...

Vartotojo avataras
Giords
Pranešimai: 316
Užsiregistravo: 2011-02-25, 11:25

Re: Safale S-04 atenuacija

Standartinė Giords » 2016-03-31, 13:36

Dažniausiai beriu sausas, bet kalbu ir apie 2-3-ios kartos. Paskutiniai mėnesiai su įvairiom lagerinėm, bet būna ir su S-04.

Domaso

Re: Safale S-04 atenuacija

Standartinė Domaso » 2016-03-31, 20:50

Turiu 3 termometrus ir visi patikrinti/sureguliuoti, rodo vienodai, prie 0 rodo 0, prie virimo rodo 100. Hidrometras irgi patikrintas distiliuotam vandenyje ir Plato 10 (1.040) tirpale – rodo per .001 daugiau, bet tą aš visada įvertinu.

Gali būt temperatūros netikslumai galbūt dėl mentalo temperatūrų susisluoksniavimo, kadangi po kiek laiko susisloksniuoja, bet aš stengiuosi kas 20 min. mentalą permaišyt ir iškart matuot.

Ok galim raukt šitą klausimą, čia tikrai tikslaus atsakymo nebus :D Tiesiog galvojau, kad gal ir kam kitam tokia "nelaimė" su S-04 vyksta :)
Labai dažnai naudoju S-04 mieles, dėl įvairovės reikės tolesniems eliams mėgint kitas mieles ir žiūrėt iki kiek suvalgys, jei vėl labai sausai, reiks ieškotis kame šaknys..

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Safale S-04 atenuacija

Standartinė Peckelis » 2016-03-31, 21:10

Nu va mano kolegai nesiseka su S04. Kelintą kartą jau vietoje planuoto 3 Plato susilaukia taip 4,5. Oi, sorry, vietoje 1.012 lieka 1.018 :) Taškosi rūgštimi piktas, nes neranda priežasties. O nedurnas :D

Domaso

Re: Safale S-04 atenuacija

Standartinė Domaso » 2016-03-31, 21:24

Peckelis rašė:Taškosi rūgštimi piktas, nes neranda priežasties. O nedurnas :D

Tai o ką man bekalbėt... :lol:
Kad prisiviriau 40 litrų ABA'os, tikėjausi toks pilnas/kiek salstelėjęs bus (1.014) - nė velnio, teks sausą 1.008 ryt :lol:

Vartotojo avataras
svyturys
Pranešimai: 212
Užsiregistravo: 2011-02-09, 08:54

Re: Safale S-04 atenuacija

Standartinė svyturys » 2016-03-31, 21:43

Šiaip tais ir prie 1.008 galima alų padaryti saldų, salyklinį. Vsia dela v rukach mastera :)

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 747
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Safale S-04 atenuacija

Standartinė AntaKalnietis » 2016-04-05, 13:45

Domaso, jei nori didesnio OG (kiek suprantu, tau norisi "daugiau alaus kūno"), tai salink aukštesnėje temperatūroje. Sakau dėl to, kad kaip tik dabar eksperimentuoju ir žaidžiuosi su salinimo temperatūromis, bandau įvairius step mashinimo variantus, tai varijuojant salinimo temperatūrą identiškų receptų OG gaunasi praktiškai identiški, o FG labai smarkiai skiriasi (OG abiejų buvo apie 1058, o FG vieno buvo 1011, kito net 1020). Antras dalykas (bent jau kiek aš pats iš praktikos pastebėjau) yra tai, kad S-04 gan kapriznos temperatūrai. T.y. fermentacija prie 18C ir prie 22-23C su jomis gali taip pat duoti nemenką skirtumą. Tad tikėtina, jog jei fermentuoji prie kokių 22-23C, tau FG gaunasi mažesnis už "receptinį".

AndriusK
Pranešimai: 108
Užsiregistravo: 2016-12-20, 22:54

Re: Safale S-04 atenuacija

Standartinė AndriusK » 2017-02-28, 22:46

Norėjau paklausti kiek laiko turi fermentuotis elis su S-04 mielėm? Techniniai dalykai čia: https://www.aludariuklubas.lt/receptas/11456-saor
Salinta ties 66 -+1.
1-5 dienomis ties 16° (graži tolygi fermentacija
5-7 dienomis ties 16° ( fermentacija stojo) cukringumas 1.021
7-9 dienomis jau perkėliau į 20° (fermentacija vangoka1.019)
Jau 11 parų fermentuoju ir viskas kaip sulėtintam kine.
Esmė tame kad turėtų iki 1.014 suvalgyt, bet jau ten gyvenimas sustojes..

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1761
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Safale S-04 atenuacija

Standartinė Gytis » 2017-03-01, 09:31

Ar tau svarbu kiek turi fermentuotis ar ką daryti toliau?
Turi fermentuotis savaitę, ar palengvėjo? Pilk į antrinę ir lauk dar 11 dienų. Tada matuok ir spręsk ką daryti toliau.

AndriusK
Pranešimai: 108
Užsiregistravo: 2016-12-20, 22:54

Re: Safale S-04 atenuacija

Standartinė AndriusK » 2017-03-01, 10:20

Svarbu žinoti kiek turi fermentuotis. Dabar kai žinau - nė kiek nelengviau...
OK supilsiu aš į antrinę, bet tai dauguma mielių liks pirminiame inde. Tuo atveju fermentacija lėtės.
O gal kažkiek dar aeruosis ir prasites cukraus naikinimas?
Aš tik garsiai pamasčiau kas būtų jei būtų. Jei klystu - pataisykit.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1761
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Safale S-04 atenuacija

Standartinė Gytis » 2017-03-01, 11:04

Tai gali ir nenupilti nuo mielių, nors tų mielių ten dar sočiai yra, gali būti tikras. Tiesiog fermentacija užstrigo, reikia daugiau laiko.

AndriusK
Pranešimai: 108
Užsiregistravo: 2016-12-20, 22:54

Re: Safale S-04 atenuacija

Standartinė AndriusK » 2017-03-01, 11:33

Laikas gydo :D taip ir darysiu...
Tik įdomu kokios galimos to priežastys?
Gal prastoka aeracija? Ar visgi 16° per šalta šioms mielėms? Reikia visgi taisyti kreivų rankų sindromą...
O dėl saldesnio salinimo... Nu taigi 66, o ne 70+....

Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 700
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Safale S-04 atenuacija

Standartinė GiN » 2017-03-01, 13:34

Ar rehidravai mieles, ar barstei sausas? Kokia buvo misos temperatūra suleidžiant mieles?

Kodėl fermentavai 16C? Tai beveik ribinė temperatūra šioms mielėms.

Va mielių aprašymas:
http://www.fermentis.com/wp-content/upl ... FA_S04.pdf

AndriusK
Pranešimai: 108
Užsiregistravo: 2016-12-20, 22:54

Re: Safale S-04 atenuacija

Standartinė AndriusK » 2017-03-01, 14:26

Rehidravau su ~200 ml vandens apie 30 min.
Mieles supyliau ties 24° temp.
Fermentavau šioj temp nes tiek yra rūsyje, namuose +21 (per šilta). Sprendimą tokį priėmiau nes tu man patarei per paskutinį VAK'ą.
16° aplinka, bet viduje, manau, šilčiau.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1761
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Safale S-04 atenuacija

Standartinė Gytis » 2017-03-01, 14:37

Maistra rašė:Nelabai matyt kur fermentacija užstrigo, susalino saldžiau, tai sakyčiau kad beveik finito. :)


Ne be to, žinoma. Bet mano patirtis rodo, kad tokiais atvejais geriau dar palaukti.

AndriusK
Pranešimai: 108
Užsiregistravo: 2016-12-20, 22:54

Re: Safale S-04 atenuacija

Standartinė AndriusK » 2017-03-01, 15:25

Šiandien (12 fermentacijos dieną) perpyliau į antrinę su 1.015 gal 1.016. Mielės kaip grindinys dugne :) viršuje burbuliukai plaukioja.
Ar iš burbuliukų galima daryti prielaidą, kad fermentacija dar vyksta?
Davarysiu iki 1.014 ir skairėt į balkoną kol neatšilo :D
Nu viskas kaip ir gerai, bet labai jau lėtai ;D
Kvietiniai kambaryre ties 21° per 3-4 paras didžiają dalį darbo atlikdavo su mielėm MauriBrew Weiss. O čia per puse mėnesio vos vos....
Gytis jau nebe pirmą kartą man gerą patarimą duodą ir ne tik alaus virime :)