Mieles

Diskusijos apie įvairias mielių rūšis.
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Vartotojo avataras
west
Pranešimai: 534
Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44

Mieles

Standartinė west »

verdu jau kelinta alų ir vis su S-04

nes prieš pradėdamas virti alų kažkur skaičiau kad su jomis paprasčiausia ir gerai viskas gaunasi,
bet kadangi jau kelintą verdu norėtusi pradėti eksperimentuoti.

Ir niekur forume neradau apie mieles info kad patogiai vienoj vietoj

gal sakau kur yra sukvalifikuota kur kas kaip?

nes tie s04, s55 ir t.t man nelabai ką sako :(
Vartotojo avataras
audryla
Pranešimai: 466
Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40

Re: Mieles

Standartinė audryla »

Apie Fermentis mieles...

Apie Wyest mieles

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Mieles

Standartinė Gytis »

Gali ieškoti receptų pagal mieles. Visada gali klausti kitų, visi mielai pasidalins patirtimi. Taip pat reikėtų pradėti lankytis aludarių klubų susirinkimuose, kurie vyksta Vilniuje, Kaune ir Šiauliuose. Paragautum alaus su kitomis mielėmis, būtų aiškiau.

Vartotojo avataras
west
Pranešimai: 534
Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44

Re: Mieles

Standartinė west »

tai kad Kaune dar nebuvo nei vieno :) dar laukiam
aciu audryla, labai issamu

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Mieles

Standartinė Gytis »

Buvo, tik atvirame nesiskelbdavo.

Vartotojo avataras
SavasAlus.lt
Pranešimai: 23
Užsiregistravo: 2011-02-03, 16:58

Re: Mieles

Standartinė SavasAlus.lt »

Lallemand/Danstar mielės

Vartotojo avataras
SavasAlus.lt
Pranešimai: 23
Užsiregistravo: 2011-02-03, 16:58

Re: Mieles

Standartinė SavasAlus.lt »

O čia apie australietiškas MauriBrew mieles jų puslapyje

Vartotojo avataras
aristonas
Pranešimai: 122
Užsiregistravo: 2011-02-09, 22:50

Re: Mieles

Standartinė aristonas »

iš tikro teko ragauti apynių šventėje alaus, virto su skirtingomis mielėmis. Alaus rūšis ta pati, tik mielės kitos. Skonis skiriasi labai stipriai. Labiausiai patiko galbūt S33, 58, 34/70

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Mieles

Standartinė Gytis »

T58 sakyčiau yra belgiško elio, o W34/70 - lagerio mielės. Nenuostabu, kad skonis skyrėsi :)

Vartotojo avataras
aristonas
Pranešimai: 122
Užsiregistravo: 2011-02-09, 22:50

Re: Mieles

Standartinė aristonas »

mano manymu ir žiniomis S-04 daro mažiausia įtaka skoniui

Vartotojo avataras
null
Pranešimai: 633
Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32

Re: Mieles

Standartinė null »

jei kalbi apie fermentis produkciją , tai linkčiau iš fermentis viršutinė fermentacijos mielių neutraliausiomis laikyti US-05.

Vartotojo avataras
aristonas
Pranešimai: 122
Užsiregistravo: 2011-02-09, 22:50

Re: Mieles

Standartinė aristonas »

Iš tikro, kiek teko bendrauti su Anglijos aludariais profesionalais, visi vieningai teigia, kad S-04 neutraliausios. Turiu iš Fermentis gavęs visų mielių aprašymus ir charakteristikas, tačiau negaliu įkelti, nes per dideli failai. Mielai visiems norintiems galiu persiusti į el. paštą.

Vartotojo avataras
audryla
Pranešimai: 466
Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40

Re: Mieles

Standartinė audryla »

Antram šios temos poste esu davęs nuorodą į Fermentis mielių aprašymą...

9 puslapyje yra mielių palyginimo lentelė, iš kurios matyt, kad neutralesnės yra US-05

Beto gamintojas US-05 aprašyme mini, kad su šiom mielėms alus gaunasi "very clean, crisp end palate"

Nors pačios neutraliausios iš Fermentis yra K-97, kurių Lietuvoje deja nemačiau...

Vartotojo avataras
pofke
Pranešimai: 273
Užsiregistravo: 2011-02-09, 12:16

Re: Mieles

Standartinė pofke »

anglijos aludariams s04 neutraliausios, nes us05 yra amerikietiško elio mielės;)

Vartotojo avataras
null
Pranešimai: 633
Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32

Re: Mieles

Standartinė null »

s04 yra vienintelės agliško elio mielės kurias gamina fermentis. Nebent aristonas teigia, jog fermentis s04 yra neutraliausios angliškos elio mielės tarpe visų gamintojų pasiūlos:)

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Mieles

Standartinė Regis »

O aš paskutinio virimo alui supyliau Brewferm Lager ir... ir nieko :(

"Neužsivedė" :( Matyt reiks pilt lauk ir virt iš naujo.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Mieles

Standartinė Gytis »

Kada mieles uždėjai, kiek laiko praėjo? FG matavai? Jeigu neburbuliavo, dar nereiškia, kad fermentacija nevyko. Kaip alaus paviršius atrodo?

Vartotojo avataras
erstikis
Pranešimai: 198
Užsiregistravo: 2011-02-09, 07:59

Re: Mieles

Standartinė erstikis »

Čia turbūt gausis panašus variantas kaip man:

http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas ... o%20HELLES

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Mieles

Standartinė Regis »

Viską dariau kaip visada: ataušinau misą iki +24C, supyliau į kubilą rauginimui, pasimatavau OG (buvo 1.045) apsidžiaugiau, padėjau kubilą į vietą, ant paviršiaus tolygiai išbarsčiau mieles ir uždengęs dangtį įdėjau vamzdelį su vandeniu.

Kubilo dangtį po dienos kiek papūtė, bet burbsėt nepradėjo. Taip ir prastovėjo visą savaitę. Aplinkos t=18..21C

Vakar iš kraniuko įsipyliau, pamatavau. FG 1.040

Spalva "skysta" - kur kas šviesesnė nei prieš rūgimą. Ir skonis "bloznas" - na toks... joks.

Kai atrodo paviršius - nemačiau. Nebuvau dangčio nukėlęs. Bet spėju, kad reiks šitą versti lauk ir virti naują...

Vienintelė naujovė buvo naujai nusipirktas kubilas iš "savoalaus" - bet jis buvo paruoštas kaip reikia: perplautas, praskalautas dezinfektoriumi, dar karta vandeniu praskalautas.

Žodžiu pirmosios netektys dėl neaiškios priežasties.

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Mieles

Standartinė Regis »

Erstikis: taip, mano istorija labai panaši. Spėju, kad mielės prastos arba mano rankos kreivos šioms mielėms :) Bandysiu kitą partiją su kitomis...

O ką daryt su šiuo alum? Jis stovi jau savaitę. Dar savaitę palaikyt, matuot ir bandyt pilstyt? Ar kaip?

Vartotojo avataras
Modeslovas
Pranešimai: 166
Užsiregistravo: 2011-08-25, 09:40

Re: Mieles

Standartinė Modeslovas »

Mano baltijos porteris burbulo neleido visa savaite. Pakeiciau burbuliatoriu , susjudinau kibira pradejo judet. Išsifermentavo per 3 savaites.

Vartotojo avataras
null
Pranešimai: 633
Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32

Re: Mieles

Standartinė null »

prie 24C nerehidratuotas lagerio mieles supylęs galėjai jas ir "sudegint"...

Vartotojo avataras
Modeslovas
Pranešimai: 166
Užsiregistravo: 2011-08-25, 09:40

Re: Mieles

Standartinė Modeslovas »

Tai nešk prie 10C ir palik ramiai savaitelei.Turetu normoj buti viskas.

Tiesa brewferminiu lager nemegstu ir asx kaprizingos jos kazkokios.

Vartotojo avataras
pofke
Pranešimai: 273
Užsiregistravo: 2011-02-09, 12:16

Re: Mieles

Standartinė pofke »

Čia šiek tiek nukrypstant nuo temos, bet ar bandėt kas nors mieles su glicerinu išsaugot? T.y. praplaut mieles, praplautas sumaišyt su glicerinu santykiu 3:7 ir tada šaldytuvas, o po to į šaldiklį jas dėt? Skaičiau, kad taip jas galima išlaikyti gyvybingas žymiai ilgiau.
P.s. jeigu niekas nebandėt, teks pabandyt man;)

Vartotojo avataras
Modeslovas
Pranešimai: 166
Užsiregistravo: 2011-08-25, 09:40

Re: Mieles

Standartinė Modeslovas »

Glicerino nebandem. Bet kolega vietoj saldytuvo igrudo i saldymo kamera. Paskui starteri su cukrum padare tai užbujojo normaliai.

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Mieles

Standartinė Regis »

Modeslovas: tai išnešt savaitei prie +10 ir po savaitės išpilstyt į butelius? Ar teisingai supratau?

Vartotojo avataras
Zydrius
Pranešimai: 160
Užsiregistravo: 2011-06-23, 10:06

Re: Mieles

Standartinė Zydrius »

būt geriausia šią diskusiją prie recepto vystyt manau.

man šiandien buvo paprastas bajeriukas, vandens į burbuliatorių buvau perdaug pripylęs. tai nupyliai kad būtų tiek kiek reikia (mietke-mietke) ir prasidėjo darbelis:) lageriukas gal mažiau jėgų turi.
palik ramiai tol, kol gausi gerą FG. ne kokį ten 1.020, o iki normalių 1.012 ar kiek receptas numato.
gali jį ramiausiai dabar pasukt keletą minučių (paaeruot taipsakant), statyt kur kokie 12-14 C, manau. padėk jam įsivažiuot.

Vartotojo avataras
Modeslovas
Pranešimai: 166
Užsiregistravo: 2011-08-25, 09:40

Re: Mieles

Standartinė Modeslovas »

Tai pamatuosi po savaiteles kas gavos. Matysi ar gravity sumazejo. Jei sumažėjo tiek kiek reikia pili i butelius. Jei sumažėjo bet ne tie kiek reikia lauki dar. Jei liko tas pats 1040 irgi pili tik kitur )))).

Pastebejau , kad procesas vyksta nors burbulo ir neleidzia. Kad ir stoutas paskutinis mano bujojo kaip pabludes kol nuo 1075 iki 1040 paskui tylu nei burbulo. Dar po savaites matuoju jau 1020.

O su lagerinem mielem prie 10C tai gali kelias savaites fermentuotis ir jokio burbulo nebuti.

Vartotojo avataras
Modeslovas
Pranešimai: 166
Užsiregistravo: 2011-08-25, 09:40

Re: Mieles

Standartinė Modeslovas »

@žydrius. Tai dar jei burbuletorius is "Senuku" pirktas irgi buna lageris nepramusa, ten jie kitokie truputi nei svam aluj.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Mieles

Standartinė Gytis »

Regi, pilstyti į butelius nepasibaigus fermentacijai yra pavojinga, nes buteliai gali pradėti sproginėti. Todėl reikia laukti, kol pasibaigs fermentacija. Nors jeigu per tiek laiko fermentacija normaliai neprasidėjo, gero jau turbūt nieko nebus. Ko gero ir infekcija kokia nors jau galėjo užsiveisti.
Šiaip jau lagerius fermentuoti reikėtų žemesnėse temperatūrose. Misą reikėtų ataušinti bent iki 12C. 10C būtų dar geriau. Aplinkos temperatūra gali būti ir 5-6C. Dabar balkone lagerį fermentuoju, aplinkos temperatūra 4-5 laipsniai, procesas vyksta pilna greičiu. Mat dauguma mielių sugeba susikurti sau reikiamas sąlygas. Nors yra ir kaprizingų.
Kadangi mieles barstei, tai spėju, kad vadinamosios rehidracijos nedarei. Tokiu atveju apie 50 proc. mielių žūsta. Tavo 26 litrams teoriškai reikėtų beveik 3 pakelių sausų mielių, o gavo tik 0,5. Todėl viskas vyksta labai lėtai. Jeigu infekcijos dar nepasigavai, tai gal dar partija nėra prarasta. Nešk kur vėsiau ir lauk. Bet tai toks nervus tampantis užsiėmimas spėlioti ar užsives mielės. Nors jos vis tiek užsives, nes maisto turi ir temperatūros ne ekstremalios.

Jeigu tokių trilerių nemėgsti, geriau kitų mielių uždėti, tarkime US-05(56).

BUTTON_TOPIC_LOCKED