Mieles
- west
- Pranešimai: 534
- Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44
Mieles
verdu jau kelinta alų ir vis su S-04
nes prieš pradėdamas virti alų kažkur skaičiau kad su jomis paprasčiausia ir gerai viskas gaunasi,
bet kadangi jau kelintą verdu norėtusi pradėti eksperimentuoti.
Ir niekur forume neradau apie mieles info kad patogiai vienoj vietoj
gal sakau kur yra sukvalifikuota kur kas kaip?
nes tie s04, s55 ir t.t man nelabai ką sako
nes prieš pradėdamas virti alų kažkur skaičiau kad su jomis paprasčiausia ir gerai viskas gaunasi,
bet kadangi jau kelintą verdu norėtusi pradėti eksperimentuoti.
Ir niekur forume neradau apie mieles info kad patogiai vienoj vietoj
gal sakau kur yra sukvalifikuota kur kas kaip?
nes tie s04, s55 ir t.t man nelabai ką sako
- audryla
- Pranešimai: 466
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40
Re: Mieles
Apie Fermentis mieles...
Apie Wyest mieles
Apie Wyest mieles
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Mieles
Gali ieškoti receptų pagal mieles. Visada gali klausti kitų, visi mielai pasidalins patirtimi. Taip pat reikėtų pradėti lankytis aludarių klubų susirinkimuose, kurie vyksta Vilniuje, Kaune ir Šiauliuose. Paragautum alaus su kitomis mielėmis, būtų aiškiau.
- west
- Pranešimai: 534
- Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44
Re: Mieles
tai kad Kaune dar nebuvo nei vieno dar laukiam
aciu audryla, labai issamu
aciu audryla, labai issamu
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Mieles
Buvo, tik atvirame nesiskelbdavo.
- SavasAlus.lt
- Pranešimai: 23
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 16:58
Re: Mieles
Lallemand/Danstar mielės
- SavasAlus.lt
- Pranešimai: 23
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 16:58
Re: Mieles
O čia apie australietiškas MauriBrew mieles jų puslapyje
- aristonas
- Pranešimai: 122
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 22:50
Re: Mieles
iš tikro teko ragauti apynių šventėje alaus, virto su skirtingomis mielėmis. Alaus rūšis ta pati, tik mielės kitos. Skonis skiriasi labai stipriai. Labiausiai patiko galbūt S33, 58, 34/70
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Mieles
T58 sakyčiau yra belgiško elio, o W34/70 - lagerio mielės. Nenuostabu, kad skonis skyrėsi
- aristonas
- Pranešimai: 122
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 22:50
Re: Mieles
mano manymu ir žiniomis S-04 daro mažiausia įtaka skoniui
- null
- Pranešimai: 633
- Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32
Re: Mieles
jei kalbi apie fermentis produkciją , tai linkčiau iš fermentis viršutinė fermentacijos mielių neutraliausiomis laikyti US-05.
- aristonas
- Pranešimai: 122
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 22:50
Re: Mieles
Iš tikro, kiek teko bendrauti su Anglijos aludariais profesionalais, visi vieningai teigia, kad S-04 neutraliausios. Turiu iš Fermentis gavęs visų mielių aprašymus ir charakteristikas, tačiau negaliu įkelti, nes per dideli failai. Mielai visiems norintiems galiu persiusti į el. paštą.
- audryla
- Pranešimai: 466
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40
Re: Mieles
Antram šios temos poste esu davęs nuorodą į Fermentis mielių aprašymą...
9 puslapyje yra mielių palyginimo lentelė, iš kurios matyt, kad neutralesnės yra US-05
Beto gamintojas US-05 aprašyme mini, kad su šiom mielėms alus gaunasi "very clean, crisp end palate"
Nors pačios neutraliausios iš Fermentis yra K-97, kurių Lietuvoje deja nemačiau...
9 puslapyje yra mielių palyginimo lentelė, iš kurios matyt, kad neutralesnės yra US-05
Beto gamintojas US-05 aprašyme mini, kad su šiom mielėms alus gaunasi "very clean, crisp end palate"
Nors pačios neutraliausios iš Fermentis yra K-97, kurių Lietuvoje deja nemačiau...
- pofke
- Pranešimai: 273
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 12:16
Re: Mieles
anglijos aludariams s04 neutraliausios, nes us05 yra amerikietiško elio mielės;)
- null
- Pranešimai: 633
- Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32
Re: Mieles
s04 yra vienintelės agliško elio mielės kurias gamina fermentis. Nebent aristonas teigia, jog fermentis s04 yra neutraliausios angliškos elio mielės tarpe visų gamintojų pasiūlos:)
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Mieles
O aš paskutinio virimo alui supyliau Brewferm Lager ir... ir nieko
"Neužsivedė" Matyt reiks pilt lauk ir virt iš naujo.
"Neužsivedė" Matyt reiks pilt lauk ir virt iš naujo.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Mieles
Kada mieles uždėjai, kiek laiko praėjo? FG matavai? Jeigu neburbuliavo, dar nereiškia, kad fermentacija nevyko. Kaip alaus paviršius atrodo?
- erstikis
- Pranešimai: 198
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 07:59
Re: Mieles
Čia turbūt gausis panašus variantas kaip man:
http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas ... o%20HELLES
http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas ... o%20HELLES
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Mieles
Viską dariau kaip visada: ataušinau misą iki +24C, supyliau į kubilą rauginimui, pasimatavau OG (buvo 1.045) apsidžiaugiau, padėjau kubilą į vietą, ant paviršiaus tolygiai išbarsčiau mieles ir uždengęs dangtį įdėjau vamzdelį su vandeniu.
Kubilo dangtį po dienos kiek papūtė, bet burbsėt nepradėjo. Taip ir prastovėjo visą savaitę. Aplinkos t=18..21C
Vakar iš kraniuko įsipyliau, pamatavau. FG 1.040
Spalva "skysta" - kur kas šviesesnė nei prieš rūgimą. Ir skonis "bloznas" - na toks... joks.
Kai atrodo paviršius - nemačiau. Nebuvau dangčio nukėlęs. Bet spėju, kad reiks šitą versti lauk ir virti naują...
Vienintelė naujovė buvo naujai nusipirktas kubilas iš "savoalaus" - bet jis buvo paruoštas kaip reikia: perplautas, praskalautas dezinfektoriumi, dar karta vandeniu praskalautas.
Žodžiu pirmosios netektys dėl neaiškios priežasties.
Kubilo dangtį po dienos kiek papūtė, bet burbsėt nepradėjo. Taip ir prastovėjo visą savaitę. Aplinkos t=18..21C
Vakar iš kraniuko įsipyliau, pamatavau. FG 1.040
Spalva "skysta" - kur kas šviesesnė nei prieš rūgimą. Ir skonis "bloznas" - na toks... joks.
Kai atrodo paviršius - nemačiau. Nebuvau dangčio nukėlęs. Bet spėju, kad reiks šitą versti lauk ir virti naują...
Vienintelė naujovė buvo naujai nusipirktas kubilas iš "savoalaus" - bet jis buvo paruoštas kaip reikia: perplautas, praskalautas dezinfektoriumi, dar karta vandeniu praskalautas.
Žodžiu pirmosios netektys dėl neaiškios priežasties.
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Mieles
Erstikis: taip, mano istorija labai panaši. Spėju, kad mielės prastos arba mano rankos kreivos šioms mielėms Bandysiu kitą partiją su kitomis...
O ką daryt su šiuo alum? Jis stovi jau savaitę. Dar savaitę palaikyt, matuot ir bandyt pilstyt? Ar kaip?
O ką daryt su šiuo alum? Jis stovi jau savaitę. Dar savaitę palaikyt, matuot ir bandyt pilstyt? Ar kaip?
- Modeslovas
- Pranešimai: 166
- Užsiregistravo: 2011-08-25, 09:40
Re: Mieles
Mano baltijos porteris burbulo neleido visa savaite. Pakeiciau burbuliatoriu , susjudinau kibira pradejo judet. Išsifermentavo per 3 savaites.
- null
- Pranešimai: 633
- Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32
Re: Mieles
prie 24C nerehidratuotas lagerio mieles supylęs galėjai jas ir "sudegint"...
- Modeslovas
- Pranešimai: 166
- Užsiregistravo: 2011-08-25, 09:40
Re: Mieles
Tai nešk prie 10C ir palik ramiai savaitelei.Turetu normoj buti viskas.
Tiesa brewferminiu lager nemegstu ir asx kaprizingos jos kazkokios.
Tiesa brewferminiu lager nemegstu ir asx kaprizingos jos kazkokios.
- pofke
- Pranešimai: 273
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 12:16
Re: Mieles
Čia šiek tiek nukrypstant nuo temos, bet ar bandėt kas nors mieles su glicerinu išsaugot? T.y. praplaut mieles, praplautas sumaišyt su glicerinu santykiu 3:7 ir tada šaldytuvas, o po to į šaldiklį jas dėt? Skaičiau, kad taip jas galima išlaikyti gyvybingas žymiai ilgiau.
P.s. jeigu niekas nebandėt, teks pabandyt man;)
P.s. jeigu niekas nebandėt, teks pabandyt man;)
- Modeslovas
- Pranešimai: 166
- Užsiregistravo: 2011-08-25, 09:40
Re: Mieles
Glicerino nebandem. Bet kolega vietoj saldytuvo igrudo i saldymo kamera. Paskui starteri su cukrum padare tai užbujojo normaliai.
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Mieles
Modeslovas: tai išnešt savaitei prie +10 ir po savaitės išpilstyt į butelius? Ar teisingai supratau?
- Zydrius
- Pranešimai: 160
- Užsiregistravo: 2011-06-23, 10:06
Re: Mieles
būt geriausia šią diskusiją prie recepto vystyt manau.
man šiandien buvo paprastas bajeriukas, vandens į burbuliatorių buvau perdaug pripylęs. tai nupyliai kad būtų tiek kiek reikia (mietke-mietke) ir prasidėjo darbelis:) lageriukas gal mažiau jėgų turi.
palik ramiai tol, kol gausi gerą FG. ne kokį ten 1.020, o iki normalių 1.012 ar kiek receptas numato.
gali jį ramiausiai dabar pasukt keletą minučių (paaeruot taipsakant), statyt kur kokie 12-14 C, manau. padėk jam įsivažiuot.
man šiandien buvo paprastas bajeriukas, vandens į burbuliatorių buvau perdaug pripylęs. tai nupyliai kad būtų tiek kiek reikia (mietke-mietke) ir prasidėjo darbelis:) lageriukas gal mažiau jėgų turi.
palik ramiai tol, kol gausi gerą FG. ne kokį ten 1.020, o iki normalių 1.012 ar kiek receptas numato.
gali jį ramiausiai dabar pasukt keletą minučių (paaeruot taipsakant), statyt kur kokie 12-14 C, manau. padėk jam įsivažiuot.
- Modeslovas
- Pranešimai: 166
- Užsiregistravo: 2011-08-25, 09:40
Re: Mieles
Tai pamatuosi po savaiteles kas gavos. Matysi ar gravity sumazejo. Jei sumažėjo tiek kiek reikia pili i butelius. Jei sumažėjo bet ne tie kiek reikia lauki dar. Jei liko tas pats 1040 irgi pili tik kitur )))).
Pastebejau , kad procesas vyksta nors burbulo ir neleidzia. Kad ir stoutas paskutinis mano bujojo kaip pabludes kol nuo 1075 iki 1040 paskui tylu nei burbulo. Dar po savaites matuoju jau 1020.
O su lagerinem mielem prie 10C tai gali kelias savaites fermentuotis ir jokio burbulo nebuti.
Pastebejau , kad procesas vyksta nors burbulo ir neleidzia. Kad ir stoutas paskutinis mano bujojo kaip pabludes kol nuo 1075 iki 1040 paskui tylu nei burbulo. Dar po savaites matuoju jau 1020.
O su lagerinem mielem prie 10C tai gali kelias savaites fermentuotis ir jokio burbulo nebuti.
- Modeslovas
- Pranešimai: 166
- Užsiregistravo: 2011-08-25, 09:40
Re: Mieles
@žydrius. Tai dar jei burbuletorius is "Senuku" pirktas irgi buna lageris nepramusa, ten jie kitokie truputi nei svam aluj.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Mieles
Regi, pilstyti į butelius nepasibaigus fermentacijai yra pavojinga, nes buteliai gali pradėti sproginėti. Todėl reikia laukti, kol pasibaigs fermentacija. Nors jeigu per tiek laiko fermentacija normaliai neprasidėjo, gero jau turbūt nieko nebus. Ko gero ir infekcija kokia nors jau galėjo užsiveisti.
Šiaip jau lagerius fermentuoti reikėtų žemesnėse temperatūrose. Misą reikėtų ataušinti bent iki 12C. 10C būtų dar geriau. Aplinkos temperatūra gali būti ir 5-6C. Dabar balkone lagerį fermentuoju, aplinkos temperatūra 4-5 laipsniai, procesas vyksta pilna greičiu. Mat dauguma mielių sugeba susikurti sau reikiamas sąlygas. Nors yra ir kaprizingų.
Kadangi mieles barstei, tai spėju, kad vadinamosios rehidracijos nedarei. Tokiu atveju apie 50 proc. mielių žūsta. Tavo 26 litrams teoriškai reikėtų beveik 3 pakelių sausų mielių, o gavo tik 0,5. Todėl viskas vyksta labai lėtai. Jeigu infekcijos dar nepasigavai, tai gal dar partija nėra prarasta. Nešk kur vėsiau ir lauk. Bet tai toks nervus tampantis užsiėmimas spėlioti ar užsives mielės. Nors jos vis tiek užsives, nes maisto turi ir temperatūros ne ekstremalios.
Jeigu tokių trilerių nemėgsti, geriau kitų mielių uždėti, tarkime US-05(56).
Šiaip jau lagerius fermentuoti reikėtų žemesnėse temperatūrose. Misą reikėtų ataušinti bent iki 12C. 10C būtų dar geriau. Aplinkos temperatūra gali būti ir 5-6C. Dabar balkone lagerį fermentuoju, aplinkos temperatūra 4-5 laipsniai, procesas vyksta pilna greičiu. Mat dauguma mielių sugeba susikurti sau reikiamas sąlygas. Nors yra ir kaprizingų.
Kadangi mieles barstei, tai spėju, kad vadinamosios rehidracijos nedarei. Tokiu atveju apie 50 proc. mielių žūsta. Tavo 26 litrams teoriškai reikėtų beveik 3 pakelių sausų mielių, o gavo tik 0,5. Todėl viskas vyksta labai lėtai. Jeigu infekcijos dar nepasigavai, tai gal dar partija nėra prarasta. Nešk kur vėsiau ir lauk. Bet tai toks nervus tampantis užsiėmimas spėlioti ar užsives mielės. Nors jos vis tiek užsives, nes maisto turi ir temperatūros ne ekstremalios.
Jeigu tokių trilerių nemėgsti, geriau kitų mielių uždėti, tarkime US-05(56).