Mieles

Diskusijos apie įvairias mielių rūšis.
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Vartotojo avataras
audryla
Pranešimai: 466
Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40

Re: Mieles

Standartinė audryla »

OMG

Vyteni... nesuleisk mielių, jei misos T yra didesnis nei 20C ir neturėsi jokių problemų...

Tas berželis pamiškėj ir be Tavo alaus/mielių gerai žaliuos :-)

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Mieles

Standartinė Gytis »

Pilk į 20C, kaip parašyta. Ir nešk iš karto į darbinę temperatūrą.
Ir turėk kantrybės, gali reikti palaukti 1,5 paros.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Mieles

Standartinė Gytis »

Šiaip geriau tokį didelį alų kitą kartą daryk su antros trečios kartos mielėmis, kada jos stipriausios ir jų jau daug yra.

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Mieles

Standartinė Regis »

@Vytenis: kaip su darbinem temperaturom? jei darbine 9-15, o supilsiu i 23C vandeni?
Rehidratacijos t yra 23-26C. Vadinasi drąsiai pili sausas mieles, abu pakelius, į 23C misą, statai fermenterį ant vėsių grindų ar į šaldytuvą, kuriame vyks fermentacija ir eini ramiai miegoti.
Kas vyks fermenteryje: kol t bus +23C ir lėtai kris - mielės ramiai rehidratuosis ir pradės daugintis. Per tą laiką misa atvės iki darbinės ir prasidės normali fermentacija.
Kitas variantas kantresniems: misą aušini toliau, o mieles rehidratuoji atskirai (http://alusalus.lt/2012/12/mieles-rehid ... starteris/). Kai alus atvėso iki temperatūros, artimos darbinei, pili į fermenterį ir tada supili rehidratuotas mieles.
Esminis skirtumas yra infekcija, kurią įtakoja aplinkos sąlygos. Jeigu alų verdi namų virtuvėje, kur prieš tai žmona troškino raugintus kopūstus - nežaisk su rehidratacija, pilk mieles prie +23C tiesiai į fermenterį ir nešk vėsinti. Jei turi alaus virimui patalpas, kurios nesusiję su maisto gamybos / rūgimo procesais - ramiai rehidratuok mieles ir lygiagrečiai atvėsink misą.

Vartotojo avataras
Vytenis
Pranešimai: 171
Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51

Re: Mieles

Standartinė Vytenis »

Atvesinau vakar misa iki 20C, Rehidratavau mieles irgi prie 20C, viska supyliau ir isnesiau fermentuotis. Po 12valandu jau burbuliuoja, misos t 13C. aplinkos 11,5C. Tikriausiai gerai? Net kantrybes nereikejo laukti :) Jo, virimas jau vyksta garaze, su dujiniu degikliu ir saldymas su gyvatuku. Zodziu upgrade'ai vyksta :)

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Mieles

Standartinė Gytis »

Viskas ok, turėtų būti gerai. Koks receptas?

Vartotojo avataras
Vytenis
Pranešimai: 171
Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51

Re: Mieles

Standartinė Vytenis »

http://www.atvirasalus.lt/recipes/view/1788

sitas, tik tipple salyklo neturejo, tai pakeite i pale-ale. Susivedes recepta turejau gauti apie 1.075, gavau 1.060 ir labai nepergyvenu, nes prigasdinot cia mane su per mazu mieliu kiekiu :) siaip ar taip, bandysiu jas issaugoti antram virimui.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Mieles

Standartinė Gytis »

Po didelio alaus mielės būna pavargusios, pagal teoriją. Bet 1,060 nėra toks didelis, neturėtų būti blogai.

Aš tai paprastai pirmą virimą su nauju pakeliu darau kokį OG 1,048 ir šviesų, paskui verdu didesnius ir tamsesnius, jeigu tokius suplanavęs.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Mieles

Standartinė Gytis »

O šiaip matau atsiliepimai prie recepto labai geri. Jeigu bus geras alus, pateik į Taurę(Aludarių taurė 2014).

Vartotojo avataras
Vytenis
Pranešimai: 171
Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51

Re: Mieles

Standartinė Vytenis »

O kiek man tu w34/70 palikt antriniam naudojimui? Turiu tik viena fermenteri, todel surinksiu mieles ir savaite pailset duosiu, kol antrine darysiu.. Ar kiek surinksiu tiek ir pilt i sita http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas/5506-1-asis

Ir uzmeskit aki, jei galit, ar nenusisnekejau labai su receptu..

Aciu.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Mieles

Standartinė Gytis »

O kaip tu antrinę darysi su vienu fermenteriu jeigu ne paslaptis?

Antras klausimas - kodėl ne šitą alų pirmą virei, o tą didelį? Tiek to, gali neatsakyti. Bet pagalvok apie tai.

Antram reikės apie 400-500 ml. Bet jeigu ilgai laikysi iki antros fermentacijos, gali ir daugiau įdėti. Ir pasiimk didesnį stiklainį, nes jeigu iki kraštų pavarysi, tai tada bus linksma pažiūrėti, kaip atidarinėsi. Palik bent trečdalį laisvą.
O šiaip jeigu galvoji ir toliau alų virti, pirk antrą, o gal iš karto ir trečią fermenterį. Vis tiek anksčiau ar vėliau nusipirksi, tai geriau iš karto pirkti ir patogiai sau gyventi. Na bet jeigu darysi vieną alų per ketvirtį, tada gal ir nereikia.

Vartotojo avataras
Vytenis
Pranešimai: 171
Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51

Re: Mieles

Standartinė Vytenis »

As turiu viena fermenteri ir viena salinimo/perpylimo kibira. Jie is SA, skiriasi tik dangtis, tai perpilsiu ir dangti fermentavimo isploves vel uzmausiu ant antrinio. Del kiekio aisku, kaip ir del fermenteriu deficito mano "bravore". Labai noriu stiklinio, kad matyciau, ka ir kaip tos meles daro. Bet tada vel prasideda-sifonai ir t.t.

Vartotojo avataras
Vytenis
Pranešimai: 171
Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51

Re: Mieles

Standartinė Vytenis »

Prizadekit nesijuokti. Siandien perpyliau lageri i antrine, surinkau mieles i du stiklainius. Beda ta, kad viename is ju buvo pries tai agurkeliai... Isploviau, pripyliau verdancio vandens sklidinai, tada igrudau i duchovke, iskaitinau prie 120C. Vistiek kvapas jauciasi. Tada dar su chemipro isploviau, isskalavau, ir kadangi neturejau kito stiklainio, surinkau ir i sita. Kaip elgtis-ar po berzeliu, ar naudot, visgi ka tie vargsiukai kedainiu agurkeliai pries tokias grobuoniskas mieles...

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Mieles

Standartinė Peckelis »

Kitas alus su agurkėlinėmis mielėmis privalo būti pavadintas "Geras vaizdelis". O pažado nesijuokti tai nė nesitikėk:)). Šiaip po viso to, ką su tuo stiklainiu neveikei, jokio zarazno daikto neturėjo likti. Šiaip iškaitinimą daryk prie 160-180 C, bus tikriau.

Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1149
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Mieles

Standartinė Lrytas1 »

ir dek į orkaite tuščius stiklainius, pageidautina prieš tai praplaut feiriu kol kvapo jokio neliks :)

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Mieles

Standartinė Regis »

@Vytenis: o tu turi namuose indaplovę?

Vartotojo avataras
Vytenis
Pranešimai: 171
Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51

Re: Mieles

Standartinė Vytenis »

Turiu, joje stiklainiai buvo isplauti, kvapas liko vistiek.

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Mieles

Standartinė Regis »

Stebuklas...

Aš išplaunu stiklainius indaplovėje su dangteliais. Tada dedu į orkaitę ir 15min. kaitinu rimtai. Ir palieku orkaitėje atvėsti. Na o tada jau supilu mieles.

Vartotojo avataras
Vytenis
Pranešimai: 171
Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51

Re: Mieles

Standartinė Vytenis »

Supyliau ir as. Jei kaip sako Peckelis zarazo neturejo likti, klausimas, ar i sekanti recepta reikia traukti x ml. agurkeliu ekstrakto :)))

Vartotojo avataras
Vytenis
Pranešimai: 171
Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51

Re: Mieles

Standartinė Vytenis »

Kazkokia krize pas mane su kvietiniu alum. Supyliau vakar danstar Munich rehidraves i 21L kvietinio OG 1.044 tai paryciais prabudau nuo urbuliatoriaus, tokia aktyvi ferm. Isnesiau i garaza kur vesiau-16C, namie buvo 20C. Tai viskas vysta geometrine progresija, Burbuliatorius pilnas putu, ne burbuliuoja, o pucia! tai isnesiau i lauka dabar, galvoju visgi turi apsiraminti. Ar cia tokios mieles kaip uranas, ar man cia kazkas nesiseka su tais kvietiniais..

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Mieles

Standartinė Peckelis »

Kokia fermenterio talpa? Gal nelabai vietos palikai. O šiaip intensyvu nebūtinai kvietiniui turi būti blogai.

Vartotojo avataras
Vytenis
Pranešimai: 171
Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51

Re: Mieles

Standartinė Vytenis »

Standartinis 30L. dapilu vandens i burbuliatoriu, tai taip kala, kad per pora sek beveik tuscias lieka. Bijau lauke susaldyt, nesiu atgal i garaza, pakeisiu burbuliatoriu i svaru visgi turi aprimt. Siaip tik noreciau zinoti KODEL..

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Mieles

Standartinė Peckelis »

Pabandyk į burbuliatorių įpilt tik vos vos skysčio, geriau kokios "vodkės", gal neišpūs:) O vienas iš "kodėl" gali būti per didelė pradinė temperatūra ir gal, kaip nekeista, per didelis mielių kiekis. Kvietinis turi, taip sakant "kankintis", kad daugiau mielių charakterio liktų elyje.

Vartotojo avataras
Rimantassp
Pranešimai: 53
Užsiregistravo: 2013-11-12, 15:18

Re: Mieles

Standartinė Rimantassp »

Sveiki, perskaiciau visa sia forumo tema, bet vistiek nesuprantu, kiek man reikia mieliu antram panaudojimui. Sestadieni pilstysiu eli, o sekmadieni noriu virti kita partija alaus. Mieles buvo sausos US-05 - 11,5g. Taigi sekmadieni noriu panaudoti sias mieles antra karta, tik nezinau kiek ju reikia? Misos tankis planuojamas 1.048, kiekis 20L. Kitas klausimas, kaip reikia mieles praplauti? Ir ar reikia starteri daryti? Papasakokite prasau, kaip jus darytumete?

Vartotojo avataras
Atsigaves
Pranešimai: 85
Užsiregistravo: 2014-01-28, 21:15

Re: Mieles

Standartinė Atsigaves »

jei trumpai, mielių geriau daugiau nei per mažai. Aš pvz tokiam kiekiui apie 100 ml imu likusiu nuo fermentacijos mielių. jei yra laiko darau starteri (bet kokiu atveju rekomenduojamas). Dar starteriui yra neblogas ir nebrangus aparačiukas pasidarymui http://www.petrashka.lt/diy/stir-plate-konstravimas/. Dėl mielių praplovimo vyrauja skirtingos nuomones ar reikia, aš neplaunu. bet jei įdomu tai http://www.youtube.com/watch?v=lPYUFJ4bPD4

Vartotojo avataras
Rimantassp
Pranešimai: 53
Užsiregistravo: 2013-11-12, 15:18

Re: Mieles

Standartinė Rimantassp »

Aciu, Atsigaves, uz atsakyma. Starteriui deja nebus laiko, nes sekancia diena virsiu alu. O si aparaciuka butinai pasidarysiu ateityje. O kaip tas mieles paimti, paprastai semti su saukstu ir deti i sterilu inda? Bet juk ant fermenterio dugno buna daugiau negu 100ml mieliu. Bet tas mieles reiktu patikrinti? Padek dar su info.

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Mieles

Standartinė Peckelis »

Jei išeina, nupili alų nuo mielių ir užpili naują misą, nesukdamas smegenų nei sau, nei kitiems. Jei nori sudėtingiau arba kitaip neišeina, į švarų indą švariu šaukštu sukabini taip kokius 250 ml, sočiai užteks tavo nurodytam alui.

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Mieles

Standartinė Peckelis »

Jei išeina, nupili alų nuo mielių ir užpili naują misą, nesukdamas smegenų nei sau, nei kitiems. Jei nori sudėtingiau arba kitaip neišeina, į švarų indą švariu šaukštu sukabini taip kokius 250 ml, sočiai užteks tavo nurodytam alui.

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Mieles

Standartinė Regis »

"į švarų indą švariu šaukštu" - pataisa: į sterilų indą su dezinfekuotu šaukštu. Švariai išplautas stiklainis, kuriame dar vakar buvo agurkai - netinka.

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Mieles

Standartinė Peckelis »

Regis> Pataisa principe priimama, bet pasilieku prie formuluotės "į švarų inda su švariu šaukštu" - būtent turiu galvoje, kad abu objektai napalmo gal tik ir nematė:D Žinioj, kad įmanomai dezinfekuoti-sterilizuoti.

Maistra> Rimtai. Keliolika alų, prašančių didelio kiekio mielių, elementariai užpyliau ant mielių, pasidauginusių 8-10-yje litrų silpnioko alaus, kurį ir darau būtent mielių padauginimui. Gerai-blogai, pasimatys gal vėliau:)

BUTTON_TOPIC_LOCKED