Mieles
- audryla
- Pranešimai: 466
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40
Re: Mieles
OMG
Vyteni... nesuleisk mielių, jei misos T yra didesnis nei 20C ir neturėsi jokių problemų...
Tas berželis pamiškėj ir be Tavo alaus/mielių gerai žaliuos
Vyteni... nesuleisk mielių, jei misos T yra didesnis nei 20C ir neturėsi jokių problemų...
Tas berželis pamiškėj ir be Tavo alaus/mielių gerai žaliuos
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Mieles
Pilk į 20C, kaip parašyta. Ir nešk iš karto į darbinę temperatūrą.
Ir turėk kantrybės, gali reikti palaukti 1,5 paros.
Ir turėk kantrybės, gali reikti palaukti 1,5 paros.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Mieles
Šiaip geriau tokį didelį alų kitą kartą daryk su antros trečios kartos mielėmis, kada jos stipriausios ir jų jau daug yra.
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Mieles
@Vytenis: kaip su darbinem temperaturom? jei darbine 9-15, o supilsiu i 23C vandeni?
Rehidratacijos t yra 23-26C. Vadinasi drąsiai pili sausas mieles, abu pakelius, į 23C misą, statai fermenterį ant vėsių grindų ar į šaldytuvą, kuriame vyks fermentacija ir eini ramiai miegoti.
Kas vyks fermenteryje: kol t bus +23C ir lėtai kris - mielės ramiai rehidratuosis ir pradės daugintis. Per tą laiką misa atvės iki darbinės ir prasidės normali fermentacija.
Kitas variantas kantresniems: misą aušini toliau, o mieles rehidratuoji atskirai (http://alusalus.lt/2012/12/mieles-rehid ... starteris/). Kai alus atvėso iki temperatūros, artimos darbinei, pili į fermenterį ir tada supili rehidratuotas mieles.
Esminis skirtumas yra infekcija, kurią įtakoja aplinkos sąlygos. Jeigu alų verdi namų virtuvėje, kur prieš tai žmona troškino raugintus kopūstus - nežaisk su rehidratacija, pilk mieles prie +23C tiesiai į fermenterį ir nešk vėsinti. Jei turi alaus virimui patalpas, kurios nesusiję su maisto gamybos / rūgimo procesais - ramiai rehidratuok mieles ir lygiagrečiai atvėsink misą.
Rehidratacijos t yra 23-26C. Vadinasi drąsiai pili sausas mieles, abu pakelius, į 23C misą, statai fermenterį ant vėsių grindų ar į šaldytuvą, kuriame vyks fermentacija ir eini ramiai miegoti.
Kas vyks fermenteryje: kol t bus +23C ir lėtai kris - mielės ramiai rehidratuosis ir pradės daugintis. Per tą laiką misa atvės iki darbinės ir prasidės normali fermentacija.
Kitas variantas kantresniems: misą aušini toliau, o mieles rehidratuoji atskirai (http://alusalus.lt/2012/12/mieles-rehid ... starteris/). Kai alus atvėso iki temperatūros, artimos darbinei, pili į fermenterį ir tada supili rehidratuotas mieles.
Esminis skirtumas yra infekcija, kurią įtakoja aplinkos sąlygos. Jeigu alų verdi namų virtuvėje, kur prieš tai žmona troškino raugintus kopūstus - nežaisk su rehidratacija, pilk mieles prie +23C tiesiai į fermenterį ir nešk vėsinti. Jei turi alaus virimui patalpas, kurios nesusiję su maisto gamybos / rūgimo procesais - ramiai rehidratuok mieles ir lygiagrečiai atvėsink misą.
- Vytenis
- Pranešimai: 171
- Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51
Re: Mieles
Atvesinau vakar misa iki 20C, Rehidratavau mieles irgi prie 20C, viska supyliau ir isnesiau fermentuotis. Po 12valandu jau burbuliuoja, misos t 13C. aplinkos 11,5C. Tikriausiai gerai? Net kantrybes nereikejo laukti Jo, virimas jau vyksta garaze, su dujiniu degikliu ir saldymas su gyvatuku. Zodziu upgrade'ai vyksta
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Mieles
Viskas ok, turėtų būti gerai. Koks receptas?
- Vytenis
- Pranešimai: 171
- Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51
Re: Mieles
http://www.atvirasalus.lt/recipes/view/1788
sitas, tik tipple salyklo neturejo, tai pakeite i pale-ale. Susivedes recepta turejau gauti apie 1.075, gavau 1.060 ir labai nepergyvenu, nes prigasdinot cia mane su per mazu mieliu kiekiu siaip ar taip, bandysiu jas issaugoti antram virimui.
sitas, tik tipple salyklo neturejo, tai pakeite i pale-ale. Susivedes recepta turejau gauti apie 1.075, gavau 1.060 ir labai nepergyvenu, nes prigasdinot cia mane su per mazu mieliu kiekiu siaip ar taip, bandysiu jas issaugoti antram virimui.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Mieles
Po didelio alaus mielės būna pavargusios, pagal teoriją. Bet 1,060 nėra toks didelis, neturėtų būti blogai.
Aš tai paprastai pirmą virimą su nauju pakeliu darau kokį OG 1,048 ir šviesų, paskui verdu didesnius ir tamsesnius, jeigu tokius suplanavęs.
Aš tai paprastai pirmą virimą su nauju pakeliu darau kokį OG 1,048 ir šviesų, paskui verdu didesnius ir tamsesnius, jeigu tokius suplanavęs.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Mieles
O šiaip matau atsiliepimai prie recepto labai geri. Jeigu bus geras alus, pateik į Taurę(Aludarių taurė 2014).
- Vytenis
- Pranešimai: 171
- Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51
Re: Mieles
O kiek man tu w34/70 palikt antriniam naudojimui? Turiu tik viena fermenteri, todel surinksiu mieles ir savaite pailset duosiu, kol antrine darysiu.. Ar kiek surinksiu tiek ir pilt i sita http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas/5506-1-asis
Ir uzmeskit aki, jei galit, ar nenusisnekejau labai su receptu..
Aciu.
Ir uzmeskit aki, jei galit, ar nenusisnekejau labai su receptu..
Aciu.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Mieles
O kaip tu antrinę darysi su vienu fermenteriu jeigu ne paslaptis?
Antras klausimas - kodėl ne šitą alų pirmą virei, o tą didelį? Tiek to, gali neatsakyti. Bet pagalvok apie tai.
Antram reikės apie 400-500 ml. Bet jeigu ilgai laikysi iki antros fermentacijos, gali ir daugiau įdėti. Ir pasiimk didesnį stiklainį, nes jeigu iki kraštų pavarysi, tai tada bus linksma pažiūrėti, kaip atidarinėsi. Palik bent trečdalį laisvą.
O šiaip jeigu galvoji ir toliau alų virti, pirk antrą, o gal iš karto ir trečią fermenterį. Vis tiek anksčiau ar vėliau nusipirksi, tai geriau iš karto pirkti ir patogiai sau gyventi. Na bet jeigu darysi vieną alų per ketvirtį, tada gal ir nereikia.
Antras klausimas - kodėl ne šitą alų pirmą virei, o tą didelį? Tiek to, gali neatsakyti. Bet pagalvok apie tai.
Antram reikės apie 400-500 ml. Bet jeigu ilgai laikysi iki antros fermentacijos, gali ir daugiau įdėti. Ir pasiimk didesnį stiklainį, nes jeigu iki kraštų pavarysi, tai tada bus linksma pažiūrėti, kaip atidarinėsi. Palik bent trečdalį laisvą.
O šiaip jeigu galvoji ir toliau alų virti, pirk antrą, o gal iš karto ir trečią fermenterį. Vis tiek anksčiau ar vėliau nusipirksi, tai geriau iš karto pirkti ir patogiai sau gyventi. Na bet jeigu darysi vieną alų per ketvirtį, tada gal ir nereikia.
- Vytenis
- Pranešimai: 171
- Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51
Re: Mieles
As turiu viena fermenteri ir viena salinimo/perpylimo kibira. Jie is SA, skiriasi tik dangtis, tai perpilsiu ir dangti fermentavimo isploves vel uzmausiu ant antrinio. Del kiekio aisku, kaip ir del fermenteriu deficito mano "bravore". Labai noriu stiklinio, kad matyciau, ka ir kaip tos meles daro. Bet tada vel prasideda-sifonai ir t.t.
- Vytenis
- Pranešimai: 171
- Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51
Re: Mieles
Prizadekit nesijuokti. Siandien perpyliau lageri i antrine, surinkau mieles i du stiklainius. Beda ta, kad viename is ju buvo pries tai agurkeliai... Isploviau, pripyliau verdancio vandens sklidinai, tada igrudau i duchovke, iskaitinau prie 120C. Vistiek kvapas jauciasi. Tada dar su chemipro isploviau, isskalavau, ir kadangi neturejau kito stiklainio, surinkau ir i sita. Kaip elgtis-ar po berzeliu, ar naudot, visgi ka tie vargsiukai kedainiu agurkeliai pries tokias grobuoniskas mieles...
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Mieles
Kitas alus su agurkėlinėmis mielėmis privalo būti pavadintas "Geras vaizdelis". O pažado nesijuokti tai nė nesitikėk:)). Šiaip po viso to, ką su tuo stiklainiu neveikei, jokio zarazno daikto neturėjo likti. Šiaip iškaitinimą daryk prie 160-180 C, bus tikriau.
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Mieles
ir dek į orkaite tuščius stiklainius, pageidautina prieš tai praplaut feiriu kol kvapo jokio neliks
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Mieles
@Vytenis: o tu turi namuose indaplovę?
- Vytenis
- Pranešimai: 171
- Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51
Re: Mieles
Turiu, joje stiklainiai buvo isplauti, kvapas liko vistiek.
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Mieles
Stebuklas...
Aš išplaunu stiklainius indaplovėje su dangteliais. Tada dedu į orkaitę ir 15min. kaitinu rimtai. Ir palieku orkaitėje atvėsti. Na o tada jau supilu mieles.
Aš išplaunu stiklainius indaplovėje su dangteliais. Tada dedu į orkaitę ir 15min. kaitinu rimtai. Ir palieku orkaitėje atvėsti. Na o tada jau supilu mieles.
- Vytenis
- Pranešimai: 171
- Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51
Re: Mieles
Supyliau ir as. Jei kaip sako Peckelis zarazo neturejo likti, klausimas, ar i sekanti recepta reikia traukti x ml. agurkeliu ekstrakto ))
- Vytenis
- Pranešimai: 171
- Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51
Re: Mieles
Kazkokia krize pas mane su kvietiniu alum. Supyliau vakar danstar Munich rehidraves i 21L kvietinio OG 1.044 tai paryciais prabudau nuo urbuliatoriaus, tokia aktyvi ferm. Isnesiau i garaza kur vesiau-16C, namie buvo 20C. Tai viskas vysta geometrine progresija, Burbuliatorius pilnas putu, ne burbuliuoja, o pucia! tai isnesiau i lauka dabar, galvoju visgi turi apsiraminti. Ar cia tokios mieles kaip uranas, ar man cia kazkas nesiseka su tais kvietiniais..
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Mieles
Kokia fermenterio talpa? Gal nelabai vietos palikai. O šiaip intensyvu nebūtinai kvietiniui turi būti blogai.
- Vytenis
- Pranešimai: 171
- Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51
Re: Mieles
Standartinis 30L. dapilu vandens i burbuliatoriu, tai taip kala, kad per pora sek beveik tuscias lieka. Bijau lauke susaldyt, nesiu atgal i garaza, pakeisiu burbuliatoriu i svaru visgi turi aprimt. Siaip tik noreciau zinoti KODEL..
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Mieles
Pabandyk į burbuliatorių įpilt tik vos vos skysčio, geriau kokios "vodkės", gal neišpūs:) O vienas iš "kodėl" gali būti per didelė pradinė temperatūra ir gal, kaip nekeista, per didelis mielių kiekis. Kvietinis turi, taip sakant "kankintis", kad daugiau mielių charakterio liktų elyje.
- Rimantassp
- Pranešimai: 53
- Užsiregistravo: 2013-11-12, 15:18
Re: Mieles
Sveiki, perskaiciau visa sia forumo tema, bet vistiek nesuprantu, kiek man reikia mieliu antram panaudojimui. Sestadieni pilstysiu eli, o sekmadieni noriu virti kita partija alaus. Mieles buvo sausos US-05 - 11,5g. Taigi sekmadieni noriu panaudoti sias mieles antra karta, tik nezinau kiek ju reikia? Misos tankis planuojamas 1.048, kiekis 20L. Kitas klausimas, kaip reikia mieles praplauti? Ir ar reikia starteri daryti? Papasakokite prasau, kaip jus darytumete?
- Atsigaves
- Pranešimai: 85
- Užsiregistravo: 2014-01-28, 21:15
Re: Mieles
jei trumpai, mielių geriau daugiau nei per mažai. Aš pvz tokiam kiekiui apie 100 ml imu likusiu nuo fermentacijos mielių. jei yra laiko darau starteri (bet kokiu atveju rekomenduojamas). Dar starteriui yra neblogas ir nebrangus aparačiukas pasidarymui http://www.petrashka.lt/diy/stir-plate-konstravimas/. Dėl mielių praplovimo vyrauja skirtingos nuomones ar reikia, aš neplaunu. bet jei įdomu tai http://www.youtube.com/watch?v=lPYUFJ4bPD4
- Rimantassp
- Pranešimai: 53
- Užsiregistravo: 2013-11-12, 15:18
Re: Mieles
Aciu, Atsigaves, uz atsakyma. Starteriui deja nebus laiko, nes sekancia diena virsiu alu. O si aparaciuka butinai pasidarysiu ateityje. O kaip tas mieles paimti, paprastai semti su saukstu ir deti i sterilu inda? Bet juk ant fermenterio dugno buna daugiau negu 100ml mieliu. Bet tas mieles reiktu patikrinti? Padek dar su info.
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Mieles
Jei išeina, nupili alų nuo mielių ir užpili naują misą, nesukdamas smegenų nei sau, nei kitiems. Jei nori sudėtingiau arba kitaip neišeina, į švarų indą švariu šaukštu sukabini taip kokius 250 ml, sočiai užteks tavo nurodytam alui.
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Mieles
Jei išeina, nupili alų nuo mielių ir užpili naują misą, nesukdamas smegenų nei sau, nei kitiems. Jei nori sudėtingiau arba kitaip neišeina, į švarų indą švariu šaukštu sukabini taip kokius 250 ml, sočiai užteks tavo nurodytam alui.
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Mieles
"į švarų indą švariu šaukštu" - pataisa: į sterilų indą su dezinfekuotu šaukštu. Švariai išplautas stiklainis, kuriame dar vakar buvo agurkai - netinka.
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Mieles
Regis> Pataisa principe priimama, bet pasilieku prie formuluotės "į švarų inda su švariu šaukštu" - būtent turiu galvoje, kad abu objektai napalmo gal tik ir nematė:D Žinioj, kad įmanomai dezinfekuoti-sterilizuoti.
Maistra> Rimtai. Keliolika alų, prašančių didelio kiekio mielių, elementariai užpyliau ant mielių, pasidauginusių 8-10-yje litrų silpnioko alaus, kurį ir darau būtent mielių padauginimui. Gerai-blogai, pasimatys gal vėliau:)
Maistra> Rimtai. Keliolika alų, prašančių didelio kiekio mielių, elementariai užpyliau ant mielių, pasidauginusių 8-10-yje litrų silpnioko alaus, kurį ir darau būtent mielių padauginimui. Gerai-blogai, pasimatys gal vėliau:)