Mieles

Diskusijos apie įvairias mielių rūšis.
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Vartotojo avataras
Artis
Pranešimai: 336
Užsiregistravo: 2011-02-20, 12:03

Re: Mieles

Standartinė Artis »

Aš taip darau paskutiniu metu. Ne visada, bet kokius 4 kartus jau teko taip fermentuoti. Kol kas nepastebėjau jokių nuokrypiu.

O dažniausia stengiuosi po antrines likusias mielės užpilti nauja misa.

Vartotojo avataras
Rimantassp
Pranešimai: 53
Užsiregistravo: 2013-11-12, 15:18

Re: Mieles

Standartinė Rimantassp »

Dėkui visiems už pasidalijimą patirtimi. Prikabinsiu 250ml mielių iš fermenterio, aišku prieš tai pavirinsiu stiklainį ir šaukštą ir atvėsinsiu. Mieles paliksiu šaldytuve iki kito ryto. Maistra, pagal tavo atsiųstą skaičiuoklę 21L misai 1.048 užtektų 91ml šlapių mielių iš fermenterio, ar teisingai supratau?

Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Mieles

Standartinė Peckelis »

Dar du mano centai. Jei numatoma kažkiek aukštesnė fermentavimo temperatūra ir laukiami mielių esteriai - apie 190 ml, jei žemesnė temperatūra ir norima švaresnė fermentacija - apie 250 ml. Aišku, daryk kaip tinkamas - tavo valia.

http://www.brewersfriend.com/yeast-pitc ... alculator/

Vartotojo avataras
Rimantassp
Pranešimai: 53
Užsiregistravo: 2013-11-12, 15:18

Re: Mieles

Standartinė Rimantassp »

Peckeli, aš dėsiu tiek mielių kiek tu rašei. Bet paaiškink man, kas tie mielių esteriai ir švaresnė fermentacija? Labai įdomu. Ačiū

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Mieles

Standartinė Peckelis »

Yra kolegų mūsų tarpe, kurie ženkliai daugiau už mane žinodami, tiksliau tau pasakytų. Manau, kad ir pasakys:D

O kiek žinau iš savo pusės, tai kiekvienos mielės, kiekviena jų padermė savo metaboliniame cikle (fermentuodamos alų) išskiria visą puokštę aromatinių junginių. Supaprastintai vadiname esteriais. Kartais sakome, kad mielės turi vieną ar kitą charakterį (aromato prasme). Ir paprastai aromatinių junginių sintezė yra intensyvesnė aukštesnėse darbinėse temperatūrose arba kai užduodamas mažesnis, nei reikalingas mielių kiekis. Tada jos bevargdamos ir besidaugindamos irgi priesteriuoja. Kartais tai naudinga (pvz., kvietiniams ar belgams, bet ne visada), kartais to nereikia.

Jei mielių kiekis pakankamas pagal misos kiekį bei tirštumą ir jos dirba vėsiau, tada esterių išskyrimas minimalus, o fermentaciją vadiname švaria. Tiek trumpai. Plačiau reikia skaityti pačiam, kitaip nebūna:)

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Mieles

Standartinė Gytis »

Fermentacijos faktoriai ir jų įtaka esterių ir fuzelių gamybai:

http://alusalus.lt/2011/12/fermentacijo ... iu-gamyba/

Vartotojo avataras
salaz
Pranešimai: 8
Užsiregistravo: 2012-04-03, 17:18

Re: Mieles

Standartinė salaz »

Ar galima naudoti alui maistines mieles? koks iseitu alus? Ar pavyktu viskas? Ar kazkas esat bande?

Vartotojo avataras
runce
Pranešimai: 231
Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14

Re: Mieles

Standartinė runce »

galima, bet nepatariu, daug minusų: turi užkratą (alus greičiau suges), labai sunkiai išsėda, audringa fermentacija. skonis primena belgišką, nes mielės duoda daug charakterio, panašaus į kvietinio ar dubel. tikėtina, kad nelabai gerai sveikatos požiūriu

Vartotojo avataras
Maegnar
Pranešimai: 330
Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02

Re: Mieles

Standartinė Maegnar »

Danstar Windsor mieles. Kas su jais fementavo ir ar likote patenkinti alumi? Prisiskaiciau amerikieciu forumu visokiu neigiamu atsiliepimu apie jas... :-\

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Mieles

Standartinė Regis »

Nieko neigiamo pasakyti negaliu. Fermentavau kelis kartus, ESB itin neprastas gavosi.

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Mieles

Standartinė Regis »

@salaz: galima. Bet nėra prasmės - jos nėra skirtos alaus fermentavimui, todėl rezultatas nesužavės.

Kas Dievo - Dievui, kas ciesoriaus - ciesoriui.

Arba kas skirta pyragams - turi likti pyragams.

Vartotojo avataras
Alchemikas
Pranešimai: 205
Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29

Re: Mieles

Standartinė Alchemikas »

salaz,
Alaus ir kepimo mielių skirtumas yra jų grynumas.
Kepimo mielėse leidžiamas didesnis mixas, nes kepimo mielės veikia palyginus trumpai, o tada 'užkepamos' ir veikla baigėsi.
Alaus mielės išgrynintos, atrinktos, kai kas sako iki genetinio lygio, nors sunku tuo patikėti.

Vartotojo avataras
pofke
Pranešimai: 273
Užsiregistravo: 2011-02-09, 12:16

Re: Mieles

Standartinė pofke »

Alaus mielės yra 'single cell culture' - jos iki pramoninio lygio yra užauginmmos iš vienos ląstelės. Kepimo mielės yra mixas saccharomyces, kurio paskortis per minimalų laiką prigamint max co2. Esterių ir fuzelių profiliai kepimo mielių gamintojams iš principo dzin, nes viskas kepant nugaruoja, be to, yra didelis overpitchinimas.

Vartotojo avataras
Rimantassp
Pranešimai: 53
Užsiregistravo: 2013-11-12, 15:18

Re: Mieles

Standartinė Rimantassp »

Sveiki, vakar viriau alų ir panaudojau antrą kartą mieles. Nors labai bijojau, bet viskas pasiteisino, kaip ir jūs man patarėte. Mieles iš fermentatoriaus sukabinau į stiklainį, nors ne kaip jos atrodė:) Kitą dieną atmatavau apie 250ml gerai išmaišiau ir supyliau į misą. Jau šiandien ryte alutis smarkiai šnekėjo, ko nebūdavo su sausomis mielėmis, jos užsikurdavo tik po paros. Dėkui visiems už pagalbą:)

Vartotojo avataras
Ulonas
Pranešimai: 28
Užsiregistravo: 2013-08-21, 16:03

Re: Mieles

Standartinė Ulonas »

Su Windsor mielėm du paskutinius alus viriau, tai užlagino abu kartus. Pernešus į šiltesnę patalpą atsigavo.

Vartotojo avataras
salaz
Pranešimai: 8
Užsiregistravo: 2012-04-03, 17:18

Re: Mieles

Standartinė salaz »

Aciu uz informacija. Uzklausiau del kepimo mieliu tinkamumo alaus gamybai del to, kad buvo sestadienis ir norejau skirti pusdieni alaus gaminimui, o alaus mieliu nusipirkes nebuvau. Paklausiau jusu patarimu ir nusprendziau nevirti, palaukti kol turesiu tinkamu mieliu.

Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1149
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Mieles

Standartinė Lrytas1 »

Ui geras apie sausų mielių naudojimą

http://byo.com/stories/issue/item/3107- ... -mr-wizard

Vartotojo avataras
Zydrius
Pranešimai: 160
Užsiregistravo: 2011-06-23, 10:06

Re: Mieles

Standartinė Zydrius »

kokie atsiliepimai apie CRAFT SERIES mieles?

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Mieles

Standartinė Regis »

Bandžiau tik M84 Bohemian Lager. S-23 su tuo pačiu alumi rezultatas geresnis.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Mieles

Standartinė Gytis »

Vakar į butelius supyliau kvietinį su M20. Nėra stebuklingos, bet nesu nusivylęs.

Vartotojo avataras
goem
Pranešimai: 91
Užsiregistravo: 2011-02-07, 17:57

Re: Mieles

Standartinė goem »

M20, nekazka, bet kaip ir Gytis nesu nusivyles. Tokios ganetinai neutralios kvietiskai :)

Vartotojo avataras
Justas_V
Pranešimai: 52
Užsiregistravo: 2013-04-18, 22:08

Re: Mieles

Standartinė Justas_V »

Norėčiau išsivirti alaus su vyšniomis ir norėjau sužinoti gal kas nors turi mielių WYEST- 3522 - Belgian Ardennes? Kitos savaitės pabaigoj turėčiau turėti White Labs English ale yeasts WLP002 galėtume apsikeist :)Vilniuje :)Virimo datos dar nesuplanavau, bet galvoju virt, kad spėtų kalėdom subręst, todėl iš anksto ieškau įdomesnių mielių :)

Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1149
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Mieles

Standartinė Lrytas1 »

Vartotojo avataras
PyKei
Pranešimai: 2
Užsiregistravo: 2012-10-01, 20:42

Re: Mieles

Standartinė PyKei »

Sveiki, darau savo pirmaji Lager ir norejau paklausti kokias mieles galit parekomenduoti? Lageri ketinu laikyti saldytuve apie 7 C temperaturoje gal net ir mazesneje, bet visos mieles kurias randu Savas alus. lt nurodoma tinkamiausia temperatura nuo 10iki 15 C, gal kas bandete jas prie zemesnes temperaturos ?

Vartotojo avataras
PyKei
Pranešimai: 2
Užsiregistravo: 2012-10-01, 20:42

Re: Mieles

Standartinė PyKei »

O mielems ruosi koki nors strateri ar iskarto beri i misa? :)

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Mieles

Standartinė Gytis »

Iš lagerinių žemas temp geriausiai toleruoja W34/70 mano patyrimu. Kitoms gali būti per vėsu. Nebent pitch'inti prie kokių 18C ir tarkime du pakelius.

Vartotojo avataras
vidmantas
Pranešimai: 301
Užsiregistravo: 2011-02-07, 22:45

Re: Mieles

Standartinė vidmantas »

Dairausi po internetus mielių angliškam lengvam eliui. Kas kokias weast'o tikrinot - patiko/nepatiko. Gal kas XL 1187 Ringwood Ale bandėt?
Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Mieles

Standartinė Peckelis »

Esu bandęs 1028 ir 1968. Man neblogos abi. Nors 1028 kamienas, kaip rašo, labai panašus į Nottingam.
Beveik labiau patiko 1028.
rokauskas
Pranešimai: 7
Užsiregistravo: 2015-03-03, 20:26

S33

Standartinė rokauskas »

Sveiki, ar normalu, kad fermentacija baigėsi po 2 parų, prie aplinkos temperatūros 17, uždavus rehidruotas mieles. Og, fg nematavau, indikatorius burbuliatorius. Perpyliau antrinei, prie 10-12 oC palikau ramybėje....

Recept.
5 kg bazinio čekiško, 0,5 kg karamelinis

8 litrai dekokcija 15 min, verdant kažkokie baltyminiai diskai susidarė, per aukšta baltymineė pauzė?? 55 oC??...

Salinimo temp
55 10min
65 60 min

Karamelini uždaviau tekinant.
Tekinimo temp 78.

Rezultatas: mielių skonio brogė kažkokia, saldumo 0! Kvapo 0! Skonis: sausa braškė buko apynių skonio.
Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: S33

Standartinė Gytis »

indikatorius burbuliatorius
...
Rezultatas: mielių skonio brogė kažkokia, saldumo 0! Kvapo 0! Skonis: sausa braškė buko apynių skonio
Burbuliatorius nėra indikatorius. Mielių skonis rodo, kad fermentacija dar nesibaigė. Apie apynius nieko nerašei, tai sunku spręsti, kodėl jų skonis yra bukas.
BUTTON_TOPIC_LOCKED