Mieles
- Artis
- Pranešimai: 336
- Užsiregistravo: 2011-02-20, 12:03
Re: Mieles
Aš taip darau paskutiniu metu. Ne visada, bet kokius 4 kartus jau teko taip fermentuoti. Kol kas nepastebėjau jokių nuokrypiu.
O dažniausia stengiuosi po antrines likusias mielės užpilti nauja misa.
O dažniausia stengiuosi po antrines likusias mielės užpilti nauja misa.
- Rimantassp
- Pranešimai: 53
- Užsiregistravo: 2013-11-12, 15:18
Re: Mieles
Dėkui visiems už pasidalijimą patirtimi. Prikabinsiu 250ml mielių iš fermenterio, aišku prieš tai pavirinsiu stiklainį ir šaukštą ir atvėsinsiu. Mieles paliksiu šaldytuve iki kito ryto. Maistra, pagal tavo atsiųstą skaičiuoklę 21L misai 1.048 užtektų 91ml šlapių mielių iš fermenterio, ar teisingai supratau?
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Mieles
Dar du mano centai. Jei numatoma kažkiek aukštesnė fermentavimo temperatūra ir laukiami mielių esteriai - apie 190 ml, jei žemesnė temperatūra ir norima švaresnė fermentacija - apie 250 ml. Aišku, daryk kaip tinkamas - tavo valia.
http://www.brewersfriend.com/yeast-pitc ... alculator/
http://www.brewersfriend.com/yeast-pitc ... alculator/
- Rimantassp
- Pranešimai: 53
- Užsiregistravo: 2013-11-12, 15:18
Re: Mieles
Peckeli, aš dėsiu tiek mielių kiek tu rašei. Bet paaiškink man, kas tie mielių esteriai ir švaresnė fermentacija? Labai įdomu. Ačiū
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Mieles
Yra kolegų mūsų tarpe, kurie ženkliai daugiau už mane žinodami, tiksliau tau pasakytų. Manau, kad ir pasakys:D
O kiek žinau iš savo pusės, tai kiekvienos mielės, kiekviena jų padermė savo metaboliniame cikle (fermentuodamos alų) išskiria visą puokštę aromatinių junginių. Supaprastintai vadiname esteriais. Kartais sakome, kad mielės turi vieną ar kitą charakterį (aromato prasme). Ir paprastai aromatinių junginių sintezė yra intensyvesnė aukštesnėse darbinėse temperatūrose arba kai užduodamas mažesnis, nei reikalingas mielių kiekis. Tada jos bevargdamos ir besidaugindamos irgi priesteriuoja. Kartais tai naudinga (pvz., kvietiniams ar belgams, bet ne visada), kartais to nereikia.
Jei mielių kiekis pakankamas pagal misos kiekį bei tirštumą ir jos dirba vėsiau, tada esterių išskyrimas minimalus, o fermentaciją vadiname švaria. Tiek trumpai. Plačiau reikia skaityti pačiam, kitaip nebūna:)
O kiek žinau iš savo pusės, tai kiekvienos mielės, kiekviena jų padermė savo metaboliniame cikle (fermentuodamos alų) išskiria visą puokštę aromatinių junginių. Supaprastintai vadiname esteriais. Kartais sakome, kad mielės turi vieną ar kitą charakterį (aromato prasme). Ir paprastai aromatinių junginių sintezė yra intensyvesnė aukštesnėse darbinėse temperatūrose arba kai užduodamas mažesnis, nei reikalingas mielių kiekis. Tada jos bevargdamos ir besidaugindamos irgi priesteriuoja. Kartais tai naudinga (pvz., kvietiniams ar belgams, bet ne visada), kartais to nereikia.
Jei mielių kiekis pakankamas pagal misos kiekį bei tirštumą ir jos dirba vėsiau, tada esterių išskyrimas minimalus, o fermentaciją vadiname švaria. Tiek trumpai. Plačiau reikia skaityti pačiam, kitaip nebūna:)
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Mieles
Fermentacijos faktoriai ir jų įtaka esterių ir fuzelių gamybai:
http://alusalus.lt/2011/12/fermentacijo ... iu-gamyba/
http://alusalus.lt/2011/12/fermentacijo ... iu-gamyba/
- salaz
- Pranešimai: 8
- Užsiregistravo: 2012-04-03, 17:18
Re: Mieles
Ar galima naudoti alui maistines mieles? koks iseitu alus? Ar pavyktu viskas? Ar kazkas esat bande?
- runce
- Pranešimai: 231
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14
Re: Mieles
galima, bet nepatariu, daug minusų: turi užkratą (alus greičiau suges), labai sunkiai išsėda, audringa fermentacija. skonis primena belgišką, nes mielės duoda daug charakterio, panašaus į kvietinio ar dubel. tikėtina, kad nelabai gerai sveikatos požiūriu
- Maegnar
- Pranešimai: 330
- Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02
Re: Mieles
Danstar Windsor mieles. Kas su jais fementavo ir ar likote patenkinti alumi? Prisiskaiciau amerikieciu forumu visokiu neigiamu atsiliepimu apie jas... :-\
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Mieles
Nieko neigiamo pasakyti negaliu. Fermentavau kelis kartus, ESB itin neprastas gavosi.
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Mieles
@salaz: galima. Bet nėra prasmės - jos nėra skirtos alaus fermentavimui, todėl rezultatas nesužavės.
Kas Dievo - Dievui, kas ciesoriaus - ciesoriui.
Arba kas skirta pyragams - turi likti pyragams.
Kas Dievo - Dievui, kas ciesoriaus - ciesoriui.
Arba kas skirta pyragams - turi likti pyragams.
- Alchemikas
- Pranešimai: 205
- Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29
Re: Mieles
salaz,
Alaus ir kepimo mielių skirtumas yra jų grynumas.
Kepimo mielėse leidžiamas didesnis mixas, nes kepimo mielės veikia palyginus trumpai, o tada 'užkepamos' ir veikla baigėsi.
Alaus mielės išgrynintos, atrinktos, kai kas sako iki genetinio lygio, nors sunku tuo patikėti.
Alaus ir kepimo mielių skirtumas yra jų grynumas.
Kepimo mielėse leidžiamas didesnis mixas, nes kepimo mielės veikia palyginus trumpai, o tada 'užkepamos' ir veikla baigėsi.
Alaus mielės išgrynintos, atrinktos, kai kas sako iki genetinio lygio, nors sunku tuo patikėti.
- pofke
- Pranešimai: 273
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 12:16
Re: Mieles
Alaus mielės yra 'single cell culture' - jos iki pramoninio lygio yra užauginmmos iš vienos ląstelės. Kepimo mielės yra mixas saccharomyces, kurio paskortis per minimalų laiką prigamint max co2. Esterių ir fuzelių profiliai kepimo mielių gamintojams iš principo dzin, nes viskas kepant nugaruoja, be to, yra didelis overpitchinimas.
- Rimantassp
- Pranešimai: 53
- Užsiregistravo: 2013-11-12, 15:18
Re: Mieles
Sveiki, vakar viriau alų ir panaudojau antrą kartą mieles. Nors labai bijojau, bet viskas pasiteisino, kaip ir jūs man patarėte. Mieles iš fermentatoriaus sukabinau į stiklainį, nors ne kaip jos atrodė:) Kitą dieną atmatavau apie 250ml gerai išmaišiau ir supyliau į misą. Jau šiandien ryte alutis smarkiai šnekėjo, ko nebūdavo su sausomis mielėmis, jos užsikurdavo tik po paros. Dėkui visiems už pagalbą:)
- Ulonas
- Pranešimai: 28
- Užsiregistravo: 2013-08-21, 16:03
Re: Mieles
Su Windsor mielėm du paskutinius alus viriau, tai užlagino abu kartus. Pernešus į šiltesnę patalpą atsigavo.
- salaz
- Pranešimai: 8
- Užsiregistravo: 2012-04-03, 17:18
Re: Mieles
Aciu uz informacija. Uzklausiau del kepimo mieliu tinkamumo alaus gamybai del to, kad buvo sestadienis ir norejau skirti pusdieni alaus gaminimui, o alaus mieliu nusipirkes nebuvau. Paklausiau jusu patarimu ir nusprendziau nevirti, palaukti kol turesiu tinkamu mieliu.
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
- Zydrius
- Pranešimai: 160
- Užsiregistravo: 2011-06-23, 10:06
Re: Mieles
kokie atsiliepimai apie CRAFT SERIES mieles?
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Mieles
Bandžiau tik M84 Bohemian Lager. S-23 su tuo pačiu alumi rezultatas geresnis.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Mieles
Vakar į butelius supyliau kvietinį su M20. Nėra stebuklingos, bet nesu nusivylęs.
- goem
- Pranešimai: 91
- Užsiregistravo: 2011-02-07, 17:57
Re: Mieles
M20, nekazka, bet kaip ir Gytis nesu nusivyles. Tokios ganetinai neutralios kvietiskai
- Justas_V
- Pranešimai: 52
- Užsiregistravo: 2013-04-18, 22:08
Re: Mieles
Norėčiau išsivirti alaus su vyšniomis ir norėjau sužinoti gal kas nors turi mielių WYEST- 3522 - Belgian Ardennes? Kitos savaitės pabaigoj turėčiau turėti White Labs English ale yeasts WLP002 galėtume apsikeist :)Vilniuje :)Virimo datos dar nesuplanavau, bet galvoju virt, kad spėtų kalėdom subręst, todėl iš anksto ieškau įdomesnių mielių
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Mieles
Dar karta apie rehidrataciją
http://bkyeast.wordpress.com/2013/03/13 ... hydration/
http://seanterrill.com/2011/04/01/dry-yeast-viability/
http://bkyeast.wordpress.com/2013/03/13 ... hydration/
http://seanterrill.com/2011/04/01/dry-yeast-viability/
- PyKei
- Pranešimai: 2
- Užsiregistravo: 2012-10-01, 20:42
Re: Mieles
Sveiki, darau savo pirmaji Lager ir norejau paklausti kokias mieles galit parekomenduoti? Lageri ketinu laikyti saldytuve apie 7 C temperaturoje gal net ir mazesneje, bet visos mieles kurias randu Savas alus. lt nurodoma tinkamiausia temperatura nuo 10iki 15 C, gal kas bandete jas prie zemesnes temperaturos ?
- PyKei
- Pranešimai: 2
- Užsiregistravo: 2012-10-01, 20:42
Re: Mieles
O mielems ruosi koki nors strateri ar iskarto beri i misa?
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Mieles
Iš lagerinių žemas temp geriausiai toleruoja W34/70 mano patyrimu. Kitoms gali būti per vėsu. Nebent pitch'inti prie kokių 18C ir tarkime du pakelius.
- vidmantas
- Pranešimai: 301
- Užsiregistravo: 2011-02-07, 22:45
Re: Mieles
Dairausi po internetus mielių angliškam lengvam eliui. Kas kokias weast'o tikrinot - patiko/nepatiko. Gal kas XL 1187 Ringwood Ale bandėt?
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Mieles
Esu bandęs 1028 ir 1968. Man neblogos abi. Nors 1028 kamienas, kaip rašo, labai panašus į Nottingam.
Beveik labiau patiko 1028.
Beveik labiau patiko 1028.
-
- Pranešimai: 7
- Užsiregistravo: 2015-03-03, 20:26
S33
Sveiki, ar normalu, kad fermentacija baigėsi po 2 parų, prie aplinkos temperatūros 17, uždavus rehidruotas mieles. Og, fg nematavau, indikatorius burbuliatorius. Perpyliau antrinei, prie 10-12 oC palikau ramybėje....
Recept.
5 kg bazinio čekiško, 0,5 kg karamelinis
8 litrai dekokcija 15 min, verdant kažkokie baltyminiai diskai susidarė, per aukšta baltymineė pauzė?? 55 oC??...
Salinimo temp
55 10min
65 60 min
Karamelini uždaviau tekinant.
Tekinimo temp 78.
Rezultatas: mielių skonio brogė kažkokia, saldumo 0! Kvapo 0! Skonis: sausa braškė buko apynių skonio.
Recept.
5 kg bazinio čekiško, 0,5 kg karamelinis
8 litrai dekokcija 15 min, verdant kažkokie baltyminiai diskai susidarė, per aukšta baltymineė pauzė?? 55 oC??...
Salinimo temp
55 10min
65 60 min
Karamelini uždaviau tekinant.
Tekinimo temp 78.
Rezultatas: mielių skonio brogė kažkokia, saldumo 0! Kvapo 0! Skonis: sausa braškė buko apynių skonio.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: S33
Burbuliatorius nėra indikatorius. Mielių skonis rodo, kad fermentacija dar nesibaigė. Apie apynius nieko nerašei, tai sunku spręsti, kodėl jų skonis yra bukas.indikatorius burbuliatorius
...
Rezultatas: mielių skonio brogė kažkokia, saldumo 0! Kvapo 0! Skonis: sausa braškė buko apynių skonio