Puslapis 11

Apyniai Lazdynuose

Parašytas: 2018-09-04, 08:16
Swapas
Sveki,

Laukinių apynių tema užrakinta tai rašau naują. Lazdynų centre radau po balkonu apynius augant. Tai gal čia kurio iš jūsų? Norėčiau truputi pasiskinti arba pavasarį pasidauginti. Įdomu kokia rūšis.

Re: Apyniai Lazdynuose

Parašytas: 2018-09-04, 14:42
darkas
Nu tai reikėjo to balkono savininko ant kurio auga ir klausti :D
O aš šį šeštadienį kaime prie upės radau labai gražių laukinių apynių, kankorėžiai graikinio riešuto dydžio, (o pas mane kieme laukinio apynio kankorėžiai, tai tik kaip lazdyno riešutai), tai prisiraiškiau kilogramą ir sekmadienį viriau alų, bet nežinojau kokio jie kartumo, tai įdėjau į 35 litrus verdamos misos 120g, o išvirus ir paragavus gavosi , kad mažoka kartumo, greičiausiai ir nei to 1% neturi . :(

Re: Apyniai Lazdynuose

Parašytas: 2018-09-04, 17:07
Swapas
Tai spėju, kad ir reiks per balkonus klausinėtis :D

Re: Apyniai Lazdynuose

Parašytas: 2018-09-05, 01:25
Zalvarinis
Dar įvertinkit žalio/džiovinto apynio svorį

Re: Apyniai Lazdynuose

Parašytas: 2018-09-05, 08:54
darkas
Zalvarinis rašė:Dar įvertinkit žalio/džiovinto apynio svorį
o apie tai visai nepagalvojau :?

Re: Apyniai Lazdynuose

Parašytas: 2018-09-05, 09:22
gi-bi
Kaip tik džiovinau savo saaz apynius.
Žalių buvo 238 g ir liko 50 g.
Surinkti buvo pakankamai sausi,džiovinau 35 C temperatūroj vaisių džiovintuve 2 paras.

Re: Apyniai Lazdynuose

Parašytas: 2018-09-05, 09:34
darkas
tai gal tie laukiniai apyniai ir visai nieko bus kai išdžius :D , o aš matot visai nepagalvojęs apie tai žalius sudėjau ir stebėjausi kodėl mažas kartumas :roll:

Re: Apyniai Lazdynuose

Parašytas: 2018-09-05, 10:40
GiN
Šlapių apynių kiekį, reikiamą alui, reikia skaičiuoti 1:4-1:5, tada bus galima sakyti, ar jie kartūs, ar ne :)

Re: Apyniai Lazdynuose

Parašytas: 2018-09-05, 11:40
Swapas
O kaip su džiovinimu orkaitėje?

Re: Apyniai Lazdynuose

Parašytas: 2018-09-06, 10:56
GiN
Orkaitėje gali būti per karšta.

Žinau, kad kai kurie naudoja vaisių džiovykles tam reikalui.

Re: Apyniai Lazdynuose

Parašytas: 2018-09-06, 12:12
Swapas
Kaip manote ar prinokę? Geltonų dulkių manau daug yra. Tik ar džiovinti ar dėti žalius?

Re: Apyniai Lazdynuose

Parašytas: 2018-09-07, 16:59
STR
dar savaitę kokią palaukčiau. tinkamiausi turėtų būti tik pradėjus lapelių galiukams ruduoti, o gniaužant tarp pirštų turėtų jaustis toks popierinis jausmas ir šnabždėsys iš lapų. YouTube yra duag video kaip atskirti kada geriausia skinti.
Su džiovinimu, tai pirma kartą 90% kad supūdysi ir viską išmesi. be ventiliatoriaus be šansų. Tai jeigu gali, naudos žalius.

Re: Apyniai Lazdynuose

Parašytas: 2018-09-26, 20:23
Swapas
Šiandien pririnkau 400g. Tai koks mazdaug santykis su granuliniais būtų? Ir manau nieko neatsitiks jei balkone parą pastovės?

Re: Apyniai Lazdynuose

Parašytas: 2018-09-29, 11:06
Swapas
Užvakar viriau su šitais apyniais. Dėjau 60 ir 10tą min. Po 150g. Kartumu ir aromatu visai patenkintas, IBU 40-50 sakyčiau gavosi, o aromatas toks citrusinis žolelių.

Re: Apyniai Lazdynuose

Parašytas: 2018-09-29, 11:48
Lrytas1
Na nesigavo tie 30 IBU, 150/5=30 30g 1AA = 5iBU, tiap, kad max 10

Re: Apyniai Lazdynuose

Parašytas: 2018-09-29, 14:49
Swapas
Tada reiškiasi mano skonio receptoriai sujautrėjo nuo praeito virimo :roll:

Re: Apyniai Lazdynuose

Parašytas: 2018-11-05, 13:58
darkas
kaip jau aukščiau buvau rašęs, kad kai viriau alų su šviežiais nedžiovintais laukiniais apyniais ir stebėjausi, kad kartumo mažai, tai dabar atvirkščiai, stebiuosi, kad tiek daug kartumo turi tie laukiniai apyniai. Vakar išsipilsčiau į butelius prieš 3 savaites virtą alų su tais pačiais tik išdžiovintais apyniais, tai kartumas man jau stiprokai per didelis (paprastai verdu apie 20IBU alų). Pasikoregavau savo virto alaus receptą (aludariuklubas.lt), primečiau, kad alus gavosi apie 30IBU, tai apynių Alfa gaunasi apie 4% :D

Re: Apyniai Lazdynuose

Parašytas: 2018-11-05, 17:56
Alchemikas
Karšta vasara

Re: Apyniai Lazdynuose

Parašytas: 2018-11-07, 18:11
Swapas
Pas mane irgi kartumas gavosi tikrai daugiau nei 5ibu, manau 20 tikrai bus, bet aš dar sausai apyniavau su Nelson 60g ir brewers gold 10g ( pirmas sausas apyniavimas) ant 20l, gal tas dar kažkiek kartumo pridėjo, nors teorišksi neturėtų. Bet lyginant su 40ibu virimu, kažkur puse kartumo ir gaunasi.