Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

ATSAKYTI
Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 723
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė GiN »

Noriu paklausti, kaip dezinfekuojat ir ar iš viso dezinfekuojat apynius, kuriuos dedate į antrinę fermentaciją šaltam apyniavimui?

Vartotojo avataras
null
Pranešimai: 633
Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė null »

Jokios dezinfekcijos :-)

Vartotojo avataras
erstikis
Pranešimai: 198
Užsiregistravo: 2011-02-09, 07:59

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė erstikis »

Paskutiniame IPA į antrinę supyliau tiesiog granules, be jokios dezinfekcijos. Dar tik savaitė praėjo nuo išpilstymo, tad negaliu garantuoti, kad viskas bus gerai. Tačiau jei alkoholio ne 4% ABV ir IBU ne 20, tai manau, kad užkrėsti mažai galimybių.

Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 723
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė GiN »

ABV 8,8%, IBU 90 :) Manau tada ir aš nedezinfekuosiu. Šiaip pagalvojus, tai ant apynių turėtų gyventi ten visokių gyvūnėlių: pelėsių, laukinių mielių ir panašių. Ypač ant spurgų.

Vartotojo avataras
MK
Pranešimai: 100
Užsiregistravo: 2011-02-18, 14:15

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė MK »

mano pastebėjimai kol kas tokie. Jeigu ABV ~6%, o IBU apie ~25 problemų su užkratu nėra.

Vartotojo avataras
pofke
Pranešimai: 273
Užsiregistravo: 2011-02-09, 12:16

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė pofke »

Nedezinfekuoju niekaip.
Antrinėje yra stabili terpė, kurioje beveik išvis nėra deguonies ir maisto medžiagų, o dar ir apyniuose kalnas antibakterinių/antibiotinių medžiagų. Taip kad sausai apyniuojant užkrėst alų vargiai įmanoma nuo apynių (gali būt kiti veiksniai, kaip išorinė aplinka, higiena ir t.t.).
Aš sausai apyniuoju ir lengvesnį alų kartais, apynius laikau šaldiklyje, infekcijos nebuvo dar.

Vartotojo avataras
kestukaz
Pranešimai: 6
Užsiregistravo: 2011-02-11, 18:50

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė kestukaz »

turiu klausimeli: kokiomis salygomis

reiktu laikyti apynius? siltai, vesiai, minusineje temperaturoje?

Vartotojo avataras
null
Pranešimai: 633
Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė null »

apynių priešas deguonis ir šviesa, na ir kuo vėsiau pageidautina.

Vartotojo avataras
erstikis
Pranešimai: 198
Užsiregistravo: 2011-02-09, 07:59

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė erstikis »

Noriu prikelti ankstesnę temą ir paklausti apie šaltą apyniavimą antrinėje. Kaip ten laikot apynius; tiesiog suberiat, maišelyje ar kaip kitaip? Kaip išvengti daug plaukiojančių apynių dulkių aluje? Kokios jūsų gudrybės?
Kai naudoju šaltam apyniavimui palaidas granules, tai aluje lieka plaukioti daug apynių dulkiu...

Vartotojo avataras
DV
Pranešimai: 240
Užsiregistravo: 2011-12-07, 13:04

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė DV »

As darau taip: imu apyniu mirkymo maiseli is savo alaus, imu tris akmenukus nuo juros atsiveztus (jie lygesni nei tie kur laukuose metosi), imu siula ir viska paverdu apie 30 minuciu.

Tada i maiseli dedu apynius, akmenukus, uzrisu ir pakabinu antrines fermentacijos inde (be svorio pluduriuos virsuj, o su juo VISI apyniai mirks aluje); kitas dalykas, kad ir ant dugno jie neguli.

Siula isvedu per burbuliatoriaus tarpine arba per fermenterio dangti (jei stiklinis).

Akmenukus pries pirma naudojima virinau dvi valandas, kad isdezinfekuoti normaliai.

Laikau dvi savaites paprastai.

Vartotojo avataras
svyturys
Pranešimai: 225
Užsiregistravo: 2011-02-09, 08:54

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė svyturys »

O tau tos dulkės vizualiai maišo, ar nenorimą skonį prideda? Kokia tais IPA apyniuota man mutna dar geriau atrodo bokale :)

Galimas variantas būtų šaltą apyniavimą pradėt dar pirminėj, kai jau fermentacija kaip ir pasibaigus, o tada jau antrinėn, didesniam nuskaidrinimui.

Vartotojo avataras
Zydrius
Pranešimai: 160
Užsiregistravo: 2011-06-23, 10:06

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė Zydrius »

darau panašiai kaip DV. svarbu, kad tas maišelis paskęstų, būtų kažkur per vidurį kego ar indo su alum.

Vartotojo avataras
erstikis
Pranešimai: 198
Užsiregistravo: 2011-02-09, 07:59

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė erstikis »

Svytury, Jei pridėtų nenorimo skonio, tai net ir nedėčiau, bet dedu kaip tik tam, kad duotų papildomą skonį bei kvapą :)
Iš principo galvoju, kad apyniai turėtų nuskęsti savaime prisigėrę alaus be akmenukų. Nes verdant alų palaidi apyniai gana greitai nuskesta, kol misa ataušta.
Apynių mirkymo maišelių neturiu, bet manau puikiai tiks kas nors iš žmonos arsenalo - pėdkelnių gabalą atkirpsiu (žinoma iš nepanaudotų).
Papildomas žaidimas, bet manau vertas sugaišto laiko.

Vartotojo avataras
DV
Pranešimai: 240
Užsiregistravo: 2011-12-07, 13:04

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė DV »

Bent jau apyniu spurgai tikrai nenuses i dugna, del granuliu nzn, nebandziau be maiselio.

O kaip tu tas pedkelnes dezinfekuosi? Jos tikriausiai nebus atsparios virimui.

Vartotojo avataras
erstikis
Pranešimai: 198
Užsiregistravo: 2011-02-09, 07:59

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė erstikis »

Kaip tik ir maniau pavirti, bet net nemaniau, kad jos gali būti neatsparios virimui. Iš kur tokios mintys?

Vartotojo avataras
DV
Pranešimai: 240
Užsiregistravo: 2011-12-07, 13:04

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė DV »

Tokia sintetika man atrodo nera atspari, ir skalbiama ji zemoj temperaturoj tikriausiai.

Bet visada galima patikrinti.

Vartotojo avataras
Zydrius
Pranešimai: 160
Užsiregistravo: 2011-06-23, 10:06

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė Zydrius »

nenukris apynių maišelis be svarmens.

Vartotojo avataras
Dainius
Pranešimai: 284
Užsiregistravo: 2011-06-07, 10:49

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė Dainius »

Sumetu ir apynius ir viskas. Jei presuoti apyniai, tai pamaišau, pajudinu fermenterį periodiškai, kad apsemtų. Stengiuos daryt kuo paprasčiau, kam tie visoki maišeliai?

Erstiki, pabandyk iš panaudotų pėdkelnių, suteiks papildomo skonio kompleksiškumo :)

Be to, kad nėra maistinių medžiagų ir deguonies, tai užleidus mieles, ženkliai krinta pH, kas ir turi didžiausią įtaką, nes daugelis bakterijų nemėgsta rūgščios terpės.

Vartotojo avataras
Maegnar
Pranešimai: 330
Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė Maegnar »

Kolegos, susijęs klausimas:

Jeigu nedarysiu antrinės - ar bus ok jeigu sumesiu apynius po, tarkim, penkių dienų fermentacijos?

Nes suprantu kad įmetus kartu su mielėm - dalis aromato išeis su CO2 per burbuliatoriu?

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė Peckelis »

I vienaip, i kitaip galvojau, norėdamas prisiknisti, bet varianto, kodėl turėtų būti blogai, neradau:))

Dėl švaros. Nežinau, kaip daro kiti, bet prieš atidarydamas fermenterį, jo kraštus apšluostau dezinfekciniu skysčiu (H2O2) sudrėkintu skuduru. Svarbu ypač, jei fermentuoji rūsyje.

Vartotojo avataras
Maegnar
Pranešimai: 330
Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė Maegnar »

@Peckelis - bet tas tiesa, kad jeigu sumesčiau apynius sausam apyniavimui kartu su mielėm, tai išburbuliuotų dalis aromato?

Vartotojo avataras
runce
Pranešimai: 231
Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė runce »

kiek domėjaus tai tikrai galima ir į pirminę dėt, pats dariau - viskas normaliai

Vartotojo avataras
Maegnar
Pranešimai: 330
Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė Maegnar »

Ne dėl infekcijos klausiu - čia tik temos naujos nekuriu :) Mano klausimas buvo "Ar sausam apyniavimui galima dėti tik į antrinę, ar galimą ir į pirminę? Ir jeigu galima į pirminę - ar geriau palaukti kokias 5 dienas, ar galima dėti ir iškart? Ar yra skirtumas?"
Nieko apie infekciją neklausiau :D

Vartotojo avataras
null
Pranešimai: 633
Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė null »

Manau, protingiausia dėt į fermentacijos galą, kai jau nuslūgus puta. Aluje jau yra alkoholio, kuris kiek apsaugo nuo infekcijos rizikos, ir šiaip apyniai su miele nesiplaka, ir aromatas neišpučiamas su CO2. Ypač tuo atveju kai dedami lapeliai.

Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 723
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė GiN »

Aš irgi dėčiau į pabaigą, kai mielės jau daugmaž pabaigusios darbą. Dėl pononieko išvardintų priežasčių.

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė Peckelis »

Maegnar> būtent taip ir atsakiau, kad nerandu blogumų, jei dėsi +- po penkių dienų, kaip klausime buvo tavo idėja. Kolegos vėliau tai padoriau išvystė, ko aš tinginys, nepadariau:/

Vartotojo avataras
gvolkas
Pranešimai: 181
Užsiregistravo: 2012-04-27, 00:51

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė gvolkas »

Pas Palmerį skaičiau, kad apynių aromatiniai aliejai patenka į mielių ląsteles ir kartu iškrenta ant dugno, todėl geriausia apyniuot antrinėje, kur didžioji dalis mielių jau pašalinta iš būsimo alaus.

Vartotojo avataras
traskis
Pranešimai: 83
Užsiregistravo: 2013-03-07, 11:19

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė traskis »

Jeigu sausai apyniuojant ir nedarant antrinės,apynius supilant į fermentacijos pabaiga pirminėj,kokius pvz. 40gr. apyniu granulių,tai mielių kitam panaudojimui kaip ir nebeišeina surinkt,nes gan daug apynių buna nusėdę-susimaišę su mielėm,kas kaip darot?

Vartotojo avataras
erstikis
Pranešimai: 198
Užsiregistravo: 2011-02-09, 07:59

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė erstikis »

Nelabai supratau, kodėl tokiu atveju nedarai antrinės. Visais atvejais išloštum. Ir mieles pasiimtum, ir alus skaidresnis būtų, ta prasme ant butelio dugno nedaug nusėstų.
O tokiu atveju, kaip tu, kad įvardinai, nelabai įsivaizduoju mielių pasiėmimą nuo dugno.

Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 723
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?

Standartinė GiN »

Jeigu darysi panašiai apyniuotą alų, t.y. tie likę apyniai mielėse negąsdina, tai galima ir maišytas su apyniais mieles susirinkt.

ATSAKYTI