Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
Peckeli, šiuo atveju pritariu žinodamas kam, nes išbandyta praktikoj. Bent mano nuomone tikrai geriau "nuimt nuo apynių ir leist pastovėt, kad drumzlės nusėstų", t.y. tiesiog papildomoms 1-2 paroms atsargiai perpilt į "tretinės" kubilą vietoj kažokių ten "krešinimų" ( krešinimas tikrai gerokai kerta per aromatą). O supilstyt taip, kad pusės centimetro mielių sluoksnis buteli apačioj liktų, net jei pilstant tiesiai iš pirminės (net antrinės nedarant) - čia jau irgi neeilinių sugebėjimų reikia...
- Burbulas
- Pranešimai: 351
- Užsiregistravo: 2013-03-30, 19:10
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
AntaKalnietis > Antrinės nedarau. Visada pilstau po pirminės. Mano "algoritmas" paprastiems alučiams: 7-14 d pirminė > 3-4 d apyniavimas (dabar pamažinsiu iki 2d) ir nedidelis temperatūros pakėlimas pvz. nuo 17 iki 20 > 2 dienos "šaltas smūgis" iki 2-4*C > išpilstau.
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
Burbule, o tau po tokios ilgos pirminės neatsiranda įvairių nepageidaujamų dalykų, tokių, kaip pradėjusių pūti mielių, raugo kvapas ir kt.? Ir ant pirminės dar kelias dienas apyniuoji??? Pagal tavo "statistiką" gaunasi praktiškai 18 d. pirminė su šaltu apyniavimu...Šiaip tai nemanau, kad būtų verta 3-4 d. šalto apyniavimo trukmę iki 2 d. mažint. Kaip tik - pastebėjau, kad pagrindinį aromatą apyniai kažkur 4-5 dienoj atiduoda. Svarbu tik neperlaikyt daugiau nei 7 d., nes apyniai tarsi kažkokią rūgimo reakciją pasigauna ir priduoda nemalonaus, beveik viską užmušančio aitrumo.
- Burbulas
- Pranešimai: 351
- Užsiregistravo: 2013-03-30, 19:10
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
Nemanau, kad pirminė ilga... peržiūrėjau užrašus - vidutiniškai iki išpilstymo 14-15 dienų. Neigiamų dalykų nepastebėjau. Nebeplėtokim toliau, tema apie šaltą apyniavimą.
Mažinsiu iki 2 parų, nes dar 2 paros "šalto smūgio" trukmė (apyniai vis tik lieka). Kaip tik 4 paros ir gaunas. Bandysim ir darysim išvadas
Mažinsiu iki 2 parų, nes dar 2 paros "šalto smūgio" trukmė (apyniai vis tik lieka). Kaip tik 4 paros ir gaunas. Bandysim ir darysim išvadas
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
Dėl pirminės (nors kiek ir ne į temą) paklausiau dėl to, kad pasidarė įdomu, ar nebūna kokių nors pašalinių dalykų dėl tokios jos ilgos trukmės. Nes aš pats pirminę darau lygiai 7 paras. Ypač po vieno atvejo, kada (vasarą) pirminė gavosi beveik 10 parų. Ir po to aluje atsirado papildomų nepageidautinų kvapų ir prieskonių. Tai jei tau 14-15 parų ir nieko, gal tada reikia mano atvejį suverst ant kažkokių kitų faktorių (vasara, didelis karštis ir dar ko nors).
O dėl šalto apyniavimo, aš kaip tik nemažinčiau, o didinčiau trukmę, nes crashas labai nuima aromatą. Viso 7 paras drąsiai, tad 5 paros apyniavimui, 2 paros "smūgiui". Čia kaip minimum. Su 2+2 paros nelabai matau apskritai prasmės šaltą apyniavimą daryt, nes kaži ar ją jis duos...Bet kaip sakant, tavo valia.
O dėl šalto apyniavimo, aš kaip tik nemažinčiau, o didinčiau trukmę, nes crashas labai nuima aromatą. Viso 7 paras drąsiai, tad 5 paros apyniavimui, 2 paros "smūgiui". Čia kaip minimum. Su 2+2 paros nelabai matau apskritai prasmės šaltą apyniavimą daryt, nes kaži ar ją jis duos...Bet kaip sakant, tavo valia.
- Artis
- Pranešimai: 336
- Užsiregistravo: 2011-02-20, 12:03
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
Antakalnieti, prašau papasakok daugiau apie šitą dalį "nes crashas labai nuima aromatą".
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
Arti, gal aš čia per smarkiai užsimojau sakydamas "crashas labai nuima aromatą", nes esu crashinęs tik porą kartų. Rezultatas mane smarkiai nuvylė, nes alus neišskaidrėjo tiek, kiek tikėjausi, o aromato liko praktiškai vos ne tiek, kaip kad šaltas apyniavimas apskritai nebuvo darytas. Aišku, gal ten sąlygojo aromato beveik pradingimą ir kiti dalykai. Bet daugiau ir nebecrashinau, nes antrinę iš esmės ir darau būtent dėl šalto apyniavimo - man asmeniškai aromatas žymiai svarbiau nei koks nors krištolinis skaidrumas.
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
Ir va man kilo kitas klausimas. Žadu virti "derliaus" alų su laukiniais apyniais. Kaži kaip su jais - ar nuo laukinių nepareis infekcija, nes pirktiniai kaip bebūtų turėtų būti grynesni, švaresni, ypač jei apie granules kalbame, o va laukiniuose ir dar šviežiuose, prieš porą dienų skintuose, manau čielos visokių gyvių ir mikroorganizmų civilizacijos ir kolonijos gali gyvent...
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
Jei surinkti ne iš dulkėtos pakelės - kokios problemos? Jei nedžiovintus pora dienų palaikei, kur oras necirkuliavo, gali turėti bėdų, bent jau teoriškai. O šiaip apyniai patys turi dezinfekcinių savybių, ir tavo minėtos civilizacijos paprastai būna labai suvargę:)
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
Peckeli, dėkui už padrąsinimą. Bet bandysiu apsidrausti - dalinti partiją per pusę ir tik pusę jos apyniuoti šaltai. O šaltam apyniavimui mesti iškart suskintus, visiškai nelaikyti.
- traskis
- Pranešimai: 83
- Užsiregistravo: 2013-03-07, 11:19
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
Sveiki,toks klausimas iškilo,ar verta sausai apynuoti su apynių spurgom ar neapsimoka?
- kartus
- Pranešimai: 72
- Užsiregistravo: 2011-03-02, 13:53
Re: Šaltas (sausas) apyniavimas - kaip dezinfekuoti?
apsimokatraskis rašė:Sveiki,toks klausimas iškilo,ar verta sausai apynuoti su apynių spurgom ar neapsimoka?