Kaip išvirti stipriau apyniuotą alų? (nuo 40IBU)
- kartus
- Pranešimai: 72
- Užsiregistravo: 2011-03-02, 13:53
Kaip išvirti stipriau apyniuotą alų? (nuo 40IBU)
Turiu problemą.
Tamsų alų +- pramokau virti. Salyklinį alų irgi sekasi gerai virti. Štai viriau škotišką stiprųjį, tai gavosi labai fainas.
Bet va alūs, kuriuose naudoju daugiau apynių, manęs netenkina. Nebent po ilgesnio brandinimosi apyniai išsikvepia aluje..
Žodžiu apyniai tokie nėra malonūs aluje, tas kartumas toks, su kažkokiu tais ataskoniu...
Noriu 'parduotuvinio' kartumo, o ne naminio
Ką darot jūs, kad apynių kartumas būtų malonus gomuriui?
Tamsų alų +- pramokau virti. Salyklinį alų irgi sekasi gerai virti. Štai viriau škotišką stiprųjį, tai gavosi labai fainas.
Bet va alūs, kuriuose naudoju daugiau apynių, manęs netenkina. Nebent po ilgesnio brandinimosi apyniai išsikvepia aluje..
Žodžiu apyniai tokie nėra malonūs aluje, tas kartumas toks, su kažkokiu tais ataskoniu...
Noriu 'parduotuvinio' kartumo, o ne naminio
Ką darot jūs, kad apynių kartumas būtų malonus gomuriui?
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Kaip išvirti stipriau apyniuotą alų? (nuo 40IBU)
Kol Dainius nepareiškė savo nuomonės aš įsiterpsiu: jeigu nori "malonesnio - parduotuvinio" kartumo - brandink alų ilgesnį laiką. Kievienam 20'ukui IBU reiktų skaičiuoti vieną brandinimo mėnesį. Skonis suapvalėja, harmonizuojasi ir tampa malonesniu.
Šviežias, stipriai apyniuotas alus visada bus aštraus kartumo - tokia apynių skoninė prigimtis.
Šviežias, stipriai apyniuotas alus visada bus aštraus kartumo - tokia apynių skoninė prigimtis.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Kaip išvirti stipriau apyniuotą alų? (nuo 40IBU)
@kartus
Manau, kad reikėtų pasirūpinti mentalo ir verdamos misos pH, ypač jeigu kalbame apie šviesesnį alų. Ir, turbūt, eksperimentuoti su skirtingomis apynių rūšimis, nes kartumas kartumui nelygus.
Manau, kad reikėtų pasirūpinti mentalo ir verdamos misos pH, ypač jeigu kalbame apie šviesesnį alų. Ir, turbūt, eksperimentuoti su skirtingomis apynių rūšimis, nes kartumas kartumui nelygus.
- svyturys
- Pranešimai: 225
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 08:54
Re: Kaip išvirti stipriau apyniuotą alų? (nuo 40IBU)
@kartus
Pas mane ta pati problema. Kietas vanduo, ir jei tik šviesesnį darau iškart aštrus kartumas. Brandinimas nelabai ką padeda. Bandau spręst šią problemą trumpiau verdamas apynius, tarkim 30 min.
Pas mane ta pati problema. Kietas vanduo, ir jei tik šviesesnį darau iškart aštrus kartumas. Brandinimas nelabai ką padeda. Bandau spręst šią problemą trumpiau verdamas apynius, tarkim 30 min.
- runce
- Pranešimai: 231
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14
Re: Kaip išvirti stipriau apyniuotą alų? (nuo 40IBU)
ir šviežias, stipriai apyniuotas alus gali būti skanus. ne tik gali, bet ir turi. kaip Gytis jau minėjo, reikia žiūrėti pH ir aplamai vandenį. apynių rūšys irgi skiriasi savo kartumo charakteriais. o jei jau susidirbai, ir padarei bukai/aštriai/sutraukiančiai kartų alų, tada kažkiek padės ilgas brandinimas
- kartus
- Pranešimai: 72
- Užsiregistravo: 2011-03-02, 13:53
Re: Kaip išvirti stipriau apyniuotą alų? (nuo 40IBU)
na aš esu bandęs ne kartą tą vandenį minkštinti, mušti PH, bet vis tas pats - tik apynių daugiau ir nekas.
Be to IPA alums kaip tik sakoma reikia KIETO vandens, kaip pvz Burton vanduo yra labai kietas.
Aišku, tas kietumas gali būti nuo įvairių junginių. Berods SO4 reikia daugiau dėti į IPA..
Gal galit patarti kokį kiekį kokių medžiagų (ppm) naudotumėt darytdami 50IBU alų?
Be to IPA alums kaip tik sakoma reikia KIETO vandens, kaip pvz Burton vanduo yra labai kietas.
Aišku, tas kietumas gali būti nuo įvairių junginių. Berods SO4 reikia daugiau dėti į IPA..
Gal galit patarti kokį kiekį kokių medžiagų (ppm) naudotumėt darytdami 50IBU alų?
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Kaip išvirti stipriau apyniuotą alų? (nuo 40IBU)
pH iš esmė lemia vien tik karbonatinis šarmingumas(kietumas), o ne bendrasis kietumas. Mentalo ir misos pH tiesiogiai siejami su alaus spalva, o ne IBU parametrais.
Norint patarti ką daryti su vandeniu, reikėtų žinoti išeities vandens sudėtį. Vienas dalykas yra RO+druskos, visai kas kita, jeigu naudoji vandentiekio ar gręžinio vandenį.
Norint patarti ką daryti su vandeniu, reikėtų žinoti išeities vandens sudėtį. Vienas dalykas yra RO+druskos, visai kas kita, jeigu naudoji vandentiekio ar gręžinio vandenį.
- kartus
- Pranešimai: 72
- Užsiregistravo: 2011-03-02, 13:53
Re: Kaip išvirti stipriau apyniuotą alų? (nuo 40IBU)
naudoju, vandentiekio vandenį. Man reiktų kokio pavyzdžio sėkmingo alaus ir kiek kokių medžiągų ppm jame buvo.
Bent beer tools'as turi labai puikią skaičiuoklę šitiems reikalams.
Bent beer tools'as turi labai puikią skaičiuoklę šitiems reikalams.
- lukasvera
- Pranešimai: 70
- Užsiregistravo: 2012-04-06, 08:34
Re: Kaip išvirti stipriau apyniuotą alų? (nuo 40IBU)
vakar viriau, pilsner 50% ir kvietinis 50% - efektyvumas nemazesnis nei 75%
- runce
- Pranešimai: 231
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14
Re: Kaip išvirti stipriau apyniuotą alų? (nuo 40IBU)
pamėginam pastudijuot truputį:
Burtonas 352 24 320 820 44 16 IPA
suvesk skaičius į šią skaičiuoklę http://www.brewersfriend.com/water-chemistry/
RA gaunasi - (minus) 3,37, o tai yra mažai ir tinka šviesiam alui. kas nutiko, juk vanduo labai kietas? taip, bet jame žvėriškai daug kalcio, kuris numuša pH. taip pat labai daug sulfatų, kurie keičia kartumą.
ką tau daryti?
a) kaune nesunku nusipirkti osmozės ir pirma pemėginsi vandenį skiest 20/1 RO/krano. gausi kažką panašaus į pilsnerio vandenį, tai kažką tokio ir taikyk. tik gali įmesti NaCl truputį paryškinti salyklams
b) į vandentiekio vandenį prikrauti DAUG (pasiskaičiuot pagal tą skaičiuoklę viršuje)kalcio sulfato, kad RA būtų -50 - 0 ribose.
Burtonas 352 24 320 820 44 16 IPA
suvesk skaičius į šią skaičiuoklę http://www.brewersfriend.com/water-chemistry/
RA gaunasi - (minus) 3,37, o tai yra mažai ir tinka šviesiam alui. kas nutiko, juk vanduo labai kietas? taip, bet jame žvėriškai daug kalcio, kuris numuša pH. taip pat labai daug sulfatų, kurie keičia kartumą.
ką tau daryti?
a) kaune nesunku nusipirkti osmozės ir pirma pemėginsi vandenį skiest 20/1 RO/krano. gausi kažką panašaus į pilsnerio vandenį, tai kažką tokio ir taikyk. tik gali įmesti NaCl truputį paryškinti salyklams
b) į vandentiekio vandenį prikrauti DAUG (pasiskaičiuot pagal tą skaičiuoklę viršuje)kalcio sulfato, kad RA būtų -50 - 0 ribose.
- runce
- Pranešimai: 231
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14
- vidmantas
- Pranešimai: 301
- Užsiregistravo: 2011-02-07, 22:45
Re: Kaip išvirti stipriau apyniuotą alų? (nuo 40IBU)
Is tiesu, pradek zaisti su vandeniu bet patarciau ir issirinkti patinkanti parduotuvini alu kurio klona galima butu rasti internete. Bus labiau aisku ko nori. Lageris tai ar elis, naudojamos salyklu proporcijos,kokie apyniai ir ju kiekiai naudojami.
- kartus
- Pranešimai: 72
- Užsiregistravo: 2011-03-02, 13:53
Re: Kaip išvirti stipriau apyniuotą alų? (nuo 40IBU)
ačiū už atsakymus! Už nuorodą į receptą!
O dar klausimas - ar tinkamas būdas vandeniui 'minkštinti' yra naudojant fosforo rūgštį? Ar ji tik 'parūgština' mentalą ar ir 'suardo' kažkokius junginius?
Na mintis būtų tokia - ar RO vandenį galima būtų pakeisti vandentiekio vandenį su tam tikra porcija fosforo rūgšties.
O dar klausimas - ar tinkamas būdas vandeniui 'minkštinti' yra naudojant fosforo rūgštį? Ar ji tik 'parūgština' mentalą ar ir 'suardo' kažkokius junginius?
Na mintis būtų tokia - ar RO vandenį galima būtų pakeisti vandentiekio vandenį su tam tikra porcija fosforo rūgšties.
- kartus
- Pranešimai: 72
- Užsiregistravo: 2011-03-02, 13:53
Re: Kaip išvirti stipriau apyniuotą alų? (nuo 40IBU)
Beje pagal tą skaičiuoklę pasirinkau burtono vandenį, tada įvedžiau savo vandens jau esamą calcio kiekį 50 ur bandžiau pasiekti reikiamą CaSO4 kiekį 35 litrams vandens. Tai gavosi 30g CaSO4, ar tai neskamba nenormaliai?
Runce, ar esi tokius kiekius kada naudojęs?
Runce, ar esi tokius kiekius kada naudojęs?
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Kaip išvirti stipriau apyniuotą alų? (nuo 40IBU)
@kartus
aš naudoju fosforo rūgštį jau maždaug 1,5 metų. Techniškai rūgštis neutralizuoja karbonatinį šarmingumą, ko pasekoje sumažėja vandens šarminis buferis ir mentalo pH nusistovi norimame lygyje. Fosforo rūgštis (H3PO4) nieko nesuardo. Salykle yra fosforo junginių, todėl manoma, kad ši rūgštis duoda mažiausia pašalinių skonių. Iš savo patirties galiu apsakyti, kad ji neduoda jokio pašalinio skonio, kvapo ar spalvos. Aš naudoju taip: iš parduodamo 85 proc. tirpalo pasidarau ~20 proc tirpalą ir toliau naudoju silpną tirpalą.
Apie RO pakeitimą vėliau parašysiu, dabar turiu bėgti.
aš naudoju fosforo rūgštį jau maždaug 1,5 metų. Techniškai rūgštis neutralizuoja karbonatinį šarmingumą, ko pasekoje sumažėja vandens šarminis buferis ir mentalo pH nusistovi norimame lygyje. Fosforo rūgštis (H3PO4) nieko nesuardo. Salykle yra fosforo junginių, todėl manoma, kad ši rūgštis duoda mažiausia pašalinių skonių. Iš savo patirties galiu apsakyti, kad ji neduoda jokio pašalinio skonio, kvapo ar spalvos. Aš naudoju taip: iš parduodamo 85 proc. tirpalo pasidarau ~20 proc tirpalą ir toliau naudoju silpną tirpalą.
Apie RO pakeitimą vėliau parašysiu, dabar turiu bėgti.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Kaip išvirti stipriau apyniuotą alų? (nuo 40IBU)
30g kalcio sulfato 35 litrams tikrai nenormalu, jokiu būdu naudoti negalima.
RO vandens esmė yra ta, kad tai beveik grynas "dihidroksidas", t.y. vanduo praktiškai be jokių priemaišų. Vandentiekio gi vandenyje be H2O pilna visokių anijonų ir katijonų. Iš RO teoriškai gali bet kurio pasaulio miesto vandentiekio vandenį pridėdamas įvairių medžiagų.
Vandentiekio vanduo+fosf.rūgštis visais atvejais nepakeis RO vandens+druskos, bet 99 proc. atvejų bus tinkamas bet kokiam alui. O tamsiam alui vandentiekio vanduo netgi geriau, nes jame yra karbonatų, kurių nėra RO vandenyje.
RO vandens esmė yra ta, kad tai beveik grynas "dihidroksidas", t.y. vanduo praktiškai be jokių priemaišų. Vandentiekio gi vandenyje be H2O pilna visokių anijonų ir katijonų. Iš RO teoriškai gali bet kurio pasaulio miesto vandentiekio vandenį pridėdamas įvairių medžiagų.
Vandentiekio vanduo+fosf.rūgštis visais atvejais nepakeis RO vandens+druskos, bet 99 proc. atvejų bus tinkamas bet kokiam alui. O tamsiam alui vandentiekio vanduo netgi geriau, nes jame yra karbonatų, kurių nėra RO vandenyje.
- runce
- Pranešimai: 231
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14
Re: Kaip išvirti stipriau apyniuotą alų? (nuo 40IBU)
kaip tai negalima naudoti tiek kalcio sulfato? aš jau sau receptėlį pasiruošiau ateičiai su 11g CaSO4/10L vandens. ir kas nutiks?
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Kaip išvirti stipriau apyniuotą alų? (nuo 40IBU)
30 gr kalcio sulfato 35 litrams bus ~500 mg/l papildomo sulfato. Įvairūs šaltiniai rašo įvairiai, bet viršutinę ribą nurodo 350 mg/l labai karčiam alui, kas ir yra IPA, tiesa. Mano nuomone per daug sulfatų, bet būtų įdomu iš pirmų lūpų išgirsti kokie gaunasi rezultatai su tokiu vandeniu
- runce
- Pranešimai: 231
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14
Re: Kaip išvirti stipriau apyniuotą alų? (nuo 40IBU)
na, sveikatai nekenksminga (taip?), vadinasi galima bandyt. jei pavyks, gal šį penktadienį prasivirsiu tokio IPA namie reikia jau pradėt tirpinti druską turbūt
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Kaip išvirti stipriau apyniuotą alų? (nuo 40IBU)
Labai įdomu. Lauksiu reportažo apie rezultatą.
Sveikatai kenkti neturėtų, netgi atvirkščiai: http://www.assorti.lt/vytautas-mineralinis-vanduo-15l
Sveikatai kenkti neturėtų, netgi atvirkščiai: http://www.assorti.lt/vytautas-mineralinis-vanduo-15l
- DV
- Pranešimai: 240
- Užsiregistravo: 2011-12-07, 13:04
Re: Kaip išvirti stipriau apyniuotą alų? (nuo 40IBU)
Runce,
kaip tu istirpini CaSO4? Man kazkaip nelabai nori ta druska tirpti. Su CaCl2 problemu nera.
kaip tu istirpini CaSO4? Man kazkaip nelabai nori ta druska tirpti. Su CaCl2 problemu nera.
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Kaip išvirti stipriau apyniuotą alų? (nuo 40IBU)
O kur chemikalus perkat? Aš va kalcio chlorido nerandu. Net vaistinėse...
- audryla
- Pranešimai: 466
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40
Re: Kaip išvirti stipriau apyniuotą alų? (nuo 40IBU)
Galima per SavasAlus iš Brouwland užsisakyt
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
- runce
- Pranešimai: 231
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14
Re: Kaip išvirti stipriau apyniuotą alų? (nuo 40IBU)
lyg ir faschem pirkau.. kalcio chlorido turiu, galiu kažkiek duoti. kalcio sulfatas, kaip ir kiti sulfatai, yra sunkiai tirpus, tai reikia karštam vandeny ilg`ą laiką maišant ir smulkinant jį. ištirpsta
vo, iš ko reikia alų virti!vytautą skiesti su osmoze 1/10 ir verdam šviesų alų
vo, iš ko reikia alų virti!vytautą skiesti su osmoze 1/10 ir verdam šviesų alų
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Kaip išvirti stipriau apyniuotą alų? (nuo 40IBU)
Galvoju, kad man paprasčiau bus chemikalų nusipirkt, nei osmozę montuot
- runce
- Pranešimai: 231
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14
Re: Kaip išvirti stipriau apyniuotą alų? (nuo 40IBU)
tai visiškai ne tas pats, tik pH susitvarkysi bet jei norėsi kokio pilsnerio, tai be šansų
- kartus
- Pranešimai: 72
- Užsiregistravo: 2011-03-02, 13:53
Re: Kaip išvirti stipriau apyniuotą alų? (nuo 40IBU)
Na runce, iš tiesų - lauksime tavo rezultatų su tuo CaSO4 kiekiu aš tikiu, kad pavyks, tik pats niekad nebandžiau tokio kiekio, vis pabijodavau visą partiją sugadinti...
Bet teoriškai turėtų pavykti. Beer tools programa man rodo tokius pačius kiekius, kaip ir tavo nuorodoje.. Tiesa, dar magnio į 35l vandens tektų įdėti 10g, kad pakelti ne tik magnį, bet ir SO4. Bet vėlgi kiek esu skaitęs - magnio geriau tipo nepadauginti, tai įdomu kuo čia pasibaigtų.. Tai tektų nebent virti mažesnį kiekį, kad nebūtų abidna jei susigadintų alus.
Bet teoriškai turėtų pavykti. Beer tools programa man rodo tokius pačius kiekius, kaip ir tavo nuorodoje.. Tiesa, dar magnio į 35l vandens tektų įdėti 10g, kad pakelti ne tik magnį, bet ir SO4. Bet vėlgi kiek esu skaitęs - magnio geriau tipo nepadauginti, tai įdomu kuo čia pasibaigtų.. Tai tektų nebent virti mažesnį kiekį, kad nebūtų abidna jei susigadintų alus.
- Dainius
- Pranešimai: 284
- Užsiregistravo: 2011-06-07, 10:49
Re: Kaip išvirti stipriau apyniuotą alų? (nuo 40IBU)
Runce yra teisus šios diskusijoj, palaikau jo nuomonę. Domiuosi šia problema, esu išviręs ir švaraus kartumo, ir nemažai šiurkštaus kartumo alų. Brandinimas tikrai padeda, kadangi bet kokiu atveju nuramina apynius, bet viena yra labai kartus ir skanus, o kita yra sutraukiančio skonio kartumas. Manau pagrindiniai žaidėjai yra apynių ir sulfatų kiekis. Dar negaliu daryti daryti išvadų, skaitau, bandau, domiuos.
- EgisJO
- Pranešimai: 12
- Užsiregistravo: 2013-01-27, 17:03
Re: Kaip išvirti stipriau apyniuotą alų? (nuo 40IBU)
@Gytis
Kuom praskiedi 85proc. Fosforo rugsti iki 20 proc? Vandeniu? Ir dar vienas klausimas, kiek to 20 proc. tirpalo reikia pilti sakykim ant 10 ltr. vandens?
Kuom praskiedi 85proc. Fosforo rugsti iki 20 proc? Vandeniu? Ir dar vienas klausimas, kiek to 20 proc. tirpalo reikia pilti sakykim ant 10 ltr. vandens?