Puslapis 11

Visa "tiesa" apie IBU

Parašytas: 2015-10-23, 17:44
DV
Aludariams bendraujant, pastoviai stebiu nuostabos kupinus veidus, sakant 'čia 60 IBU? Negali būti!'.
Radau labai gerą paaiškinimą, kas tas IBU yra: http://byo.com/stories/issue/item/3284- ... -mr-wizard.
In conclusion, the IBU was a number developed as a quality control tool. Measure IBUs in the same beer brewed the same basic way day in and day out and variations in the IBU do indicate that something has changed. Comparing IBUs among different beers is not as useful. Using the IBU as a marketing tool . . . to each their own!

Re: Visa "tiesa" apie IBU

Parašytas: 2016-02-23, 00:03
Alchemikas
Senokas, bet į temą, nes manau IBU skaičiuoklės šių faktorių (na gal tik laiką) neįvertina:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1 ... x/abstract

Trumpai apibendrinu - likutinis IBU priklauso nuo:
- virimo temperatūros (max prie 80°C)
- virimo laiko (max 30 min @ 100°C, tai prie 80°C turėtų būti ~45 min.)
- pH lygio (max prie pH=8)
- gravity (max prie 10 plato)
- mineralizacijos (max prie 0 ppm)

Nežinau ar viską galima apibendrinti, bet man šviečiasi, kad apinių arbatą efektyviau ruošti tiek išeigos, tiek laiko prasme - misa užvirinti tik dezinfekcijai, o arbatėlę gaminti nevirinant prie 100°C, o panašu, kad užplikant termose 15 min. pašarmintame vandenyje.

Tikėtina, kad ir aromato turėtų daugiau likti - ne taip išsibėgiotų.

Pabandysiu praktiškai su sekančiu virimu.

Re: Visa "tiesa" apie IBU

Parašytas: 2016-03-15, 11:04
Alchemikas
Dalinuosi papildoma informacija apie IBU ir kartumą:

http://aludariuforumas.lt/viewtopic.php?f=24&t=932

Re: Visa "tiesa" apie IBU

Parašytas: 2016-03-15, 13:38
GiN
Dėl misos virimo pakomentuosiu.

Laiko sutaupymas - nedidelis, norint gerai išdezinfekuoti, reiks pavirti bent 15 min. Gaunasi užvirimo laikas+15 min, susitaupo kokios 45 min.

Apynių medžiagų atidavimas skiriasi misoje ir vandenyje, kitoks skonis gaunasi. Apynius virti reiks bet kokiu atveju valandą, nes kitaip neįvyks alfa rūgščių izomerizacija, gausis tokia apynių rūgštelė.

Misą verdam ne tik dėl apynių, verdant ji išskaidrėja, iškrenta dalis baltymų.

Jei norisi kitokio skonio, tada viskas ok, bet tai, ką tu siūlai nėra pakaitalas įprastiems technologiniams procesams.

Re: Visa "tiesa" apie IBU

Parašytas: 2016-03-15, 14:12
Domaso
Klausimas į ta pačią temą apie IBU dadėjimą, naudojant apynių arbątą.

Ar galimas ir kiek efektyvus (kiek limituotas) yra išfermentuoto alaus "pakartinimas" su apynių arbata? Ar kas parktikoj naudojot tokį metodą ir ar padėjo?

Pailiustruosiu dabartiniu savo pavyzdžiu:
Paskutiniame AAA naudojau dalį laukinių apynių, ir kaip galima buvo nuspėti, šiek tiek trūksta kartumo... Planuoju šaltai apyniuoti, bet tai daug kartumo nepridės.. Esu skaitęs, kad daugiau 100 IBU su vandenine arbata nelabai išspausi, plius dar pridėkim, kad ją supylus į alų, prasiskies ir to kartumo pereis dar 20 kartų mažiau. (padarau 100 IBU arbatą iš 2 litrų vandens, supilu į 40 litrų alaus, tai teoriškai prisideda 5 IBU į alų).

Re: Visa "tiesa" apie IBU

Parašytas: 2016-03-15, 14:15
Lrytas1
Galima ir su arbata, visas Biržų kraštas tik arbatą ir pila ir alaus neverda. p.s. verda jie 5val arbatą :)

Re: Visa "tiesa" apie IBU

Parašytas: 2016-03-15, 14:26
Domaso
Žinau, kad Biržai taip daro, bet kad 5val. verda tai nežinojau :shock:
Mane domino ar kas iš namų aludarių taip "dakartina" jei reikia, ir kiek tai realiai pasiteisina.
Aš planavau 1 val. pavirt kokių 10g Magnumo 2 litruose vandens ir supilt į alų (dėl IBU skaičių, pasikliauju AK skaičiuokle...)

Re: Visa "tiesa" apie IBU

Parašytas: 2016-03-15, 15:03
Alchemikas
Vis neatsiranda progos arbatos virimui, kažkaip nesinori nukrypti nuo įprasto technologinio proceso, tuo labiau, kad kol puodas verda, dar ir kiti darbai daromi - plaunami indai ir pan.

Kai tik ką apčiuopiamo turėsiu, būtinai pasidalinsiu.

Kol kas tik dalinuosi atradimu apie kartumą atsirandantį su sausu apyniavimu (http://aludariuforumas.lt/viewtopic.php?f=24&t=932).

Re: Visa "tiesa" apie IBU

Parašytas: 2019-02-01, 03:08
Awtas
Gal labai nemuš, kad seną temą prikėliau. Įdomai su tuo IBU, kai kurios skaičiuoklės naudoja tūrį, kur apyniai virti ir bendrą alaus tūrį, kitos skaičiuoklės naudoja tik bendrą tūrį. Mano pirmam virimui viena skaičiuoklė suskaičiavo, kad IBU bus 23, kita sako, bus IBU 64. Prieš pilstant paragavau, tai tikrai kartokas jaučiasi. Jei reiktų spėt tai sakyčiau kokis 40, aš gerokai švelnesnio tikėjausi.
Virta:
Apyniai El Dorado Pellet 14 gr - 60 min
Apyniai US Cascade Pellet 14 gr - 15 min
Apynius dėjau į 3.5 litro misos (viriau koncentratą).
Bendras tūris 3.5l misos + 6l vandens = 9.5 litro.

Re: Visa "tiesa" apie IBU

Parašytas: 2019-02-01, 08:58
Lrytas1
Kuo didesnis misos tankis, tuo mažesnė apynių utilizacija. Beto misos Ph tą dar įtakoja.

Re: Visa "tiesa" apie IBU

Parašytas: 2019-02-01, 13:33
Awtas
Tas tai gal ir tiesa, tik man gavosi, kad IBU (pagal mano skonio receptorius) yra žymiai aukštesnis nei skaičiuoklė suskaičiavo. Reiks bandyt pačim spėt, kiek apynių dėt ir kiek virt.

Re: Visa "tiesa" apie IBU

Parašytas: 2019-02-01, 15:23
STR
IBU skaičiavimas yra sąlyginis iš principo. Skaičius nieko nereiškia nežinant gamybos proceso. Yra daug alų parduotuvėse su 120 IBU, o realaus kartumo ten visai nedaug.
Naudoju Aludariuklubo skaičiuoklę, tai mano skoniui 30 IBU jau yra juntamas kartumas. Žmonėms geriantiems Utenos/Švytorio alų - negeriamai kartus :D

Re: Visa "tiesa" apie IBU

Parašytas: 2019-02-01, 21:01
Awtas
Aš esu tas, geriantis Utenos/Švyturio alų :) Klubo skaičiuoklė maniškiam dave 64 IBU :) tai tikrai kartokas, bet geriamas. Kitam virimui bandysiu skaičiuoti naudodamas klubo formulę.