Salyklo gamyba namuose

ATSAKYTI
Vartotojo avataras
justinas
Pranešimai: 109
Užsiregistravo: 2012-10-14, 18:41

Salyklo gamyba namuose

Standartinė justinas »

Sveiki,

gal tarp forumiečių yra žmonių kurie darosi patys ar daug išmano apie salyklus. Turėčiau pora klausimų.

Perskaičiau straipsnį apie salyklo gamyba ir iškilo pora klausimų.

Ar būtinai grūdai turi būti metų senumo? turiu 3-4mėn senumo grūdų. tiktų salyklo gamybai?

Kuom skiriasi alaus darytas iš daiginto ir nedaiginto salyklo.Ar tik tai kad nedaiginto salyklo mentalą reikia palaikyti 20min. reikia 37-45C temperatūroje, kas suskaidytų beta gliukanazę :). o skoniui, spalvai nieko?

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Salyklo gamyba namuose

Standartinė Regis »

Justinai, o kokia prasmė pačiam darytis salyklą?

Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 723
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Salyklo gamyba namuose

Standartinė GiN »

Justinai, kas yra nedaigintas salyklas? Ar turi omenyje alaus gamybą iš nesalyklinių grūdų, t.y. tiesiog iš grūdų? Tokiu atveju juose nebus fermentų, skaidančių cukrus. Teks arba įpilti cheminių fermentų (tai yra blogai!) arba naudoti tik dalį nesalyklinių grūdų: maždaug 20-30 % viso kiekio.
Regi: mano nuomone salyklą gamintis verta tik dėl įdomumo ar istorinio proceso rekonstrukcijos, dar variantas, jei nori turėti pilnai "savo" alų: paties auginti apyniai, savo daigintas salyklas ir n-tąjį kartą naudojamos mielės :) Gal Justinas turi dar kokią kitą priežastį?

Vartotojo avataras
erstikis
Pranešimai: 198
Užsiregistravo: 2011-02-09, 07:59

Re: Salyklo gamyba namuose

Standartinė erstikis »

>>> Ar būtinai grūdai turi būti metų senumo? turiu 3-4mėn senumo grūdų. tiktų salyklo gamybai?
Manau, kad tiktų. Patarčiau pradžiai pabandyti nedidelį kiekį sudaiginti. Jei padoriai dygsta, tai tinka.
>>> Kuom skiriasi alaus darytas iš daiginto ir nedaiginto salyklo?
Jei naudosi vien tik nedaigintą sakyklą (grūdus), tai alaus ir neturėsi, nes nebus saldumo. Naudojant savo gamybos salyklą, patartina mentalą palaikyti 20min ties ~50 laipsnių, o toliau kaip įprasta.

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Salyklo gamyba namuose

Standartinė Regis »

@GiN: suprantu autentikos priežastį ir proceso rekonstrukciją - pats esu daiginęs salyklą ir su tėvuku gaminęs "keptinį - tekintą" alų.

Ir manau, kad tai daugiau žaidimas, nei dėmesio vertas procesas. Kai nėra kur gauti salyklo - tada taip, o dabar , kai šitoks pasirinkimas iš profesionalių salyklo gamintojų - "žaidimas nevertas žvakių".

Bet jau jeigu "pilnai savo" alaus norisi, tai ne tik savo apynius reikia augint, bet ir savo auginti, ekologiški grūdai. ;)

Vartotojo avataras
justinas
Pranešimai: 109
Užsiregistravo: 2012-10-14, 18:41

Re: Salyklo gamyba namuose

Standartinė justinas »

@ Regis

na kaip ir parašyta šiame straipsnyje. http://www.atvirasalus.lt/content/read/ ... o%20gamyba

suprantu, kad žaidimas, bet pabandysiu.

@Gin

Tiesiog maistiniai grūdai, bet straisnyje parašyta, kad ir iš maistinių grūdų išeina visai neblogas salyklas. o priežastis yra gan paprasta tiesiog kai kaime gyvenu aš tu grūdų turių ir tiesiog norisi pabandyti, jei blogai daiginsis ar alus nesigaus. tai tada pirksim salyklą :)

@erstikis

Ačiū.

Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 723
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Salyklo gamyba namuose

Standartinė GiN »

@Justinas: pacituok tiksliai. Jeigu parašyta, kad ir iš maistinių grūdų išeina visai neblogas salyklas, tai reiškia, kad maistinius grūdus galima daiginti ir iš jų gauti salyklą. Salyklas yra DAIGINTI grūdai, jei nedaiginti, tai ne salyklas, o tiesiog grūdai. Jei nedaigintus grūdus paimi ir naudoji vietoj salyklinių grūdų (daigintų), jie netampa salyklu ;) Kaip minėjau yra galima naudoti kombinuotai: salyklinius (daigintus grūdus) ir nedaigintus.

Vartotojo avataras
Modeslovas
Pranešimai: 166
Užsiregistravo: 2011-08-25, 09:40

Re: Salyklo gamyba namuose

Standartinė Modeslovas »

Kiek žinau salykliunius miežius auginant i juos visokio brudo mažiau purškia. O tie vadinami "paprasti" pripurkšti visokio gėrio ko pesekoje nebesudygsta normaliai. Pats neauginu ))) , bet kazkas tokio.

Vartotojo avataras
justinas
Pranešimai: 109
Užsiregistravo: 2012-10-14, 18:41

Re: Salyklo gamyba namuose

Standartinė justinas »

@Gin

reiktu su tavim prie alaus bokalo susitikti. :D aš naujokas nežinau ka reiškia salykliniai grūdai. mano manymu salykliniai, maistiniai ir nemaistiniai(gyvuliams aš net nežinau kaip tiksliai įvardinti:))

iš straipsnio apie salykla " Teisybės dėlei reikėtų paminėti, kad dažniausiai salyklo efektyvumas nėra didelis, jei daiginami paprasti nesalykliniai grūdai. Tačiau ir iš paprastų maistinių grūdų galima susidaiginti pakankamai geros kokybės salyklo ir iš jo pasigaminti gero alaus."

blin kai surast :D

suprantu , kad naujoko klausimai, bet..

@Modeslovas

matai jei grūdams naudoji chemija(ta prasme puršti nuo kenkėjų ir t.t.

galima ginčytis ekologiški ir salyklinia kuo skiriasi:)

Vartotojo avataras
Povilas Ancevicius
Pranešimai: 8
Užsiregistravo: 2016-06-04, 13:39

Re: Salyklo gamyba namuose

Standartinė Povilas Ancevicius »

Sveiki,

nors ir prieš ketverius metus diskutavote, pasidalinsiu savo žiniomis apie salyklą:

grūdai turi būti gerai išdžiūvę, tam kad biocheminiai procesai būtų buvę pasibaigę. Metai įtakos neturi.

Grūdus mirkyti būtina, nes tada suaktyvuojami fermentai grūde ir krakmolas skaidamoas į mažesnius cukrus, kuriuos vėliau mielės valgys. Išmirkyti ir daiginti grūdai tampa saldūs. Net rankos limpa. : ))) Tada vėl reikia gerai išdžiovinti,kad būtų įmanoma sumalti. Salyklo grūdas tūrėtų būti sunkiai perkandamas.

Šita, aš tik po to susiduriu su problema, kad siejojant salykla per sietą baisiai rankeles atkerta. Užsimovus net dvejas pirštinęs, po kibiro salyklo atrodo lyg iki kaulų būčiau prisitrinęs. Gal kas kokį kotokį metodą turite toms šaknelėms nuskabyti? Kaip pramonėje nutrinamos tos šaknelės?

Ačiū.
Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1149
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Salyklo gamyba namuose

Standartinė Lrytas1 »

Nu apie tuos saldumus tai biški ne tiesa.
nykštys

Re: Salyklo gamyba namuose

Standartinė nykštys »

Povilas Ancevicius rašė:Sveiki,

nors ir prieš ketverius metus diskutavote, pasidalinsiu savo žiniomis apie salyklą:

grūdai turi būti gerai išdžiūvę, tam kad biocheminiai procesai būtų buvę pasibaigę. Metai įtakos neturi.

Grūdus mirkyti būtina, nes tada suaktyvuojami fermentai grūde ir krakmolas skaidamoas į mažesnius cukrus, kuriuos vėliau mielės valgys. Išmirkyti ir daiginti grūdai tampa saldūs. Net rankos limpa. : ))) Tada vėl reikia gerai išdžiovinti,kad būtų įmanoma sumalti. Salyklo grūdas tūrėtų būti sunkiai perkandamas.

Šita, aš tik po to susiduriu su problema, kad siejojant salykla per sietą baisiai rankeles atkerta. Užsimovus net dvejas pirštinęs, po kibiro salyklo atrodo lyg iki kaulų būčiau prisitrinęs. Gal kas kokį kotokį metodą turite toms šaknelėms nuskabyti? Kaip pramonėje nutrinamos tos šaknelės?

Ačiū.
Žiurėk nuo 16:05 https://www.youtube.com/watch?v=zs407K3 ... 1FqEtdmHsb
Vartotojo avataras
Giords
Pranešimai: 341
Užsiregistravo: 2011-02-25, 11:25

Re: Salyklo gamyba namuose

Standartinė Giords »

Avalon rašė:
Regis rašė:Justinai, o kokia prasmė pačiam darytis salyklą?
Pačiam gaminti pigiau išeitų, Kiek mačiau turguje grūdai kainuoja 0.40Eu už kilograma. Tuo tarpu pigiausias salyklas kainuoja 1.45Eu už kilograma.
Klausimas ar pakaktų grūdus sudaiginti ir nedžiovinus iš kart gaminti misa?
Paskaičiuok dar kartą: http://www.aluteksas.lt/katalogas-1/sal ... 0kg-detail
ATSAKYTI