Ruginio salyklo tekinimas
Parašytas: 2014-10-15, 15:47
Yra mintis padaryti eksperimentą ir pabandyti išvirti alų, kuriame būtų didžioji dalis ar net 100 proc. ruginio salyklo.
Iš to, ką perskaičiau ir šiame forume, bei prisiskaičiau kitur, supratau, kad su grynai ar didžia dalimi ruginio salyklo tekinimu dėl jo specifikos gali kilti didelių problemų (pvz. "fly-sparge" būdu, naudojant "false bottom" plastikinį filtrą, pirktą iš SA), nes rugys dėl savo specifinių savybių elementariai užkimš ir užklijuos filtro skyles?
Ar patartumėt visgi surizikuot 5-6 kg ruginio salyklo kaina ir 2-3 valandomis laiko bei bandyt, ar geriau apskritai mesti šonan tokio eksperimento idėją? Ir jei naudot ruginio salyklo tik dalį (maišant su miežiniu), kokia būtų jo maksimali proporcija, kad nekiltų aukščiau minėtos problemos?
P.S. Radau angliškuose portaluose info, kad jo naudojant 15 proc. ir daugiau, reiktų naudoti ryžių luobeles (rice hulls). Bet vėlgi klausimas - iš kur jų gauti arba ką vietoje jų iš lengvai gaunamo panaudoti (pvz. grikių lukštus?).
Iš to, ką perskaičiau ir šiame forume, bei prisiskaičiau kitur, supratau, kad su grynai ar didžia dalimi ruginio salyklo tekinimu dėl jo specifikos gali kilti didelių problemų (pvz. "fly-sparge" būdu, naudojant "false bottom" plastikinį filtrą, pirktą iš SA), nes rugys dėl savo specifinių savybių elementariai užkimš ir užklijuos filtro skyles?
Ar patartumėt visgi surizikuot 5-6 kg ruginio salyklo kaina ir 2-3 valandomis laiko bei bandyt, ar geriau apskritai mesti šonan tokio eksperimento idėją? Ir jei naudot ruginio salyklo tik dalį (maišant su miežiniu), kokia būtų jo maksimali proporcija, kad nekiltų aukščiau minėtos problemos?
P.S. Radau angliškuose portaluose info, kad jo naudojant 15 proc. ir daugiau, reiktų naudoti ryžių luobeles (rice hulls). Bet vėlgi klausimas - iš kur jų gauti arba ką vietoje jų iš lengvai gaunamo panaudoti (pvz. grikių lukštus?).