Dribsnių paprastų parduotuvinių naudojimas

Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 714
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Dribsnių paprastų parduotuvinių naudojimas

Standartinė GiN » 2014-06-23, 13:30

Negavau kvietinių dribsnių "Savam aluj", tai naudosiu parduotuvinius, paprastus. Žinau, kad reikia pavirti 30 min. prieš sudedant į salinimą.


Klausimai:

1. Kokį imti vandens/dribsnių santykį tam pradiniam virimui?

2. Ar paskui į salinimą pilti su visu tuo vandeniu, kuriame virė?



Vartotojo avataras
audryla
Pranešimai: 466
Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė audryla » 2014-06-23, 13:34

1. Sunku pasakyt. Skirtingų gamintojų nevienodai sugeria. Aš darau, kad būtų tokia poskystė košė, jei gaunasi per tiršta, praskiedi ir tiek...

2. Taip



Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1146
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė Lrytas1 » 2014-06-23, 13:52

Dribsniai pinigų taškymas, aš į paskutinius du virimus dėjau kviečių kruopas. Dėl tirštumo, tai turi būti pakankamai skysta, kad galėtum maišyt ir neprisviltu. 30min virti nereikia, aš pakeliu temp iki 70C įmetu sauja kitą salyklo ir pamaišydamas duodu pastovėti 20-30min. Tada užverdu ir paverdu 10-15min.



Vartotojo avataras
pofke
Pranešimai: 273
Užsiregistravo: 2011-02-09, 12:16

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė pofke » 2014-06-23, 14:12

Jo, man irgi su kvietinem kruopom patiko, darau labai panašiai kaip lrytas.



Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 714
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė GiN » 2014-06-23, 16:33

Ačiū Audrylai už greitą atsakymą, dariau pagal jo patarimą.


Dėl kruopų klausimas: ar perkat jau maltas, ar patys malat? Kam dar dedat salyklo saują kitą?



Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 714
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė GiN » 2014-06-23, 16:43

Maistra, dėl fermentų, tai žinau, bet suabejojau tuo, kad viena kita sauja jų neturės pakankamai ir tai, kad paskui juk tie dribsniai vis tiek bus salinami kartu su salyklu, tai ar verta daryti dar ir pre-salinimą? :)



Vartotojo avataras
audryla
Pranešimai: 466
Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė audryla » 2014-06-23, 17:27

@GiN

Šiaip galėjai sumixint patarimus, be dribsnių ir kruopas naudot... būtų dar geriau ;-)



Vartotojo avataras
zaltys
Pranešimai: 178
Užsiregistravo: 2011-02-09, 15:58

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė zaltys » 2014-06-23, 17:47

aš naudoju kvietinį salyklą ...



Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 714
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė GiN » 2014-06-23, 21:01

@audryla

Jau buvau nusipirkęs dribsnius, tai reikėjo tik patarimo, kaip virti.


@zaltys

Vokiškam kvietiniam ir aš naudoju kvietinį salyklą, o štai belgiškam reikia įmantriau :)



Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1146
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė Lrytas1 » 2014-06-23, 22:32

Ta sauja salyklo apėda laisvą krakmolą, košė suskystėja ir lengviau maišyt pasidaro, mažiau svyla. Kruopų malti nereikia.



Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė Peckelis » 2014-06-24, 08:16

Mano du centai. Dribsnius pamirkau apie 40C temperatūroje dažniausiai perpus su salyklu ir neverdu. Neverdu todėl, kad želatinizacijai reikalingos temperatūros įvairių grūdų krakmolams svyruoja nuo 50 iki 80C laipsnių. O mums svarbesnių miežių ir kviečių - viršutinė riba apie 68C (didesnė tik smulkiosioms miežių krakmolo granulėms).

Todėl vėliau salinant, viskas stoja į savo vietas. Bet jei viskas pavyksta dribsnius ar kruopas verdant ir darant alų iš kisieliaus, irgi labai gerai:)



Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė Peckelis » 2014-06-24, 08:27

Sutinku. Tik noriu pasakyti, kad dribsnius pradžioj labiau mirkau, nei salinu (čia Wit`ams), o stautams jokio mirkymo, iškart kažkiek ilgesnis salinimas reikiamose temperatūrose.