Puslapis 11

Dribsnių paprastų parduotuvinių naudojimas

Parašytas: 2014-06-23, 13:30
GiN
Negavau kvietinių dribsnių "Savam aluj", tai naudosiu parduotuvinius, paprastus. Žinau, kad reikia pavirti 30 min. prieš sudedant į salinimą.
Klausimai:

1. Kokį imti vandens/dribsnių santykį tam pradiniam virimui?

2. Ar paskui į salinimą pilti su visu tuo vandeniu, kuriame virė?


Re: Skubiai reikia patarimo

Parašytas: 2014-06-23, 13:34
audryla
1. Sunku pasakyt. Skirtingų gamintojų nevienodai sugeria. Aš darau, kad būtų tokia poskystė košė, jei gaunasi per tiršta, praskiedi ir tiek...

2. Taip


Re: Skubiai reikia patarimo

Parašytas: 2014-06-23, 13:52
Lrytas1
Dribsniai pinigų taškymas, aš į paskutinius du virimus dėjau kviečių kruopas. Dėl tirštumo, tai turi būti pakankamai skysta, kad galėtum maišyt ir neprisviltu. 30min virti nereikia, aš pakeliu temp iki 70C įmetu sauja kitą salyklo ir pamaišydamas duodu pastovėti 20-30min. Tada užverdu ir paverdu 10-15min.


Re: Skubiai reikia patarimo

Parašytas: 2014-06-23, 14:12
pofke
Jo, man irgi su kvietinem kruopom patiko, darau labai panašiai kaip lrytas.


Re: Skubiai reikia patarimo

Parašytas: 2014-06-23, 16:33
GiN
Ačiū Audrylai už greitą atsakymą, dariau pagal jo patarimą.
Dėl kruopų klausimas: ar perkat jau maltas, ar patys malat? Kam dar dedat salyklo saują kitą?


Re: Skubiai reikia patarimo

Parašytas: 2014-06-23, 16:43
GiN
Maistra, dėl fermentų, tai žinau, bet suabejojau tuo, kad viena kita sauja jų neturės pakankamai ir tai, kad paskui juk tie dribsniai vis tiek bus salinami kartu su salyklu, tai ar verta daryti dar ir pre-salinimą? :)


Re: Skubiai reikia patarimo

Parašytas: 2014-06-23, 17:27
audryla
@GiN

Šiaip galėjai sumixint patarimus, be dribsnių ir kruopas naudot... būtų dar geriau ;-)


Re: Skubiai reikia patarimo

Parašytas: 2014-06-23, 17:47
zaltys
aš naudoju kvietinį salyklą ...


Re: Skubiai reikia patarimo

Parašytas: 2014-06-23, 21:01
GiN
@audryla

Jau buvau nusipirkęs dribsnius, tai reikėjo tik patarimo, kaip virti.
@zaltys

Vokiškam kvietiniam ir aš naudoju kvietinį salyklą, o štai belgiškam reikia įmantriau :)


Re: Skubiai reikia patarimo

Parašytas: 2014-06-23, 22:32
Lrytas1
Ta sauja salyklo apėda laisvą krakmolą, košė suskystėja ir lengviau maišyt pasidaro, mažiau svyla. Kruopų malti nereikia.


Re: Skubiai reikia patarimo

Parašytas: 2014-06-24, 08:16
Peckelis
Mano du centai. Dribsnius pamirkau apie 40C temperatūroje dažniausiai perpus su salyklu ir neverdu. Neverdu todėl, kad želatinizacijai reikalingos temperatūros įvairių grūdų krakmolams svyruoja nuo 50 iki 80C laipsnių. O mums svarbesnių miežių ir kviečių - viršutinė riba apie 68C (didesnė tik smulkiosioms miežių krakmolo granulėms).

Todėl vėliau salinant, viskas stoja į savo vietas. Bet jei viskas pavyksta dribsnius ar kruopas verdant ir darant alų iš kisieliaus, irgi labai gerai:)


Re: Skubiai reikia patarimo

Parašytas: 2014-06-24, 08:27
Peckelis
Sutinku. Tik noriu pasakyti, kad dribsnius pradžioj labiau mirkau, nei salinu (čia Wit`ams), o stautams jokio mirkymo, iškart kažkiek ilgesnis salinimas reikiamose temperatūrose.