Keistenybės su rūkytu salyklu

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Keistenybės su rūkytu salyklu

Standartinė AntaKalnietis » 2015-05-06, 00:30

Noriu pasikonsultuoti dėl kai kurių keistų dalykų, kurie vyko panaudojus vieną tokį rūkytą salyklą. Rūkytą salyklą kaip tokį naudoju ne pirmą kartą, tačiau pirmą kartą naudojau "highly peated" (intensyviai rūkytą salyklą) iš themaltmiller. O keistenybės buvo tokios: 1. alus gavosi visiškai kitokios spalvos (analogišką receptą tik be rūkyto esu anksčiau daręs) - turėjo būti beveik juodas, apie 68 EBC, o gavosi kažkoks balzganai "ryžas" (kokiu 40 EBC vargiai siektų) ir drumstas - jau bus antra brandinimo savaitė, niekas nesikeičia; 2. vietoje rūkyto kompio prieskonio ir aromato, dominuoja kažkoks bjaurus ir viską užmušantis kvapas, kuris primena kažką tokio, kaip kad naujų padangų kvapą, 3. alus gavosi gerokai rūgštus, toks kaip lengvai prarūgęs - ir nelabai suprantu, dėl ko...Nes rūgšties čia apskritai neturėjo būti, 4. mielės, kurie ne pirmą kartą naudoju (ir ne vieną labai panašų receptą esu viręs) elgėsi gan keistokai - S05 paprastai yra tokios ramios, "stabilios", lėtai užsikuria (po kokių 12-18 valandų), ramiai ir monotoniškai papsi. O čia kai dėjo tarsi atominis katilas, porą parų pasiautėjo (kaip kad būtų prie kokių +30C nuneštos fermentuotis), po to fermentacija staiga (trečioj paroj) baigėsi su gerokai aukštesniu FG nei turėtų būti...Savaime suprantama, alus tamsus, jis bent gerą mėnesį pasibrandinti turi, gal daugelis dalykų kažkiek į vietas stosis (nekyla ranka versti į WC). Bet ar negalėjo tas "stipriai rūkytas" salyklas duoti kažkokios papildomos ir nepageidaujamos reakcijos, kuri ir lėmė visą tai? Kai fermentavimo metu pradėjo darytis keisti dalykai, pamaniau, kad pagavo infekcija, tačiau iki šiol "tipinių" infekcijos požymių kaip ir nerasta...

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Keistenybės su rūkytų salyklu

Standartinė Peckelis » 2015-05-06, 08:40

Įsiterpsiu. Maistra, negalima taip tyčiotis. Turiu omeny nuorodą:DD Klavą seilėmis aptaškiau...Bet, kaip sakei, saikingai.
Antakalnieti, ko gero, teks pritarti Maistros įžvalgai - "ji" aplankė tave. Užsipirkinėk napalmą...

Vartotojo avataras
vidmantas
Pranešimai: 301
Užsiregistravo: 2011-02-07, 22:45

Re: Keistenybės su rūkytų salyklu

Standartinė vidmantas » 2015-05-06, 08:54

Kaip gražiai pradėjot vadinti, reikėtų iš didžiosios raidės... Gal. Daugiau pagarbos būtų nekviestiems svečiams :D

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Keistenybės su rūkytu salyklu

Standartinė AntaKalnietis » 2015-05-06, 14:50

OK, o tas "saikingai" rūkyto, tai kiek? Minėtu atveju dėjau 0,5 kg (viso salyklo 6,5 kg buvo)...O ir klausimo esmė ta, kad kiek buvo iš SA pirktas rūkytas, tai ir 1 kg esu dėjęs, bet jis visai kitokį efektą duoda.

Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 714
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Keistenybės su rūkytu salyklu

Standartinė GiN » 2015-05-06, 14:53

"Highly peated" (intensyviai rūkytą salyklą) - čia ir buvo klaida, "peat" yra durpės, tad salyklas yra "intensyviai durpingas", o ne intensyviai rūkytas :)

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Keistenybės su rūkytu salyklu

Standartinė AntaKalnietis » 2015-05-06, 15:06

GiN . Nueik į google, įvesk "peated malt" ir paspausk "Search", tada pažiūrėk rezultatus.

Vartotojo avataras
Zalvarinis
Pranešimai: 552
Užsiregistravo: 2013-01-10, 07:55

Re: Keistenybės su rūkytu salyklu

Standartinė Zalvarinis » 2015-05-06, 15:26

malt that has been smoked over burning peat, which imparts the aroma and flavor characteristics of Islay whisky

Tai rukytas per durpes. Ką tau bando pasakyti GIN. Savas alus kiek pamenu visi rūkyti per medieną (ąžuolą, buką ar pan.)

Kaip sakoma naudok google...

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Keistenybės su rūkytu salyklu

Standartinė Peckelis » 2015-05-06, 15:31

Vaikai, nesipeškit:DD
Jei rimtai, yra principinis skirtumas tarp dviejų pagrindinių RŪKYTŲ salyklų tipų - rūkytų durpėmis ir medžiu, paprastai buku.
SA turi/turėjo Viskio salyklo, kuris buvo rūkytas durpėmis, bet fenolių kiekis nedičkas - virš 5 ppm kažkur. Kiti salyklai - rūkyti medžiu. Skirtumas galėjo būti čia.
Minėtasis stipriau rūkytas durpėmis - tvirtas reikalas. Fenolių - 40 ppm. Ir tikrų, blin. Į 8,5 kg kitų salyklų 0,7 įdėjau. Nu, perskaičiavau fenolių lygį pagal anksčiau virtą (beje, trečia vieta porteriuose). Ale vistiek durpėtumas, dumbliai, jodas ir kita medicina liepia ilgaaaai brandinti...:)

Vartotojo avataras
Zalvarinis
Pranešimai: 552
Užsiregistravo: 2013-01-10, 07:55

Re: Keistenybės su rūkytu salyklu

Standartinė Zalvarinis » 2015-05-06, 15:43

Tai išvada bus geras, tik reiks palaukt kelių metų ;)

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Keistenybės su rūkytu salyklu

Standartinė AntaKalnietis » 2015-05-06, 16:39

Žalvarinis - na tame ir buvo klausimas, ar rūkytas durpėmis gali duoti tokį didelį skirtumą ar net kažkokią papildomą reakciją sukelti fermentacijos metu.

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Keistenybės su rūkytu salyklu

Standartinė AntaKalnietis » 2015-05-06, 16:42

Peckeli, tai kitaip sakant, su 0,5 kg to stipriai rūkyto durpėmis "pereboras" buvo? Ir yra kažkokia tikimybė, kad brandinantis viskas stosis į vietas (nors kažkiek)?