Vandens kietumas (apytiksliai) porteriui?

Domaso

Vandens kietumas (apytiksliai) porteriui?

Standartinė Domaso » 2015-10-25, 22:23

Noriu kuo skubiau išsivirti porterį (planuoju Kalėdoms), nežinau kokį vandenį naudot - kietą ar minkštą? Į chemines sudėtis gilintis neturiu galimybių..

Žodžiu mano vandentiekio vanduo yra kietas (gal net labai), plius labai daug geležies - prisileidi vonią, tai vanduo rusvas vos ne kaip arbata ir visa santechnika/vonios/kriauklės paruduoja labai greitai.. :( (darė vandens tyrimus, tai sakė vanduo atitinka sveikatos normas, yra geriamas, tik kad labai daug geležies, nu ir aišku kietas).
Praeitą kartą su vandentiekio vandeniu viriau APA tai pagal receptą IBU buvo 25 bet gavosi labai kartus - kiek skaičiau apynių kartumo perdavimą alui įtakoja kietas vanduo...

Dabar kaip dėl Porterio stiliaus? Kiek žinau degintiems/skrudintiems salyklams kartais geriau kietesnis vanduo?
Receptas šitas: http://www.aludariuklubas.lt/receptas/9035-sesiu-siaures-elniu-porteris-sokoladinis

Galvoju padaryt taip, kad būtų "daugmaž gerai" - 50% vandentiekio vandens, ir 50% pirktinio stalo vandens kur būna 5L bambaliais (jis kiek ragavau pakankamai minkštas).

Domaso

Re: Vandens kietumas (apytiksliai) porteriui?

Standartinė Domaso » 2015-10-25, 23:35

Tikrai minkštesnis nei mano vandentiekio :)
Sarkazmas, supratau..., bet apytiksliai tikrai galima pajaust skirtumą. Kad vandentiekio vanduo kietas tikrai žinau, o kuo tada būtų geriau jį paminkštint (gal kažkas yra geriau nei pirktinis stalo vanduo? Distiliuotas?)

Galų gale - jei naudot 100% pirktinį stalo vandenį - jis skaitosi kietas, minkštas, ar vidutinis?

O ar nebūtų gaila keleto patarimų koks vanduo kokiam alui labiau tinka?

Dėkui.

Domaso

Re: Vandens kietumas (apytiksliai) porteriui?

Standartinė Domaso » 2015-10-26, 00:01

Tikrai didelis Dėkui. O kokios maždaug proporcijos sodos vs. vandens kiekis? Pagal Tavo patarimą kaip supratau 10-čiai litrų misos - vienas arbatinis šaukštelis sodos?

Dėl to rudo vandens, tai kaip čia pasakius - APA VAVS'as gavosi neblogas, tik kad per kartus, daugiau kažkokių didelių minusų tikrai nesijaučia. Tik šiaip įdomu ką didelis geležies kiekis įtakoja aluje..
Paskutinį kartą redagavo 1 Domaso. Iš viso redaguota 2015 kartus.

Domaso

Re: Vandens kietumas (apytiksliai) porteriui?

Standartinė Domaso » 2015-10-26, 00:20

Kad jau nebūčiau profams toks "rakštis subinėj" su savo įkyriais klausimais, šiek tiek prisidėsiu su paties surasta info (tiesiog gal kitiems naujokams, tokiems kaip aš, pravers).

Dėl daug geležies turinčio vandens įtakos alui:


Citata iš Greg Noonan knygos "Lagerio alaus gamyba":

"...geležis duoda nemalonų, "rašališką" skonį, kai jos lygis yra vos .05 ppm. Virš 1 ppm, geležis silpnina mieles, didina drumstumą ir taninų oksidaciją. Ji juodina porcelianą ir uždažo audinius kai yra .02 ppm, pabalina/drumsčia vandenį ir koroduoja metalą. Geležies kiekis turi būti mažesnis nei .3 ppm.
Sumažinti geležies kiekį iki .1 ppm galima aeruojant ir filtruojant vandenį per smėlį.
Per didelis geležies kiekis taip pat gali sąlygoti drumstą alų ir vangią fermentaciją. Geležis yra mielių priešas."



Originalas:

Quote from Greg Noonan's "Brewing Lager Beer":

"...iron gives an unpleasant, inky taste detectable at levels as low as .05 ppm. Above 1 ppm, iron weakens yeast and increases haze and oxidation of tannins. It blackens porcelain and spots fabrics at .02 ppm, causes white turbidity in water, and corrodes metal. Levels should be less than .3 ppm. Reduce iron content to .1 ppm by aerating and filtering the water through sand.
Excessive iron can also contribute to haze and sluggish fermentation. Iron is an enemy of yeast."



Dėl bendro vandens kietumo:


Kietas vanduo ištraukia daugiau alfa rūgščių, sustiprina apynių kartumą ir padaro jų skonį "kandesnį", bet ne "apyniškesnį". (šitą aš pats pastebėjau su paskutine APA...).

Hard water extracts more alpha acids, enhances the bitterness of the hops and makes it taste more astringent, not hoppier.

Vartotojo avataras
puaka
Pranešimai: 268
Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58

Re: Vandens kietumas (apytiksliai) porteriui?

Standartinė puaka » 2015-10-26, 08:33

Nieko gero iš "geležinio " vandens neišvirsi (asmeninė patirtis), statykis nugeležinimo filtrus ar naudok filtruotą vandenį.

Domaso

Re: Vandens kietumas (apytiksliai) porteriui?

Standartinė Domaso » 2015-10-26, 19:10

Supratau, ačiū už paprotinimą, nusipirkau "Žalios girios", bandysiu virt rytoj ir dadėsiu po to į misą sodos.

Konkrečiai "žalios girios" sudėtis tai tokia, bet aš nelabai suprantu čia kietas ar minkštas..:

Sudėtis:
Cl- 2,41 mg/l
SO42- 14,35 mg/l
HCO3 - 242 mg/l
F- 0,38 mg/l
Na+ 4,57 mg/l
K+ 4,18 mg/l
Ca2+ 59,61 mg/kg
Mg2+ 15,55 mg/l
Fe 0,014 mg/l, dalis geležies pašalinta.

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Vandens kietumas (apytiksliai) porteriui?

Standartinė Peckelis » 2015-10-26, 21:27

"Žalia giria" stiprokai kietas. Bet porteriui toks visai gerai.

Domaso

Re: Vandens kietumas (apytiksliai) porteriui?

Standartinė Domaso » 2015-10-26, 21:59

Maistra rašė:Užteks 12 gramų sodos, bet būtinai dėk į nutekintą alų, ne į salinimą. Tai bus mažiau nei du arbatiniai šaukšteliai. Tik abejoju ar su 25 litrais vandens išvirsi 20 litrų alaus? :) Čia kalkuliatorius, pasirinkau, kad RA galutinis būtų apie 400. http://www.brewersfriend.com/mash-chemi ... id=ZGKKXHW

Tai taip ir supratau kad į nutekintą misą dėti :) Arbatinis šaukštelis kiek žinau maždaug 4-5 gramai ar ne? Na bet geriau tiesiog du nepilnus dėsiu, kad netyčia nepadauginčiau... O dėl vandens, tai nusipirkau 6 bambalius po 5l, tai 30l iš viso turiu, tai su tiek bandysiu ir tekint, gal 1-2l savo geležinio pridėsiu... (pagal "Gyčio metodiką" turėtų susinaudot 32-33l vandens)
Beje - ačiū už kalkuliatorių/kalkuliavimą ;)

Domaso

Re: Vandens kietumas (apytiksliai) porteriui?

Standartinė Domaso » 2015-10-27, 18:23

Dėkui visiems už patarimus, alus jau užraugtas.
Sunaudojau 33-34 litrus "Žalios girios", po virimo gavau 21 litrą misos. Tik OG gavosi per 0.003 mažesnis nei recepte (matyt todėl kad vandens litru-kitu daugiau sunaudojau, pagal receptą turėjo išeit apie 19.5l ).

Dar klausimėlis – nupilinėdamas iš puodo į fermenterį užsižiopsojau ir prisiurbiau nemažai nuosėdų nuo dugno – ar tai turės kokios neigiamos įtakos alui apart tiesiog didesnio nuosėdų sluoksnio? Gal geriau po 1 sav. pirminės fermentacijos nuimt nuo nuosėdų ir daryt antrinę?

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Vandens kietumas (apytiksliai) porteriui?

Standartinė Peckelis » 2015-10-27, 18:49

Atsipalaiduok. Viskas ten geriau, nei galvoji. Nedidelė dalis nuosėdų ne tik kad nekenkia, priešingai - reikalinga. Leisk mielėms ramiai dirbti savo darbą...

Domaso

Re: Vandens kietumas (apytiksliai) porteriui?

Standartinė Domaso » 2015-10-27, 18:51

Peckelis rašė:Atsipalaiduok. Viskas ten geriau, nei galvoji. Nedidelė dalis nuosėdų ne tik kad nekenkia, priešingai - reikalinga. Leisk mielėms ramiai dirbti savo darbą...

Nu ta nedidelė dalis, tai kaip čia pasakius... jaučiu koks 1-2l "košės" :D
Laikysiu fermenteryje turbūt 2-3 sav., po to buteliuosiu...

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Vandens kietumas (apytiksliai) porteriui?

Standartinė Peckelis » 2015-10-27, 19:04

Hhm, daugokai ko tai pas tave tada viso to, kas sėda. Jei normaliai susalinta ir ištekinta, tai ne daugiau 1,5-2 ltr. nuosėdų ir turėtų gautis. Bent jau man panašiai būna.

Domaso

Re: Vandens kietumas (apytiksliai) porteriui?

Standartinė Domaso » 2015-10-27, 19:16

Pažiūrėjau ką tik - lygiai 2L nuosėdų ant fermenterio dugno (viso kartu su nuosėdom 21L). Kažkoks nevykęs matyt mano misos tekinimo filtras - paskutiniai litrai pradeda su nuosėdom eit, na bet ne apie tai tema..

Jei trumpai - ar gali tas didelis nuosėdų kiekis pagadint alų, gal man tada tiesiog dabar dar kartą nupilt nuo nuosėdų? (liktų tada mažiau nei 1L nuosėdų)

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Vandens kietumas (apytiksliai) porteriui?

Standartinė Peckelis » 2015-10-27, 19:22

Nuosėdų kiekis įtakos alaus fermentavimosi kokybei, bent mano žinojimu, nelabai turi įtakos. Nebent mielės labiau linkusios susėsti dugnan prieš fermentacijos pabaigą. Bet tai retas variantas. Palikčiau, kaip yra.

Domaso

Re: Vandens kietumas (apytiksliai) porteriui?

Standartinė Domaso » 2015-10-27, 19:27

Kaip tik mielės S-04, kaip žinia jos ypač gerai susėda...
Ai velniop, paliksiu kaip yra... Jei sakai kad iki 2L nuosėdų ne tragedija, tai gal išrūgs kaip nors :)

Vartotojo avataras
Nemas
Pranešimai: 53
Užsiregistravo: 2014-10-07, 11:21

Re: Vandens kietumas (apytiksliai) porteriui?

Standartinė Nemas » 2015-11-02, 13:10

Skaitant tavo mintis toks klausimas iškilo: o kaip tu deguonim prisotinai misą? Taip atrodo, kad prapuolė šitas veiksmas.. Okitas atvejis: aš porteriui būtinai daryčiau antrinę, vardan skaidrumo.

O va į kietumo ir ph paslaptis aš ir dabar gilnuosi.

Gal kam prireiks, ar padės https://sites.google.com/site/brunwater/ Užmačiau, kad jau ir anksčiau ši nuoroda buvo dėta, bet nesutrukdys ir dar kartą.

Vartotojo avataras
traskis
Pranešimai: 83
Užsiregistravo: 2013-03-07, 11:19

Re: Vandens kietumas (apytiksliai) porteriui?

Standartinė traskis » 2016-12-08, 20:29

Kaip kas nurūgštinat vandenį tekininimui,išskyrus fosforo rūgštį?

Vartotojo avataras
traskis
Pranešimai: 83
Užsiregistravo: 2013-03-07, 11:19

Re: Vandens kietumas (apytiksliai) porteriui?

Standartinė traskis » 2016-12-09, 12:54

Nežinau,norėtusi kažko naturalesnio nei fosforas,viskas žengia pirmyn gal yra koks naujesnis metodas vandeniui paruošti?

Alchasas
Pranešimai: 1
Užsiregistravo: 2016-12-09, 19:28

Re: Vandens kietumas (apytiksliai) porteriui?

Standartinė Alchasas » 2016-12-09, 19:30

Aš naudojų rūgštų salyklą ir jokių problemų

Vartotojo avataras
traskis
Pranešimai: 83
Užsiregistravo: 2013-03-07, 11:19

Re: Vandens kietumas (apytiksliai) porteriui?

Standartinė traskis » 2016-12-10, 09:30

Ko gero lieka rūgštus salyklas,pvz. salinimui sakykim 5 kilogramams salyklo dedame 300gr rūgštaus,kad išlaikyti reikiama mentalo ph,o pradedant tekinti vėl dadėti rūgštaus,kad išlaikyti norima ph,nes tekinimo vandenį tai pat reikia nurūgštinti?

airi2ks
Pranešimai: 1
Užsiregistravo: 2020-05-18, 19:41

Re: Vandens kietumas (apytiksliai) porteriui?

Standartinė airi2ks » 2020-05-18, 19:47

Jei naudojamas filtras "nenusisekė su reklama" ar toks vanduo tinka gamybai ?

Vartotojo avataras
gi-bi
Pranešimai: 86
Užsiregistravo: 2014-05-16, 20:32

Re: Vandens kietumas (apytiksliai) porteriui?

Standartinė gi-bi » 2020-05-19, 08:46

Gal pradžiai pasiskaityk:
https://www.aludariuklubas.lt/wiki/stra ... ie_vandeni
Ir šiaip visiems pradedantiesiems rekomenduočiau perskaityti viską, kas yra šioje skaitykloje:
https://www.aludariuklubas.lt/wiki/
Ten patys aludariai įdėjo daug darbo, kad pasidalintų su visais.Tai naudokitės :).Ir svarbiausia-viskas nemokamai :mrgreen: