koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis

minerisss
Pranešimai: 91
Užsiregistravo: 2017-04-12, 19:20

koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis

Standartinė minerisss » 2017-10-19, 14:39

Sveiki,
gal kažkas žinote koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis? tas pats ir su nuosėdų kiekių po šaldymo perpilant į fermenterį? 1-2 litrai?

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1771
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis

Standartinė Gytis » 2017-10-19, 15:17

Spėju, kad nugaravimas ten nenumatytas iš viso.

minerisss
Pranešimai: 91
Užsiregistravo: 2017-04-12, 19:20

Re: koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis

Standartinė minerisss » 2017-10-19, 17:31

idomu kaip tada su tuo alaus kiekiu. Kiek forume skaičiau visi ale naudoja ta kieki, kiek turi alaus fermenteryje, bet jei įvertinus nugaravimus, likučius ant dugno, kas pas mane visumoje 6-7L gaunasi, tai efektyvumo skaičiai labai pasikoreguotų :D

Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1141
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis

Standartinė Lrytas1 » 2017-10-19, 17:36

Nugaravimas nekeičia efektyvumo. Efektyvumus galima saikčioti po tekinimo (ką daro aludariu klubas), po virimo, po išpilstymo.

Dalius
Pranešimai: 29
Užsiregistravo: 2017-04-25, 01:03

Re: koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis

Standartinė Dalius » 2017-10-19, 18:26

Visad galvojau, kad aludarių klubo skaičiuoklėj nurodyti skaičiai fermenteryje (brewhouse efficiency). Jei ten tikrai rodo pre-boil efficiency, tai mano praeitų virimų efektyvumas katik kilstelėjo :)
Paskutinį kartą redagavo 1 Dalius. Iš viso redaguota 2017 kartus.

AndriusK
Pranešimai: 114
Užsiregistravo: 2016-12-20, 22:54

Re: koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis

Standartinė AndriusK » 2017-10-19, 18:56

Aš po viirimo nupilant nuo apynių tą litrą dadedu prie efektyvumo skaičiavimų -salduma tai lieka ten.
O nugaravimas - nejaugi su garais ir cukrus mus palieka?

minerisss
Pranešimai: 91
Užsiregistravo: 2017-04-12, 19:20

Re: koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis

Standartinė minerisss » 2017-10-20, 11:36

Teisingai. Aš čia biški susimėčiau, vanduo nugaruoja, bet kaip sakant cukrus(koncentracija) pakyla. Tai nuostoliai tik ką išpili su apyniais. Gal kažkokių laiko patvirtintų patarimų turit, kaip juos optimaliausiai sumažint?

darkas
Pranešimai: 117
Užsiregistravo: 2017-06-30, 11:43

Re: koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis

Standartinė darkas » 2017-10-20, 13:36

minerisss rašė:Tai nuostoliai tik ką išpili su apyniais. Gal kažkokių laiko patvirtintų patarimų turit, kaip juos optimaliausiai sumažint?
minerisss rašė:tas pats ir su nuosėdų kiekių po šaldymo perpilant į fermenterį? 1-2 litrai?

siūlyčiau kažkaip nufiltruoti ir neišpilti į ..... :D , aš bent kol kas tai žaidžiu su sieteliu ir marlėm .... ...onizmas, :( bet kol kas neturiu kuo kitu nufiltruoti, girdėjau žmonės naudoja kavos filtrus, bet pas mus "kaime" neradau kur nusipirkti, tai kažkokį užsisakiau iš kinų ir dabar laukiu ... :)

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis

Standartinė Peckelis » 2017-10-20, 19:30

LRytas1 > patvirtink, kad aludariuklubas skaičiuoja preboil OG, kaip efektyvumą. Niekad nesusimąsčiau :). Man efektyvumas yra atitinkamo OG misos kiekis litrais fermenteryje iš salyklo kiekio x.
Nugaravimas. A čia jau nuo sąlygų priklauso. Vidutinio intensyvumo virimas virtuvėje - 10/12/15 %/per valandą. Kaip kokioj - be normalios ventiliacijos, su rimta ištraukiamąja ar tiesiog atviru langu. O jei kur ant laužo vasarą, esant neblogam sausam vėjui, be didelių pastangų 60 -70% per valandą. Asmeninė patirtis :)
Tirščiai. Nebūkit skrudžai - ramiai pilkite lauk ir nesukit ...(įsirašyti patiems). Bet, kaip sakė Maistra, galite fermentuoti su visomis apačiomis - nieko tokio nenutiks, mielės nepasprings. Nedidelis kiekis tirštuko net pageidautinas (ne visi sutiks). Bet dauginant mieles taip nedarykite.

Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1141
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis

Standartinė Lrytas1 » 2017-10-20, 19:56

Tai jis betkurį "efektyvumą" skaičiuoja, keičiasi tik misos kiekis ir OG :) esmė principą suprasti ir prie jo prisitaikyti.
Paveikslėlis
Nors pamasčius sugalvojau, kad aludarių klubo skaičiuoklė labiau atspindi efektyvumą į fermentrį, nes OG recepto tai gi jau galutinis. Bet būtent tas efektyvumas nėra toks svarbus, nes nuostoliai po tekinimo yra lengvai prognozuojami/kontroliuojami.

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis

Standartinė Peckelis » 2017-10-20, 21:04

Esi visiškai teisus. Šiandien planetos išsidėstę gerai :)

minerisss
Pranešimai: 91
Užsiregistravo: 2017-04-12, 19:20

Re: koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis

Standartinė minerisss » 2017-10-20, 21:51

Geras vaizdinis pavyzdys LRytas1 :) pagal tavo pavyzduką, tai naudoju Brewhouse efficienty. Sutinku ir su tavo nuomone kad aludariųklubo skaičiuoklė šitą ir skaičiuoja. Beje dėl nuostolių kontroliavimo: kaip juos kompensuojat? tarkim gavot per maza OG? yra budu pakelt? Per didelį kaip suprantu galima praskiesti, o kaip su mažu?

Maista: Dabar taip ir darau, kiek gražaus nusipila pasaugant, tiek ir palieku, nežaidžiu ten su tais košimais. Galvoju tik šiaip įdomumo dėlei pasiteirausiu, gal kažko nežinau/praleidau. Bet pasirodo viskas normalei.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1771
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis

Standartinė Gytis » 2017-10-24, 23:50

Jau porą metų matuoju kiek to vandens nusimeta, tai turiu savo tokį standartą, kuriuo galiu pasidalinti.
Salykle ištekinus lieka 0,45 ltr/1 kg salyklo. Naudoju aluteksinį false bottom filtrą.
Po filtru lieka 0,6 litro.
Verdant nugaruoja 6 litrai per valandą. Verdu 40 litriniame emaliuotame puode ant vulkano praktiškai visą kiekį iš karto.
Atšaldant sumažėja tūris 4 proc.
Su apyniais (naudoju granules) lieka 10x nuo apynių svorio.

Turiu kažkur skaičiuoklę pasidaręs, kur reikiamą vandens kiekį paskaičiuoja, bet tai paprastas dalykas, kurį bet kas gali pasidaryti, todėl čia nedėjau.