Puslapis 11

koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis

Parašytas: 2017-10-19, 14:39
minerisss
Sveiki,
gal kažkas žinote koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis? tas pats ir su nuosėdų kiekių po šaldymo perpilant į fermenterį? 1-2 litrai?

Re: koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis

Parašytas: 2017-10-19, 15:17
Gytis
Spėju, kad nugaravimas ten nenumatytas iš viso.

Re: koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis

Parašytas: 2017-10-19, 17:31
minerisss
idomu kaip tada su tuo alaus kiekiu. Kiek forume skaičiau visi ale naudoja ta kieki, kiek turi alaus fermenteryje, bet jei įvertinus nugaravimus, likučius ant dugno, kas pas mane visumoje 6-7L gaunasi, tai efektyvumo skaičiai labai pasikoreguotų :D

Re: koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis

Parašytas: 2017-10-19, 17:36
Lrytas1
Nugaravimas nekeičia efektyvumo. Efektyvumus galima saikčioti po tekinimo (ką daro aludariu klubas), po virimo, po išpilstymo.

Re: koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis

Parašytas: 2017-10-19, 18:26
Dalius
Visad galvojau, kad aludarių klubo skaičiuoklėj nurodyti skaičiai fermenteryje (brewhouse efficiency). Jei ten tikrai rodo pre-boil efficiency, tai mano praeitų virimų efektyvumas katik kilstelėjo :)

Re: koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis

Parašytas: 2017-10-19, 18:56
AndriusK
Aš po viirimo nupilant nuo apynių tą litrą dadedu prie efektyvumo skaičiavimų -salduma tai lieka ten.
O nugaravimas - nejaugi su garais ir cukrus mus palieka?

Re: koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis

Parašytas: 2017-10-20, 11:36
minerisss
Teisingai. Aš čia biški susimėčiau, vanduo nugaruoja, bet kaip sakant cukrus(koncentracija) pakyla. Tai nuostoliai tik ką išpili su apyniais. Gal kažkokių laiko patvirtintų patarimų turit, kaip juos optimaliausiai sumažint?

Re: koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis

Parašytas: 2017-10-20, 13:36
darkas
minerisss rašė:Tai nuostoliai tik ką išpili su apyniais. Gal kažkokių laiko patvirtintų patarimų turit, kaip juos optimaliausiai sumažint?
minerisss rašė:tas pats ir su nuosėdų kiekių po šaldymo perpilant į fermenterį? 1-2 litrai?
siūlyčiau kažkaip nufiltruoti ir neišpilti į ..... :D , aš bent kol kas tai žaidžiu su sieteliu ir marlėm .... ...onizmas, :( bet kol kas neturiu kuo kitu nufiltruoti, girdėjau žmonės naudoja kavos filtrus, bet pas mus "kaime" neradau kur nusipirkti, tai kažkokį užsisakiau iš kinų ir dabar laukiu ... :)

Re: koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis

Parašytas: 2017-10-20, 19:30
Peckelis
LRytas1 > patvirtink, kad aludariuklubas skaičiuoja preboil OG, kaip efektyvumą. Niekad nesusimąsčiau :). Man efektyvumas yra atitinkamo OG misos kiekis litrais fermenteryje iš salyklo kiekio x.
Nugaravimas. A čia jau nuo sąlygų priklauso. Vidutinio intensyvumo virimas virtuvėje - 10/12/15 %/per valandą. Kaip kokioj - be normalios ventiliacijos, su rimta ištraukiamąja ar tiesiog atviru langu. O jei kur ant laužo vasarą, esant neblogam sausam vėjui, be didelių pastangų 60 -70% per valandą. Asmeninė patirtis :)
Tirščiai. Nebūkit skrudžai - ramiai pilkite lauk ir nesukit ...(įsirašyti patiems). Bet, kaip sakė Maistra, galite fermentuoti su visomis apačiomis - nieko tokio nenutiks, mielės nepasprings. Nedidelis kiekis tirštuko net pageidautinas (ne visi sutiks). Bet dauginant mieles taip nedarykite.

Re: koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis

Parašytas: 2017-10-20, 19:56
Lrytas1
Tai jis betkurį "efektyvumą" skaičiuoja, keičiasi tik misos kiekis ir OG :) esmė principą suprasti ir prie jo prisitaikyti.
Paveikslėlis
Nors pamasčius sugalvojau, kad aludarių klubo skaičiuoklė labiau atspindi efektyvumą į fermentrį, nes OG recepto tai gi jau galutinis. Bet būtent tas efektyvumas nėra toks svarbus, nes nuostoliai po tekinimo yra lengvai prognozuojami/kontroliuojami.

Re: koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis

Parašytas: 2017-10-20, 21:04
Peckelis
Esi visiškai teisus. Šiandien planetos išsidėstę gerai :)

Re: koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis

Parašytas: 2017-10-20, 21:51
minerisss
Geras vaizdinis pavyzdys LRytas1 :) pagal tavo pavyzduką, tai naudoju Brewhouse efficienty. Sutinku ir su tavo nuomone kad aludariųklubo skaičiuoklė šitą ir skaičiuoja. Beje dėl nuostolių kontroliavimo: kaip juos kompensuojat? tarkim gavot per maza OG? yra budu pakelt? Per didelį kaip suprantu galima praskiesti, o kaip su mažu?

Maista: Dabar taip ir darau, kiek gražaus nusipila pasaugant, tiek ir palieku, nežaidžiu ten su tais košimais. Galvoju tik šiaip įdomumo dėlei pasiteirausiu, gal kažko nežinau/praleidau. Bet pasirodo viskas normalei.

Re: koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis

Parašytas: 2017-10-24, 23:50
Gytis
Jau porą metų matuoju kiek to vandens nusimeta, tai turiu savo tokį standartą, kuriuo galiu pasidalinti.
Salykle ištekinus lieka 0,45 ltr/1 kg salyklo. Naudoju aluteksinį false bottom filtrą.
Po filtru lieka 0,6 litro.
Verdant nugaruoja 6 litrai per valandą. Verdu 40 litriniame emaliuotame puode ant vulkano praktiškai visą kiekį iš karto.
Atšaldant sumažėja tūris 4 proc.
Su apyniais (naudoju granules) lieka 10x nuo apynių svorio.

Turiu kažkur skaičiuoklę pasidaręs, kur reikiamą vandens kiekį paskaičiuoja, bet tai paprastas dalykas, kurį bet kas gali pasidaryti, todėl čia nedėjau.