koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis
-
- Pranešimai: 91
- Užsiregistravo: 2017-04-12, 19:20
koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis
Sveiki,
gal kažkas žinote koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis? tas pats ir su nuosėdų kiekių po šaldymo perpilant į fermenterį? 1-2 litrai?
gal kažkas žinote koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis? tas pats ir su nuosėdų kiekių po šaldymo perpilant į fermenterį? 1-2 litrai?
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis
Spėju, kad nugaravimas ten nenumatytas iš viso.
-
- Pranešimai: 91
- Užsiregistravo: 2017-04-12, 19:20
Re: koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis
idomu kaip tada su tuo alaus kiekiu. Kiek forume skaičiau visi ale naudoja ta kieki, kiek turi alaus fermenteryje, bet jei įvertinus nugaravimus, likučius ant dugno, kas pas mane visumoje 6-7L gaunasi, tai efektyvumo skaičiai labai pasikoreguotų
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis
Nugaravimas nekeičia efektyvumo. Efektyvumus galima saikčioti po tekinimo (ką daro aludariu klubas), po virimo, po išpilstymo.
-
- Pranešimai: 29
- Užsiregistravo: 2017-04-25, 01:03
Re: koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis
Visad galvojau, kad aludarių klubo skaičiuoklėj nurodyti skaičiai fermenteryje (brewhouse efficiency). Jei ten tikrai rodo pre-boil efficiency, tai mano praeitų virimų efektyvumas katik kilstelėjo
Paskutinį kartą redagavo 1 Dalius. Iš viso redaguota 2017 kartus.
-
- Pranešimai: 116
- Užsiregistravo: 2016-12-20, 22:54
Re: koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis
Aš po viirimo nupilant nuo apynių tą litrą dadedu prie efektyvumo skaičiavimų -salduma tai lieka ten.
O nugaravimas - nejaugi su garais ir cukrus mus palieka?
O nugaravimas - nejaugi su garais ir cukrus mus palieka?
-
- Pranešimai: 91
- Užsiregistravo: 2017-04-12, 19:20
Re: koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis
Teisingai. Aš čia biški susimėčiau, vanduo nugaruoja, bet kaip sakant cukrus(koncentracija) pakyla. Tai nuostoliai tik ką išpili su apyniais. Gal kažkokių laiko patvirtintų patarimų turit, kaip juos optimaliausiai sumažint?
-
- Pranešimai: 128
- Užsiregistravo: 2017-06-30, 11:43
Re: koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis
minerisss rašė:Tai nuostoliai tik ką išpili su apyniais. Gal kažkokių laiko patvirtintų patarimų turit, kaip juos optimaliausiai sumažint?
siūlyčiau kažkaip nufiltruoti ir neišpilti į ..... , aš bent kol kas tai žaidžiu su sieteliu ir marlėm .... ...onizmas, bet kol kas neturiu kuo kitu nufiltruoti, girdėjau žmonės naudoja kavos filtrus, bet pas mus "kaime" neradau kur nusipirkti, tai kažkokį užsisakiau iš kinų ir dabar laukiu ...minerisss rašė:tas pats ir su nuosėdų kiekių po šaldymo perpilant į fermenterį? 1-2 litrai?
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis
LRytas1 > patvirtink, kad aludariuklubas skaičiuoja preboil OG, kaip efektyvumą. Niekad nesusimąsčiau . Man efektyvumas yra atitinkamo OG misos kiekis litrais fermenteryje iš salyklo kiekio x.
Nugaravimas. A čia jau nuo sąlygų priklauso. Vidutinio intensyvumo virimas virtuvėje - 10/12/15 %/per valandą. Kaip kokioj - be normalios ventiliacijos, su rimta ištraukiamąja ar tiesiog atviru langu. O jei kur ant laužo vasarą, esant neblogam sausam vėjui, be didelių pastangų 60 -70% per valandą. Asmeninė patirtis
Tirščiai. Nebūkit skrudžai - ramiai pilkite lauk ir nesukit ...(įsirašyti patiems). Bet, kaip sakė Maistra, galite fermentuoti su visomis apačiomis - nieko tokio nenutiks, mielės nepasprings. Nedidelis kiekis tirštuko net pageidautinas (ne visi sutiks). Bet dauginant mieles taip nedarykite.
Nugaravimas. A čia jau nuo sąlygų priklauso. Vidutinio intensyvumo virimas virtuvėje - 10/12/15 %/per valandą. Kaip kokioj - be normalios ventiliacijos, su rimta ištraukiamąja ar tiesiog atviru langu. O jei kur ant laužo vasarą, esant neblogam sausam vėjui, be didelių pastangų 60 -70% per valandą. Asmeninė patirtis
Tirščiai. Nebūkit skrudžai - ramiai pilkite lauk ir nesukit ...(įsirašyti patiems). Bet, kaip sakė Maistra, galite fermentuoti su visomis apačiomis - nieko tokio nenutiks, mielės nepasprings. Nedidelis kiekis tirštuko net pageidautinas (ne visi sutiks). Bet dauginant mieles taip nedarykite.
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis
Tai jis betkurį "efektyvumą" skaičiuoja, keičiasi tik misos kiekis ir OG esmė principą suprasti ir prie jo prisitaikyti.
Nors pamasčius sugalvojau, kad aludarių klubo skaičiuoklė labiau atspindi efektyvumą į fermentrį, nes OG recepto tai gi jau galutinis. Bet būtent tas efektyvumas nėra toks svarbus, nes nuostoliai po tekinimo yra lengvai prognozuojami/kontroliuojami.
Nors pamasčius sugalvojau, kad aludarių klubo skaičiuoklė labiau atspindi efektyvumą į fermentrį, nes OG recepto tai gi jau galutinis. Bet būtent tas efektyvumas nėra toks svarbus, nes nuostoliai po tekinimo yra lengvai prognozuojami/kontroliuojami.
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis
Esi visiškai teisus. Šiandien planetos išsidėstę gerai
-
- Pranešimai: 91
- Užsiregistravo: 2017-04-12, 19:20
Re: koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis
Geras vaizdinis pavyzdys LRytas1 pagal tavo pavyzduką, tai naudoju Brewhouse efficienty. Sutinku ir su tavo nuomone kad aludariųklubo skaičiuoklė šitą ir skaičiuoja. Beje dėl nuostolių kontroliavimo: kaip juos kompensuojat? tarkim gavot per maza OG? yra budu pakelt? Per didelį kaip suprantu galima praskiesti, o kaip su mažu?
Maista: Dabar taip ir darau, kiek gražaus nusipila pasaugant, tiek ir palieku, nežaidžiu ten su tais košimais. Galvoju tik šiaip įdomumo dėlei pasiteirausiu, gal kažko nežinau/praleidau. Bet pasirodo viskas normalei.
Maista: Dabar taip ir darau, kiek gražaus nusipila pasaugant, tiek ir palieku, nežaidžiu ten su tais košimais. Galvoju tik šiaip įdomumo dėlei pasiteirausiu, gal kažko nežinau/praleidau. Bet pasirodo viskas normalei.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: koks aludariuklubo skaičiuoklėje įvertintas nugaravimo ( virimo metu) kiekis
Jau porą metų matuoju kiek to vandens nusimeta, tai turiu savo tokį standartą, kuriuo galiu pasidalinti.
Salykle ištekinus lieka 0,45 ltr/1 kg salyklo. Naudoju aluteksinį false bottom filtrą.
Po filtru lieka 0,6 litro.
Verdant nugaruoja 6 litrai per valandą. Verdu 40 litriniame emaliuotame puode ant vulkano praktiškai visą kiekį iš karto.
Atšaldant sumažėja tūris 4 proc.
Su apyniais (naudoju granules) lieka 10x nuo apynių svorio.
Turiu kažkur skaičiuoklę pasidaręs, kur reikiamą vandens kiekį paskaičiuoja, bet tai paprastas dalykas, kurį bet kas gali pasidaryti, todėl čia nedėjau.
Salykle ištekinus lieka 0,45 ltr/1 kg salyklo. Naudoju aluteksinį false bottom filtrą.
Po filtru lieka 0,6 litro.
Verdant nugaruoja 6 litrai per valandą. Verdu 40 litriniame emaliuotame puode ant vulkano praktiškai visą kiekį iš karto.
Atšaldant sumažėja tūris 4 proc.
Su apyniais (naudoju granules) lieka 10x nuo apynių svorio.
Turiu kažkur skaičiuoklę pasidaręs, kur reikiamą vandens kiekį paskaičiuoja, bet tai paprastas dalykas, kurį bet kas gali pasidaryti, todėl čia nedėjau.