Vandens minkštumas
- Vaitulis
- Pranešimai: 49
- Užsiregistravo: 2012-03-12, 17:00
Vandens minkštumas
Sveiki dar karta,turiu klausima del vandens.Su laborante kalbejau apie filtruotus vandenis kurios mes naudojam ir issiaishkinau kad musu mieste šilutėje butuose apytiksliai vandens kietumas sieka iki 1500,o darbe ji vandeni suminkstina iki antrojo laipsnio o tai yra 4-10.tai dabar noriu suzinoti ar butu galima naudot toki vandeni verdant alu ar visdelto vanduo negali but per minkstas?
http://gate2home.com/Lithuanian-Keyboard
http://gate2home.com/Lithuanian-Keyboard
- Giords
- Pranešimai: 341
- Užsiregistravo: 2011-02-25, 11:25
Re: Vandens minkstumas
Aš anksčiau vis turėdavau problemų su alaus nurūgštėjimu. Pasirodo, priežastis buvo per minkštas vanduo (eliams naudodavau filtruotą su Ro vandenį, o tai praktiškai jau distiliuotas vanduo). Kai pradėjau naudoti vandenį iš krano, problemos baigės.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Vandens minkstumas
Pradžiai turėtum paaiškinti kas yra tas antras laipsnis ir ko yra 4-10. Tada gal galėčiau ką nors pakomentuoti.
http://silutes-vandenys.lt/index.php?p=vandens-tyrimai
1. Bendrovės vandens tiekimo sistemą sudaro 37 vandenvietės. Vartotojams tiekiamas tik požeminis vanduo iš giluminių gręžinių, gręžinių gylis iki 110 m.
2. Savitasis elektrinis laidis - 587-619, t.y. maždaug 20 proc.daugiau nei Vilniuje.
3. Chloridas mg/l 22,5-22,8
4. Sulfatas - <2,0-2,3, realiai galima sakyti, kad nėra
5. Geležis - 290, apie 6 kartus daugiau nei Vilniuje.
Iš viso to spėju, kad gH būtų apie 20 (Ca - 100 mg/l, Mg 30 mg/l), kH apie 15. Darant apyniuotą alų būtinai reikėtų dėti sulfatų, pvz kalcio sulfato. Daug geležies, kas turbūt nelabai gerai.
http://silutes-vandenys.lt/index.php?p=vandens-tyrimai
1. Bendrovės vandens tiekimo sistemą sudaro 37 vandenvietės. Vartotojams tiekiamas tik požeminis vanduo iš giluminių gręžinių, gręžinių gylis iki 110 m.
2. Savitasis elektrinis laidis - 587-619, t.y. maždaug 20 proc.daugiau nei Vilniuje.
3. Chloridas mg/l 22,5-22,8
4. Sulfatas - <2,0-2,3, realiai galima sakyti, kad nėra
5. Geležis - 290, apie 6 kartus daugiau nei Vilniuje.
Iš viso to spėju, kad gH būtų apie 20 (Ca - 100 mg/l, Mg 30 mg/l), kH apie 15. Darant apyniuotą alų būtinai reikėtų dėti sulfatų, pvz kalcio sulfato. Daug geležies, kas turbūt nelabai gerai.
- justasc
- Pranešimai: 21
- Užsiregistravo: 2012-11-04, 12:00
Re: Vandens minkstumas
Ar alaus skoniui nedaro itakos vanduo perejes per vandens minkstinimo ir nukalkinimo irengini ?
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Vandens minkstumas
@justac
Nukalkinimas gerai, o minkštinimas priklauso nuo to, kas lieka nenuminkštinta. Jeigu kalcis pakeičiamas natriu, kaip kai kuriuose įrenginiuose, tada labai blogai. Vienžo reikia žinoti kaip ten konkrečiai minkština. Jeigu atbulinė osmozė (RO), tada ir gerai, ir blogai. Gerai, nes nukalkintas, blogai nes Ca ir Mg trūksta. Tokiu atveju geriausia arba pridėti papildomai reikalingų druskų, arba maišyti su vandentiekio vandeniu.
Nukalkinimas gerai, o minkštinimas priklauso nuo to, kas lieka nenuminkštinta. Jeigu kalcis pakeičiamas natriu, kaip kai kuriuose įrenginiuose, tada labai blogai. Vienžo reikia žinoti kaip ten konkrečiai minkština. Jeigu atbulinė osmozė (RO), tada ir gerai, ir blogai. Gerai, nes nukalkintas, blogai nes Ca ir Mg trūksta. Tokiu atveju geriausia arba pridėti papildomai reikalingų druskų, arba maišyti su vandentiekio vandeniu.
- sef
- Pranešimai: 4
- Užsiregistravo: 2011-06-30, 10:56
Re: Vandens minkstumas
O kas konkreciai blogai naudojant numinkstinta vandeni ( Na vietoj Ca )?
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Vandens minkstumas
Kalcis būtinas daugelyje proceso vietų gaminant alų.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Vandens minkstumas
Kalcis (Ca++): Padeda "ištraukti" alfa rūgštis iš apynių, stabilizuoja salinimo fermentus, didesni kiekiai padidina proteinų koaguliaciją, tuo padidindamas alaus skaidrumą, reikalingas mielėms.
- traskis
- Pranešimai: 83
- Užsiregistravo: 2013-03-07, 11:19
Re: Vandens minkstumas
/Kartais padarau alu,ir po brandinimo alus toks kaip ir sprangus',manau cia del vandens ph',noreciau patarimo kaip paruosti vandeni alui?
- null
- Pranešimai: 633
- Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32
Re: Vandens minkstumas
Prieš ruošiant vandėnį reikia žinoti jo sudėtį. Čia Gytis gerai aprašė apie vandenį http://www.atvirasalus.lt/wiki/straipsniai:apie_vandeni
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Vandens minkstumas
Traski, dėl sprangumo ir pH ryšio tai palieku tau pačiam spręsti, nors gali būti, kad problema visai ne pH.
Kaip paruošti vandenį? Du variantai: a) darytis atbulinės osmozės vandenį ir papildyti druskomis, b) mažinti vandens karbonatinį buferį.
Variantas a geresnis, jeigu turi galimybę, rinkis jį. Variantą b reikėtų pradėti nuo vandens tyrimo, nes be tyrimo nežinosi koks tas karbonatinis buferis. Gal visai jo mažinti ir nereikia.
Kaip paruošti vandenį? Du variantai: a) darytis atbulinės osmozės vandenį ir papildyti druskomis, b) mažinti vandens karbonatinį buferį.
Variantas a geresnis, jeigu turi galimybę, rinkis jį. Variantą b reikėtų pradėti nuo vandens tyrimo, nes be tyrimo nežinosi koks tas karbonatinis buferis. Gal visai jo mažinti ir nereikia.
- lukasvera
- Pranešimai: 70
- Užsiregistravo: 2012-04-06, 08:34
Re: Vandens minkstumas
Gal kas galėtų patarti: turiu atbulinės osmozės vandens, kiek ir kokių druskų reiktų 10l vandens? Kur jas galima būtų įsigyti? Ačiū
- Karolijan
- Pranešimai: 29
- Užsiregistravo: 2013-04-15, 19:04
Re: Vandens minkstumas
as taip pat turiu problemu su labai kietu vandeniu, atbulines osmozes filtro neturiu, nuvirinti vandeni ir ideti rugstaus salyklo manau nepakaks. stai visi mano turimi duomenys apie mano vandeni, ar siu duomenu pakanka?
337.5 mg/l (or parts per million) :Calcium Carbonate
135 mg/l (or parts per million) :Calcium
23.49 °C :Degrees Clark
33.75 °F :Degrees French
19.17 °dH :Degrees German
3.375 mmol/l :Millimoles
337.5 mg/l (or parts per million) :Calcium Carbonate
135 mg/l (or parts per million) :Calcium
23.49 °C :Degrees Clark
33.75 °F :Degrees French
19.17 °dH :Degrees German
3.375 mmol/l :Millimoles
- null
- Pranešimai: 633
- Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32
Re: Vandens minkstumas
Variantas skiesti distiliuotu vandeniu, aišku tai brangiau, bet manau panašiai gausis kaip ir naudoti Tiches ir pan. Ca, S04, Cl , Na kompensuoti druskomis.
- Karolijan
- Pranešimai: 29
- Užsiregistravo: 2013-04-15, 19:04
Re: Vandens minkstumas
o kuri is vikyje isvardintu rugsciu geriausia (druskos rūgštis (HCl), sieros rūgštis ar fosforo rūgštis) ir koks dozavimas?
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Vandens minkstumas
Be abejonės fosforo rūgštis, ypač namų sąlygomis. Druskos ir sieros rūgštys labai agresyvios.
Dozavimas priklauso nuo daug ko, bet Maistros pateiktoje brewersfriend nuorodoje yra ir dozavimas. Pasinagrinėk tą kalkuliatorių, ten pakankamai viskas paprasta. Ir jeigu naudosi fosforo rūgštį, geriausia yra pasigaminti mažos koncentracijos tirpalą, kurį lengviau dozuoti ir paklaidos ne tokios reikšmingos galutiniam rezultatui.
Dozavimas priklauso nuo daug ko, bet Maistros pateiktoje brewersfriend nuorodoje yra ir dozavimas. Pasinagrinėk tą kalkuliatorių, ten pakankamai viskas paprasta. Ir jeigu naudosi fosforo rūgštį, geriausia yra pasigaminti mažos koncentracijos tirpalą, kurį lengviau dozuoti ir paklaidos ne tokios reikšmingos galutiniam rezultatui.
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Vandens minkstumas
Maistra, gal tikrinai, kaip atitinka real pH su kalkuliatoriaus paskaičiuotu tekinimo vandeniui? Ar taip jauti, ar yra kur papildomos info?
- Karolijan
- Pranešimai: 29
- Užsiregistravo: 2013-04-15, 19:04
Re: Vandens minkstumas
o ka manot apie si stabilizatoriu, atrodo paprasta, bet internete pilna ivairiausiu nuomoniu apie si gamini: http://www.the-home-brew-shop.co.uk/aca ... pNGZd4g6IU
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Vandens minkstumas
Manau, kad daro tai, ką žada - stabilizuoja mentalą ties pH 5,2. Bet pats nesu naudojęs.
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Vandens minkstumas
Busiu bjaurus ir suabejosiu. Pirmiausia reklama. Paskaičius - beveik aukso vertės prekė (kaip mes be jos vertėmės?). Kažkaip tas jos poveikis nupieštas plačiau, nei aprėpia pH svarba. Bet tikriausiai klystu. Reik bandyt ir žiūrėt, kas gaunasi. Man tik keista, kad, nepriklausomai nuo pradinių vandens rodiklių, dedi VIENĄ šaukštą ir... jokių bėdų neliko. Nu gal...
- Karolijan
- Pranešimai: 29
- Užsiregistravo: 2013-04-15, 19:04
Re: Vandens minkstumas
Maistros numestame puslapyje taip pat rasoma apie si produkta, kaip supratau jis tinka ne visiems vandenims(vieniems veikia puikiai kitiems ne) ir be to palieka daug natrio kuris gali neigiamai pakoreguoti alaus skoni
- traskis
- Pranešimai: 83
- Užsiregistravo: 2013-03-07, 11:19
Re: Vandens minkstumas
Taip,problema gali buti ir kitur del to sprangumo',bet pirmiausia noreciau issiaiskinti su vandens ph
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Vandens minkstumas
Peckeli, techniškai yra galimybė stabilizuoti pH konkrečiame lygyje, ten jokios mistikos nėra. Tiesiog buferis toks stiprus, kad viską nuvaro į savo pH lygį. Ir plius 1 šaukštas 19 litrų, ne pvz 10-iai tonų.
- Vincas
- Pranešimai: 28
- Užsiregistravo: 2013-08-24, 10:25
Re: Vandens minkstumas
dar vandens tema. Pagal tai kad vilniaus vandens RA=178 suprantu, kad toks vanduo geriausias stoutams (be priedu). O viskam kitam reikia arba kietinti (+gipsas) arba rugstinti?
- Vincas
- Pranešimai: 28
- Užsiregistravo: 2013-08-24, 10:25
Re: Vandens minkstumas
linkai geri, perskaiciau.
beja - kur rasti geru skaiciuokliu kad pasiskaiciuoti kiek deti vieno ar kito ingridiento?
dar teorinis klausimas - jeigu mes naudojam verdanti vandeni dapylimui salinimo metu, tai jau vanduo savaime suminksteja ir surugstejes buna. Gal to ir uztenka? Ar tai per mazai itakoja?
beja - kur rasti geru skaiciuokliu kad pasiskaiciuoti kiek deti vieno ar kito ingridiento?
dar teorinis klausimas - jeigu mes naudojam verdanti vandeni dapylimui salinimo metu, tai jau vanduo savaime suminksteja ir surugstejes buna. Gal to ir uztenka? Ar tai per mazai itakoja?
- runce
- Pranešimai: 231
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14
Re: Vandens minkstumas
ir dar kaip kietina. Maistra nori pasakyt, kad nedidina vandens šarmingumo. be to gipsas RA mažina, galima bandyti dėti jo didelius kiekius ir virt šviesų alų
- Vytenis
- Pranešimai: 171
- Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51
Re: Vandens minkstumas
Pasiskambinau i Klaipedos vandenis, man susake vandenvieteje gautus rezultatus. Ar galiu jais +- vadovautis, ar reikia darytis is ciaupo tyrimus, nes vandenvietes tyrimai zenkliai skirsis nuo ciaupe jau ateinancio? Aciu!
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Vandens minkstumas
Gali vadovautis, manyčiau.
- romac
- Pranešimai: 57
- Užsiregistravo: 2012-12-18, 20:22
Re: Vandens minkstumas
Vilniečiams manau butu aktualu:
http://aplinka.vilnius.lt/Docs/vanduo/2 ... skaita.pdf
yra visi reikalingi duomenys pagal vandenvietes.
http://aplinka.vilnius.lt/Docs/vanduo/2 ... skaita.pdf
yra visi reikalingi duomenys pagal vandenvietes.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Vandens minkstumas
Ar teisingai supratau, kad tai gruntinio vandens tyrimai?
"UAB „Vilniaus vandenys“ vartotojams tiekia tik požeminį vandenį iš giluminių gręžinių." http://www.vv.lt/lt/vandentiekis/
"UAB „Vilniaus vandenys“ vartotojams tiekia tik požeminį vandenį iš giluminių gręžinių." http://www.vv.lt/lt/vandentiekis/