Puslapis 67

Re: Efektyvumas

Parašytas: 2013-05-06, 19:58
SkyNaras
Man kolkas neaišku kiek reikia dapilinėti vandens.

Tekinant batch metodu. Pirmoką nutekini visą, o toliau kiek vandens pilti antrokui ir trečiokui? Nutekėjus pirmokui mentalas liks be vandens. Jis gaves oro neoksiduosis?
Tekinant fly metodu, kaip pasiskaičiuoti viso reikalingo vandens kiekį?


Re: Efektyvumas

Parašytas: 2013-05-07, 03:54
MK
nu tarkim nori 20 litru istekint. Uzsiverdi iki 78-85 20 litru vandens. uzhpili ant salyklo 7 litrus palauki nutekini. Pili dar 7 litrus palauki nutekini. Pili likuti palauki nutekini. Viso gauni kokius 22 litrus. Verdant dalis nugaruoja. Dalis atvesinus lieka su apyniais ir baltymais. Sumarum turi apie 20 litru misos. Po rugimo dar su mielem kazhkiek liks. Bus alaus apie 19 litru.
Tekinant fly metodu ishtisai su rindululiu ar samchiu pili vandeni ant salyklo. Kol pravarai visus 20 litru. Maisyt nieko nereik. Kad greichiau butu nutekinus dali gali pradet virt.


Re: Efektyvumas

Parašytas: 2013-05-07, 04:43
justasc
Ačiū REGI, apie pirmoką antroką žinau. Maniau kad GIN dar apie kažkokį kitokį metodą kalba.


Re: Efektyvumas

Parašytas: 2013-05-07, 05:15
ExDigi
O reikiamo vandens kiekį pradėjus skaičiuoti pagal Gyčio metodą visada gaunasi tiek kiek reikia.

http://www.atvirasalus.lt/forum/topic.php?id=44


Re: Efektyvumas

Parašytas: 2013-05-07, 05:36
Regis
@MK derėtų nepamiršti, kad sumirkęs salyklas savyje pasilieka vandens. Proporcija daug maž 1kg-0,9...1,2L

Tą reikia turėti omenyje skaičiuojant vandens kiekį, nes supylus 20L tiek atgal neištekinsi.


Re: Efektyvumas

Parašytas: 2013-05-07, 07:13
SkyNaras
ačiū, dabar jau aiškiau


Re: Efektyvumas

Parašytas: 2013-05-07, 07:45
GiN
@justasc, batch metodas ir yra pirmokas-antrokas-trečiokas :)

Beje, nutekinus pirmoką, reikia užpilti ne +68C vandeniu, o tokiu kiekiu verdančio vandens, kad mentalo temperatūra išmaišius būtų +68-78C, aš orientuojuosi į +78C.

Čia rasi skaičiuoklę, kiek tau reikia verdančio vandens norimai temperatūrai pasiekti: http://www.atvirasalus.lt/calculus


Re: Efektyvumas

Parašytas: 2013-05-07, 07:52
justasc
bet užpylus vandenį antrokui, susigers gerokai mažiau, ar išvis nesusigers. Kaip žinot kiek to vandens pilti?


Re: Efektyvumas

Parašytas: 2013-05-07, 07:59
Gytis

Re: Efektyvumas

Parašytas: 2013-05-07, 08:27
pofke
Iš praktikos;) Jei per daug įpilsi, ilgiau virt reikės, jei per mažai - įpilsi daugiau.


Re: Efektyvumas

Parašytas: 2013-05-07, 10:47
pofke
Aš salinu dar paprasčiau - darau gana skystą mentalą (iš pradžių sudrėkinu salyklą 40C vandeniu, salinu prie 63-68 ties 3-3,5 l/kg valandą, po paskutinio temp. pakėlimo iki 78 būna ~6-7 l/kg) ir nutekinu viską vienu sykiu, na, vorlaufas, ir tada nutekinu iš lėto. Nieko nemaišau.

Skystesnis mentalas pagerina ekstrakciją ir mažiau taninų ištraukia. Viskas. Jei daugiau darau ir netelpa į salinimo/tekinimo kubilą viskas, tada batch spardžinu.


Re: Efektyvumas

Parašytas: 2013-05-14, 15:19
Regis
Na va, šiandien atradau vieną iš savo klaidų salinant. Paaiškėjo, kad mano termometras meluoja. Salinant kilo įtarimas ir gavęs galimybę pamatavau vandens t ir su elektroniniu termometru. Nepatikėjau. Tada užviriau vandenį. Verdančiame puode elektroninis termometras rodė dailius +100C, o mano aludarystėje naudojamas "analoginis" +94C.

Vadinasi aš jau kurį laiką salinu ne prie +69C o prie +75C, o prie6 tekinant t keliu ne iki +78C o iki +84C.

O aš galvą laužau - kodėl mano lageriai saldūs ir fermentuojasi pirminėje veik mėnesį...

Gyveni žmogus ir mokaisi.


Re: Efektyvumas

Parašytas: 2013-05-14, 15:25
Gytis
Aha, aš prieš 3 mėnesius irgi turėjau "analoginį" termometrą iš naujo sukalibruoti :) Ir skirtumas panašus buvo kaip pas tave.


Re: Efektyvumas

Parašytas: 2013-05-14, 16:00
Regis
Maniškis spiritinis, nekalibruotinas. Reiks keist kitu.


Re: Efektyvumas

Parašytas: 2014-01-18, 01:37
Paulius
Pakeičiau Avižienių vandenį į Londono (http://secure.thameswater.co.uk/water-q ... wandle.pdf), Biržų salyklą į Crisp's Maris Otter - efektyvumas pakilo nuo ~50 iki dailių 85 :) Nors bravoro efektyvumas pakankamai mažas - nesiekia nei 70 (mažas puodas, o norisi alaus daugiau..)


Re: Efektyvumas

Parašytas: 2014-03-26, 19:51
Samanis
Mano asmenine patirtis. Kai salinu 65-63 laipsniu temperaturoje efektyvumas gaunasi +/- 80, bet kai noriu didesnio kuno ir salinu prie siektiek aukstesnes temperaturos efektyvumas +/- 65 ir taip jau tapo pastovu. Net ra pati recepta verdant. Prie sakykim nezenkliai skirtingu temperaturu efektyvumas skiriasi labai stipriai. Cia yra kazkoks mokslinis paaiskinimas ar visgi sutapimas.


Re: Efektyvumas

Parašytas: 2014-03-26, 20:06
Samanis
Bet vistiek keista, nes is 7 virimu kai stebiu temp ir efektyvumo desninguma tai tokie va rezultatai gaunasi.


Re: Efektyvumas

Parašytas: 2014-03-26, 20:26
Gytis
Maistra, o kokią medžiagą su jodu konkrečiai naudoji?


Re: Efektyvumas

Parašytas: 2014-03-26, 20:33
Peckelis
Labai supaprastintai šnekant, efektyvumas susideda iš dvieju dedamųjų - krakmolo suskaldymo (konversijos) iki cukrų ir sugebėjimo išsiplauti šituos cukrus iš mentalo. Nesužiūrėjimai abiejuose procesuose kerta per rezultatą. Ir pasiteisinimų prigalvojam, nors tvenkinį tvenk:DD


Re: Efektyvumas

Parašytas: 2014-03-26, 20:34
Gytis
Apie jodą klausiu :)


Re: Efektyvumas

Parašytas: 2015-12-05, 11:01
Nemas
Sakau pasidalinsiu savo eksperimento rezultatais... . Pirmą kartą savo virimų istorijoj dasikapsčiau iki 83% efektyvumo. Nežinau kokie faktoriai lėmė daugiausiai, atrodė dariau viską kaip visada, tik pasikoregavau šiek tiek vandenį, bet manau, kad pagrindinis reikalas buvo tekinime. O dariau taip. Tekinau (pyliau maždaug 84-86lC) vandenį, čia false bottom sistema. Pradžioj kaip visada atgal ant viršaus keli litrai. Toliau, pratekinus kokia 15min užpyliau kad vandens būt kokia 5 cm vir salyklo ir lengvai pramaišiau iki gal pusės gylio bei palikau nusistovėti kokia 5/10min ir toliau tekinau įprastu būdu. Tą procedūra pakartojau dar kartelį. OG matavimai labai maloniai nustebino :) Pabandykit, jei kam nesiseka su efektyvumu, gal padės.

Re: Efektyvumas

Parašytas: 2016-02-24, 20:21
ignasv81
Gal kas galite paaiškinti kaip skaičiuojamas efektyvumas?

Mano supratimu, tai: Gautas ekstraktingumas iš salyklo / MAX ekstraktingumas iš salyklo? Ar čia grybą pjaunu? :D

Taip pat kaip apskaičiuoti OG, kurį galima gauti iš salyklo. Pvz.: salinu 5 kg Pale ale salyklo, kokia bus gauta gravitacija?

Re: Efektyvumas

Parašytas: 2016-02-24, 22:28
Alchemikas
Efektyvumas yra matuojamas pagal faktą arba daromos prielaidos pagal ankstesnius salinimus/tekinimus.
ignasv81 rašė: Taip pat kaip apskaičiuoti OG, kurį galima gauti iš salyklo. Pvz.: salinu 5 kg Pale ale salyklo, kokia bus gauta gravitacija?
Gal padėtų Aludarių klubo recepto skaičiuoklės?

Re: Efektyvumas

Parašytas: 2016-02-24, 22:39
Alchemikas
Nemas rašė:Sakau pasidalinsiu savo eksperimento rezultatais... . Pirmą kartą savo virimų istorijoj dasikapsčiau iki 83% efektyvumo. Nežinau kokie faktoriai lėmė daugiausiai, atrodė dariau viską kaip visada, tik pasikoregavau šiek tiek vandenį, bet manau, kad pagrindinis reikalas buvo tekinime.
Klaida: Vandens pH yra kritinis siekiant efektyvumo virš 65%.
Taisoma į: Mentalo pH yra kritinis siekiant efektyvumo virš 65%.
Nemas rašė:Tekinau (pyliau maždaug 84-86lC) vandenį, čia false bottom sistema.
Mano rezultatai pagerėjo kai mentalą iš lėto, neplikant pašildau tiek, kad ištekanti misa būtų apie 75-78°C. Tai leidžia pasiekti 85%.

Re: Efektyvumas

Parašytas: 2016-02-24, 22:59
Gytis
Alchemikas rašė: Vandens pH yra kritinis siekiant efektyvumo virš 65%.
Teiginys drąsus, bet nesu 100 proc. tikras, kad teisingas.

Re: Efektyvumas

Parašytas: 2016-02-24, 23:29
Alchemikas
Gytis rašė:
Alchemikas rašė: Vandens pH yra kritinis siekiant efektyvumo virš 65%.
Teiginys drąsus, bet nesu 100 proc. tikras, kad teisingas.
Teiginys subjektyvus, t.y. iš asmeninės patirties - kol nedariau pH matavimų, efektyvumo virš 65% nemačiau.

Re: Efektyvumas

Parašytas: 2016-02-25, 00:07
svyturys
Vienareikšmiškai nesutinku. Galima pasiekti 90 % net nežiūrint į ph (iš asmeninės patirties). O kad tai buvo nesutapimas, efektyvumas toks buvo pasiekiamas pastoviai, tiek verdant tamsų, tiek šviesų alų :)

Re: Efektyvumas

Parašytas: 2016-02-25, 09:39
Gytis
Alchemikas rašė:
Gytis rašė:
Alchemikas rašė: Vandens pH yra kritinis siekiant efektyvumo virš 65%.
Teiginys drąsus, bet nesu 100 proc. tikras, kad teisingas.
Teiginys subjektyvus, t.y. iš asmeninės patirties - kol nedariau pH matavimų, efektyvumo virš 65% nemačiau.
Jeigu forumo neskaitytų naujokai, nebūčiau rašęs komentaro. Nereikėtų kategoriškai teigti dalykų, dėl kurių nėra vienareikšmės nuomonės. pH svarbus, bet tikrai nėra kritinis, mano nuomone. Bet svarbus yra mentalo pH, o ne vandens. Mentalo pH labiau įtakoja vandens karbonatinis buferis, negu vandens pH, kuris iš esmės yra visiškai nesvarbus.

Re: Efektyvumas

Parašytas: 2016-02-25, 11:06
Alchemikas
Pilnai sutinku dėl pastebėtos klaidos. Kalbame apie Mentalo pH.

Klaidas taisau ir paryškinu.

Re: Efektyvumas

Parašytas: 2017-07-24, 14:15
Dalius
Sukiojas efektyvumas apie 60% ir nežinau nuo katro galo pradėt ieškoti priežasčių. Prieš kelias savaites išviręs vieną kvietinį su ~60% perskaičiau krūvą interneto, pakoregavau procesą ir prieš porą dienų viriau vėl. Tikėjaus, kad "dabar jau bus!". Nebuvo. Gavau 62%. Norėčiau pasididinti šitą skaičių bent iki 70-75, tik nežinau kaip. Salinu SA fermenteryje su false bottom. Paskutinio virimo receptas ir proceso trumpas atrašymas čia - https://www.aludariuklubas.lt/virimas/8213. Ką patyręs aludaris darytų tokioj padėty pirmiausia? :)