Salinimo temperatūros

Haroldas
Pranešimai: 69
Užsiregistravo: 2015-09-03, 15:17

Salinimo temperatūros

Standartinė Haroldas » 2016-11-21, 13:53

Sveiki,
bandau dėliotis savo alaus receptą. Trūksta žinių apie salinimą. Bandžiau skaityti apie "mash temperatures", žiūrėti lenteles, kas prie kokios temperatūros vyksta. Bet ten tie sudėtingi ir dar angliški terminai nelabai ką man pasako.
Pats salinu kibire iš SA. Supilu salyklą ir užpilu karštu vandeniu, kad pasiekčiau reikiamą temperatūrą pagal receptą (jei reikia etapais temperatūrą pakeliu užpildamas verdančiu vandeniu). Paskui nutekinęs vis užpilu salyklą 80*C vandeniu, pamaišau, palaikau - tekinu reikiamą kiekį misos.
Bet kaip reikia teisingai paruošti salinimo grafiką savo susidėliotam receptui? Skaitinėjau čia forume apie salinimą - patiko tokia rasta formulė: "maždaug visiem alum yra bendras modelis, kurį siūlau taikyt 50C 10min > 65C 60min. tada keliam iki 76-78 ir tekinam". Kyla klausimai, ar viską gerai suprantu.
1. 50*C 10 min pauzė taikoma dėl būsimo alaus skaidrumo?
2. ar pauzė prie 65*C turėtų būti ilgesnė, jei bazinį salyklą naudočiau Best Pilsner salyklą? Nes skaičiau, jog šiam salyklui neužtenka 60 min salinimo.
3. kaip atliekamas procesas "keliam iki 76-78*C ir tekinam"? Pagal skaičiuoklę pasiskaičiuoti ir užpilti verdančiu vandeniu, o paskui? Išmaišyti, palaukti kažkiek ir tekinti?

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1770
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Salinimo temperatūros

Standartinė Gytis » 2016-11-21, 16:43

>>1. 50*C 10 min pauzė taikoma dėl būsimo alaus skaidrumo?
Įtakoja taip pat ir putos susidarymą bei efektyvumą.

>>2. ar pauzė prie 65*C turėtų būti ilgesnė, jei bazinį salyklą naudočiau Best Pilsner salyklą? Nes skaičiau, jog šiam salyklui neužtenka 60 min salinimo.
Mano patirtis tokia, kad salinant 90 min efektyvumas didesnis su visais salyklais.

>>3. kaip atliekamas procesas "keliam iki 76-78*C ir tekinam"? Pagal skaičiuoklę pasiskaičiuoti ir užpilti verdančiu vandeniu, o paskui? Išmaišyti, palaukti kažkiek ir tekinti?

Taip: išmaišyti, palaukti, tekinti.

Haroldas
Pranešimai: 69
Užsiregistravo: 2015-09-03, 15:17

Re: Salinimo temperatūros

Standartinė Haroldas » 2016-11-22, 12:07

Gerbiamieji, labai naudinga informacija. Tikiu pravers ne tik man. Dėkingas.