Puslapis 11

Salinimas tekinimas šaltkrepšyje

Parašytas: 2017-02-01, 10:16
Nekarklas
Sveiki,

gavau apie 20 l tūrio šaltkrepšį, ir kilo mintis jį panaudoti kaip salinimo-tekinimo kubilą. Tik bėda, kad jis galbūt bus mažas. Šiaip internetuose radau, kad net ir iš mažų šaltkrepšių daro mash-tun, tik kad neaprašo tolimesnių salinimo etapų ir naudojamų salyklo/vandens kiekių. Aš taip galvoju, kad jeigu vandens-salyklo santykis grubiai imamas 3:1, tai tarkim 5kg salyklo užpilus 15 l vandens man ten viskas per kraštus taškysis, gal net nepradėt gręžioti 20 l šaltkrepšio?

Gal kas naudojate šaltkrepšius salinimui-tekinimui, gal galite pasidalinti info, kokio dydžio šaltkrepšius naudojate, kokius kiekius salinat, kiek salyklas užima vietos po išmirkymo ir pan.? Domina bet kokia informacija, kuri padėtų apsispręsti, ar naudoti šaltkrepšį ir salinimui ir tekinimui ar kelt temperatūrą puode ir tik po to tekinti.

Antras klausimas, jeigu nusprendžiam perdaryti šaltkrepšį, atsidarys ir filtro klausimas - gal kas naudojat tą kriauklių/tualetų pajungimo šlangos kevalą (stainless steel braid)? Kaip rezultatas?
Dėkui už apmąstymus.

Re: Salinimas tekinimas šaltkrepšyje

Parašytas: 2017-02-01, 11:05
Zhiniukas
Aš esu salinęs šaltkrepšyje. Kaip filtrą naudojau CPVC tipo vamzdžius su įpjovomis. Sujungimų net neklijavau, veikė neblogai. Šaltkrepšio negręžiojau, išpylimą dariau per viršų.

Re: Salinimas tekinimas šaltkrepšyje

Parašytas: 2017-02-01, 11:18
Nekarklas
O kokio dydžio šaltkrepšį naudojai? Įmanoma su 20l tūrio prasisukt ir išvirt apie 20l produkcijos?

Re: Salinimas tekinimas šaltkrepšyje

Parašytas: 2017-02-01, 11:36
Zhiniukas
Tūrio nežinau. Parduotuvės aprašyme buvo minimas 40 l tūris. Praktikoje ten turbūt net 30 nebuvo.
Problemos prasideda, jei nori salinti su keliom temperatūrom. Tada reikia nupilt misą ir ją šildyti.
Mano nuomone 20 l yra per mažai, bet pasikankinus 20 litrų 5% abv alaus išsivirti galima.

Re: Salinimas tekinimas šaltkrepšyje

Parašytas: 2017-02-01, 20:46
GiN
Galima salinti šaltkrepšyje, o tekinti pvz perpilant į fermenterį iš iš jo (aš taip dariau).
Su 20 l praktiškai tik vienfazis salinimas ir 2,5:1 santykis.

Bent jau pirmą kartą gręžiot nepatarčiau.

Re: Salinimas tekinimas šaltkrepšyje

Parašytas: 2017-02-02, 08:07
Nekarklas
OK, dėkui. Gal vis dėl to salinimas vyks puode, tekinimas kibire. Dar kart dėkui už info.

Re: Salinimas tekinimas šaltkrepšyje

Parašytas: 2017-02-02, 09:52
Haroldas
Pats salinu, tekinu ir galiausiai fermentuoju tame pačiame kibire iš savas alus. Bet visad atrodė kažkuom patrauklus salinimas ir tekinimas šaltkrepšyje.
1. Kiek verta pritaikyti šaltkrepšį salinimui ir tekinimui? Kokie to pliusai lyginant su kitais būdais?
Man kaip mažai patyrusiam atrodo nauda tik ta, kad šaltkrepšis puikiai išlaiko salinimo temperatūrą. Bet salinant kibire uždengus kaldra, tai tenukrenta temperatūra vos per laipsnį ar du.
2. Liko neatsakytas temos kūrėjo klausimas: "Antras klausimas, jeigu nusprendžiam perdaryti šaltkrepšį, atsidarys ir filtro klausimas - gal kas naudojat tą kriauklių/tualetų pajungimo šlangos kevalą (stainless steel braid)? Kaip rezultatas?".

Re: Salinimas tekinimas šaltkrepšyje

Parašytas: 2017-02-02, 11:24
Nekarklas
Ok, vėl suintrigavot :) Tai jeigu pas mane šaltkrepšis apie 20l tūrio (vidus 32cm x 32 x 21), planas išvirt apie 20l alaus. Sudedu 5-6 kg salyklo ir užpilu 15-17l vandens - kaip stipriai salyklas išbringsta/ar nelips per kraštus? Kol kas dariau tik su ekstraktu ir papildomai ~1,5kg salyklo mirkiau, tai po mirkymo salyklas padidėjo kokius 3 kartus, bijau kad sudėjus 5 kg salyklo į šaltkrepšį ir užpylus karštu vandeniu, salyklas bemirkdamas vandenį išstums per kraštus. Tai jeigu pan. ir gali nutikti, net negalvočiau apie šaltkrepšį, nes didesnio neturiu.
Dar vienas klausimas - jeigu negręžiant šaltkrepšio/kibiro ir išpylimą darant per virš (čia Žhiniukas sakei taip darei) - čia alia sifono principas? "Šlanga-burna-kibiras" ar kažkoks sifonas naudojamas? Detaliau gal galima? :) Dėkui

Re: Salinimas tekinimas šaltkrepšyje

Parašytas: 2017-02-02, 11:33
Zhiniukas
Nekarklas rašė: Dar vienas klausimas - jeigu negręžiant šaltkrepšio/kibiro ir išpylimą darant per virš (čia Žhiniukas sakei taip darei) - čia alia sifono principas? "Šlanga-burna-kibiras" ar kažkoks sifonas naudojamas? Detaliau gal galima? :) Dėkui
Aš taip ir dariau - šlanga-burna-kibiras. Veikė puikiai. Tik dar žarnelės užspaustuką naudojau, kad ištekėjimo greitį pareguliuoti.

Re: Salinimas tekinimas šaltkrepšyje

Parašytas: 2017-02-02, 11:48
Giords
Nekarklas rašė:Sudedu 5-6 kg salyklo ir užpilu 15-17l vandens - kaip stipriai salyklas išbringsta/ar nelips per kraštus?
Aš paprastai hidro modulį darau 1:2,3 - košė dar nepertišta, normaliai maišosi, o ir daugiau vandens salyklo praplovimui lieka. Turiu šaltkrepšį, bet nebenaudoju - montuojant kranelį, vidinis šaltkrepšio sluoksnis įtrūko (buvo problematiška sandariai užveržti kranelį, nes išorinis ir vidinis sluoksniai nevisai standūs - kažkiek susispaudžia užveržiant kranelį).
Masės tūris užpylus salyklą vandeniu prie 1:2,3 ir daugiau nepadidės ir per kraštus nelips, nes salyklas brinks užimdamas sugeriamo vandens vietą.