Salinimas fermentoriuje - plastiko kibire

Haroldas
Pranešimai: 69
Užsiregistravo: 2015-09-03, 15:17

Salinimas fermentoriuje - plastiko kibire

Standartinė Haroldas » 2017-03-07, 11:57

Sveiki,
salinu ir tekinu fermentoriuje (30l) iš SA. Paskutinius kartus verdu per 2 puodus (24l+6l), kad rezultate turėčiau 23l/24l alaus.
Temperatūrą pakeliu užpildamas verdančiu vandeniu pagal skaičiuoklę. Kiek skaičiau, salinant siūloma daryti ne vieną, o 3, 4 ar daugiau pauzių.
Kyla klausimų:
1. Salyklo ir vandens santykis. Tarkime pradžioje salyklo ir vandens santykis 1:2, paskui keliu temperatūra ir jau santykis gaunasi 1:3, paskui sekanti pauzė - vandens dar daugiau, paskui dar - taip galiu ir 1:5 pasiekti jei ne daugiau.. Kur riba? Ar yra kažkokie salyklo ir vandens santykio minimumai ir maksimumai?
2. Daugiau salinimo pauzių tiesiog nėra galimybių padaryti. Norėdamas išvirti 23/24l alaus, salyklo dedu 6-7 kg ir geriausiu atveju užpilti verdančiu vandeniu (salinimo pauzėms) man pavyksta vos 2 kartus. Ar norint padaryti daugiau salinimo pauzių, reikalingas didesnis salinimo indas? Gal yra kokių gudrybių?
3. Aludarių klube skaitinėdamas receptus pamačiau tokį salinimo variantą, kai temperatūra pakeliama ne su verdančiu vandeniu, o su užvirintu mentalu (užvirinta pusė mentalo) supilant jį atgal. Atrodo sunkiau paskaičiuoti, kiek pakils temperatūra po atgal supilto užvirinto menatlo, bet taip nereikia pilti papildomo vandens. Ar tai tinkamas ir geras būdas?

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1770
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Salinimas fermentoriuje - plastiko kibire

Standartinė Gytis » 2017-03-07, 12:35

1. 1:4 dar ok. Labiau skiestame mentale fermentai labiau atsiskiedžia bei jų stabilumas yra mažesnis.
2. Taip, reikalingas didesnis salinimo indas. Ypatingų gudrybių nėra, nebent dekokcija (žr.3).
3. Taip, tai tinkamas būdas, kuris turi savo pavadinimą - dekokcija. Jeigu skaitai angliškai: http://braukaiser.com/wiki/index.php?ti ... on_Mashing

Neklausei apie alternatyvas, bet pasakysiu neklaustas. Pagalvok apie salinimą puode, kuris yra tiesiogiai kaitinamas. Daug kas naudoja šį būdą. Turi savo niuansų, bet iš esmės būdas visai tinkamas.