Klausimai apie salinimą

STR
Pranešimai: 74
Užsiregistravo: 2017-04-18, 12:03

Klausimai apie salinimą

Standartinė STR » 2017-04-18, 12:50

Laba diena,
dar nesu viręs alaus, bet truputį žinau apie tai, nes brolis verda. Bet dabar bandau savarankiškai gilintis į šį amatą. Tai kyla klausimų :)
Tikiuosi padėsite.

Salinimas. Noriu pasigilinti į šį procesą...
Teorija:
>nuoroda<
Pagal nuorodoje esančią nuotrauką matosi kur yra optimali vieta salinant vienu etapu (Mash target), bet mane domina Step mashing.
Kiek kitur skaičiau, dažniausiai yra daromos dvi pauzės, ties Beta ir Alpha Amylase. Beta pauzė duoda lengvą alaus kūną ir labiau fermentuojama misą (highly fermentable wort). Alpha pauzė duoda atvirkštinius dalykus.

Klausimai:
1. Tai jeigu noriu daryti kuo pilnesnio kūno alaus, sakykime kokį Stout, tai taip gaunasi kad man geriau būtų daryti tik vieną pauzę ir tik Alpha amylase temperatūroje (68-72 C)? Ar vis dėl to geriau daryti dvi pauzes, tiesiog Beta pauzę daryti trumpesnę? [jeigu ką, tai aš suprantu, kad nueiti į internetą, pasižiūri receptą ir ten viskas parašyta. Bet man taip neįdomu, noriu pats suprasti alaus virimo principus.]
2. Esu šiek tiek suglumęs ties "labiau/mažiau fermentuojama misa"... Galite pasakyti ką tai reiškia?
3. Kitos pauzės. Pauzė ties 35-40 C (pauzė rūgščių išsiskyrimui). Kaip suprantu, šios pauzės nebedaro net didžiausi "natūralistai" (jeigu klystu, pataisykite). Vietoj to pilama rūgštis pH reguliuoti. Kokia rūgštį naudojate? Kur ją pirkti? Turbūt ne bet kokia čia tinka.

Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1138
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Klausimai apie salinimą

Standartinė Lrytas1 » 2017-04-18, 14:49

1. Stautas ne būtinai pilno kūno, bet jei darysi vieną pauzę nekelk aukščiau 68-70C
2. Misą susalinta aukštose temperatūrose sunkiau įkanda kai kurios mielės.
3. Daro tą pauzę vokiečiai, bet tačiau paprasčiau įpilti fosforo rūgšties.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1769
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Klausimai apie salinimą

Standartinė Gytis » 2017-04-18, 15:46

Į klausimą kur ją pirkti atsakymai čia: viewtopic.php?t=752

STR
Pranešimai: 74
Užsiregistravo: 2017-04-18, 12:03

Re: Klausimai apie salinimą

Standartinė STR » 2017-04-18, 19:55

Ačiū už atsakymus :)