Puslapis 11

salinimas ir virimas tame pačiame inde

Parašytas: 2017-04-18, 21:09
STR
Laba diena,
noriu paklausti apie galimybę salinti ir virti tame pačiame puode, bet ne BIAB variantą.

Salinimas vyktų 50l keg'e. Atlieki salinimą, mentalą nupili į būsimą fermenterį, greitai išplauti keg'ą ir su el. pompa perpumpuoji mentalą iš fermenterio į tą patį keg'ą, kuris jau tampą virimo puodu.

Kažkaip man šis variantas neatrodo sunkus, o jis panaikina dar vieno keg'o reikalingumą (čia tiek dėl pinigų, tiek dėl įrangos vietos).

Klausimai:
1. Gal kam teko taip daryti? Kokios patirtys? Ar matote šitame variante kokių problemų?
2. Kiek realiai greitai galima išplauti keg'ą iš po salinimo buitinėmis sąlygomis?
3. Ar matytumėte problemų šiam trumpam laikui mentalą perpilti į aliuminį puodą? Nes kaip supratau, nuo aukštos temperatūros nuo fermenterio plastmasės gali kažkiek skonis kisti.

Re: salinimas ir virimas tame pačiame inde

Parašytas: 2017-04-18, 21:31
Lrytas1
1. Kaip palaikysi/kelsi salinimo temperatūrą kege ? Degiklis plius irklas ?
2. 5 min
3. Aliuminis blogiau už maistinį plastika.

Re: salinimas ir virimas tame pačiame inde

Parašytas: 2017-04-18, 21:54
STR
Kelčiau su dujomis. Tai taip, degiklis.

Re: salinimas ir virimas tame pačiame inde

Parašytas: 2017-04-18, 22:00
Gytis
Nelabai supratau kurioje talpoje misą tekinsi. Tame 50 litrų kege?

Re: salinimas ir virimas tame pačiame inde

Parašytas: 2017-04-18, 22:10
STR
tekinčiau iš keg'o į fermenterį (60 l plastmasinis kubilas, maistinis plastikas). Tai taip, tame pačiame keg'e

Re: salinimas ir virimas tame pačiame inde

Parašytas: 2017-04-18, 22:39
Gytis
Jeigu nebijai tame pačiame fermenteryje paskui fermentuoti, tai į jį visai ok. Bet čia toks laikinas variantas, mano nuomone. Tik tas salinimas ir filtravimas viename puode su dujiniu pakaitinimu man abejotinas atrodo.

Re: salinimas ir virimas tame pačiame inde

Parašytas: 2017-04-18, 23:38
STR
Nelabai suprantu į ką susiveda tos abejonės..

Fermenterį po mentalo perpylimo reiktų išplauti ir dezinfekuoti. Tai kur čia ta baimė turėtų būti?

Salinčiau su tokio tipo filtru >nuoroda<
Tai ištekinu, kegą išplaunu, filtrą išsuku ir jis niekuo nebesiskiria nuo virimui skirto keg'o, ne? Į ką susiveda tos abejonės? Tai kad dujomis kaitinama? Taigi čia paprastas virimas.

Re: salinimas ir virimas tame pačiame inde

Parašytas: 2017-04-18, 23:50
Gytis
Klausimas kiek po tuo false bottom'u misos bus. Fermentai yra būtent skystojoje dalyje. Jeigu po filtru daug misos, tai kol vienodai temperatūrą pakelsi visame mentale, apačioje bus sakyčiau gerokai karščiau. Tokios abejonės.

Re: salinimas ir virimas tame pačiame inde

Parašytas: 2017-04-19, 00:03
Lrytas1
Su dvigubu dugnu ir degikliu po apačia garantuota katastrofa. Sprendžiama tai HERMS/RIMS ir kitomis sistemomis. Lieka tik salinti be dvigubo dugno intensyviai maišant, po to iškrapščius mentalą įdėti dvigubą dugną ir supylus viską atgal tekinti. Nu po to dar kilnojimai/pylimai virimui ir į sporto klubą po 50L puodo nebesinorės.

Re: salinimas ir virimas tame pačiame inde

Parašytas: 2017-04-19, 00:26
STR
Va, dabar aišku. Ačiū už pagalbą :)