Dekokcija

gargalas
Pranešimai: 32
Užsiregistravo: 2016-04-24, 17:12

Dekokcija

Standartinė gargalas » 2017-09-06, 19:32

Sveiki. Kas galėtu man paaiškinti kaip atliekama dekokcija? Kiek etapų? Ir kada jinai reikalinga? Labai dėkui už atsakimus.

AndriusK
Pranešimai: 113
Užsiregistravo: 2016-12-20, 22:54

Re: Dekokcija

Standartinė AndriusK » 2017-09-07, 08:24

Aš niekada nedariau dekokcijos, bet kiek girdėjau tiek ir pasidalinsiu.
Dekokcija tai tirštosios mentalo dalies kaitinimas/virinimas. (tiesa)
Dekokcija daroma norint pakelti mentalo temperatūrą. Tad etapų gali būt kiek yra salinimo fazių. (mano pamastymai).
Profai, pataisykit jei suklydau.

Vartotojo avataras
axl
Pranešimai: 89
Užsiregistravo: 2013-07-19, 08:53

Re: Dekokcija

Standartinė axl » 2017-09-07, 09:45

Dar sakoma, kad želatinizuojasi likęs krakmolas dekokcijos metu bei priduoda stipresnį sakykliška aromatą ir skonį.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1769
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Dekokcija

Standartinė Gytis » 2017-09-07, 10:54

Iš "How to brew", atleiskite, kad nelietuviškai:
Decoction Mashing is a way to conduct multi-step mashes without adding additional water or applying heat to the Mash Tun. It involves removing about a third of the Mash to another pot where it is heated to conversion temperature, then boiled and returned to the Mash Tun. The portion removed should be pretty stiff, no free water should be showing above the top of the grain. This procedure accomplishes three things. First, the addition of boiling hot gruel to the main mash raises the temperature of the mash to the next rest. Second, the boiling process breaks up the starch molecules of the unconverted grist and produces a higher degree of extraction from moderately-modified continental malts. Lastly, it makes it possible to achieve the crisp, dry maltiness characteristic of German Oktoberfest and other continental lagers. For more information on Decoction Mashing, see the Recommended Reading Section in the Appendix.

Jeigu trumpai, nuimi dalį mentalo tirštosios dalies ir atskirame puode pakeli jo temperatūrą, o paskui dar verdi kažkiek laiko. Po to pili atgal ir išmaišai. Kiek mentalo, iki kiek keli, kiek laikai pakėlęs ir kiek verdi, kiek kartų kartoji gali skirtis. Rekomenduočiau įsigilinti į tai, kokie procesai vyksta salinimo metu, tada dekokcija bus aiškesnė. Visiškiems naujokams nerekomenduoju, nes yra vietų, kur galima suklysti.

Info anglų kalba tikrai daug. Rekomenduoju šituos:
http://braukaiser.com/wiki/index.php?ti ... on_Mashing
https://byo.com/bock/item/537-decoction ... techniques