Puslapis 11

Efektyvumas

Parašytas: 2017-09-07, 17:20
Sule
Kaip nustatomas efektyvumas ir ką jis parodo?

Re: Efektyvumas

Parašytas: 2017-09-07, 18:08
Sule
Gal galima konkrečių pvz?

Re: Efektyvumas

Parašytas: 2017-09-08, 09:40
Gytis
Mūsų forumo kontekste efektyvumas yra tai, kiek fermentuojamų medžiagų tau pavyksta ištraukti iš salyklo į misą. Tarkime viename kg salyklo yra 600 gramų fermentuojamų medžiagų. Tau pavyksta ištraukti visus 600. Tai 100 proc. O man tik 300 - tai 50 proc.
Bet kadangi procesas yra sudėtingesnis ir turi keletą žingsnių, galima matuoti ir tarpinius rezultatus.

Ai, pasirodo Maistra tokį patį pavyzdį pateikė :)

Re: Efektyvumas

Parašytas: 2017-09-11, 21:58
Krauzenas
Klausimas dėl efektyvumo - ar turi efektyvumui įtakos tekinimo greitis, jei naudojamas "batch sparge" metodas? (iki šiol galvojau, kad tik "fly sparge" tai svarbu). Paskutinius kelis virimus efektyvumas sumažėjo, o misą išleidinėjau praktiškai pilnai atsukęs kraną, tai galvoju ar čia šuo pakastas, ar kažkur kitur... :| (salyklą lyg sumalu tvarkingai, termometrus net 3 naudoju jei kyla abejonių...).

Re: Efektyvumas

Parašytas: 2017-09-11, 22:04
Lrytas1
Turi įtakos tekinimo laikas efektyvumui, nenori ilgai tekinti, tai užpylus vandeniu gerai išmaišyk ir duok pastovėti prieš nupilant minučių 20-30.

Re: Efektyvumas

Parašytas: 2017-09-11, 22:10
Krauzenas
Lrytas1 rašė:Turi įtakos tekinimo laikas efektyvumui, nenori ilgai tekinti, tai užpylus vandeniu gerai išmaišyk ir duok pastovėti prieš nupilant minučių 20-30.
Supratau, ačiū – matyt ir bus čia mano klaida, kadangi palaukiau tik 5-10 min ir išleidinėjau.