Puslapis 11

Kaip apskaičiuoti tekinimo vandens kiekį?

Parašytas: 2018-01-27, 21:17
Marek
Kaip apskaičiuoti tekinimo vandens kiekį?

Re: Kaip apskaičiuoti tekinimo vandens kiekį?

Parašytas: 2018-01-27, 21:28
STR
Susiskaičiuoji visą reikiamą vandens kiekį: http://mashhacks.com/how-to-calculate-w ... r-brewing/
Gauni, sakykime 30 litrų vandens.

Iš to kiekio dalis eina į pirminį vandenį (tą kiekį, į kurį supili salyklą), sakykime 17 litrų.
Tada jeigu naudoji verdantį vandenį pakelti mentalo temperatūrai, tą kiekį irgi skaičiuoji. Sakykime kad jo naudoji 3 litrus.
Tada matematika paprasta: 30-17-3 = 10 litrų vandens bus tavo tekinamo vandens kiekis.

Arba paprastai, tai yra tiek vandens, kiek nepanaudojai per salinimą iki tekinimo.

Re: Kaip apskaičiuoti tekinimo vandens kiekį?

Parašytas: 2018-01-28, 10:16
gi-bi
Kažkada Gytis buvo surašęs savo metodą, bet dabar nerandu kur jis.Gerai, kad buvau nukopinęs :) .Gal Gytis nesupyks, kad patalpinsiu :)

"Gytis
Aš skaičiuoju kitaip, man pasiteisino 100 proc.
1) nusprendžiu kokio misos kiekio į fermentatorių noriu. Tarkime 19 litrų.
2) paskaičiuoju, kiek reikia ištekinti misos. 1 valanda virimo - minus 3 litrai, 1 litras lieka ant puodo dugno. Vadinasi reikia 23 litrų misos.
3) skaičiuoju, kad 1 kg salyklo "sunaudos" 1,4 litro vandens. Šitas vanduo dingsta. Tarkime 5,5 kg salyklo. Vadinasi minus ~8 litrai vandens.
4) 23+8=31 litras vandens."

Re: Kaip apskaičiuoti tekinimo vandens kiekį?

Parašytas: 2018-01-28, 12:26
gi-bi
Ir dar.Šio metodo pradžiai pakanka.Bet po to reiktų įvertinti kiek to vandens reikia Tavo konkrečiam bravorėliui :) .
Pvz. aš traiškau smulkiau, todėl su salyklu lieka mažiau vandens, bet verdu gana intensyviai, todėl nugaruoja gerokai daugiau.Bet jo nugaruoja maždaug tiek pat ar verdu 20, ar 60 litrų.Kiek liks tekinimo ir virimo talpose irgi individualu, bet vieną kartą pasimatavai ir belieka pasiruošti savo formulę :)

Re: Kaip apskaičiuoti tekinimo vandens kiekį?

Parašytas: 2018-01-28, 16:09
GiN
Kaip jau supratai iš kitų atsakymų, tekinimo vandens kiekis neatsiejamas nuo bendro vandens kiekio. Dar gali kilti klausimas, o kaip padalinti visą vandens kiekį į užmaišymui skirtą vandenį ir tekinimo vandenį. Šioje vietoje reikia žinoti, kad užmaišymui naudojamas salyklo ir vandens santykis yra maždaug 1:2,5 - 1:3.

Užmaišymo vandenį apskaičiuoji imdamas savo salyklo kiekį kilogramais ir daugindamas, pvz. iš 3 litrų vandens. Jeigu tai yra 5 kg, gauni 15 litrų užmaišymo (salinimo) vandens. Tada pagal anksčiau aprašytus principus skaičiuoji toliau. Aš skaičiuoju, kad 1 kg salyklo sugeria 1 litrą vandens. Šiuo atveju iš savo mentalo nutekinsi tik 10 litrų (kitus sugers salyklas). Tada skaičiuoji, kiek tau reikia misos į fermenterį ir paskui viskas kaip Gyčio aprašyta :)

Sėkmės!

Re: Kaip apskaičiuoti tekinimo vandens kiekį?

Parašytas: 2018-01-28, 23:30
Gytis
Nuo įrangos ir kitų dalykų priklauso. Dabar truputį kitaip skaičiuoju.
Salykle ištekinus lieka 0,45 ltr/1 kg salyklo. Svyruoja tarp 0,25-0,7. Šiandien viriau, 0,55 buvo.
Po filtru lieka 0,7 litro. Nu iki 1 litro.
Verdant nugaruoja 6 litrai per valandą. Nuo puodo ir virimo intensyvumo labai priklauso. 6 litrai intensyviai verdant 40 litrų puode.
Atšaldant sumažėja tūris 4 proc.
Pasidariau skaičiuoklę, įvedu kiek noriu misos į fermenterį, salyklo kiekį, virimo laiką ir salyklo/vandens santykį. Paskaičiuoja kiek vandens reikia.
vanduo.PNG