Sveiki, mane vis kankina klausimai keli ir vis nerandu kompetetingų žmonių kurie galėtų į juos atsakyt ir pagelbėt, tai nusprendžiau čia laimės paieškot..
Taigi, alų viriau jeu keletą kartų, bandžiau ir iš ekstrakto ir paprastai iš salyklo tad šiokios tokios patirties turiu, bet vis gaunasi ne taip kaip planuoju ir galvoju.. Išvirus alų jį per marlę perkošiu į fermentacijos indą, ataužinu, suaktyvinu mieles ir jas supilu į indą. Visas fermentacijos procesas man trunka max 36 valandas (temperatųra ~20 laipnių/c, mieles bandžiau ir S-33 ir T-58). Fermentacijos metu labai putoja, net lipa per viršų. Kiek skaičiau receptus ir forumuose pateikta informacija, kad pirmoji fermentacija trunka nuo 7 iki 10 dienų.. Kodėl tas laikas pas mane taip skiriasi? Jei gerai suprantu fermentacijos pabaigą parodo kai nustoja burbuliuot CO2,
Toliau domina sąlinimo procesas, gal kažką darau netaisiklingai. Pradžiai pakaitinu vandenį ir jį užpilu ant rupiai sumalto salyklo, tempetratūrą ~80 l/c, intensyviai maišau apie pora valandų, tuomet nukritus temperatūrai iki ~60 l/c ištekinu pirmą "reisą", pripilu dar vandens, pamaišau ir po 30 min ištekinu dar, procesą kartoju 3-4 kartus, kol gaunu reikiamą kiekį misos.. Taigi ar šitame procese nedarau klaidų?, gal ką patartumėt ir pasiūlytumėt.
Taigi ar šitame procese nedarau klaidų?
- MK
- Pranešimai: 100
- Užsiregistravo: 2011-02-18, 14:15
Re: Reikalinga pagalba
aktyvi fermentacija trunka kelias paras. poto veiksmas vyksta labai letai. pvz mano rudasis elis po paros nuo OG 16% nukrito iki 10%. Burbuliatrius nurimo. Po penkiu paru pamatavus turiu 5%. Taip kad niekur neskubek palaikyk ant mieliu 6-7 paras ir viskas bus gerai. Del salinimo reiktu laikyt pastovia salyklo temperatura ~65 laipsnius. Pabaigus salinima temperatura keliama iki 78 ir tada pradedama tekint. Tekinama letai. Bent pusvalandi ir mesk visus merliukus. jie uzhkrato zidinys.sekmes verdant
- PPJ
- Pranešimai: 26
- Užsiregistravo: 2011-02-10, 12:32
Re: Reikalinga pagalba
Jei naudoji kokybišką salyklą, tada salint patartina tarp 64 - 68 laipsnių. Išmaišyt gerai reikia tik pačioj pradžioj, visą salinimo laiką tikrai maišyti nereikia , nes salinimo metu patartina išlaikyti kuo stabilesnę temperatūrą (20 laipsnių kritimas tikrai nėra stabilu). Salinimo laikas priklauso nuo salyklo ir vandens santykio - aš paprastai kilogramui pilu tris litrus ir salinu pusantros valandos. Salinimo pabaigoje pataria užkelti temperatūrą iki 78.
Išvirus reikia pirma ataušinti ir tik tada perpilti misą, nes jei misos temperatūra virš 26 laipsnių, tada smarkiai išauga oksidacijos rizika, kas gali sugadinti alų.
Fermentacija. Elių pagrindinė vyksta 2-6 d. (gali ir ilgiau) priklausomai nuo tokių faktorių kaip temperatūra, misos tankis, mielių savybės ir t.t. Net kai puta sukrenta ir iškrenta mielės jos vis dar toliau dirba tai ką turi daryti, taigi geriau palaikyti po to dar kelias dienas. Nepasitikėk burbuliatorium, matuok geriau alaus tankį - jei dvi dienas iš eilės jis nesikeičia, tada pagrindinė fermentacija baigėsi. Taigi 7 - 10 dienų palaikai ir gali pilstyti.
Internete yra pakankamai nemažai įvairios literatūros šia tema, jei anglų ne problema, patarčiau pradžiai bent jau J. Palmerio "How to brew" santrumpą, kuri internete prieinama nemokamai, perskaityti. Jis pakankamai aiškiai paaiškiną ką kaip daryti ir ko geriau nedaryti. Yra ir Atviro alaus skaitykloj vertingų lietuviškų straipsnių pvz. apie temperatūrų įtaką ir pan.
Išvirus reikia pirma ataušinti ir tik tada perpilti misą, nes jei misos temperatūra virš 26 laipsnių, tada smarkiai išauga oksidacijos rizika, kas gali sugadinti alų.
Fermentacija. Elių pagrindinė vyksta 2-6 d. (gali ir ilgiau) priklausomai nuo tokių faktorių kaip temperatūra, misos tankis, mielių savybės ir t.t. Net kai puta sukrenta ir iškrenta mielės jos vis dar toliau dirba tai ką turi daryti, taigi geriau palaikyti po to dar kelias dienas. Nepasitikėk burbuliatorium, matuok geriau alaus tankį - jei dvi dienas iš eilės jis nesikeičia, tada pagrindinė fermentacija baigėsi. Taigi 7 - 10 dienų palaikai ir gali pilstyti.
Internete yra pakankamai nemažai įvairios literatūros šia tema, jei anglų ne problema, patarčiau pradžiai bent jau J. Palmerio "How to brew" santrumpą, kuri internete prieinama nemokamai, perskaityti. Jis pakankamai aiškiai paaiškiną ką kaip daryti ir ko geriau nedaryti. Yra ir Atviro alaus skaitykloj vertingų lietuviškų straipsnių pvz. apie temperatūrų įtaką ir pan.
- Mo
- Pranešimai: 3
- Užsiregistravo: 2012-03-10, 18:02
Re: Reikalinga pagalba
Ačiū už pastebėjimus ir pastabas... Bandysim taisytis
- Artis
- Pranešimai: 336
- Užsiregistravo: 2011-02-20, 12:03
Re: Reikalinga pagalba
PPJ viską puikiai parašė, tad aš tik truputi įsiterpsiu. Vandenį vietoj 80C pilk ±74C. Jei naudoji skrudintus salyklus - juos dėk tik tekinimo metu. Sekmės!
- Artis
- Pranešimai: 336
- Užsiregistravo: 2011-02-20, 12:03
Re: Reikalinga pagalba
Ir jei alus neblogai gausis nepasididžiuok pateikti "Atviro Alaus Taurė" konkursui. Dažnai būna, kad aludaris neigiamai vertina savo gerai vykusį alų. Konkurso dėka gausi adekvačius vertimus.
- zaltys
- Pranešimai: 178
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 15:58
Re: Reikalinga pagalba
Neparašei kas nepatinka tau tavo aluje? Nurugštėja?
- Mo
- Pranešimai: 3
- Užsiregistravo: 2012-03-10, 18:02
Re: Reikalinga pagalba
Ačiū Artis, už dar vieną naujieną man, dėl skrudinto salyklo.
Nepatinka gal čia perstipriai pasakiau ištikro, kad ir kokį bedaryčiau (tiksliau koks besigautų) tai yra mano alus ir aš ir mano draugai juo mėgaujamės. Karts nuo karto net lyginam su dabar gan sparčiai populiarėjančiais "gyvais alumis"... tačiau imdavo nervas, kad dėl papraščiausio nežinojimo gaudavos ne taip kaip rašoma recepte, rašo 7d., o man tik 2.. ir paskui pradedi galvą sukt, dėl ko, gal kažko nedaviriau, neperkošiau, temperatūrų nesužiūrėjau, mielių per daug pridėjau ir pan..
zaltys, ką turėjai omenyje apie nurūgštėjimą?.. šiaip mano manymu maniškiai alūs gaudavosi pakankamai saldūs.
Nepatinka gal čia perstipriai pasakiau ištikro, kad ir kokį bedaryčiau (tiksliau koks besigautų) tai yra mano alus ir aš ir mano draugai juo mėgaujamės. Karts nuo karto net lyginam su dabar gan sparčiai populiarėjančiais "gyvais alumis"... tačiau imdavo nervas, kad dėl papraščiausio nežinojimo gaudavos ne taip kaip rašoma recepte, rašo 7d., o man tik 2.. ir paskui pradedi galvą sukt, dėl ko, gal kažko nedaviriau, neperkošiau, temperatūrų nesužiūrėjau, mielių per daug pridėjau ir pan..
zaltys, ką turėjai omenyje apie nurūgštėjimą?.. šiaip mano manymu maniškiai alūs gaudavosi pakankamai saldūs.
- zaltys
- Pranešimai: 178
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 15:58
Re: Reikalinga pagalba
Tai ir ačių Ragučiui kad nenurūgštėja, turiu teoriją kad nurūgštėja nuo karštos misos oksidavimosi, todėl paklausiau. Tos dvi dienos santykinis dalykas, reiktų pamatuot hidrometru, net jeigu išsifermentuoja per dvi dienas, palaikyčiau bent savaitę ant mielių. Kalbu apie paprastą 5 ABV alų.
- axdrius
- Pranešimai: 19
- Užsiregistravo: 2011-02-14, 12:11
Re: Reikalinga pagalba
o čia dabar ir man iškilo klausimas dėl skrudinto salyklo? Kodėl tik prieš tekinant dėti? Karameliniams irgi tas pats?