Puslapis 11

9 ltr į 33 ltr fermenterį?

Parašytas: 2019-05-28, 14:55
Ali
Sveiki, neradau tokio klausimo, jei pražiopsojau- prabočykit.
Noriu virti nedidelius kiekius, Mažiau susiruošimo, paprasčiau, truputi greičiau, bute kelis kartus viriau 22 ltr su nešiojamu nedideliu dujiniu degikliu, langą atsidaręs ir traukimą įjungęs, bet baisiai daug susiruošimo.
Turiu 15-16 ltr puodą ir galvoju viską atlikti BIAB būdu, ant indukcinės stalinės 2000w viryklės,
Pasiskaičiavau, kad rezultatas bus 9 ltr (15 - 4.5 su salyklu- 1.5 nugaravimui, jei neskiesiu pridėdamas kokio ekstrakto ar panašiai).
Fermenteris, kurį turiu - standartinis 33Ltr
Pirminėje CO2 išstums deguonį, nes co2 sunkesnis, tai gal ir įmanoma. O gal yra kontrindikacijų?
Kaip tada su antrine? Deguonies ten niekas neišstums. Nedaryti antrinės?

Gal kas turite patirties/žinių/rekomendacijų. Būčiau dėkingas.

Re: 9 ltr į 33 ltr fermenterį?

Parašytas: 2019-05-28, 18:08
Krauzenas
https://www.senukai.lt/p/maistinis-kibi ... -11-l/2q02

o dar geriau būtų (stiklinis, ir kakliukas siaurėjantis - minimalus kontaktas su oru):

https://medeja.lt/10ltr-talpos-stiklinis-butelis-vynui

Re: 9 ltr į 33 ltr fermenterį?

Parašytas: 2019-05-29, 03:37
Awtas
Gali virt macnesnę misą jei išeina ir tada skiest vandeniu.
pvz as is vakaro uzsivirinu 6 litrus vandens, kita diena jau būna atvėsęs. Tada verdu 8 litrų puode, verdu kokius 6 litrus ir lieka 4-5 litrai po nugaravimo. Receptus skaičiuoju 11 litrų
Į fermenterį supilu ką išviriau, tada supilu vandenį, kurį buvau pasiruošęs ir viskas. Mano fermenteris 12 litrų, fermentuoju ne daugiau kaip 11 litrų. Viską verdu ant paprastos dujinės vyryklės. Verdant dažniausia naudoju ekstraktą, kartais 50 ekstrakto/50 salyklo.
Kadangi tamsta nori tik grūdą mirkyt, tai labai stipriai skieste nesigautų, nežinau kiek daug salyklo galima būtų ten naudot, kad dar padorų efektyvumą išgaut.
Dėl fermenterio tai imk pigų kibiriuką, tik skylutę reiks išsigręžt. Neimk stiklinio su kaklu, užsiknisi plaut ir greit sudaužysi.

Re: 9 ltr į 33 ltr fermenterį?

Parašytas: 2019-05-29, 12:41
Krauzenas
Awtas rašė:Neimk stiklinio su kaklu, užsiknisi plaut ir greit sudaužysi.
Na čia kiekvienam savo... Stiklinis su siaurėjančiu kaklu, šiaip yra pats idealiausias antrinis indas - oro praktiškai nelieka, o ir labai gerai matosi kai nuskaidrėja. Per daugiau nei 5 metus savo "aludario/vyndario praktikos", nesu nei karto sudaužęs nei vieno iš savo ~10 stiklinių didbutelių, be to 10-30 ltr didbuteliai būna su apsauginiu plastikiniu arba pintu krepšiu. Plaunasi su Caustic puikiausiai. Just saying...

Re: 9 ltr į 33 ltr fermenterį?

Parašytas: 2019-05-31, 10:56
STR
dėl mažo kiekio alaus laikymo dideliame fermenteryje.
Teoriškai - aišku blogai. Kaip ir beveik viskas... Apie oksidacija yra labai daug info ir skirtingais lygiais... Bet gal pareikime prie praktikos :D
Pats kelis metų viriau alų mažais kiekiais, naudodamas paprastus plastmasinius kibirus tiek pirminei, tiek antrinei. Nieko nežinojau, galvos neskaudėjo :lol:
Kai viriau po 13 litrų, gerokai mažiau info turėjau, daug ką blogai dariau. Bet alaus išeidavo, buvo skanus, viskas ten man buvo gerai.
Todėl jeigu nenori skirti gero pusdienio anglų ar rusų kalba skaityti ganėtinai mokslinių straipsnių, o po to bijoti dėl kiekvieno savo žingsnio, tai tiesiog virk alų. Jeigu bus gerai - valio. Jeigu buvo blogai, tada jau domėkis kas nutiko :)

O jeigu vis dėl to nori ką nors paskaityti, tai čia vienas tyrimas kuris turėtų padėti suprasti kaip veikia oksidacija:
http://www.better-bottle.com/pdf/Closur ... eStudy.pdf