Puslapis 11

išviriau su sugedusiu termometru, ko tikėtis?

Parašytas: 2019-07-08, 20:44
Ali
Sveiki, viriau alų kvietinį į vieną fermenterį belgišką pale ale į kita, du atskiri salinimai ir virimai.
Tik išviręs supratau, kad termometras , kuriuo matavau salinimo ir tekinimo metu, rodo 8 laipsniais daugiau, nei spiritinis.
Pastebėjau, kad net virš valandos salinanat prie 66 (realiai buvo 58), jodas rodė, kad yra krakmolo. Tada kėliau iki 72 ir tekinau prie 78, nežinodamas, kad termometras grybauja.
Tai faktiškai gavosi salinimas ir tekinimas toks:
32c 20 min
58c 1h20min
64c 20 min
tekinau prie 70

Darau alų renginiui, dabar sėdžiu ir svarstau, pilt lauk, ar vis dėlto gali gautis geriamas?
Būčiau dėkingas už komentarus.

Re: išviriau su sugedusiu termonetru, ko tikėtis?

Parašytas: 2019-07-08, 20:54
Krauzenas
Taigi ne vien termometrą turi, juk ir hidrometrą naudojai (tikiuosi). Koks OG gavosi? Ar pagal planą maždaug? Nieko nepilk lauk - tiesiog efektyvumas greičiausiai gavosi prastesnis, alus gausis silpnesis, vandeningesnis, gali būt drumstesnis, bet vis tiek turėtų būt puikiausiai geriamas.

Jeigu jau tikrai katastrofiškai prastai (labai mažas OG), tai būtų galima kokią "bankę" skysto salyklo ekstrakto supilt, bet tą reikėjo daryt per pirmas fermentacijos paras.

Re: išviriau su sugedusiu termometru, ko tikėtis?

Parašytas: 2019-07-08, 21:09
Ali
Kvietinis gavosi 1040, belgas gavosi 1055, tiesiog ir vieno, ir kito gavosi nedaug, mažas efektyvumas ir tekinau su mažesniu kiekiu vandens, nebetekinau , kai pastebėjau, kad kažkodėl mažas efektyvumas, tam, kad nesigautų labai skystas. Ar teisingai supratau, kad aluje bus krakmolo, jis duos drumstumą ? O kaip skonio savybės, laikymo buteliuose ilgalaikiškumas?

Re: išviriau su sugedusiu termometru, ko tikėtis?

Parašytas: 2019-07-09, 10:56
Krauzenas
Na manau gausi lengvą alutį ir tiek :) Taip, dėl nesukonvertuoto krakmolo gali būt drumstesnis - jei turi dedikuotą šaldytuvą, gali bandyt nusodint, palaikydamas prie 0'C, gali dar įdėt želatinos. Dėl skonio savybių ir ilgaamžiškumo nežinau, neteko susidurt, paragausi pamatysi :) Bet aš tau patarčiau per daug neimt į galvą, nieko jau čia neprigelbėsi - išgersi šitą, o su kitu labiau pasistengsi ;)