Ką padariau ne taip?
- valdas01
- Pranešimai: 40
- Užsiregistravo: 2012-10-27, 16:04
Ką padariau ne taip?
Sveiki. Vėl klausymas profams. http://www.atvirasalus.lt/recipes/view/2829. Recepte OG buvo 1061. Gavau 1051. FG recepte 1016. Gavau 1012. Ką padariau blogai, o gal viskas tvarkoje? Po fermentacijos pilsčiau šiandien alų. Tai jis man toks mutnas,kaip nefiltruotas. Gal yra pastabų?. Ačiū.
- goem
- Pranešimai: 91
- Užsiregistravo: 2011-02-07, 17:57
Re: Ką padariau ne taip?
mieles? nenusedusios mieles? auksta fermentacijos temperatura? paviesink recepta...
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Ką padariau ne taip?
Jaučiu reiks rašyt blog'e apie tai, kaip pasigaminti skaidrų alų.
- valdas01
- Pranešimai: 40
- Užsiregistravo: 2012-10-27, 16:04
- valdas01
- Pranešimai: 40
- Užsiregistravo: 2012-10-27, 16:04
Re: Ką padariau ne taip?
Su anglų nelabai draugauju.
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Ką padariau ne taip?
@valdas01: rezultatai neatitiko planuojamų pagal receptą todėl kad:
OG buvo žemesnis, mat nepasiekei gero efektyvumo, FG - mat mielės ėdrios ir sausiau sufermentavo alų. Tad visumoje viskas gerai. O apie "mūtnumą" reiktų ilgai rašyt. Geriau apie tai blog'e papasakosiu.
OG buvo žemesnis, mat nepasiekei gero efektyvumo, FG - mat mielės ėdrios ir sausiau sufermentavo alų. Tad visumoje viskas gerai. O apie "mūtnumą" reiktų ilgai rašyt. Geriau apie tai blog'e papasakosiu.
- valdas01
- Pranešimai: 40
- Užsiregistravo: 2012-10-27, 16:04
Re: Ką padariau ne taip?
O tai efektyvumą pasiekti, tai ilgiau salinti?
- justinas
- Pranešimai: 109
- Užsiregistravo: 2012-10-14, 18:41
Re: Ką padariau ne taip?
o tai gal reikėjo antrinės fermentacijos?
- Modeslovas
- Pranešimai: 166
- Užsiregistravo: 2011-08-25, 09:40
Re: Ką padariau ne taip?
Su tokiu salyklu efektyvumas mano galva turėtų būti ne žemesnis kaip 80proc. Ilgesnis salinimas gal ir padėtu kažkiek , bet tai labiau prastesniem salyklam tinka. Čia daugiau reikšmės turėtu tūrėti salinimo - tekinimo temperaturos. Na ir naudojama įranga.
- Zydrius
- Pranešimai: 160
- Užsiregistravo: 2011-06-23, 10:06
Re: Ką padariau ne taip?
o pilstydamas dėjai cukraus ar gliukozės? duosi jam užsigazuot ar lauksi kol natūraliai užsigazuos? jei nedėjaai cukraus reiks ilgai laukt kol užsigazuos.
mutnumas dings-nuskaidrės brandinant. matos sulaukei fermentacijos pabaigos, tas yr gerai.
jaučiu geras alus bus
mutnumas dings-nuskaidrės brandinant. matos sulaukei fermentacijos pabaigos, tas yr gerai.
jaučiu geras alus bus
- vidmantas
- Pranešimai: 301
- Užsiregistravo: 2011-02-07, 22:45
Re: Ką padariau ne taip?
Kad windsor mieles kaip tik nepasizymi edrumu. Gal salinai siektiek zemesneje nei 67 temperaturoje, pvz 63. Gal per auksta fermentacijos temperatura. Del efektyvumo tai aktualu ir tekinimas. Gal per greit istekini. Turetum uztrukti apie 40-60 min ir turi laikyti 78C. Skaidrumui antrine padetu. As kai supykstu tai ir 1.5 men. pralaikau.
- valdas01
- Pranešimai: 40
- Užsiregistravo: 2012-10-27, 16:04
Re: Ką padariau ne taip?
Didelis ačiū visiems, kurie nori padėti "žaliam". Pirmiausia Gyčiui@, kuris kvietė pažiūrėti jo virimo, bet dėl objektyvių priežasčių nesugebėjau nuvykti.
Zydriui@. Cukraus dėjau po 0.5 šaukštelio ant 0.5 l. butelio. Dabar buteliukai stovi kambario temperatūroje (19-20). Laikysiu savaitę, po to į šaldytuvą 20 dienų.
Vidmantui@. Salinimas vyko 68 C. Tekinimas 74 C. Tekinau gal kokias 45 min. Fermentacijos temperatūra 17-18 C.
Apie antrinę fermentaciją kol kas dar nelabai ką žinau.
Zydriui@. Cukraus dėjau po 0.5 šaukštelio ant 0.5 l. butelio. Dabar buteliukai stovi kambario temperatūroje (19-20). Laikysiu savaitę, po to į šaldytuvą 20 dienų.
Vidmantui@. Salinimas vyko 68 C. Tekinimas 74 C. Tekinau gal kokias 45 min. Fermentacijos temperatūra 17-18 C.
Apie antrinę fermentaciją kol kas dar nelabai ką žinau.
- runce
- Pranešimai: 231
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14
Re: Ką padariau ne taip?
viskas tvarkoje turbūt, tik efektyvumas mažas. kaip jį padidinti jau prirašyta nemažai. kad alus mutnas, tai arba baltymų daug suvarei į butelius, arba mielių, arba abiejų. windsor mielės turėtų labai greit užgazuoti alų, o ir cukraus dėjai nemažai, tai jei praėjo viena - dvi dienos, gali pamėginti atsidaryt vieną buteliuką.
- valdas01
- Pranešimai: 40
- Užsiregistravo: 2012-10-27, 16:04
Re: Ką padariau ne taip?
Gal gali kokį linką LT kalba numesti dėl efektyvumo didinimą. Dar tik viena diena buteliukuose, tai dar palauksiu.
- runce
- Pranešimai: 231
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14
Re: Ką padariau ne taip?
per google tikrai rasi kažką įvedęs "salinimo efektyvumas atviras alus"
trumpai galiu paminėt, kad svarbiausia yra tekinimas ir salyklo sutraiškymas.salyklas turi būt sutraiškytas visas, negali likti čielų grūdų. tekinti naujokam siūlau taip, kai jau baigė salintis:
1. nutekinti išsisalinusią misą (pirmoką) ir pradėti ją kaitinti virimo puode
2. iškart užpilti 80C vandeniu salyklą vėl. pamaišyti. palaukti 5min. vėl nutekinti į tą patį virimo puodą
3 antrą veiksmą pakartoti išvis tris kartus. vandens kiekį pasiskaičiuoti aišku ir padalinti į tris dalis
trumpai galiu paminėt, kad svarbiausia yra tekinimas ir salyklo sutraiškymas.salyklas turi būt sutraiškytas visas, negali likti čielų grūdų. tekinti naujokam siūlau taip, kai jau baigė salintis:
1. nutekinti išsisalinusią misą (pirmoką) ir pradėti ją kaitinti virimo puode
2. iškart užpilti 80C vandeniu salyklą vėl. pamaišyti. palaukti 5min. vėl nutekinti į tą patį virimo puodą
3 antrą veiksmą pakartoti išvis tris kartus. vandens kiekį pasiskaičiuoti aišku ir padalinti į tris dalis
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Ką padariau ne taip?
Nelaikyk išpilstytų butelių šiltai savaitę. Užtenka paros-dviejų ir nešk vėsiai. Tikrai bus užsigazavęs. Suprask, kad "užgazavimo" procesas yra nenutrūkstamas, tiesiog prie vėsesnių t vyksta lėčiau. Bet jei turėsi kantrybės brandint bent tris savaites - tikrai užteks vienos paros šiltai.
- runce
- Pranešimai: 231
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14
Re: Ką padariau ne taip?
Regi, kad visaip būna, retai kada viskas pagal vieną principą vyksta. šiuo atveju daugiausiai tam įtakos, mano manymu, turi mielių kiekis patekęs į butelius. pvz s04 patenka mažai. kartais - labaimažai. ir alus užsigazuoja tik per savaitę ar net tris. pvz kvietinio mielės visai kitokios, nesėda, jų patenka daug į butelius ir greit užgazuoja.
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Ką padariau ne taip?
@runce: giliai kapstai Valdas pražils blaškomas dvejonėse.
Jei jau kalbėt apie užsigazavimą, tai reikia pradėt nuo stiliaus reikalavimų, gliukozės kalkuliatoriaus ir norimo karbonizacijos lygio.
Šiuo atveju naudojamas windzorius, alus "mūtnas" ir dviejų parų užgazavimui bus per akis. Laikys savaitę - turės fontanus.
Tad neklaidinkim naujoko. Grubūs patarimai skirti šiam konkrečiam atvejui, o toliau tegul jis verda alų ir skaito info apie alaus gamybą;)
Nes priešingu atveju mes čia visi patarinėsim kievienu konkrečiu jo virimo atveju. Tai nebus efektyvu jo tobulėjimo prasme.
Jei jau kalbėt apie užsigazavimą, tai reikia pradėt nuo stiliaus reikalavimų, gliukozės kalkuliatoriaus ir norimo karbonizacijos lygio.
Šiuo atveju naudojamas windzorius, alus "mūtnas" ir dviejų parų užgazavimui bus per akis. Laikys savaitę - turės fontanus.
Tad neklaidinkim naujoko. Grubūs patarimai skirti šiam konkrečiam atvejui, o toliau tegul jis verda alų ir skaito info apie alaus gamybą;)
Nes priešingu atveju mes čia visi patarinėsim kievienu konkrečiu jo virimo atveju. Tai nebus efektyvu jo tobulėjimo prasme.
- valdas01
- Pranešimai: 40
- Užsiregistravo: 2012-10-27, 16:04
Re: Ką padariau ne taip?
Ačiū už atsakymą. Reiškia ryt jau nešiu į šaldytuvą. Bus praėjusios 2 paros manau bus pats tas.
- vidmantas
- Pranešimai: 301
- Užsiregistravo: 2011-02-07, 22:45
Re: Ką padariau ne taip?
as dazniausia savaite laikau, fontanu nepasitaiko. Is ko jis uzsigazuos jei mieles suvartos ideta tinkama cukraus ar gliukozes kieki. Aisku alus buna pilnai isruges.
- runce
- Pranešimai: 231
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14
Re: Ką padariau ne taip?
yra tiesos, Regi Valdai, prieš nešdamas patikrink. atsidaryk vieną butelį. jei nenori gadinti, gali tik pradaryt kamštelį ir pažiūrėt, kaip kyla burbuliukai, po to su uždarytuvu vėl uždaryt
- Paulius
- Pranešimai: 66
- Užsiregistravo: 2012-10-09, 10:42
Re: Ką padariau ne taip?
As paskaiciuoju cukraus kieki ir laikau 2sav prie +20. Karbonizacija niekada nesiskundziau. Visada pataikau pagal stiliu