Salinimo temperaturos kėlimas
- KarolisL
- Pranešimai: 7
- Užsiregistravo: 2012-10-23, 18:19
Salinimo temperaturos kėlimas
Būkit geri, pakonsultuokit. Salinu aš plastikiniame inde ir norėčiau pakelti temperatūrą. Kaip suprantu yra keletas būdų - pilti karšo vandens arba išimti dalį mentalo pakaitinti ir įdėti atgal. Abiem šiais atvejais mentalą reikia pamaišyti, kad pasiskirstytų temperatūra. Tačiau maišant atsikabina baltymai ir alus tampa drumstas (ar teisingai aš čia?). Aš pagalvojau - o jei taip nuleidus misą per kranelį, ją pakaitinus ir supylus atgal? Tada temperatūra lyg ir turėtų pasiskirstyti be maišymo. Niekur neradau nei tokios procedūros aprašymo, nei atitinkamų skaičiuoklių...
- null
- Pranešimai: 633
- Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32
Re: Salinimo temperaturos kėlimas
Skaičiuoklės čia. http://www.atvirasalus.lt/calculus. Kad alus nesigautu drumstas, prieš tekinant reikia bent 10-15 minučių palaukti. Pirmą nutekintą misą, jei ji neskaidri gražinti atgal į salinimo kubilą.Skaidresniai misai (baltymų nusodinimui) rekomenduoju virti 90min ir naudoti airišką kerpeną.
- Klevas
- Pranešimai: 63
- Užsiregistravo: 2011-11-01, 12:31
Re: Salinimo temperaturos kėlimas
Dar vienas variantas salinti tiesiog puode ant viryklės, keliant temperatūrą palaipsniui iki reikiamos.
- tomasz
- Pranešimai: 15
- Užsiregistravo: 2011-05-25, 20:01
Re: Salinimo temperaturos kėlimas
Prisvilinsi...
- Klevas
- Pranešimai: 63
- Užsiregistravo: 2011-11-01, 12:31
Re: Salinimo temperaturos kėlimas
Nėkart neprisvilo, aišku gal nuo puodo priklauso. Maišau aišku, bet ne pastoviai, sakyčiau minimaliai. Puodas emaliuotas.
- tomasz
- Pranešimai: 15
- Užsiregistravo: 2011-05-25, 20:01
Re: Salinimo temperaturos kėlimas
Nu tada turbut santykis ne prie1:2,5?
- Klevas
- Pranešimai: 63
- Užsiregistravo: 2011-11-01, 12:31
Re: Salinimo temperaturos kėlimas
Priklausomai nuo alaus kokį verdu.
- zaltys
- Pranešimai: 178
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 15:58
Re: Salinimo temperaturos kėlimas
geriausias būdas sąlinti atskirame puode ir kelti temperatūrą tiesiogiai kaitinant. Niekas nesvyla, santykis 1-2,5 ir mažesnis. Gali daryti pauzes nuo 37 laipsnių ir t.t. Darant dekokciją kaip rekomenduojama 1/3 tirščių verdant temperatūros neužkelsi, vistiek tenka dakelti tiesiogiai kaitinant... Sąlinti ant filtro nėra blogai, bet esi suvaržytas. Mintis nutekinti dalį misos gera, belgai naudoja tokį būdą, bet manau jie nenutekina o nusemia ir ne vieną kartą. Pvz. darant trigubą dekokciją pirmus du kaitinimus rekomenduojama kaitinti tirščius, o trečią kaitinimą tik skystį. Čia vokiečiai lageriams taiko Manau priklausys kokį alų nori gerti, vėlgi angliški sąlinami vienu santykiu vandens, belgiški kitu ir t.t. Apibendrinant - nebijok kaitinti puode tiesiogiai, man ir sunku buvo persilaužt, kišau į orkaitę ir t.t. Aišku tiek tiesiogiai kaitinant, tiek darant dekokciją karamelizuosis.
- KarolisL
- Pranešimai: 7
- Užsiregistravo: 2012-10-23, 18:19
Re: Salinimo temperaturos kėlimas
@zaltys
Na matai, man šis būdas sunkiai įgyvendinamas, nes, visų pirma, mano virimo puodas tokiam reikalui mažokas, o, antra, su elektrine plyta temperatūra kyla labai lėtai. Beje, gal galėtum kokią nuorodą mestelėt apie vandens/salyklo santykį ir alaus stilius? Arba glaustai apibendrinti?
Na matai, man šis būdas sunkiai įgyvendinamas, nes, visų pirma, mano virimo puodas tokiam reikalui mažokas, o, antra, su elektrine plyta temperatūra kyla labai lėtai. Beje, gal galėtum kokią nuorodą mestelėt apie vandens/salyklo santykį ir alaus stilius? Arba glaustai apibendrinti?
- Klevas
- Pranešimai: 63
- Užsiregistravo: 2011-11-01, 12:31
Re: Salinimo temperaturos kėlimas
Siūlyčiau www.byo.com pasiskaitinėti ar forumuose užsienio (gal ir čia yra kur?) plačiau, iš esmės kuo noriu daugiau nefermentuojamų cukrų (saldesnio, salykliškesnio alaus), tuo mažiau vandens kg. grūdų.
- KarolisL
- Pranešimai: 7
- Užsiregistravo: 2012-10-23, 18:19
Re: Salinimo temperaturos kėlimas
@Klevas
Ačiū, puiki nuoroda.
Ačiū, puiki nuoroda.