Žemas efektyvumas
- Maegnar
- Pranešimai: 330
- Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02
Žemas efektyvumas
Kolegos,
Padėkite prašau išsiaiškinti efektyvumo problemas.
Verdant pastoviai gaunasi ~65proc. efektyvumas. Kiek suprantu tai nėra pati iš savęs problema - 60-70% efektyvumas yra OK namūdininkui, bet norėčiau pasiekti pastovių 75proc.
Aš pabadysiu aprašyti savo (paskutinio) virimo procesą - gal iš aprašymo kas nors paaiškės.
Įranga:
Frementacijos kibiras su vamzdžio filtru (kaip Savasalus klipe) - salinimui/tekinimui, fermentacijai
28L puodas - vandens paruošimui, virimui
Mažesni puodai tekinimo vandeniui paruošti
Virtuvinis termometras 50~95C
Hidrometras
Svarstyklės
BeerSmith2
Procesas:
Sudedu 3,9kg salyklo(20C) į fermenterį su filtru
Užpilu 10,2L vandeniu 76C temp, gaunu 68C misą.
Permaišau, uždarau dangtį, uždengiu pledu ir palieku valandai
Po valandos nutekinu kelis litrus pirmos misos, kol nepradeda tekėti skaidri misa, uždedu ant salyklo folija ir įpilu atgal pirmą nutekitą misą.
Apie 30min tekinu, pilant 76C vandeni. Viso 13L tekinimo vandens.
Į puodą nutekinta 18,5L misos
Misa kaitinama iki kol užvirs, dedu apynius pagal grafiką ir verdu valandą
Po virimo atšaldau alų vonioje šalto vandens (apie valandą).
Perpilu alų į fermentrį (paliekant ~0,5-1L alaus puode su baltymų nuosedu), po virimo ir be nuosedų lieka 14,9L. Pamatuoju OG - 1,051. Efektyvumas - 64,8proc.
Aeruoju
Įpilu mieles
uždarau ir palieku 14 dienų.
Lyg nieko nepamiršau, ką dariau.
Pats galvoju kad gelėjau per greitai tekinti, arba per daug vandens įpilti tekinimo metu
Gal kas turite kitų minčių?
Busiu dėkingas už pamokymus.
Padėkite prašau išsiaiškinti efektyvumo problemas.
Verdant pastoviai gaunasi ~65proc. efektyvumas. Kiek suprantu tai nėra pati iš savęs problema - 60-70% efektyvumas yra OK namūdininkui, bet norėčiau pasiekti pastovių 75proc.
Aš pabadysiu aprašyti savo (paskutinio) virimo procesą - gal iš aprašymo kas nors paaiškės.
Įranga:
Frementacijos kibiras su vamzdžio filtru (kaip Savasalus klipe) - salinimui/tekinimui, fermentacijai
28L puodas - vandens paruošimui, virimui
Mažesni puodai tekinimo vandeniui paruošti
Virtuvinis termometras 50~95C
Hidrometras
Svarstyklės
BeerSmith2
Procesas:
Sudedu 3,9kg salyklo(20C) į fermenterį su filtru
Užpilu 10,2L vandeniu 76C temp, gaunu 68C misą.
Permaišau, uždarau dangtį, uždengiu pledu ir palieku valandai
Po valandos nutekinu kelis litrus pirmos misos, kol nepradeda tekėti skaidri misa, uždedu ant salyklo folija ir įpilu atgal pirmą nutekitą misą.
Apie 30min tekinu, pilant 76C vandeni. Viso 13L tekinimo vandens.
Į puodą nutekinta 18,5L misos
Misa kaitinama iki kol užvirs, dedu apynius pagal grafiką ir verdu valandą
Po virimo atšaldau alų vonioje šalto vandens (apie valandą).
Perpilu alų į fermentrį (paliekant ~0,5-1L alaus puode su baltymų nuosedu), po virimo ir be nuosedų lieka 14,9L. Pamatuoju OG - 1,051. Efektyvumas - 64,8proc.
Aeruoju
Įpilu mieles
uždarau ir palieku 14 dienų.
Lyg nieko nepamiršau, ką dariau.
Pats galvoju kad gelėjau per greitai tekinti, arba per daug vandens įpilti tekinimo metu
Gal kas turite kitų minčių?
Busiu dėkingas už pamokymus.
- audryla
- Pranešimai: 466
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40
Re: Žemas efektyvumas
Gal termometras "pieno riebumą" rodo?
Ar matuoji mentalo T prieš pirmą kartą nutekindamas?
Ar matuoji mentalo T prieš pirmą kartą nutekindamas?
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Žemas efektyvumas
Mano pasiūlymai:
1. Salink 90 min.
2. Paieškok forumuose, jau yra panaši tema. Ten Žaltys savo metodą aprašė. Siūlau daryti kaip jis parašė arba bent panašiai. Aš perėjau prie to metodo, tai dabar vidutiniškai efektyvumas gaunasi 76-78 proc., būna ir daugiau.
1. Salink 90 min.
2. Paieškok forumuose, jau yra panaši tema. Ten Žaltys savo metodą aprašė. Siūlau daryti kaip jis parašė arba bent panašiai. Aš perėjau prie to metodo, tai dabar vidutiniškai efektyvumas gaunasi 76-78 proc., būna ir daugiau.
- vapas
- Pranešimai: 86
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 08:58
Re: Žemas efektyvumas
O tai tekinimo temperatūra ar ne per žema? Kad ir pagal šitą resursą: http://www.atvirasalus.lt/wiki/straipsn ... =tekinimas
Optimali tekinimo temperatūra 78C. O kaip aš suprantu pirma misa tekinama nepakėlus temperatūros? O užpylus 76C vandenį ant mentalo, tai temperatūra pakils nedaug.
Optimali tekinimo temperatūra 78C. O kaip aš suprantu pirma misa tekinama nepakėlus temperatūros? O užpylus 76C vandenį ant mentalo, tai temperatūra pakils nedaug.
- Maegnar
- Pranešimai: 330
- Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02
Re: Žemas efektyvumas
@audryla - Na lyg ir geras termometras, Thomas Phillips parduotuvėje pirktas. Bet prieš tekinimą temperatūros nematavau. Galiausiai planuoju nusipirkti elektroninį, tikslenį.
@Gytis ačiū už patarimą, bandysiu Žalčio metodą sekantį kartą
@vapas Čia gal ir mano feilas - Beersmith man rodė Sparge Temp 75,6C. Bet dabar žiūriu, šį rodyklį galimą ranka keisti ir padidinant iki 78C - šiek tiek sumažėja tekinimo vandens kiekis.
@Gytis ačiū už patarimą, bandysiu Žalčio metodą sekantį kartą
@vapas Čia gal ir mano feilas - Beersmith man rodė Sparge Temp 75,6C. Bet dabar žiūriu, šį rodyklį galimą ranka keisti ir padidinant iki 78C - šiek tiek sumažėja tekinimo vandens kiekis.
- lukasvera
- Pranešimai: 70
- Užsiregistravo: 2012-04-06, 08:34
Re: Žemas efektyvumas
Naudok kitą tekinimo filtrą, dugninį (kaip alutekse). Man nuo savadarbio vamzdelinio T formos perėjus prie kito, efektyvumas pakilo apie 20%.
- Maegnar
- Pranešimai: 330
- Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02
Re: Žemas efektyvumas
@Maistra Kaip minėjau, po salinimo temperatūros nematavau. Suprantu kad reikėjo.
Ar gali paaiškinti, kam didinti temperatūrą prieš tekinant? Mash-out'as?
Visą kitą supratau, ačiū
Ar gali paaiškinti, kam didinti temperatūrą prieš tekinant? Mash-out'as?
Visą kitą supratau, ačiū
- Vajezus
- Pranešimai: 123
- Užsiregistravo: 2012-02-20, 16:29
Re: Žemas efektyvumas
Siaip man buvo labai panasi situacija su efektyvumu. Tekinau su savadarbiu plastinkiniu vamzdeliniu filtru ir pastoviai is leto pildamas tekinimo vandeni. Efektyvumas buvo labai prastas. pradejau tekinti su dvigubu dugnu ir darydamas pirmoka antroka trecioka efektyvumas laikosi apie 76% pastoviai. Ir zymiai supaprastejo procesas.
- Maegnar
- Pranešimai: 330
- Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02
Re: Žemas efektyvumas
@lukasvera, Vajezus
Ką tokio duoda false-bottom filtras, ko neduoda vamzdelinis? t.y ne "+20proc efektyvumo", bet mechaniškai kodėl jis geresnis? Ir koks buvo efektyvumas prieš pereinant į dvigubą dugną?
@Vajezus
Teoriškai jeigu dvigubas dugnas šiaip iš savęs duoda geresnį efektyvumą, tai grįštant atgal į fly-sparge tekinimo metodą turėtų dar padidėti efektyvumas. Bent jau tiek aš skaičiau... kol kas gal nepirksiu to dvigubo dugno kibiro, bet ateičiai turėsiu omeny. Kiek suprantu tas filtras netinka savasalus 28l fermenteriui?
Ką tokio duoda false-bottom filtras, ko neduoda vamzdelinis? t.y ne "+20proc efektyvumo", bet mechaniškai kodėl jis geresnis? Ir koks buvo efektyvumas prieš pereinant į dvigubą dugną?
@Vajezus
Teoriškai jeigu dvigubas dugnas šiaip iš savęs duoda geresnį efektyvumą, tai grįštant atgal į fly-sparge tekinimo metodą turėtų dar padidėti efektyvumas. Bent jau tiek aš skaičiau... kol kas gal nepirksiu to dvigubo dugno kibiro, bet ateičiai turėsiu omeny. Kiek suprantu tas filtras netinka savasalus 28l fermenteriui?
- Artis
- Pranešimai: 336
- Užsiregistravo: 2011-02-20, 12:03
Re: Žemas efektyvumas
@Maegnar
Mano patarimas: susitark su Gyčiu arba Vajezumi ir padarykite jungtinį virimą alaus dirbtuvėse. Garantuoju - efektyvumas pakils nors 10%
Atsakant į temą man svarbiausi efektyvumo momentai:
- tekinimo metu mentalo temperatūra nemažesnė nei 74c, idealu 75-76C;
- tekinti nuolatinių būdu("continuous sparging"). Tekinti lėtai (prisukus kranelį), tekinimas turėtų trukti nemažiau 40 min.
- tekinimo vanduo nemažiau 78c, ir didinant iki 83-85C. Tekinimas trunka ilgai, mentalas vėsta, sunkiau išplaunami "saldumynai", tad temperatūra turėtų būti pastoviai didinama. Išimtis galėtų būti turint labai minkštą vandenį ir verdant labai tamsų alų.
Mano patarimas: susitark su Gyčiu arba Vajezumi ir padarykite jungtinį virimą alaus dirbtuvėse. Garantuoju - efektyvumas pakils nors 10%
Atsakant į temą man svarbiausi efektyvumo momentai:
- tekinimo metu mentalo temperatūra nemažesnė nei 74c, idealu 75-76C;
- tekinti nuolatinių būdu("continuous sparging"). Tekinti lėtai (prisukus kranelį), tekinimas turėtų trukti nemažiau 40 min.
- tekinimo vanduo nemažiau 78c, ir didinant iki 83-85C. Tekinimas trunka ilgai, mentalas vėsta, sunkiau išplaunami "saldumynai", tad temperatūra turėtų būti pastoviai didinama. Išimtis galėtų būti turint labai minkštą vandenį ir verdant labai tamsų alų.
- Vajezus
- Pranešimai: 123
- Užsiregistravo: 2012-02-20, 16:29
Re: Žemas efektyvumas
na dingo kimsimosi problema naudojant false bottom, vamzdelinis filtras kartais nusimaudavo. mechaniskai nezinau bet naudotis tapo paprasciau imetei dugna, supylei issalinta mentala ir tekini smagiai. Uzpylei vandens, truputi pavirsiu pamaisei kai istekejo ir vel tekini nereikia sukt galvos del pastovaus vandens pylimo. Kadangi pasiekiau norima efektyvuma tai labai ir nesigilinau i niuansus - svarbiausia rezultatas Galbut buvo ir kitu klaidu anksciau to negalima atmesti.
Savas alus kiek zinau irgi tures dvigubus dugnus savo fermenteriams. kiek akies krasteliu uzmaciau 4 mm storio plastikas su 3 mm skylutem. Atrodo tvirtai ir solidziai.
Savas alus kiek zinau irgi tures dvigubus dugnus savo fermenteriams. kiek akies krasteliu uzmaciau 4 mm storio plastikas su 3 mm skylutem. Atrodo tvirtai ir solidziai.
- Vajezus
- Pranešimai: 123
- Užsiregistravo: 2012-02-20, 16:29
Re: Žemas efektyvumas
mano efektyvumas budavo iki 60% max. pakilo kaip ir minejau iki 75-76.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Žemas efektyvumas
Efektyvumas priklauso nuo skysčių dinamikos, kuri savo ruožtu priklauso nuo skylučių išdėstymo. Palmerio saite howtobrew apie tai išsamiai parašyta, net moksliukams ant pirštų paaiškinta.
Aš perėjau prie antro dugno po to, kai vamzdelių filtras nusimovė viduryje tekinimo. Tame aluteksiniame dugne tik dar reikėtų papildomai skylučių prigręžioti, būtų dar geriau.
Ir fly spargingo nedarau, nes su batch sparging'u pasiekiu 76-78 ir toliau jau nesiparinu.
Aš perėjau prie antro dugno po to, kai vamzdelių filtras nusimovė viduryje tekinimo. Tame aluteksiniame dugne tik dar reikėtų papildomai skylučių prigręžioti, būtų dar geriau.
Ir fly spargingo nedarau, nes su batch sparging'u pasiekiu 76-78 ir toliau jau nesiparinu.
- Giords
- Pranešimai: 341
- Užsiregistravo: 2011-02-25, 11:25
Re: Žemas efektyvumas
O kokį salyklą naudoji? Jei lietuvišką, tai iš jo kažką daugiau išspausti sunku, nes jis nemodifikuotas.
- runce
- Pranešimai: 231
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14
Re: Žemas efektyvumas
jei filtras vamzdelinis T formos, jis tinka tik bath sparging metoduo, ir net neverta diskutuot apie kranelių prisukimus tokiu atveju ar pan. darai pirmoką, antroką, trečioką ir ketvirtoką. temperatūra apie 75C(+-3C). užpylus vandenį pamaišyti, palaikyti 5min, nutekinti, kartoti.
- zaltys
- Pranešimai: 178
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 15:58
Re: Žemas efektyvumas
Dėl antro dugno filtrų - mano aluteksinis jau taip susimėtė ir taip nervuoja... Geriausias variantas iš plastiko serijos(šiandien man taip atrodo) kolegos SIUVEJAS filtras. Jis paėmė du maistinius plastikinius kubilus kaip alutekse, vienas su kranu, kitas be ir sugręžiojo dugną to be kranelio Manau supratot. Pliusai - daugiau salyklo galima tekinti, niekas neprabėga pro šoną (kai filtras patarnauja, žiauriai susimėto, šonai prasidaro, patenka salyklo) ir žinoma kaina...
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: Žemas efektyvumas
Runce, paaiškink dėl kranelio prisukimo. Negi tu jo neprisuki? Ar ne per greitai tada teka?
- justinas
- Pranešimai: 109
- Užsiregistravo: 2012-10-14, 18:41
Re: Žemas efektyvumas
@runce
jei gerai supratau tai ant salyklo pili tiek vandens , kad tik vos apsemtu? pamaišai 5 minutes palauki(ar tikrai užtenka 5min?)ir nutekinį pilnai atsukęs kraną? ir taip pat su antrokų, trečiokų ir t.t.
bet ką daryti kai nori daryti fitazės , beta gliukanazės ir t.t. tai jei užpilų vandenį pirmą kartą 50C(pirmokui). tai tada kaip su antrokų gautusi. ar aš ne taip supratau?
jei gerai supratau tai ant salyklo pili tiek vandens , kad tik vos apsemtu? pamaišai 5 minutes palauki(ar tikrai užtenka 5min?)ir nutekinį pilnai atsukęs kraną? ir taip pat su antrokų, trečiokų ir t.t.
bet ką daryti kai nori daryti fitazės , beta gliukanazės ir t.t. tai jei užpilų vandenį pirmą kartą 50C(pirmokui). tai tada kaip su antrokų gautusi. ar aš ne taip supratau?
- Vajezus
- Pranešimai: 123
- Užsiregistravo: 2012-02-20, 16:29
Re: Žemas efektyvumas
pries tekinant reikia mentalo temperatura iki kokiu 76 laipsniu pakelt. Amilazes praeini salinimo metu reguliuodamas temperaturas.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Žemas efektyvumas
@justinas
pirmokas yra pirmas nutekinimas, o ne pirmas užpylimas. Tekinti pradedi tik baigęs salinti, t.y. baigęs krakmolo konversiją.
pirmokas yra pirmas nutekinimas, o ne pirmas užpylimas. Tekinti pradedi tik baigęs salinti, t.y. baigęs krakmolo konversiją.
- Maegnar
- Pranešimai: 330
- Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02
Re: Žemas efektyvumas
@zaltys
o jeigu įstatysi kubilą be kranelio (kalbam apie SavasAlus 30l kubilus) į kubilą su kraneliu - ar viduje krano galiukas nesimaišys? Nes suprantu kad kubilai vienas į kitą turi sandariai įsistatyti, kad nepersiliptų ir kad šilumos mažiau prarastų.
o jeigu įstatysi kubilą be kranelio (kalbam apie SavasAlus 30l kubilus) į kubilą su kraneliu - ar viduje krano galiukas nesimaišys? Nes suprantu kad kubilai vienas į kitą turi sandariai įsistatyti, kad nepersiliptų ir kad šilumos mažiau prarastų.
- zaltys
- Pranešimai: 178
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 15:58
Re: Žemas efektyvumas
konkrečiu atveju kranas buvo įstatomas namų sąlygom kuo arčiau dugno - nemaišo. Dėl firminių įstatytų manau nesunku pasitikrint sumovus parduotuvėj