Virinti/nevirtinti vandenį salinimui
- mariusval
- Pranešimai: 189
- Užsiregistravo: 2013-02-27, 00:00
Virinti/nevirtinti vandenį salinimui
Iškilo toks klausimas - ar reikia/rekomenduotina užvirtinti vandenį salyklo salinimui (ir tada ataušinti iki reikiamos temperatūros), ar tiesiog užtenka jį pakaitinti (neužvirinant) iki jos? Ar jokio skirtumo? Turiu omeny skirtumą ir alaus skoniui, o ir pats vanduo nėra idealus (nors ne pats blogiausias kokybės prasme) - iš krano jis.
- Modeslovas
- Pranešimai: 166
- Užsiregistravo: 2011-08-25, 09:40
Re: Virinti/nevirtinti vandenį salinimui
Mano galva vienintele to galima nauda tai šiek tiek paminkštinsi vandeni. Daugiau negaliu sugalvot nieko kam reiktu taip daryt.
- Vaitulis
- Pranešimai: 49
- Užsiregistravo: 2012-03-12, 17:00
Re: Virinti/nevirtinti vandenį salinimui
Geras klausimas, as visada uzvirindavau vandeni ir atsaldydavau iki 72c
dabar tiesiog taupydamas laika uzkaitinu iki 72c ir pilu ant salyklo.asmeniskai nepastebejau jokio skirtumo, o laiko susitaupo truputi Ar tai turi itakos turetu atsakyt rimtesni vyrai
dabar tiesiog taupydamas laika uzkaitinu iki 72c ir pilu ant salyklo.asmeniskai nepastebejau jokio skirtumo, o laiko susitaupo truputi Ar tai turi itakos turetu atsakyt rimtesni vyrai
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Virinti/nevirtinti vandenį salinimui
Pritariu Vaituliui, tegul šneka daugiau žinantys.
Pats galiu pasakyti tik tiek, kad Šiaurės Lietuvoj alus buvo/yra daromas, neverdant ištekintos misos. Jų atveju, vanduo yra užverdamas, atvėsinamas iki reikiamos ir salinama (paprastai ilgokai).
Kas dėl vandens paminkštinimo, jei nupilsi užvirusį nuo nuosėdų, taip. Jei vėsinsi, praktiškai viskas grįš į pirminę padėtį.
Pats galiu pasakyti tik tiek, kad Šiaurės Lietuvoj alus buvo/yra daromas, neverdant ištekintos misos. Jų atveju, vanduo yra užverdamas, atvėsinamas iki reikiamos ir salinama (paprastai ilgokai).
Kas dėl vandens paminkštinimo, jei nupilsi užvirusį nuo nuosėdų, taip. Jei vėsinsi, praktiškai viskas grįš į pirminę padėtį.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Virinti/nevirtinti vandenį salinimui
Kaip Modeslovas minėjo, vienintelė nauda tik ta, kad šiek tiek paminkštinsi vandenį. Bet kaip Peckelis sakė, jeigu nenupilsi užvirusio nuo nuosėdų, auštant vandeniui nuosėdos vėl ištirps.
Vienu žodžiu negaišk laiko.
Vienu žodžiu negaišk laiko.
- Karolijan
- Pranešimai: 29
- Užsiregistravo: 2013-04-15, 19:04
Re: Virinti/nevirtinti vandenį salinimui
Vis noriu užduoti klausimą, bet nerandu tinkamos temos, tad užduosiu jį čia. Tam kad atšaldyčiau per daug užkaitintą vandenį, mentalą ar misą(prieš sudedant mieles) naudoju ledo kubelius nusipirktus iš parduotuvės. Man asmeniškai šis būdas labai patogus nes yra gan greitas, paprastas ir lengva reguliuot temperatūrą. Tad noriu paklausti, ar šis būdas yra priimtinas ir ar jis negali turėti kokio šalutinio poveikio?
- Giords
- Pranešimai: 341
- Užsiregistravo: 2011-02-25, 11:25
Re: Virinti/nevirtinti vandenį salinimui
O kur tu tuos ledo kubelius dedi - į misą?!
- Karolijan
- Pranešimai: 29
- Užsiregistravo: 2013-04-15, 19:04
- west
- Pranešimai: 534
- Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44
Re: Virinti/nevirtinti vandenį salinimui
o tai atsiskiedžia misa tada? ar aš ką ne taip supratau.
tada gal geriau ne kubelius o tarkim užšaldyti vandenį plastikiniam bambalį ir jį merkti.
tada gal geriau ne kubelius o tarkim užšaldyti vandenį plastikiniam bambalį ir jį merkti.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Virinti/nevirtinti vandenį salinimui
O tai vat įdomu kiek ledukų reikia norint, tarkime, iki 18c atšaldyti 20 litrų misos?
- Karolijan
- Pranešimai: 29
- Užsiregistravo: 2013-04-15, 19:04
Re: Virinti/nevirtinti vandenį salinimui
dedu ledukus kai pradeda misa lėčiau vėst(40-60c) o misa atšaldau iki 20-30c tai su vieno maiselio pilnai užtenka. O įmmerktas bambalys į karštą misa, negali misa pritraukt plasmasės skonio?
- west
- Pranešimai: 534
- Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44
Re: Virinti/nevirtinti vandenį salinimui
o maišelis ne ta pati plastmasė?
- mariusval
- Pranešimai: 189
- Užsiregistravo: 2013-02-27, 00:00
Re: Virinti/nevirtinti vandenį salinimui
Viskas gal ir logiška. Juk "tradiciškai" kaip - išverda misa, ją vėsinam, o po to dapilam reikiamą kiekį vandens...Tai jei dėt ledukus kaip tą papildomą kiekį vandens, tai tuo pačiu ir išeina, kad atsišaldo...Įdomus sprendimas...
Tuo pačiu gimė mintis, kad ir vandeni salinimui puode pvz. užsikaitini iki 80 C, tada pildamas į jį šalto vandens (kad ir iš krano) ar įdėdamas leduku gali tiksliai ir greitai pasiekt reikiamą temperatūrą užpylimui (tuos 74-76 C)...Ar teisingai mąstau?
Tuo pačiu gimė mintis, kad ir vandeni salinimui puode pvz. užsikaitini iki 80 C, tada pildamas į jį šalto vandens (kad ir iš krano) ar įdėdamas leduku gali tiksliai ir greitai pasiekt reikiamą temperatūrą užpylimui (tuos 74-76 C)...Ar teisingai mąstau?
- Karolijan
- Pranešimai: 29
- Užsiregistravo: 2013-04-15, 19:04
Re: Virinti/nevirtinti vandenį salinimui
na aš be maišelio metu ledukus
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Virinti/nevirtinti vandenį salinimui
@mariusval
Mano nuomone - neteisingai. Užpylimui galite naudoti 80C, apie ką daugelis daug kartų rašė čia forumuose. Čia tas +-1C nieko labai nelemia. Ir šiaip gal patogiau yra tiesiog kaitinti iki reikiamos temperatūros, o ne kaitinti ir paskui šaldyti.
@Karolijan
Daugelį mūsų, ypač tuos, kurie buvo pasigavę infekciją, net nupurto nuo minties kažką dar dėti į vėstančią misą. Bet kol nėra problemų, nėra už ką kritikuoti.
Mano nuomone - neteisingai. Užpylimui galite naudoti 80C, apie ką daugelis daug kartų rašė čia forumuose. Čia tas +-1C nieko labai nelemia. Ir šiaip gal patogiau yra tiesiog kaitinti iki reikiamos temperatūros, o ne kaitinti ir paskui šaldyti.
@Karolijan
Daugelį mūsų, ypač tuos, kurie buvo pasigavę infekciją, net nupurto nuo minties kažką dar dėti į vėstančią misą. Bet kol nėra problemų, nėra už ką kritikuoti.
- mariusval
- Pranešimai: 189
- Užsiregistravo: 2013-02-27, 00:00
Re: Virinti/nevirtinti vandenį salinimui
> Gytis - užpylimui 80C nebus per daug turint omeny pačią salinimosi temperatūrą? Dėl kaitinimo ir šaldymo aš tiesiog iš savo kuklios praktinės patirties pastebėjau, kad tiksliai "dakaitinti" sudėtinga - arba kažkiek vis trūksta, arba perkaitini...Ir taip reikia kelis kartus kaitinti ir matuoti, o po to, jei kiek perkaitini, laukti, kol kiek atvės...
Iš kitos pusės - verdančio (virinto) vandens maišymas su nevirtintu mano žiniomis nėra labai jau geras dalykas. Nes teko skaityti, kad net vandenį arbatinuke arbatai verdant negalima ant virinto užpildinėti nevirinto vandens, nes tą mišinį virinant išsiskiria kažkokios negeros medžiagos. Tad jei vandens virduly nuo praeito virimo mažai, reikia visą išpilti ir naujai užpildžius šviežiu jį užvirinti...
Iš kitos pusės - verdančio (virinto) vandens maišymas su nevirtintu mano žiniomis nėra labai jau geras dalykas. Nes teko skaityti, kad net vandenį arbatinuke arbatai verdant negalima ant virinto užpildinėti nevirinto vandens, nes tą mišinį virinant išsiskiria kažkokios negeros medžiagos. Tad jei vandens virduly nuo praeito virimo mažai, reikia visą išpilti ir naujai užpildžius šviežiu jį užvirinti...
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Virinti/nevirtinti vandenį salinimui
ką reiškia turint omeny salinimosi temperatūrą? 80C misos tekinimui, aš apie tai kalbu. Ar mes vienodai suprantame apie ką kalba eina?
- mariusval
- Pranešimai: 189
- Užsiregistravo: 2013-02-27, 00:00
Re: Virinti/nevirtinti vandenį salinimui
Mano kukliu supratimu, ir ant salyklo reikia užpilti tam tikros temperatūros vandenį. Ar gal klystu?
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Virinti/nevirtinti vandenį salinimui
Apie kurį proceso etapą tu kalbi?
- mariusval
- Pranešimai: 189
- Užsiregistravo: 2013-02-27, 00:00
Re: Virinti/nevirtinti vandenį salinimui
Apie visus.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Virinti/nevirtinti vandenį salinimui
Na matai, aš nežinau tavo proceso, todėl teisingiausia būtų pamiršti mano pastabas ir daryti taip, kaip darei iki šiol.
- mariusval
- Pranešimai: 189
- Užsiregistravo: 2013-02-27, 00:00
Re: Virinti/nevirtinti vandenį salinimui
Aš žinok manau, kad geriausia būtų vandenį užvirinti, tada leisti jam natūraliai vėsti iki reikiamos temperatūros. Čia turiu omeny ir vandenį užpylimui ant salyklo (salinimui), ir misos tekinimui. Aišku, manau užtruks papildomo laiko, bet gal virintas vanduo visgi bus patikimiau ir nuo kokios nors (tfu tfu) infekcijos? Nes bent jau jame pačiame bus išvirinti visokie mikrobai ir t.t. nepaisant to, kad ant salyklo (salinimui) būtent ir pilamas pasterizacijos temperatūrą praktiškai atitinkantis vanduo...Bet užvirinus gausis tam tikra jau ir (vandens) sterilizacija tam tikra prasme...
- bmaggot
- Pranešimai: 113
- Užsiregistravo: 2011-03-09, 10:53
Re: Virinti/nevirtinti vandenį salinimui
"Negeros medžiagos"? Iš vandens?
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Virinti/nevirtinti vandenį salinimui
Virintas vanduo salinimui ir tekinimui nebus patikimiau nuo infekcijos, ne iš ten infekcija ateina. Bet daryk kaip pačiam patogiau ir geriau.
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Virinti/nevirtinti vandenį salinimui
Administratoriaus sprendimu, ši žinutė buvo pašalinta
- Giords
- Pranešimai: 341
- Užsiregistravo: 2011-02-25, 11:25
Re: Virinti/nevirtinti vandenį salinimui
mariusval> misą po salinimo turbūt virinsi su apyniais? Tada visas bacilas ir sunaikinsi...
- mariusval
- Pranešimai: 189
- Užsiregistravo: 2013-02-27, 00:00
Re: Virinti/nevirtinti vandenį salinimui
> bmaggot. Pabandysiu atrast tą straipsnį.
- mariusval
- Pranešimai: 189
- Užsiregistravo: 2013-02-27, 00:00
Re: Virinti/nevirtinti vandenį salinimui
Administratoriaus sprendimu, ši žinutė buvo pašalinta
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Virinti/nevirtinti vandenį salinimui
Administratoriaus sprendimu, ši žinutė buvo pašalinta
- mariusval
- Pranešimai: 189
- Užsiregistravo: 2013-02-27, 00:00
Re: Virinti/nevirtinti vandenį salinimui
Administratoriaus sprendimu, ši žinutė buvo pašalinta