Misa iš kelių virimų į tą patį fermenteri. Ar nieko tokio?

ATSAKYTI
Vartotojo avataras
mariusval
Pranešimai: 189
Užsiregistravo: 2013-02-27, 00:00

Misa iš kelių virimų į tą patį fermenteri. Ar nieko tokio?

Standartinė mariusval »

Sveiki. Iškilo toks klausimas. Norisi pasidaryti kiek didesnį nei "standartiniai" 20-25 litrai kiekį alaus (reikėtų 100 litrų). Turiu visą reikiamą įrangą 20-25 litrų alaus gamybai + tam reikalui esu nusižiūrėjęs įsigyti porą fermenterių po 60 litrų dydžio http://www.savasalus.lt/lt/iranga/alaus ... atine.html). Turiu 2 kibirus misai tekinti po 30 litrų (iš savassalus taip pat).
Klausimas (iškart atsiprašau profų jei jis jums atrodys durnas ar juokingas) - kadangi visą reikiamą misos kiekį su turima įranga vienu metu išvirti nepavyktų, ar galima (t.y. nieko tokio neatsitiks), ją virti per kelis kartus, tada viską "nuo kelių virimų" supilti į tuos fermenterius?
P.S. Savaime suprantama, dirbat stengčiausi, kad viskas būtų kuo švariau ir steriliau (jei tai didina infekcijos tikimybę)...

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Misa iš kelių virimų į tą patį fermenteri. Ar nieko tokio?

Standartinė Gytis »

Be problemų, maišyk kiek nori. Komerciniai bravorai taip daro. Užpildo visą fermenterį per 3 virimus pvz.

Vartotojo avataras
mariusval
Pranešimai: 189
Užsiregistravo: 2013-02-27, 00:00

Re: Misa iš kelių virimų į tą patį fermenteri. Ar nieko tokio?

Standartinė mariusval »

Dėkui. O nuo ko dažniausiai pasigaunama infekcija? Na išskyrus atvejį jei nešvara/nesilaikoma sterilumo? Į misą iš oro kokia "bacila" patenka? Ar dar kaip nors? Ir kuo ta infekcija "pasireiškia", t.y. kaip žinoti, kad jau "ragai"???

Vartotojo avataras
runce
Pranešimai: 231
Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14

Re: Misa iš kelių virimų į tą patį fermenteri. Ar nieko tokio?

Standartinė runce »

tikrai galima. bet ar ne geriau pasigaminti keturias skirtingas alaus rūšis? energijos, žaliavų ir laiko sąnaudos turėtų būti tokios pačios
nuo mielių dažniausiai, įrangos. bet čia viskas su dezinfekcija susiję. jaučiasi rūgštus kvapas ir skonis (acto)

Vartotojo avataras
mariusval
Pranešimai: 189
Užsiregistravo: 2013-02-27, 00:00

Re: Misa iš kelių virimų į tą patį fermenteri. Ar nieko tokio?

Standartinė mariusval »

> runce. Labai geras pastebėjimas...Beje, o galima maišyt skirtingas misas (misas pagal skirtingus receptus) į "vieną krūvą"? Jei galima - gal taip maišant vėl kokia nors ypatinga alaus receptūra visai "netyčia" atsirastų?

Vartotojo avataras
mariusval
Pranešimai: 189
Užsiregistravo: 2013-02-27, 00:00

Re: Misa iš kelių virimų į tą patį fermenteri. Ar nieko tokio?

Standartinė mariusval »

> runce
"jaučiasi rūgštus kvapas ir skonis (acto) "
Ta prasme toks šlykštus negertinas raugas/"prarūgusi brogė" vietoje alaus gaunasi?

Vartotojo avataras
Pikas
Pranešimai: 33
Užsiregistravo: 2011-02-23, 10:23

Re: Misa iš kelių virimų į tą patį fermenteri. Ar nieko tokio?

Standartinė Pikas »

Maišyti galima, tik geriau, kad tie virimai būtų vienas po kito, kad nestovėtų saldi misa ilgai neužraugta. Galimas ir toksai variantas, kai vienas virimas daromas vieną dieną, užraugiamas, o kitas virimas daromas kitą dieną ir sumaišomas su jau besifermentuojančia misa. Panaši praktika naudojama kai turima mažiau mielių nei reikėtų. Vokiškai vadinama "Drauflassen". (plačiau: http://braukaiser.com/wiki/index.php?title=Drauflassen)

Infekciją gali pasigauti dėl higienos ir dezinfekcijos trūkumo. VISKAS kas liečiasi su misa po virimo turi būti dezinfekuota (švariai nuplauti neužtenka). Infekcijos riziką sumažina pedantiškas visko dezinfekavimas, greitas virintos misos atvėsinimas ir kuo greitesnė misos inokuliacija reikiamu gyvybingų mielių kiekiu. Infekcija pasireiškia nemaloniais kvapais, skoniais ir išvaizda.

Sumaišius skirtingų receptų misas ir išfermentavęs vistiek gausi vienokį ar kitokį alų, bet ką tokio ypatingo galėtų duoti maišymas neįsivaizduoju. Kaip sakė runce, jau geriau daryti kelias skirtingas alaus rūšis.
P.S. Aš naudoju kelis mažesnius fermentorius (plastikinius kibirus) ir išviręs didelę partiją supilstau į juos po 10-12 l. Man atrodo patogiau nei vienas didelis, nes reikalui esant žymiai paprasčiau juos pernešti.

Vartotojo avataras
mariusval
Pranešimai: 189
Užsiregistravo: 2013-02-27, 00:00

Re: Misa iš kelių virimų į tą patį fermenteri. Ar nieko tokio?

Standartinė mariusval »

> Pikas. Labai gera mintis su mažiukais fermentoriais. Nes kad ir tą su 20 keliais litrais panešiot pirmyn atgal jau yra ką. Juolab nešioti 50 litrų tai jau...O kainos prasme bent jau pagal savasalus už tą 60-ini išeina du 30-niai...Tad gerai, kad pasiklausiau ir nepuoliau to gargaro pirkt :)
O tu kibirus plastikinius tiesiog kokiuose "Senukuose" pirkai? Gręžei dangtyje skylutę burbuliatoriui ir šone gręžei skylutę bei atskirai nupirkęs kranelį dėjai?
Dar vienas durnas klausimas (čia jau šiaip, dėl bendro išsilavinimo) - ar į 30 litrų fermenterį galima tik kokius 10-12 litrų alaus pilt fermentavimui? Ar turi būti tos visos "proporcijos", kad fermenteris nebūtų "pustuštis" (vėlgi dėl įvairių kokių nors niuansų ir niuansėlių)???

Vartotojo avataras
Pikas
Pranešimai: 33
Užsiregistravo: 2011-02-23, 10:23

Re: Misa iš kelių virimų į tą patį fermenteri. Ar nieko tokio?

Standartinė Pikas »

Kibirai pirkti iš visur: ir senukuose, ir Aleksoto turguj (dėvėti) Kaune, ir dar kažkur, bet jau nepamenu kur...

Ant daugumos kibirų dangtis pragręžtas ir įstatytas burbuliatorius, bet ne visur. Kitur nieko nedaryta, o fermentuojant pirminėje tiesiog vos vos dangtį pradarau - į vidų niekas nepatenka, nes tarpo nelieka, bet kibiras jau nebūna sandarus ir besifermentuojant atsiradęs CO2 perteklius išeina lauk. Į fermenterius kraniukų statyti nereikia.

Į fermenterį misos reikia pilti tiek, kad "neišliptų". Jeigu 25-26 l "lagerio" iš 30 l fermenterio nelipa, tai 20-22 l belgiško eliuko gali ir išlipti.

Vartotojo avataras
mariusval
Pranešimai: 189
Užsiregistravo: 2013-02-27, 00:00

Re: Misa iš kelių virimų į tą patį fermenteri. Ar nieko tokio?

Standartinė mariusval »

> Pikas
O kaip tada iš kibiriuko be kranelio išleidi išsifermentavusį alų? Kažkokį tai sifoną ar šlangelę naudoji? Aš kai pirmą kartą dariau, tai savasalus sakė, kad jei yra fermenteris su kraneliu, tiesiog neskubėdamas iš kranelio tiesiai į butelį leisk (aš supilsčiau į litrinius butelius su tais "flip" kamščiais) ir visai patogiai buvo.
Bet va su kraneliu vienas niuansas nutiko (visada kiekvienas pliusas ir minusų turi). Jis gana žemai (ir sukiojasi aukštyn žemyn pats kranelis). Tad užmiršau prieš statydamas ant žemės jį pasukti į viršų (jo žemyn nusuktas snapas eina kelis cm žemiau nei fermenterio apačia), jis netyčia atsisuko ir buvo nemenka avarija (praradau kokius 3 litrus alaus, tada nuo dūšios teko virtuvę su skuduru šveisti)...
O jei paprasti kibiriukai - manau tikrai didelis privalumas tada, nes kaina jų tikrai nesikandžioja (bent jau su fermenteriu lyginant)...O labai norint ir kranelius galima atskirai po kokius 10 Lt nusipirkt manau...

Vartotojo avataras
Modeslovas
Pranešimai: 166
Užsiregistravo: 2011-08-25, 09:40

Re: Misa iš kelių virimų į tą patį fermenteri. Ar nieko tokio?

Standartinė Modeslovas »

kiek kibiru naudojau tai patys geriausi šitie, gerai uzsispaudzia, tarpine burbuliatoriuj rimta, skale litru yra, nu ir patys jie tvirti.

http://www.medeja.lt/index.php?kk=3&pp=2&vv=7/18.dir

Vartotojo avataras
mariusval
Pranešimai: 189
Užsiregistravo: 2013-02-27, 00:00

Re: Misa iš kelių virimų į tą patį fermenteri. Ar nieko tokio?

Standartinė mariusval »

> Modeslovas - o kiek anas is medejos kastuoja? Ir ziuriu ten rankena nesimui yra, kas tikrai gerai. Is savasalus fermenteriukai irgi geri, kokybiska medziaga, uzsispaudzia gerai. Bet rankenos nesimui yra tik is sonu...Kas nesant gerus 20 kg istiesus i prieki rankas yra ne itin patogu...

Vartotojo avataras
Pikas
Pranešimai: 33
Užsiregistravo: 2011-02-23, 10:23

Re: Misa iš kelių virimų į tą patį fermenteri. Ar nieko tokio?

Standartinė Pikas »

Išsifermentavusį alų perpilu su sifonu[1] į buteliavimo kibirą[2] ant kurio kranelių pritvirtinu pilstymo vamzdelius[3] iš savoalaus. Gali pilstyti iškarto 2 butelius, nereikia sukioti krano - labai pagreitėja pilstymas. Fermentacijos kibirų nenoriu gręžioti dėl galimo nesandarumo, sudėtingumo dezinfekuoti, nes kranelyje yra visokiausių užkampių kuriuos sunku gerai išplauti.
[1] http://www.vitis.lt/index.php?page=shop ... 93&lang=lt

[2] https://www.dropbox.com/s/nappdtduyukg6 ... .21.56.jpg

[3] http://www.savasalus.lt/lt/iranga/ivair ... elius.html

Vartotojo avataras
mariusval
Pranešimai: 189
Užsiregistravo: 2013-02-27, 00:00

Re: Misa iš kelių virimų į tą patį fermenteri. Ar nieko tokio?

Standartinė mariusval »

> Pikas. Aciu uz info. Idomus sprendimai. Ypac tas pilstymo i du butelius iskart kibirelis :)

ATSAKYTI