Salinimo temp. vs alaus stilius.
- west
- Pranešimai: 534
- Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44
Salinimo temp. vs alaus stilius.
ar yra (manau kad yra) tam tikram stiliui būdingos salinimo temp.?
pvz lageriams sako reikia palaikyt 5-10 min ties 50c tada jau kelt iki 65 ir t.t kad būtų skaidresnis.
skaitant viki išskaičiau kad reikalingi "restai" ir ties 40c - 20 min ir ties 50c - 20 min.
ir idant to kad gal prisigaminau visokių nesąmonių kurių pagalba galėsiu kelt misos temp. išplaukia diskusija:
kokia geriausia salinimo temp. taikant į alaus stilių? (pvz kvietinį)
kokia iš esmės geriausia salinimo temp. ar jei darysiu 40c - 20min, 50c - 20 min, 65c - 60min, 78c tekinu bus idealu?
pvz lageriams sako reikia palaikyt 5-10 min ties 50c tada jau kelt iki 65 ir t.t kad būtų skaidresnis.
skaitant viki išskaičiau kad reikalingi "restai" ir ties 40c - 20 min ir ties 50c - 20 min.
ir idant to kad gal prisigaminau visokių nesąmonių kurių pagalba galėsiu kelt misos temp. išplaukia diskusija:
kokia geriausia salinimo temp. taikant į alaus stilių? (pvz kvietinį)
kokia iš esmės geriausia salinimo temp. ar jei darysiu 40c - 20min, 50c - 20 min, 65c - 60min, 78c tekinu bus idealu?
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Salinimo temp. vs alaus stilius.
kvietiniam ta pauzė 40-45C rekomenduojama todėl, kad gaminasi tų visų izoamilacetatų ar kaip jie ten prekursoriai, t.y. medžiagos, iš kurių vėliau susidaro tie tipiški kvietinio fenoliai. 50C yra baltymų pauzė, realiai didina skaidrumą, vargu ar reikia kvietiniam alui.
- west
- Pranešimai: 534
- Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44
Re: Salinimo temp. vs alaus stilius.
ok
tai jei pildant lentele
lageriai
50c - 20 min, 65c - 60 min, 78c tekinam
kvietiniai
40-45c - 20 min, 65c - 60 min, 78c tekinam
o kaip stautai, ipa, eliai?
tai jei pildant lentele
lageriai
50c - 20 min, 65c - 60 min, 78c tekinam
kvietiniai
40-45c - 20 min, 65c - 60 min, 78c tekinam
o kaip stautai, ipa, eliai?
- SkyNaras
- Pranešimai: 170
- Užsiregistravo: 2013-04-02, 20:52
Re: Salinimo temp. vs alaus stilius.
mane tas irgi labai domintų, gal net į wiki vertėtų įdėti?
- runce
- Pranešimai: 231
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14
Re: Salinimo temp. vs alaus stilius.
nesudarysit lentelės, ne mūsų jėgom (mano nuomonė tik, bandyt visad galima. tiek lageriam, tiek kvietiniams ir t.t. gali reikėt arba nereikėt visų pauzių pagal norimą rezultatą ir galimybes. galbūt galima kažkokius rėmus bandyt paišyt, pagal kuriuos daugmaž gautųsi, bet ir tai anksčiau ar vėliau kils bėdų
va, pasiimiau anglišką tipple salyklą, kuris turėtų būti pilnai modifikuotas, nedariau 50C pauzės ir visas virimas sugadintas (drumstas ir aitrus)
o kitas rėks, kad niekad nedaro tos pauzės ir viskas gerai ir darykit taip, bet kad tekinant atvėsta žemiau 50c tai nematuoja ir nežino.
ir tokių variantų galima prigalvot daugybę, ir jie realūs ir pastoviai pasitaiko.
maždaug visiem alum yra bendras modelis, kurį siūlau taikyt 50C 10min > 65C 60min. tada keliam iki 76-78 ir tekinam. kuriam alaus stiliui tai netinka?
va, pasiimiau anglišką tipple salyklą, kuris turėtų būti pilnai modifikuotas, nedariau 50C pauzės ir visas virimas sugadintas (drumstas ir aitrus)
o kitas rėks, kad niekad nedaro tos pauzės ir viskas gerai ir darykit taip, bet kad tekinant atvėsta žemiau 50c tai nematuoja ir nežino.
ir tokių variantų galima prigalvot daugybę, ir jie realūs ir pastoviai pasitaiko.
maždaug visiem alum yra bendras modelis, kurį siūlau taikyt 50C 10min > 65C 60min. tada keliam iki 76-78 ir tekinam. kuriam alaus stiliui tai netinka?
- runce
- Pranešimai: 231
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14
Re: Salinimo temp. vs alaus stilius.
taip, būtent dėl šitos pauzės nebuvimo. malimai nei prie ko. sakau, visad atsiranda tokių, kurie daro pagal save ir jiem gaunasi, bet nežino kodėl, o po to kitiem siūlo (čia ne tau asmeniškai, Maistra ), o šiuo atveju prie 65C dar ka=kiek veikia fermentas skaidantis baltymus, plius temp gal ir daugiau nukrenta, plius tekinant nukrenta, plius laikai ilgą laiką. va ir rezultatas - skaidrus alus. šitaip yra
- Zydrius
- Pranešimai: 160
- Užsiregistravo: 2011-06-23, 10:06
Re: Salinimo temp. vs alaus stilius.
skaidrus ok. o kaip su vandeningu alum? mano paskutine apa yra lengvai vandeninga, galvoju kur čia praslydo?..
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Salinimo temp. vs alaus stilius.
Gal termometrą patikrink. Daugiau nieko nesugalvoju.
- runce
- Pranešimai: 231
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14
Re: Salinimo temp. vs alaus stilius.
vandeningumas dažnai susijęs su maža salinomo temp, ir nebūtinai pradžioje.
- Zydrius
- Pranešimai: 160
- Užsiregistravo: 2011-06-23, 10:06
Re: Salinimo temp. vs alaus stilius.
taip ir bus. berods po geros valandos radau jau 60 c kokiu. devyni darbai = vandeningas alus:-)
- audryla
- Pranešimai: 466
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40
Re: Salinimo temp. vs alaus stilius.
O tai kame salini, kad per valandą tiek nukrenta? Man salinant puode 2-3 lapsniai maximum tenukrenta, jei puodo neužkloju...
- Zydrius
- Pranešimai: 160
- Užsiregistravo: 2011-06-23, 10:06
Re: Salinimo temp. vs alaus stilius.
dideliam puode apie 40 l. reikėjo pasildyt per vidurį salinimo karoč
- audryla
- Pranešimai: 466
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40
Re: Salinimo temp. vs alaus stilius.
Keistai... gal puodo sienelės plonokos? Kaip ten bebūtų, vistiek geriau neužmiršt "koldrą" užklot
- zydriakas
- Pranešimai: 1
- Užsiregistravo: 2013-08-21, 13:55
Re: Salinimo temp. vs alaus stilius.
Skaitau Jusu ismintys,o man kaip dar "zaliam" sio reikalo meistrui patarkite (nes nesuprantu) kaip ta temperatura prie 50,65 ar pan palaikyti kad ji nekiltu i virimo 100c?
Dar kai pradedantis sio amato meistrelis naudojuosi mazu puodu (~10ltr).Gal didesniame verdant ir nuemus dangti ant silpnos ugnies tas imanoma?Gal cia mano mazo puodo problema?
O gal yra kokiu kitu gudrybiu?
Dar kai pradedantis sio amato meistrelis naudojuosi mazu puodu (~10ltr).Gal didesniame verdant ir nuemus dangti ant silpnos ugnies tas imanoma?Gal cia mano mazo puodo problema?
O gal yra kokiu kitu gudrybiu?
- ExDigi
- Pranešimai: 48
- Užsiregistravo: 2012-10-23, 13:58
Re: Salinimo temp. vs alaus stilius.
Pakeli iki reikiamos temperatūros išjungi dujas ir užmeti kaldrą. Pastovi reikiama laiką vėl viską kartoji. Jei ilgiau laikyti reikia, o temperatūra krenta tai galima karts nuo karto įjungti ir šiek tiek pašildyti.
- west
- Pranešimai: 534
- Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44
Re: Salinimo temp. vs alaus stilius.
kiti net ne ant ugnies salina. tai užpili verdančiu vandeniu. kiek reikės pasiskaičiuoji http://www.atvirasalus.lt/calculus ir lauki.
prie kokiu 8 kg salyklo ir reikiamo kiekio vandens jei kambario temp. aplinkui tai ir be kaldru tik keli laipsniai nupuola per val. aišku su kaldrom geriau.
prie kokiu 8 kg salyklo ir reikiamo kiekio vandens jei kambario temp. aplinkui tai ir be kaldru tik keli laipsniai nupuola per val. aišku su kaldrom geriau.