Kiek išpilti iš virimo puodo?

ATSAKYTI
Vartotojo avataras
Vincas
Pranešimai: 28
Užsiregistravo: 2013-08-24, 10:25

Kiek išpilti iš virimo puodo?

Standartinė Vincas »

Paskutini karta darydamas IPA susimasciau:

as is virimo puodo pildamas i fermenteri nukoshiu turini, o paskutinio litro netgi nepilu. Ten ant dugno lieka salyklo bei apyniu sunkios detales. Taciau juk IPAi neturetu buti blogai tie apyniu likuciai (ypac jeigu tai atsirado nuo 5-10 min. tevirusiu apyniu). Gavosi, kas ismeciau kazka kas vire 5ias min ir cia pat pridejau vel dryhoppingo sauja. Panasu, kad nelogiska, t.y. reiktu viska su tirsciais supilti i fermenteri ir palikti pirmineje.

O kaip jus darote ir ka manote del tu virimo puode liekanciu tirsciu?

http://gate2home.com/Lithuanian-Keyboard
Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Kiek ispilti is virimo puodo?

Standartinė Regis »

Brudas turėtų likti puode. Baltymai nėra gerai (ypač lageriui), nes nusėda ant mielių ir slopiną jų veiklą. Rezultatas - kaip fermentavimas su permažu mielių kiekiu.

Kiek teko domėtis - efektyviausias sprendimas yra toks: baigus virti ir užgesinus ugnį imamas didelis samtis ar šaukštas ir alus gerai įsukamas puode. Gaunasi verpetas, kurio dėka visi baltymai ir kitos kietosios medžiagos nusėda puodo centre. Taip su žarnele iš viršaus ar su kraniuku apačioje galima nupilti visą alų su minimaliais nuostoliais. Nuosėdos liks puode.

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Kiek ispilti is virimo puodo?

Standartinė Peckelis »

Viskio gamintojai naudoja terminą "angelų dalis". Tai - prarandama brandinimo metu viskio dalis. Mano nuomonė bus per kategoriška, bet...

Jokių tirščių pylimo į fermenterį negali būti, jei norime turėti tą rezultatą, kurį planuojame. Tai yra tipo "angelų dalis", kurią prarandame su nuosėdomis. Jei norite loterijos, ką gi, niekas neturi trukdyti klysti (savas guzas arčiau smegenų).

Kas liečia apynius, jie tam ir dedami visiškai pabaigoje, kad greitai greitutėliai atiduotų aromatą karštyje(ta prasme, savo jie padarė, galima nebegailėti). O sausas apyniavimas (gal geriau šaltas, ką aš žinau) jau visiškai kita muzika. Ir nelogiškumo, bent aš, neįžiūriu. Bet aišku, darykite, kaip jums atrodo geriau, gal rasit kažką tokio...

Vartotojo avataras
svyturys
Pranešimai: 225
Užsiregistravo: 2011-02-09, 08:54

Re: Kiek ispilti is virimo puodo?

Standartinė svyturys »

Po virimo tikrai ne visada atskiriu nuosėdas, bet didelio skirtumo skonyje ir nelabai jaučiu.

@Regis

šitas straipsniukas netgi neigia tavo teiginį, kad baltymai slopina fermentaciją, net gi priešingai, ji būna aktyvesnė: nuoroda

Vartotojo avataras
Samanis
Pranešimai: 310
Užsiregistravo: 2013-03-18, 19:51

Re: Kiek ispilti is virimo puodo?

Standartinė Samanis »

As viena karta pyliau su viskuo i fermenteri. Ispilstant uzsikimso kranelis. Ispilstymas truko zenkliai ilgiau negu iprastai. Nes teko is vidaus krapstyti apynius is kranelio. Daugiau nepilu viso "brudo" i fementeri. Nukosiu.

Vartotojo avataras
svyturys
Pranešimai: 225
Užsiregistravo: 2011-02-09, 08:54

Re: Kiek ispilti is virimo puodo?

Standartinė svyturys »

Tai tu tiesiai iš pirminės pilstai? Ta prasme nenupili į kitą talpą?

Vartotojo avataras
Samanis
Pranešimai: 310
Užsiregistravo: 2013-03-18, 19:51

Re: Kiek ispilti is virimo puodo?

Standartinė Samanis »

Tuo atveju pilsciau is pirmines. Nors nelabai ka tai keicia. Perpilant i antrine viskas vistiek bega per besikemsanti kraneli.

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Kiek ispilti is virimo puodo?

Standartinė Peckelis »

Jei būtum didesnis tinginys, vis ką nors sugalvotum, kaip gyvenimą palengvinti:) Iš pirminės nupylinėji, fermenterio nejudindamas, tikiuosi. Tai, pvz., fermentacijai vykstant pakišk 4-5 cm tašelį kokį kranelio pusėje ir didesnė dalis visokio nusėdusio "gėrio" kranelio nepasieks. Beliks tik povaliai nuleisti.

Vartotojo avataras
Samanis
Pranešimai: 310
Užsiregistravo: 2013-03-18, 19:51

Re: Kiek ispilti is virimo puodo?

Standartinė Samanis »

arba tik isvirus nukosti, visgi nesunku pakist "durslioka" is puodo pilant fermenterin.

ATSAKYTI