Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Iškart "apsidrausiu" - apie efektyvumą skaičiau daug. Ir daug viskuo domėjausi, žinau, kad jis labai nuo daug faktorių priklauso. Tačiau tebelieka vienas klausimas - ar viską darant identiškai (tos pačios temperatūros, ta pati salinimo "metodika", įranga, tas pats vanduo ir t.t.) gali realiai būti taip, kad su lietuvišku salyklu išgauti didesnį nei 0,60 efektyvumą nėra realu, o naudojant užsienietišką (belgišką ar vokišką iš savasalus.lt) įmanoma pasiekti bent kokius 0,70? Salinu plastikiniame kibire (64-66 C, 90 minučių), naudoju plastikinį filtrą iš savasalus.lt, viską darau kiek įmanoma preziziškai pagal mokomąjį filmuką, bet kol kas nors užsimušk - didesnio efektyvumo nei 0,60 su Biržų krašto salyklu man nepavyko pasiekti, o užsienietiškų dar nebandžiau...Gal tiesiog su jais išeis 0,70 be didesnio vargo?
- Samanis
- Pranešimai: 310
- Užsiregistravo: 2013-03-18, 19:51
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
viską dariau identiškai abiejuose virimuose, vieno virimo efektyvumas džiuginantis, kito mažu mažiausia apverktinas abiejuose receptuose bazinis Čekiskas iš alutekso. Šiaip teko skaityti anksčiau, kad su lietuvišku didelio efektyvumo nepasieksi, bet kaip rodo virimai, ir su užsienietišku galima nepasiekti norimo efektyvumo.
http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas ... as-lageris
ir
http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas/5689-alus-6
http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas ... as-lageris
ir
http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas/5689-alus-6
- Paulius
- Pranešimai: 66
- Užsiregistravo: 2012-10-09, 10:42
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
As visada naudodavau bazini is savas alus. Tai pasiekdavau 60 max. Pakeiciau bazini i Crsip's Maris Otter - efektyvumas 85.
- runce
- Pranešimai: 231
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
darant viską IDENTIŠKAI taikrai taip gali būti, kad su vienu salyklu niekaip neperlipsi 60, o su kitu - gausi 80, tačiau, darant viską TINKAMAI, tiek su lietuvišku, tiek su užsienietišku pasieksi 75-85 efektyvumą kaip minimum. tiksliai nežinau, bet turbūt lietuviškame labai plaukioja fermentų kiekis, gali sunkiau salintis neoptimaliomis sąlygomis. jei kažkam labai knietės patikrinti, galite man duoti to jūsų "blogojo" salyklo 3kg, pamėginsiu išvirti alų, beveik garantuoju 75+ efektyvumą
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Runce, bet pas mane reikalas tame, kad aš niekaip neperlipu 60. Ir net ne apie svyravimus kalba - stabilus 58-60 kaip kirviu nukirsta (na nors 62-63 būtų kada nors). Apie kokius 80 net nesvajoju. Jei bent 70 pasiekt man jau "kosmosas" būtų...
Ai, dar toks dalykas - aš salinu "paprastuoju būdu" - santykiu 1 kg salyklo 3 litrai vandens, plastikiniame kubile su filtru iš savasalus (ten toks plastikinis, kur daug skylių prigręžiota), iš pradžių būna apie 66 C, po pusantros valandos atvėsta iki 63-64 C.
Tekinu su 78 C vandeniu. Apie valandą laiko. Kaip manai, gal visa paslaptis slypi tame, kad salinu ir tekinu tokiu būdu? Kiti juk naudoja visokius puodus su tenais, visokius ten "protein rest" daro, etapais ta temperatūra reguliuojama ir t.t.?
Gal čia tame esmė slypi? Bet kuriuo atveju, mielai duočiau pabandyti to "blogojo" salyklo ir jei padėtum išspręsti mano dilemą, kad bent 70 pasiekčiau, dar 30 kg kokio tik nori salyklo dosniai atseikėsiu...
P.S. Pas mane tas klausimas dėl efektyvumo ne iš godumo - nesunku gi damesti tą kg salyklo. Tiesiog norisi žinoti ar šokėjas esu prastas (per mažai patyręs ir per daug norintis), ar kažkuri konkreti vieta šokti trukdo...
Ai, dar toks dalykas - aš salinu "paprastuoju būdu" - santykiu 1 kg salyklo 3 litrai vandens, plastikiniame kubile su filtru iš savasalus (ten toks plastikinis, kur daug skylių prigręžiota), iš pradžių būna apie 66 C, po pusantros valandos atvėsta iki 63-64 C.
Tekinu su 78 C vandeniu. Apie valandą laiko. Kaip manai, gal visa paslaptis slypi tame, kad salinu ir tekinu tokiu būdu? Kiti juk naudoja visokius puodus su tenais, visokius ten "protein rest" daro, etapais ta temperatūra reguliuojama ir t.t.?
Gal čia tame esmė slypi? Bet kuriuo atveju, mielai duočiau pabandyti to "blogojo" salyklo ir jei padėtum išspręsti mano dilemą, kad bent 70 pasiekčiau, dar 30 kg kokio tik nori salyklo dosniai atseikėsiu...
P.S. Pas mane tas klausimas dėl efektyvumo ne iš godumo - nesunku gi damesti tą kg salyklo. Tiesiog norisi žinoti ar šokėjas esu prastas (per mažai patyręs ir per daug norintis), ar kažkuri konkreti vieta šokti trukdo...
- Atsigaves
- Pranešimai: 85
- Užsiregistravo: 2014-01-28, 21:15
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
O kaip su salyklo efektyvumo vertem?, as kalbu apie 100%, is kur info imat? kaip pvz savas alus nenurodo tokio dalyko, tai kaip ir standarties reikses turetu buti, tik ko gero nuo derliaus irgi turetu skirtis. O kaip pvz apiniu AA nurodomas tarkim tarp 5-10, tokia paklaida gan reiksminga
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Salyklo ekstraktingumas (bent teorinis) nurodomas AA skaičiuoklėje. O apynių AA nėra nurodomas tarp 5-10 - perkant konkrečią apynių rūšį ten AA būna nurodomas tiksliai ir konkrečiai...
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
AntaKalnietis> paprastas variantas užmaišyk 1:2 50c o po to dapilinėk verdančio vandens, va jau ir step mash. Blogai modifikuotiems salyklams labai gelbėja decoction mash, "fermentų" dametimas pvz 1kg normalaus tipple ar pilsen.
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Skaičiau postus ir neiškenčiau nepridėjęs savo dviejų centų diskusijai. Mano mintis kryptels į kitokį palyginimą (ne apie salyklus), bet gal bus suprantamiau.
Nutarėm, kad norime turėti didelę lėkštę bulvyčių fri. Taip sakant, galutinį produktą. Ir iš ko gi mes tai galim padaryti? Ogi iš bulvių! Bet bulvės, kaip žaliava, būna įvairios.
Būna maišas šaldytų - paėmei ir iškepei. Būna fasuotų nuskustų - reiks supjaustyti tinkamu STAMBUMU, nuplauti ir iškepti. Būna bulvės nuperkamos iš parduotuvės lentynos - reiks nuskusti, supjaustyti, nuplauti ir iškepti. Būna, auga pas močiutę kaime vagoje ir pirma reiks prisikasti ir nuplauti, po to nuskusti, supjauti, nuplauti ir iškepti. Dar derėtų žinoti, kad bulvės būna skirtingos ir ne visos tinka kokybiškoms bulvytėms fri. Prisieis pavargti.
Prie viso to kepti reikia taip ir tiek, kad iškeptų, bet nesudegtų, prieskonių ir druskos reikia tiksliai tiek, kad būtų skanu, bet ne per daug.
O dabar visą tą bulvinį reikalą perinstaliuokit į salyklus. Ir pabandykit atsakyti, ar su skirtingais salyklais, norint gauti reikiamą rezultatą, reikia elgtis vienodai? Absoliučiai sutinku su Runce - vos vos apsičiupinėjus, kas tai salyklas ir ką daryti, su bet kuriuo pasiekiamas 75% efektyvumas. O darant silpnesnį alų, tai ir 85% - ne fantastika.
Nutarėm, kad norime turėti didelę lėkštę bulvyčių fri. Taip sakant, galutinį produktą. Ir iš ko gi mes tai galim padaryti? Ogi iš bulvių! Bet bulvės, kaip žaliava, būna įvairios.
Būna maišas šaldytų - paėmei ir iškepei. Būna fasuotų nuskustų - reiks supjaustyti tinkamu STAMBUMU, nuplauti ir iškepti. Būna bulvės nuperkamos iš parduotuvės lentynos - reiks nuskusti, supjaustyti, nuplauti ir iškepti. Būna, auga pas močiutę kaime vagoje ir pirma reiks prisikasti ir nuplauti, po to nuskusti, supjauti, nuplauti ir iškepti. Dar derėtų žinoti, kad bulvės būna skirtingos ir ne visos tinka kokybiškoms bulvytėms fri. Prisieis pavargti.
Prie viso to kepti reikia taip ir tiek, kad iškeptų, bet nesudegtų, prieskonių ir druskos reikia tiksliai tiek, kad būtų skanu, bet ne per daug.
O dabar visą tą bulvinį reikalą perinstaliuokit į salyklus. Ir pabandykit atsakyti, ar su skirtingais salyklais, norint gauti reikiamą rezultatą, reikia elgtis vienodai? Absoliučiai sutinku su Runce - vos vos apsičiupinėjus, kas tai salyklas ir ką daryti, su bet kuriuo pasiekiamas 75% efektyvumas. O darant silpnesnį alų, tai ir 85% - ne fantastika.
- Tomas
- Pranešimai: 85
- Užsiregistravo: 2011-03-06, 16:04
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
1. Lietuviškas salyklas efektyvumu nenusileidžia užsieniniams. Kitas dalykas - skonis. Pvz. Biržų salyklas iš SA turi geresnes skonines savybes, bet ne toks efektyvus (pasiekiu iki 0,8 efektyvumą), o su Maltosa pasiekiu iki 0,9, bet skonis prašosi būti geresniu.
2. Matau, daug diskutuojama apie salinimo techniką, temperatūras, bet pamirštama vienas svarbiausių dalykų, įtakojančių efektyvumą - salyklo malimo rūpumas. Pradedantiems priminsiu, kad malti reikia kuo smulkiau, bet ne iki tiek, kad užsikištų tekinimo filtras. Malimo rūpumas parenkamas bandymų keliu. Čia negaliu nepaminėti ir technikos - teisingiau mala malūnai su volais. Jie susmulkina salyklą, bet palieka daug luobelių, kas labai reikalinga tekinimo metu - luobelės gerai išfiltruoja misą. Ko nepasakysi apie malūnus "mėsmalės" tipo.
2. Matau, daug diskutuojama apie salinimo techniką, temperatūras, bet pamirštama vienas svarbiausių dalykų, įtakojančių efektyvumą - salyklo malimo rūpumas. Pradedantiems priminsiu, kad malti reikia kuo smulkiau, bet ne iki tiek, kad užsikištų tekinimo filtras. Malimo rūpumas parenkamas bandymų keliu. Čia negaliu nepaminėti ir technikos - teisingiau mala malūnai su volais. Jie susmulkina salyklą, bet palieka daug luobelių, kas labai reikalinga tekinimo metu - luobelės gerai išfiltruoja misą. Ko nepasakysi apie malūnus "mėsmalės" tipo.
- Paulius
- Pranešimai: 66
- Užsiregistravo: 2012-10-09, 10:42
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Aš tai suverčiu kaltę (sąlyginę) salyklui. O viskas labai paprasta: namie neturiu galimybės traiškyt salyklo, taigi perku iškart paruoštą. Kai pirkdavau iš savas alus, nepasiekdavau daugau 60, dabar perku iš kitur (Maris Otter) - matosi žymiai vienodžiau susmulkintas - grūdas suskaldytas į 4-5 dalis. Nėra tiek daug į miltus sumaltų grūdų, kaip budavo ankščiau. Seniai nemačiau Biržų salyklo, bet atrodo Crisp's tikrai stambesnis.
O efektyvumą pasikėliau salindamas ir tekindamas skirtinguose induose ir tekindamas lėčiau (priklauso nuo aplinkybių bet daugmaž 1L/3min).
O efektyvumą pasikėliau salindamas ir tekindamas skirtinguose induose ir tekindamas lėčiau (priklauso nuo aplinkybių bet daugmaž 1L/3min).
- Giords
- Pranešimai: 341
- Užsiregistravo: 2011-02-25, 11:25
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Efektyvumui įtakos turi ir tai, ar salyklas yra modifikuotas ar ne (pvz. čekiškas - modifikuotas).
- DV
- Pranešimai: 240
- Užsiregistravo: 2011-12-07, 13:04
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
O va šitoj vietoj gal galima detaliau?
Aš visada galvojau, kad visi salyklai modifikuoti, tik vieni labiau nei kiti. Nemodifikuotas tai čia tipo visai nedaigintas ar kaip?
Aš visada galvojau, kad visi salyklai modifikuoti, tik vieni labiau nei kiti. Nemodifikuotas tai čia tipo visai nedaigintas ar kaip?
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
"Natūralūs fermentai miežiuose suskaido grūdo krakmolą, ir salyklo gaminimo proceso pabaigoje susidaro tirpūs cukrus. Daiginimo metu grūdas modifikuojamas, ir šio modifikavimo laipsnis ir konsistencija yra labai svarbi ir salyklininkui, ir naudotojui."
Taigi, visi salyklai yra modifikuoti, tik vieni daugiau, kiti mažiau. Pilnai modifikuotam užteks vienfazio užsalinimo, mažiau modifikuotam prireiks ir baltymų pauzės, ir kelių temperatūrų salinimo, ir gal dekokcijos, jei ką:)
Taigi, visi salyklai yra modifikuoti, tik vieni daugiau, kiti mažiau. Pilnai modifikuotam užteks vienfazio užsalinimo, mažiau modifikuotam prireiks ir baltymų pauzės, ir kelių temperatūrų salinimo, ir gal dekokcijos, jei ką:)
- Giords
- Pranešimai: 341
- Užsiregistravo: 2011-02-25, 11:25
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Manau, kad salyklo importuotojas, sakydamas, kad "salyklas (pvz., čekiškas) modifikuotas, todėl jo ekstraktingumas didesnis lyginant su Biržų krašto salyklu", turėjo galvoje ne Peckelio minėtą modifikavimą daiginimo metu )
Detaliau, deja, nepapasakosiu, nes neturiu žinių.
Detaliau, deja, nepapasakosiu, nes neturiu žinių.
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Peckeli, jei palyginimais šnekame, tada gal ir mano dilema atrodys maždaug taip:
AntaKalnietis ir Peckelis nuvažiavo pas bobutę į Rūgpienių kaimą. Nuo tos pačios obels prisiskynė po 10 kg obuolių kiekvienas. Abu turėjo to paties modelio sulčiaspaudes pavadinimu A1, pirkią iš tos pačios firmos – UAB „Sulčiaspaudės“. Ir tada abu spaudė sultis. Iš tų pačių obuolių, skintų tuo pačiu metu nuo tos pačios obels, AntaKalnietis išspaudė 5,8 litro, Peckelis išspaudė 7,5 litro. Be to, AntaKalnietis ir Peckelis perka sultims obuolius ir iš turgaus. Peckelis visada išspaudžia ne mažiau kaip 7 litrus (kartais ir po 8), o AntaKalniečiui niekada daugiau 6,0 litų nepavyksta išspausti iš BET KURIŲ iki šiol naudotų obuolių. Tad AntaKalniečiui, kuris dar tik neseniai pradėjo sultis spausti, kyla klausimas – ką ir kaip daro Peckelis, kad jam visada žymiai daugiau išsispaudžia sulčių. O jei dar tiksliau – ką pats AntaKalnietis dar ne taip, kad jam tiek nedaug išsispaudžia...
OK, nusipirkau vokiško sakyklo ir pirmą kartą ne iš lietuviško „alų spausiu“. Po kelių dienų duosiu žinią kaip sekėsi...Bandysiu ir kažką panašaus į „step mash“ daryti. Vis dar tikiuosi, kad tą mažo efektyvumo kaltę galėsiu „suversti“ ant lietuviško salyklo Apie rezultatus pranešiu Kolei kas - ačiū visiems už nuomones ir pagalbą!!!
AntaKalnietis ir Peckelis nuvažiavo pas bobutę į Rūgpienių kaimą. Nuo tos pačios obels prisiskynė po 10 kg obuolių kiekvienas. Abu turėjo to paties modelio sulčiaspaudes pavadinimu A1, pirkią iš tos pačios firmos – UAB „Sulčiaspaudės“. Ir tada abu spaudė sultis. Iš tų pačių obuolių, skintų tuo pačiu metu nuo tos pačios obels, AntaKalnietis išspaudė 5,8 litro, Peckelis išspaudė 7,5 litro. Be to, AntaKalnietis ir Peckelis perka sultims obuolius ir iš turgaus. Peckelis visada išspaudžia ne mažiau kaip 7 litrus (kartais ir po 8), o AntaKalniečiui niekada daugiau 6,0 litų nepavyksta išspausti iš BET KURIŲ iki šiol naudotų obuolių. Tad AntaKalniečiui, kuris dar tik neseniai pradėjo sultis spausti, kyla klausimas – ką ir kaip daro Peckelis, kad jam visada žymiai daugiau išsispaudžia sulčių. O jei dar tiksliau – ką pats AntaKalnietis dar ne taip, kad jam tiek nedaug išsispaudžia...
OK, nusipirkau vokiško sakyklo ir pirmą kartą ne iš lietuviško „alų spausiu“. Po kelių dienų duosiu žinią kaip sekėsi...Bandysiu ir kažką panašaus į „step mash“ daryti. Vis dar tikiuosi, kad tą mažo efektyvumo kaltę galėsiu „suversti“ ant lietuviško salyklo Apie rezultatus pranešiu Kolei kas - ačiū visiems už nuomones ir pagalbą!!!
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Dar toks klausimas - ar vadinamasis "step mash" gali kaip nors ženkliau įtakoti efektyvumą lyginant su "paprastu" salyklo užpylimu 78C vandeniu santykiu 1:3 ir salinimu pusantros valandos 64-66 C???
Ir dėl tekinimo - manau, kad tikrai ne patį primityviausią filtrą naudoju (pirktas iš "savasalus.lt"), o ir salyklą jau gatavai sumaltą perku, tad jo sumalimo kokybe tikrai drįsčiau abejoti...
Ir dėl tekinimo - manau, kad tikrai ne patį primityviausią filtrą naudoju (pirktas iš "savasalus.lt"), o ir salyklą jau gatavai sumaltą perku, tad jo sumalimo kokybe tikrai drįsčiau abejoti...
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Tomai. Kaip tik planuoju pirkti malūnėlį salyklui. Ką patartum? Ar pirkti tą "mėsmalės" tipo pigesnį, ar geriau pasitaupyti ir pirkti tą "volinį"?
- Donatas
- Pranešimai: 21
- Užsiregistravo: 2013-11-27, 14:15
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Aš, kaip ir Paulius, salyklą perku iš savas alus jau traiškytą, efektyvumas šiaip ne taip pasiekia 0.65, kas mano nuomone nedaug. Tai klausimas, ar tikrai salyklo kilmė turi tiek įtakos, o gal jo sumalimas? Ar kam nors, perkantiems jau traiškytą savame aluje, pavyko pasiekti 0.8 ar 0.75 ? Beje, Pauliau, iš kur dabar perki ?
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Su savame aluje pirktu salyklu mažiau nei 0,75 retai kada būna.
- Burbulas
- Pranešimai: 351
- Užsiregistravo: 2013-03-30, 19:10
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Perkant iš Savas alus paprašykite sumalt smulkiau. Tuomet malama du kartus ir antrą kart sumažinamas tarpas. Malant vieną kartą tarpelis tarp volų 1,65 - 1,55mm (matavau). Mažesnio iš karto nustatyt negali - nepaima/neužgriebia volai salyklo.
- futuraxxx
- Pranešimai: 12
- Užsiregistravo: 2013-11-12, 18:00
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
nemoku as tu efektyvumu nustatyti dar, bet galiu drasei teikti kad importinis salyklas geriau, nes teko virti ir is lietuvisko ir is importinio, tai kad su importiniu alus vadinamo kuno turi daug daugiau tai faktas ir skanumas jo nepalygintinai geresnis .
- Paulius
- Pranešimai: 66
- Užsiregistravo: 2012-10-09, 10:42
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
As perku is thehomebrewcompany.co.uk, bet jie i Lietuva tikriausiai nesiuncia. 25kg Crisp's Maris Otter kainuoja ~90lt ir siuntimas man cia vietoj nemokamas, tai taip sakant "no brainer", kai reikia bazini salykla pirkt. Kai atsiuncia, padarau virima, o likusi salykla padalinu i 3 vakuminius maisus, istraukiu ora ir isnesu tamsiai ir vesiai. As puodo neturiu didelio, tai pas mane bravoro efektyvumas mazas - apie 65. Reikes tikriausiai mazint salyklo kieki - ta pati rezultata tureciau pasiekt. O siaip tas salyklas tikrai stambiau sumaltas, nei Birzu.
- puaka
- Pranešimai: 268
- Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Antakalnieti, Maluneli siulau pasidaryti paciam o jei jau pirkt, tai tik volini.Del LT salyklo efektyvumo, man asmeniskai geresnis efektyvumas gaunasi naudojant maltosos salykla.
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
> puaka - o tu maltosos salykla perki tiesiai is gamyklos (http://www.maltosa.lt/), ar ten jie ir kokiu parduotuvėlių turi, kuriose jį pardavinėja (panašiai kaip savasalus ar aluteksas)? Ir kokį konkrečiai perki?
O kaip tą malūnėlį pasidaryti? Kur jo dalis gauti ir t.t.?
O kaip tą malūnėlį pasidaryti? Kur jo dalis gauti ir t.t.?
- puaka
- Pranešimai: 268
- Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Nusiperki metalo gabala (is metalo supirktuves pigiau tik reikia rasti tinkama) nusiperki guolius su laikikliais, pasibraizai brezinuka, nunesi tekintojui- jis istekina ,nusiperki dar kelias smulkmenas ir susirenki maluneli. Man kaina gavosi apie 160 lt.
- Tomas
- Pranešimai: 85
- Užsiregistravo: 2011-03-06, 16:04
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
>Antakalnietis. Siūlau pasitaupyti ir įsigyti su volais. Turėjau "mėsmalę", nepatiko, kad: 1. Diskai nevienodai susispaudę, dėl ko iš vieno šono byrėjo normalus salyklas, iš kitos pusės - beveik miltai. 2. Nepalikdavo luobelių, kurios padeda gerai tekėti misai tekinimo metu. 3. Pajungti drėlę buvo problematiška, nes varžtas, prispaudžiantis rankeną buvo ne per centrą. 4. Gan nedidelis rezervuaras salyklui.
Dabar turiu su volais, labai patenkintas, nei vienos buvusios problemos.
O "Maltosoj" tokios kaipo parduotuvės nėra, tiesiog įėjime eini iš karto į buhalteriją 2-ame aukšte, susimoki, ten parodys kur privažiuoti. Maišas paprasto bazinio - 70 ar 75lt.
Dabar turiu su volais, labai patenkintas, nei vienos buvusios problemos.
O "Maltosoj" tokios kaipo parduotuvės nėra, tiesiog įėjime eini iš karto į buhalteriją 2-ame aukšte, susimoki, ten parodys kur privažiuoti. Maišas paprasto bazinio - 70 ar 75lt.
- Samanis
- Pranešimai: 310
- Užsiregistravo: 2013-03-18, 19:51
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Antakalnieti dar pakruoji prekiauja maltosa salyklu, sveria kiek reikia. Sakau gal patogiau pagal gyvenama vieta?
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
> Samans, a pats iš pače Pakruoje būs? Mana tėvukų tėviške yr Pašvitins i da tokie Pelaniške, netol Lionkavos Nuo Vilniaus yr važiavima, no kad pas dieduko į Pašvitin jei važiuos, bos prog su magaryčiom i iki Pakruoje dašokt
- Samanis
- Pranešimai: 310
- Užsiregistravo: 2013-03-18, 19:51
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Mano uosviai gyvena Netoli Linkuvos. O as pats dzukas esu vaziuoju ten su zodynu