Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
- erstikis
- Pranešimai: 198
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 07:59
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Pasidalinsiu ir aš savo patirtim. Susigundžiau ir aš išbandyti biržų salyklą. Prieš tai naudojau Maltosos, VikingMalt ir Čekišką. Pradžioje pasirodė, kad Biržų salyklas žymiai mažiau efektyvus, lyginant su anksčiau naudotais, tačiau paskutinį kartą didžiąją dalį salyklo sumaliau žymiai smulkiau. Įsitikinau, kad filtras mano dėkingas ir smulkaus salyklo atveju, tad nesunkiai pavyko priverstimisą tekėti misą, o efektyvumas pakilo nuo man įprastų šiam salyklui 0,65-0,7 iki 0,81.
Malu su šiuo:
http://www.savasalus.lt/lt/salyklas/pli ... yklui.html
Malu su šiuo:
http://www.savasalus.lt/lt/salyklas/pli ... yklui.html
- Paulius
- Pranešimai: 66
- Užsiregistravo: 2012-10-09, 10:42
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Pritariu ir as. 2L/1kg. Po to prapildau ir pries tekinima jau gaunasi apie 2.5-2.7L/kg. O kaip sumaltas, bent jau sprendziant is to kuri naudoju, - mazai ir svarbu.
- Samanis
- Pranešimai: 310
- Užsiregistravo: 2013-03-18, 19:51
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Bet tai kas vyksta kitaip salinant kai santykis 1:2 o ne 1:3?
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Bandysiu labai trumpai, nenuklysdamas per giliai. Skystesniame mentale lengviau vyksta krakmolo želatinizacija ir amilazės, jei išlaikomi kiti parametrai, lengviau transformuoja krakmolą į fermentuojamus cukrus. Tai kaip ir pliusas. (Žiūrint atgal, skystesnį mentalą darė (daro) aludariai, kuriems reikia perpumpuoti mentalą į kitas talpas technologiniams procesams atlikti).
Bet skystas mentalas turi vieną kabliuką. Norint virti stiprų alų, lieka labai mažai (pagal receptą)tekinimui skirto vandens, ir nebeišplauname viso to gėrio, kurį reiktų pasiimti. Rezultatas - žemesnis efektyvumas. Va ir balansuojam tarp geresnio fermentų darbo ir neišplovimo to darbo rezultatų:) Nieko nemokamo nebūna...
Bet skystas mentalas turi vieną kabliuką. Norint virti stiprų alų, lieka labai mažai (pagal receptą)tekinimui skirto vandens, ir nebeišplauname viso to gėrio, kurį reiktų pasiimti. Rezultatas - žemesnis efektyvumas. Va ir balansuojam tarp geresnio fermentų darbo ir neišplovimo to darbo rezultatų:) Nieko nemokamo nebūna...
- erstikis
- Pranešimai: 198
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 07:59
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Tokiu atveju reikėtų daryti 1:3, pritekinti daugiau nei reikia ir virti ilgiau neuždengtuose puoduose, kad vanduo išgaruotų.
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Viskas taip, bet ilgiau verdant, puode pradeda vykti karamelizacija, o ir Mailardo reakcijų neišvengsi:-( Nebeišeina išvirti šviesaus alaus, o ir mielės nesidžiaugia "pridegusiu" maistu - atenuacija ir prie 0.65 gali stoti. Velnias žino tą ilgesnį virimą - ne visada jis gerai.
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
> Maistra. Aš tekinu pildamas 78 C vandenį, tad mentalo temperatūra tikrai nemanau, kad būna 78 C (o mažiau nei 78 C, turbūt net keliais laipsniais, nors niekada nematavau). Tai išeitų kad galima ir net reikia VISO MENTALO (o ne pilamo vandens!) temperatūrą pakelti bent iki 80 C (galima ir gerokai daugiau, t.y. net iki 90 C). + salinti ne 1:3 santykiu, o mažesniu, bandyti bent 2.5:1 ar net 2:1. Taip?
Ir dar – ar galima salyklą apskritai pamaišyti prieš tekinimą, kad užpylus karšto vandens jis tolygiai pasiektų bent 80 C? Aišku, palaukti kokias 10 minučių ir tada jau tekinti...Nes dėl kažkodėl buvau įsitikinęs, kad jokiais būdais negalima nieko maišyti...
Kažkaip nuojauta sako, kad čia ir bus šuo pakastas dėl mano itin mažo efektyvumo... Spaudžiu dešinę už įdomią ir naudingą info.
> Peckeli, bet kiek teko "ant įdomumo" pasižiūrėti pvz. vokiškų receptų (kad ir to paties Speudels-Braumeister, kur prie įrangos prideda) - visur virimas 90 minučių (o ne 60 min)...Kaip manai, kodėl vokiečiai būtent 90 minučių, o ne 60 minučių verda???
Ir dar – ar galima salyklą apskritai pamaišyti prieš tekinimą, kad užpylus karšto vandens jis tolygiai pasiektų bent 80 C? Aišku, palaukti kokias 10 minučių ir tada jau tekinti...Nes dėl kažkodėl buvau įsitikinęs, kad jokiais būdais negalima nieko maišyti...
Kažkaip nuojauta sako, kad čia ir bus šuo pakastas dėl mano itin mažo efektyvumo... Spaudžiu dešinę už įdomią ir naudingą info.
> Peckeli, bet kiek teko "ant įdomumo" pasižiūrėti pvz. vokiškų receptų (kad ir to paties Speudels-Braumeister, kur prie įrangos prideda) - visur virimas 90 minučių (o ne 60 min)...Kaip manai, kodėl vokiečiai būtent 90 minučių, o ne 60 minučių verda???
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
AntaKalnietis> Kalba eina apie ilgesnį virimą, t. y., 2-4 valandas:). Nes 90 minučių virimas nėra ilgas - jis naudojamas nemažoj daly belgų, beveik visi IPA`ai taip verdami, pats sakai, vokietukai irgi. Valanda principe yra minimumas, kurį būtina virti. Mes dažniausiai tuo ir apsiribojam.
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Maistra, dėkui O pamaišius reiktų kokias 10 minučių nulaukt, ar ir tai nebūtina?
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Gal kas turite info, kur Kaune ar netoli Kauno galima nusipirkti Vikingmalt gamybos salyklo? Kažkaip nelabai randu, matyt, ieškoti nemoku:)
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Žadėjau su užsienietišku salyklu pirmą kartą daryti ir pasidalinti info dėl efektyvumo. Naudojau vokišką "Best" (Pale Ale) kaip bazinį ir kitus tos pačios firmos kaip "papildomus", specialiai nedariau "step mash", t.y. dariau viską kaip visada darydavau. Tik temperatūrą drąsiai buvau tekinimui užkėlęs iki 79-80 C kaip "Maistra" rekomendavo (seniau vandenį 78 C pildavau tekinimui, o ne patį mentalą iki tiek užkeldavau). Efektyvumas gavosi 0.60...Matyt čia reiks dar kažkur kitur ieškoti priežasties dėl ko ta vieta blogam šokėjui šokti trukdo...Bandysiu sąmokslo teoriją kurti apie malimą (nes kol kas perku iš savasalus jau sumaltą)...
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Antakalnieti, ne ten ieškai. Garantuotai malimas čia ne prie ko.
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
AntaKalnietis> Koks Ph buvo salinant ?
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Dar pora klausimų
1. Termometrą tikrinai ? (įkišti į smulkintą ledą su vandeniu, turi rodyt 0)
2. Hidrometrą tikrinai ? (pamatuot 20c distilioto vandens, turi rodyti 1.000)
3. Kokios temperatūros misos tankį matuoji (turi būti 20c, arba reikia kompensuoti parodymus)
4. Ar tikrinai fermenterio turio gradaciją ? (su tiksliu (1-3L)indu įpilk 25L vandens )
1. Termometrą tikrinai ? (įkišti į smulkintą ledą su vandeniu, turi rodyt 0)
2. Hidrometrą tikrinai ? (pamatuot 20c distilioto vandens, turi rodyti 1.000)
3. Kokios temperatūros misos tankį matuoji (turi būti 20c, arba reikia kompensuoti parodymus)
4. Ar tikrinai fermenterio turio gradaciją ? (su tiksliu (1-3L)indu įpilk 25L vandens )
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Lryto1 klausimai labai į temą.
- Tomas
- Pranešimai: 85
- Užsiregistravo: 2011-03-06, 16:04
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
O aš visgi patarčiau pradėti nuo malimo rūpumo.
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Traiškymo laipsnis (rupumas, ne rūpumas) - svarbus, labai svarbus parametras. Bet... Nagi pakelkite rankikes tie, kur perka SA traiškytą salyklą ir niekaip, nu niekaip neperlipa magiškų 0,6. Kažkaip mažokai pakeltų rankų, man rodos...
- pofke
- Pranešimai: 273
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 12:16
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Antakalnieti, kokiu greičiu tekini? Per greit tekinant mentale skystis išgraužia kanalėlius ir tiesiog neišplauna viso gerumo, kas irgi numuša efektyvumą
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
>LRytas:
1. Taip, 2. Taip, 3. 20-22 C, 4. Taip
> Maistra. Padariau viską kaip sakei. Salinu visada po 90 minučių (kartais būna ten koks 15-20 ir ilgiau)
>pofke - dažniausiai ištekinu per 40-45 minutes.
+ vandens pH irgi nemanau, kad kažkokie ten būtų stebuklai - normalus, visus standatiškus parametrus atitinkantis Antakalnio vanduo, kuris paduodamas iš Antavilių rezervuarų (ir dar skaitosi vienas iš geresnių variantų Vilniuje). Prietaisus, kaip matot, tikrinau. Todėl man ši 0,60 riba ir yra kažkokia mistika. Būtų bent kokie 0,65 ar vieną kartą daugiau, kitą kartą kiek mažiau - suprasčiau. Bet kaip užburtas ratas - 0,58-0,60 ir nors nusišauk...Aišku, negaila salyklo papildomą 1 kg nupirkti ir įdėti. Bet čia ne kelių litų už tą papildomą kg reikalas...
OK, bandysiu sekantį kartą tekinti bent kokią pusantros valandos. Ir/arba daryti "step mash" (tik nelabai įsivaizduoju kaip salinant plastikiniame kubile ir pilant vandenį iš puodo visas temperatūras tiksliai susiskaičiuoti)...Dar bandysiu prašyti, kad SA du kartus permaltų ar kas iš aludarių su savo technika sumaltų...Na taip logiškai pažiūrėjus, tikrai turėtų būti ta riba "perlaužta"...
Beje, gal įtakos turi ir dar vienas veiksnys? Pas mane būna taip, kad užeina didelis noras tą alų daryti, būna internetu užsakau salyklo, po to susidaro situacija, kad tą dieną laiko nebelieka, tai salyklas būna sumaltas net ir kokią savaitę pastovi...Gal dėl to?
1. Taip, 2. Taip, 3. 20-22 C, 4. Taip
> Maistra. Padariau viską kaip sakei. Salinu visada po 90 minučių (kartais būna ten koks 15-20 ir ilgiau)
>pofke - dažniausiai ištekinu per 40-45 minutes.
+ vandens pH irgi nemanau, kad kažkokie ten būtų stebuklai - normalus, visus standatiškus parametrus atitinkantis Antakalnio vanduo, kuris paduodamas iš Antavilių rezervuarų (ir dar skaitosi vienas iš geresnių variantų Vilniuje). Prietaisus, kaip matot, tikrinau. Todėl man ši 0,60 riba ir yra kažkokia mistika. Būtų bent kokie 0,65 ar vieną kartą daugiau, kitą kartą kiek mažiau - suprasčiau. Bet kaip užburtas ratas - 0,58-0,60 ir nors nusišauk...Aišku, negaila salyklo papildomą 1 kg nupirkti ir įdėti. Bet čia ne kelių litų už tą papildomą kg reikalas...
OK, bandysiu sekantį kartą tekinti bent kokią pusantros valandos. Ir/arba daryti "step mash" (tik nelabai įsivaizduoju kaip salinant plastikiniame kubile ir pilant vandenį iš puodo visas temperatūras tiksliai susiskaičiuoti)...Dar bandysiu prašyti, kad SA du kartus permaltų ar kas iš aludarių su savo technika sumaltų...Na taip logiškai pažiūrėjus, tikrai turėtų būti ta riba "perlaužta"...
Beje, gal įtakos turi ir dar vienas veiksnys? Pas mane būna taip, kad užeina didelis noras tą alų daryti, būna internetu užsakau salyklo, po to susidaro situacija, kad tą dieną laiko nebelieka, tai salyklas būna sumaltas net ir kokią savaitę pastovi...Gal dėl to?
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
AntaKalnietis> Nežinau tavo ūkio, bet vargsti, tąsaisi ir aprašinėji nelaimes va tokiais talmudais. Ar tik rašinėji, nežinau. Yra toks labai neblogas pastebėjimas - "trys savaitės laboratorijoje nesunkiai gali pakeisti dvi valandas bibliotekoje". Va tą ir darai - laboratorijoje. Gal nueik į biblioteką - įsiprašyk pas toliau nuėjusį aludarį į jo alaus virimo sesiją, tskant, ir žiūrėk, žiūrėk, žiūrėk beigi klausinėk iki pažaliavimo. Manau, kad pamatytum savo nesužiūrėjimus.
Dėl "step mash`o". Pakilk tu į puslapio viršų, ten rasi "skaičiuoklės", paspausk, iššoks pora papildomų kreipiamųjų, paspausk "kitos skaičiuoklės" ir rasi, kiek ir kokios temp. vandens pilti. Jei iki šiol to nesi daręs, ten rasi. Tik keista, kad neieškojai...
Dėl "step mash`o". Pakilk tu į puslapio viršų, ten rasi "skaičiuoklės", paspausk, iššoks pora papildomų kreipiamųjų, paspausk "kitos skaičiuoklės" ir rasi, kiek ir kokios temp. vandens pilti. Jei iki šiol to nesi daręs, ten rasi. Tik keista, kad neieškojai...
- pofke
- Pranešimai: 273
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 12:16
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Tikrai ne dėl stovėjimo - aš maišais malu, pas mane porą mėn kartais pastovi - visvien 0.7
- runce
- Pranešimai: 231
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
darkart perskaičiau viską, regis pagavau kampą. tu darai fly sparging, kaip supratau. jis tokiam filtrui netinka. daryk bath sparging. iš eilės:
1. užsalini prie 65C santykiu ~ 1:2,5
2. laikai 1h (temperatūra negali nuktristi žemiau 62C)
3. atsuki kranelį, tekini pirmoką į virimo puodą, kuris jau ant ugnies ir kaitini iškart (prieš tai nupili 1L misos su šiukšlėm į atskirą indą ir supili atgal į tekinimo indą)
4. tekini, kol misa pasiekia salyklo paviršių, bet ne daugiau, kad nesioksiduotų. (užsuki kranelį)
5. ant mentalo užpili PUSĘ visam praplovimui reikalingo vandens, kuris prieš tai užkaitinamas iki 85-88C
6. stipriai išmaišai
7. palauki 5min
8. mutekini antroką į virimo puodą, irgi iki salyklo paviršiaus. užsuki kranelį. (prieš tai nupili 1L misos su šiukšlėm į atskirą indą ir supili atgal į tekinimo indą)
9. užpili likusią dalį tekinimo vandens 85-88C
10. stipriai išmaišai
11. palauki 5min
12. nutekini trečioką į virimo puodą, dabar jau iki pat galo, kiek teka.
13. verdi misą, matuoji efektyvumą
už tave paskaičiuoju vandens kiekius:
15L misos imi 20L vandens IŠ VISO
jei naudoji 3kg salyklo, salinimui naudoji 8L vandens. lieka 12L
antroko tekinimui naudoji 6L, trečioko irgi 6L
proporcijas pagal savo kiekius pasiskaičiuosi
jau aiškiau nebemoku parašyt
prašau tik vieno dalyko, nebesiknaisiok po tekinimo greičius, salyklo malimus ir pan, padaryk viską grubiai, kaip tau pasakiau dabar, jei netyčia ką praleidau ar nesupranti, tai aišku klausk
lauksim rezultato 75+
1. užsalini prie 65C santykiu ~ 1:2,5
2. laikai 1h (temperatūra negali nuktristi žemiau 62C)
3. atsuki kranelį, tekini pirmoką į virimo puodą, kuris jau ant ugnies ir kaitini iškart (prieš tai nupili 1L misos su šiukšlėm į atskirą indą ir supili atgal į tekinimo indą)
4. tekini, kol misa pasiekia salyklo paviršių, bet ne daugiau, kad nesioksiduotų. (užsuki kranelį)
5. ant mentalo užpili PUSĘ visam praplovimui reikalingo vandens, kuris prieš tai užkaitinamas iki 85-88C
6. stipriai išmaišai
7. palauki 5min
8. mutekini antroką į virimo puodą, irgi iki salyklo paviršiaus. užsuki kranelį. (prieš tai nupili 1L misos su šiukšlėm į atskirą indą ir supili atgal į tekinimo indą)
9. užpili likusią dalį tekinimo vandens 85-88C
10. stipriai išmaišai
11. palauki 5min
12. nutekini trečioką į virimo puodą, dabar jau iki pat galo, kiek teka.
13. verdi misą, matuoji efektyvumą
už tave paskaičiuoju vandens kiekius:
15L misos imi 20L vandens IŠ VISO
jei naudoji 3kg salyklo, salinimui naudoji 8L vandens. lieka 12L
antroko tekinimui naudoji 6L, trečioko irgi 6L
proporcijas pagal savo kiekius pasiskaičiuosi
jau aiškiau nebemoku parašyt
prašau tik vieno dalyko, nebesiknaisiok po tekinimo greičius, salyklo malimus ir pan, padaryk viską grubiai, kaip tau pasakiau dabar, jei netyčia ką praleidau ar nesupranti, tai aišku klausk
lauksim rezultato 75+
- Samanis
- Pranešimai: 310
- Užsiregistravo: 2013-03-18, 19:51
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Sita Runces posta reikia i viki idet.
- Paulius
- Pranešimai: 66
- Užsiregistravo: 2012-10-09, 10:42
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Aš pamenu pirmus kartus kai viriau, tai vieną kartą užpildavau ir ištekindavau viską per 10min. Gaudavosi kokie 45 Juokas net dabar ima Dabar panašiai darau kaip aprašė runce, nes dėl kelių procentų su fly sparging nėra reikalo terštis ir konstruot kažką. O šiaip trečioko netekinu, nes puodas pas mane mažas ir palaikau permaišęs 15min. Nebūna mažiau 85.
- AJ
- Pranešimai: 165
- Užsiregistravo: 2013-01-02, 22:15
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Ištekinu viską per 15-20 min. į 28 l puodą. Tekinant stengiuosi palaikyti tik tiek, kad salyklas visada būtų apsemtas vandeniu.
Salinant puode ir gerai apkamšius temp. nukrenta max 1-2 C temperatūros.
Efektyvumas visada apie ~80.
Kiekvienam reikia rasti savą metodą ir priemones.
Salinant puode ir gerai apkamšius temp. nukrenta max 1-2 C temperatūros.
Efektyvumas visada apie ~80.
Kiekvienam reikia rasti savą metodą ir priemones.
- runce
- Pranešimai: 231
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
kažko nutilo diskusija, ar išbandei, Antakalnieti, šį metodą?
- Burbulas
- Pranešimai: 351
- Užsiregistravo: 2013-03-30, 19:10
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Prašau patarimo - kurį salyklą http://www.aluteksas.lt/zaliavos/salykl ... ja-po-50kg ar http://www.aluteksas.lt/zaliavos/salykl ... va-po-50kg pasirinkti? Planuoju virti eilę virimų iš vieno salyklo keičiant tik apynius. Kuris jums skanesnis ar efektyvesnis?
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Man kažkiek gal efektyvesnis čekiškas, o skanesnis (gal daugiau salykliškumo) Maltosos (lietuviškas). Tai žiūrint, ką virsi - jei receptas prašo daugiau salyklo balanse, gal ir lietuviškas geriau.
- Ulonas
- Pranešimai: 28
- Užsiregistravo: 2013-08-21, 16:03
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Vakar, Kovo-11 proga, išviriau 3ą partiją salyklinio alaus. Salyklą salinau prie 65c valandą laiko kaldrą apkamšytam plastikiniam fermentery, veliau valandą laiko tekinau fly sparge. Galutiniam rezultate gavau gavau 16 litrų misos fermenteryje su 1.072 OG ir 63% efektyvumu. Kadangi efektyvumą pakėliau nuo pirmo karto (45%) ir įranga mano paprasta, tai per daug nesiskundžiu.
Tai va klausimas, ar verta draskytis dėl kelių procentų efektyvumo ir kelių litrų papildomo alaus, ar geriau koncentruotis į teisingą procesą ir alaus skonines savybes?
Tai va klausimas, ar verta draskytis dėl kelių procentų efektyvumo ir kelių litrų papildomo alaus, ar geriau koncentruotis į teisingą procesą ir alaus skonines savybes?
- west
- Pranešimai: 534
- Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Jei susikoncentruosi į teisingą procesą ir skonines savybes efektyvumas pats ateis..