Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Ulonas> 1.072 OG buvo siekemybe ? Paskutiniu lašų OG, Ph matavai ?
Jei ne tai tikėtina, kad pakankami cukraus liko neištekinta.
Jei ne tai tikėtina, kad pakankami cukraus liko neištekinta.
- Paulius
- Pranešimai: 66
- Užsiregistravo: 2012-10-09, 10:42
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Man atrodo čia truputi konfūzas įvykęs Matavai galutinį 16L kuris ėjo į fermenterį? Tai 63% yra bravoro efektyvumas pas tave. Pas mane panašiai - 67-69% dėl aiškiai per mažo puodo. Tačiau salinimo efektyvumą aš pasiekiu 80+%.
- Ulonas
- Pranešimai: 28
- Užsiregistravo: 2013-08-21, 16:03
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
OG matavau jau atšaldytos misos prieš supilant mieles. Siekemybė buvo išvirt alų o ne "alaus skonio gėrimą". Taip sakant, mokomės iš lėto Galvoju kitą kartą pabandyti salinti puode ant viryklės, tai būtų galimybė ir temperatūrą kelti...
- Paulius
- Pranešimai: 66
- Užsiregistravo: 2012-10-09, 10:42
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Tai kai išsalinsi ir ištekinsi ir kai visa misa bus puode, tada pasisemk puodeli ir atsivėsink iki 20C - tada pamatavęs gausi salinimo efektyvumą, kuris pas tave ne mažiau 75% garantuotai. O tu čia rašai bravoro efektyvumą, kuris būna visada mažesnis - gi dalis misos nuverda, dalis su nuosėdom lieka.
Taip kad viskas ok pas tave yra, nebesuk galvos. Jei didelis skirtumas tarp salinimo efektyvumo ir bravoro, tada žiūrėk, kas ne taip yra, gal puodas gal dar kažkas.
Taip kad viskas ok pas tave yra, nebesuk galvos. Jei didelis skirtumas tarp salinimo efektyvumo ir bravoro, tada žiūrėk, kas ne taip yra, gal puodas gal dar kažkas.
- Paulius
- Pranešimai: 66
- Užsiregistravo: 2012-10-09, 10:42
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Tai prie ko čia tada salyklai? Aš galiu pasiekt 85% salinant, o galutinis mano bus 45%. Yra du efektyvumai ir čia tema eina apie salinimo efektyvumą, o žmogus rašo apie bravoro.
Nors iš esmės čia visi teisųs. Tik vienu atveju reikia salinimo procesą optimizuoti, o kitu atveju (panašu, kad šiuo) - keisti bravoro inventorių.
Nors iš esmės čia visi teisųs. Tik vienu atveju reikia salinimo procesą optimizuoti, o kitu atveju (panašu, kad šiuo) - keisti bravoro inventorių.
- Paulius
- Pranešimai: 66
- Užsiregistravo: 2012-10-09, 10:42
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Gerai, papasakosiu daugiau tada Skaičiuoja taip ir skaičiuoja tikrai nemažai. Tas pas BeerSmith'as visada pateikia ir Brewhouse Efficiency. Tam yra ir kalkuliatoriai - http://www.brewersfriend.com/brewhouse-efficiency .
O viso to esmė, kad žinotum ir galėtum atskirti, kur pas tave procesas pasiveda. Jei turi didelį Mash Efficiency ir mažą Brewhouse Efficiency, vadinasi kažkas blogai su įranga. Gal puodas mažas. Arba palieki per daug nuosėdų (priežastys įvairios).
Jei jie panašus ir abu nedideli, vadinasi problemos su salinimo procesu.
Daugiau apie tai google: https://www.google.com/search?q=Mash+Ef ... Efficiency
Abu skaičiai (realiai dar daugiau nei du) yra svarbūs. O tau niekas nedraudžia matuoti vieno galutinio
O viso to esmė, kad žinotum ir galėtum atskirti, kur pas tave procesas pasiveda. Jei turi didelį Mash Efficiency ir mažą Brewhouse Efficiency, vadinasi kažkas blogai su įranga. Gal puodas mažas. Arba palieki per daug nuosėdų (priežastys įvairios).
Jei jie panašus ir abu nedideli, vadinasi problemos su salinimo procesu.
Daugiau apie tai google: https://www.google.com/search?q=Mash+Ef ... Efficiency
Abu skaičiai (realiai dar daugiau nei du) yra svarbūs. O tau niekas nedraudžia matuoti vieno galutinio
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Ale žiūriu, nuo paprasto Burbulo klausimo, kurį - čekišką ar Maltosos salyklą jam naudoti - ne taip jau arti nusiįrėt:) Ir vėl reiks studijuoti;) Bet linkęs pritarti nuomonei - jei efektyvumas į fermenterį siekia 70% ir daugiau, gal jau galima "paieškoti" ir kitų salinimo-tekinimo dedamųjų, ne tik efektyvumo.
- runce
- Pranešimai: 231
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
verta spaust efektyvumą. aišku ne dėl finansinių sumetimų. esmė tame, kad reiks naudot mažiau salyklo tam pačiam misos kiekiui, o tai reiškia mažiau vandens pradiniam užsalinimui, daugiau galimybių kelti temperatūras užpilant vandenį o ne keliant ant puodo, taip pat lengviau dirbti su mažesniu salyklo kiekiu, dėl ko mažiau galimybių suklysti, pvz oksidacija, temp režimo neišlaikymas ir pan. galų gale geras efektyvumas vienas iš teisingo salinimo simptomų (nors retais atvejais gali būti ir atvirkščiai)
- runce
- Pranešimai: 231
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
man įdomu, kur dingo antakalnietis:)
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Pasiilgai?:DDD Ar nėr su kuo žodeliu persimest?
- Paulius
- Pranešimai: 66
- Užsiregistravo: 2012-10-09, 10:42
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Tai salinimo efektyvumas pas Uloną gali būti visi 90% niekas nežino Siūlyčiau pasimatuot išsalinus ir paskaičiuot. Žinant salyklo kiekį ir ekstraktingumą palyginti su realiais gauta misa.
- vapas
- Pranešimai: 86
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 08:58
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
O man įdomu pasidarė kiek iš čia rašančių kalbėdami apie efektyvumą kalba apie Mash Efficiency ir kiek apie Brewhouse Efficiency, nes aš visada skaičiuoju tą kiekį, kuris pateko fermentuotis
- Alchemikas
- Pranešimai: 205
- Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Man OG, tai fermenteryje prieš įdedant mieles.
Visa kita SG, kuriuos matuoju eigoje, bet labiau žiūriu kiek dar reikia pridėti vandens, kad pasiekti išskaičiuotą OG × Ltr, nes jam juk skaičiuoju ir ruošiu tam tikrą mielių skaičių/kiekį.
O va kaip taip priklauso nuo puodų didumo, tai nesuprantu, juk OG, SG ir FG, tai reliatyvus dydis parodantis koncentraciją. Nebent, kad aukštame ir siaurame puode nugaruos mažiau, nei žemame ir plačiame.
Visa kita SG, kuriuos matuoju eigoje, bet labiau žiūriu kiek dar reikia pridėti vandens, kad pasiekti išskaičiuotą OG × Ltr, nes jam juk skaičiuoju ir ruošiu tam tikrą mielių skaičių/kiekį.
O va kaip taip priklauso nuo puodų didumo, tai nesuprantu, juk OG, SG ir FG, tai reliatyvus dydis parodantis koncentraciją. Nebent, kad aukštame ir siaurame puode nugaruos mažiau, nei žemame ir plačiame.
- Ulonas
- Pranešimai: 28
- Užsiregistravo: 2013-08-21, 16:03
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Aš matuoju Brewhouse Efficiency, kitą kart reiks ir salinimo efektyvumą paskaičiuot Puodas pas mane 40 l emaliuotas su visais GOST standartais
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
O tie iš jūsų, kurie matuoja efektyvumą pagal kiekį ir OG fermenteryje, kokį alaus kiekį jūs skaičiuojate recepto skaičiuoklėje? Tokį, kurios tikitės fermenteryje ar tokį, kuris bus puode atšaldžius po virimo?
- Vytenis
- Pranešimai: 171
- Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
As i skaiciuokle vedu kiek planuoju tureti fermenteryje. Gal todel, kad puodas nesugraduotas pagal litraza
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
O po virimo puodo turinys visas eina į fermenterį ar kažkas dar lieka puode?
- Vytenis
- Pranešimai: 171
- Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Skaiciuoklej yra "alaus kiekis", o ne atsaldytos misos puode kiekis
o misa alumi tampa fermenteryje, teisingai? o mieles/nuosedas fermenteryje kompensuoju uzgazavimui skirtu tirpalu cukraus ir vandens, tai buteliuose gaunu gal tik puslitriu maziau, nei fermenteryje. Ir tai yra alaus kiekis
o misa alumi tampa fermenteryje, teisingai? o mieles/nuosedas fermenteryje kompensuoju uzgazavimui skirtu tirpalu cukraus ir vandens, tai buteliuose gaunu gal tik puslitriu maziau, nei fermenteryje. Ir tai yra alaus kiekis
- Giords
- Pranešimai: 341
- Užsiregistravo: 2011-02-25, 11:25
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Teisingiau turbūt būtų OG matuoti puode prieš verdant, nes gali virti skirtingą laiką, skirtingu intensyvumu, su uždengtu ar atidengtu dangčiu - po virimo matuojant OG kiekvienu atveju gautum skirtingus rezultatus, nors tekintum vienodom sąlygom.
Aš OG ir kiekį taip pat matuoju fermenteryje prieš supilant mieles.
Aš OG ir kiekį taip pat matuoju fermenteryje prieš supilant mieles.
- Vytenis
- Pranešimai: 171
- Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Bet tada neteisingas bus ABV, jei skaiciuosi OG ne tada, kai suleidi mieles. Nebesuprantu nieko
- Alchemikas
- Pranešimai: 205
- Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Manau, kad recepte gaunamas tik teoriškai apskaičiuotas kiekis.
O prie konkretaus virimo juk registruojame tiek realų kiekį fermenteryje, tiek to kiekio OG prieš dedant mieles.
Salinimo SG būtų galima paskaičiuoti pamatavus prieš tekinimą (atėmus prarastą vandens kiekį).
Tekinimo SG būtų galima paskaičiuoti prieš virimą (įskaitant tekinimui naudotą vandens kiekį ir atėmus prarastą vandens kiekį).
O prie konkretaus virimo juk registruojame tiek realų kiekį fermenteryje, tiek to kiekio OG prieš dedant mieles.
Salinimo SG būtų galima paskaičiuoti pamatavus prieš tekinimą (atėmus prarastą vandens kiekį).
Tekinimo SG būtų galima paskaičiuoti prieš virimą (įskaitant tekinimui naudotą vandens kiekį ir atėmus prarastą vandens kiekį).
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Ok, jeigu recepte skaičiuoji kiekį į fermenterį, tai ir apynius skaičiuoji šiam kiekiui. Bet realiai misos kiekis yra didesnis, nes dalis lieka puode. Tai vienžo tavo apskaičiuotas IBU realiai yra mažesnis.
Tai, aišku smulkmena, bet aš pradėjau receptus skaičiuoti kiekiui puode, o ne fermenteryje.
Tai, aišku smulkmena, bet aš pradėjau receptus skaičiuoti kiekiui puode, o ne fermenteryje.
- Alchemikas
- Pranešimai: 205
- Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Man taip atrodo, kad verdant IBU visuomet didesnis gaunasi, nes apynių dalelės vistiek patenka į bendrą skystį. Tai nors ir išėmi apynių maišelius, išjungi šildymą, vistiek kol susiruoši šaldyti, kol atšaldai, viskas kas ten plaukioja dar ir toliau kartina alų.
Tikslus IBU įmanomas matyt tik su arbatėle - mažesni kiekiai, lengviau filtruojama, greičiau atšaldoma.
Jeigu reiktų rinktis 2 iš 3 sukontroliuojamų dalykų, rinkčiausi OG ir mielių kiekį.
Tikslus IBU įmanomas matyt tik su arbatėle - mažesni kiekiai, lengviau filtruojama, greičiau atšaldoma.
Jeigu reiktų rinktis 2 iš 3 sukontroliuojamų dalykų, rinkčiausi OG ir mielių kiekį.
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Mr.> Dėl IBU tu neteisus, kartumas gaunamas iš izomelizuotu rūgščių, dėja išjungus virimą, izomelizacija praktiškai sustoja, be to izomelizacijos skirtumas tarp 90min virimo ir 60min yra tik apie 7%.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Jeigu procesas visada vienodas, tai iš esmės jokio skirtumo koks tas nominalus IBU. Kitą kartą pasikoreguoji apynių kiekį ir turi norimą rezultatą.
ką aš noriu pasakyti yra tai, kad jeigu
a) kiekis puode 20 litrų, imu 20 g apynių, turiu tarkime 20 IBU.
b) kiekis puode 20 litrų, fermenteryje 18 litrų, imu 18 gramų apynių, turiu ~18IBU,
nors a ir b atvejais recepte apynių kiekis vienodas - 1 gramas 1 litrui alaus, kas teoriškai duoda 20 IBU.
ką aš noriu pasakyti yra tai, kad jeigu
a) kiekis puode 20 litrų, imu 20 g apynių, turiu tarkime 20 IBU.
b) kiekis puode 20 litrų, fermenteryje 18 litrų, imu 18 gramų apynių, turiu ~18IBU,
nors a ir b atvejais recepte apynių kiekis vienodas - 1 gramas 1 litrui alaus, kas teoriškai duoda 20 IBU.
- vapas
- Pranešimai: 86
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 08:58
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Gyti, o kaip žinai kiek bus po šaldymo puode ir kiek iš to pateks į fermenterį? Nes vieną kartą, tai gali būti 1l, kitą kartą 2.5
- Alchemikas
- Pranešimai: 205
- Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Lrytas1> izomerizacijos tema man dar nauja todėl nesiginčysiu.
Bet kiek žinau, chemijoje viskas mažiau ar daugiau vyksta, klausimas tik kiek ir kaip efektyviai.
Reikia dar tikslintis, bet randu straipsnius apie apinių AA izomerizaciją, kuriuose nagrinėja efektyvumą +80-100°C, +90-130°C. Taigi matyt, izomerizacija vyksta ir prie +80°C.
Kituose forumuose, kalbama apie tolimesnę iso-A-A hidrolizę į humulino rūgštį, kuri nebeturi kartumo. Ir tai pradeda vykti 50-60 minutėmis. Todėl rekomenduoja paskutines 15-10 minučių nuleisti temperatūrą iki +90°C.
Bet kiek žinau, chemijoje viskas mažiau ar daugiau vyksta, klausimas tik kiek ir kaip efektyviai.
Reikia dar tikslintis, bet randu straipsnius apie apinių AA izomerizaciją, kuriuose nagrinėja efektyvumą +80-100°C, +90-130°C. Taigi matyt, izomerizacija vyksta ir prie +80°C.
Kituose forumuose, kalbama apie tolimesnę iso-A-A hidrolizę į humulino rūgštį, kuri nebeturi kartumo. Ir tai pradeda vykti 50-60 minutėmis. Todėl rekomenduoja paskutines 15-10 minučių nuleisti temperatūrą iki +90°C.
- Alchemikas
- Pranešimai: 205
- Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29
Re: Lietuviškas salykas vs. užsienietiškas ir efektyvumas
Fermentis savo aprašymuose IBU aiškina kaip iso-A-A koncentraciją - miligramais litre.
Iliustruojant Gyčio pavyzdžiu:
20g apynių / 20 Ltr duos 20 IBU
18g apynių / 18 Ltr duos 20 IBU
Iliustruojant Gyčio pavyzdžiu:
20g apynių / 20 Ltr duos 20 IBU
18g apynių / 18 Ltr duos 20 IBU