Tekinimas

ATSAKYTI
Vartotojo avataras
konung
Pranešimai: 83
Užsiregistravo: 2011-04-08, 21:30

Tekinimas

Standartinė konung »

Pažiūrėjau šia tema diskusijų dar nėra.

Mane kolkas domina tik vienas klausimas - apytikslus kiekio skaičiavimas. Kaip Jūs skaičiuojate vandens kiekį. Aš paprastai netiksliai suskaičiuoju skysčio kiekį liekantį po salinimo. Ir po to arba per daug arba per mažai pasiruošiu vandens.

Kaip tai reiktų tiksliau padaryt? Pvz. Kilogramą salyklo užpilu 2.5 litro vandens. Kiek apytiksliai skaičiuoti, kad nusitekins?

Vartotojo avataras
turba
Pranešimai: 4
Užsiregistravo: 2011-03-12, 16:51

Re: Tekinimas

Standartinė turba »

Salinimui 2,5-3l vandens 1kg salyklo, salykle po tekinimo lieka apie 1l vandens salyklo kilogramui. Taigi jei iš 6kg salyklo verdi 20l alaus tau reikia 26l vandens.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Tekinimas

Standartinė Gytis »

Aš skaičiuoju kitaip, man pasiteisino 100 proc.

1) nusprendžiu kokio misos kiekio į fermentatorių noriu. Tarkime 19 litrų.

2) paskaičiuoju, kiek reikia ištekinti misos. 1 valanda virimo - minus 3 litrai, 1 litras lieka ant puodo dugno. Vadinasi reikia 23 litrų misos.

3) skaičiuoju, kad 1 kg salyklo "sunaudos" 1,4 litro vandens. Šitas vanduo dingsta. Tarkime 5,5 kg salyklo. Vadinasi minus ~8 litrai vandens.

4) 23+8=31 litras vandens.
Atsakant į tavo klausimą, skaičiuojant pagal mano metodiką, nusitekins 1 litras misos.

Vartotojo avataras
Varliamushys
Pranešimai: 36
Užsiregistravo: 2011-06-22, 12:48

Re: Tekinimas

Standartinė Varliamushys »

Reiks išbandyt Gyčio metodiką, nes vėl prašoviau su vandens kiekiu. Skačiavau, kad nugaruos apie 2. Antra alalio partija jau puška fermentatoriuj.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Tekinimas

Standartinė Gytis »

Kiekvienai įrangai skaičiai gali būti šiek tiek kitokie. Reikėtų pasiskaičiuoti savai įrangai. Taip pat reikėtų įvertinti tai, kad aušdama misa susitraukia apie 4% tūrio, taigi nuo 20 litrų dar apie 1 litrą nusiima.

Vartotojo avataras
konung
Pranešimai: 83
Užsiregistravo: 2011-04-08, 21:30

Re: Tekinimas

Standartinė konung »

Šiandien virdamas alų prisimečiau atitinkamai. Akurat, maždaug litras nuo kg. Mano atveju tinka toks skaičiavimas.

Vartotojo avataras
Klevas
Pranešimai: 63
Užsiregistravo: 2011-11-01, 12:31

Re: Tekinimas

Standartinė Klevas »

Beskaitant kai kurių receptų komentarus, kilo klausimas - ar prieš tekinimą viso mentalo temperatūra užkeliama iki 76-80 laipsnių, ar tiesiog tekinama pilant tokios temperatūros vandenį ant mentalo iš viršaus?

Vartotojo avataras
MK
Pranešimai: 100
Užsiregistravo: 2011-02-18, 14:15

Re: Tekinimas

Standartinė MK »

viso mentalo temperatūrą užkeli ir palaikai 10-15 min (kiti ir valanda laiko) ir tada tekini 78 laipsnių vandeniu. tamsiam alui su dideliu kiekiu deginto salyklo naudok kiek vėsesnį 76 laipsnių vandenį.

Vartotojo avataras
Calvados
Pranešimai: 49
Užsiregistravo: 2013-01-29, 10:19

Re: Tekinimas

Standartinė Calvados »

Gal koki linka ar pilna ABC naujokams apie tekinima galima

Aciu

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Tekinimas

Standartinė Gytis »

Angliškai skaitai? How to brew: http://www.howtobrew.com/sitemap.html

Vartotojo avataras
Calvados
Pranešimai: 49
Užsiregistravo: 2013-01-29, 10:19

Re: Tekinimas

Standartinė Calvados »

@Gytis Aciu

Vartotojo avataras
Spakainas
Pranešimai: 11
Užsiregistravo: 2012-04-28, 12:13

Re: Tekinimas

Standartinė Spakainas »

O imanoma ka nors padaryti is salyklo likusio po tekinimo :)? zinau ,kad skamba keistai,bet gal kas zinot kokiu nors imantrybiu.

Vartotojo avataras
west
Pranešimai: 534
Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44

Re: Tekinimas

Standartinė west »

nu nesikeikiant kodėl jūs nesugebat elementariai search įvest kelių žodžių. Juk labai daug temų jau buvo apšnekėta
http://www.atvirasalus.lt/forum/topic.php?id=12

Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 723
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Tekinimas

Standartinė GiN »

Duonos iš atidirbusio salyklo receptai:

http://puodas.lt/duona-is-salykliniu-grudu/

http://blog.bullcityhomebrew.com/?p=242

http://boakandbailey.com/2009/01/spent- ... ead-again/
Dar galima vištoms arba kiaulėms atiduoti pašarui :) Taip pat galima kompostuoti, tik reikia šiek tiek užkasti žemėmis, nes ima rūgti ir skleidžia nemalonų kvapą.

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Tekinimas

Standartinė Regis »

Kompostuoti nepatartina. Nors kompostas būtų tobulas, bet dar nespėjus grūdams suirti prisiveisia laukinių pelių ir žiurkių, kurios komposto dėžę paverčia savo namais.

Vartotojo avataras
west
Pranešimai: 534
Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44

Re: Tekinimas

Standartinė west »

a tai va iš kur pas mane rudenį į garažą prigužėjo laukinių peliukų.

reiks žinot :)

Vartotojo avataras
Spakainas
Pranešimai: 11
Užsiregistravo: 2012-04-28, 12:13

Re: Tekinimas

Standartinė Spakainas »

@west nesikeik,ieskojau as per ta paieska tik tikriausiai netinkamus raktinius zodzius suvedziau :)..DEKUI visiems!

ATSAKYTI