Puslapis 11

Ruginio salyklo tekinimas

Parašytas: 2014-12-17, 21:12
AntaKalnietis

Domina pabandyti išvirti alaus iš ruginio salyklo. Prisiskaičiau info, kad ruginio salyklo tekinimas yra labai sudėtingas reikalas, nes salyklas dėl savo specifikos gali užkimšti filtrą ir t.t. Tai klausimai būtų tokie - ar apskritai įmanoma ištekinti misą iš 100 proc. ruginio salyklo?



Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-12-17, 21:48
puaka

Su mano sistema istekinti imanoma, bet nezadu eksperimentuoti 100% naudodamas tik rugini salykla.

Be to, nematau skirtumo tekinant rugini ar kvietini salykla:)



Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-12-17, 23:34
Peckelis

Puaka> Skirtumas yra, ir esminis. Jei nebandei, gal nekalbėk.

AntaKalnietis> Nu ir kokio velnio tau atsikišo 100% ruginio daryti. Bus negeriamas. O jei vėl užkamavo teorinis polėkis, gal pabandyk kurį kartą padaryt, neknisęs proto link nakties. Atsakymas - įmanoma, tik kam to reikia?



Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-12-18, 07:17
AntaKalnietis

Na gerai, tada kitaip paklausiu - kokia yra "saugi" ruginio salyklo proporcija maišant jį su kitais salyklais, kad neužkimštų filtravimo sistemos?



Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-12-18, 08:32
Pikas

Ruginis salyklas turi daug beta-gliukanų, kurie "sulipdo" salyklo pyragą filtracijos inde, todėl labai sulėtėja tekinimas. Į salinimo procesą įtrauk ~20-30 min prie ~40C pauzę, kitaip vadinamą "beta-glucan rest" ir tekinimas stipriai pagerės.

Manau Peckelis nerekomendavo 100% ruginio salyklo alaus, ne dėl sunkumo tekinant, o dėl prastų skoninių savybių.

P.S. Šeip, ruginiame aluje naudojama ~50% ruginio salyklo. (http://www.bjcp.org/2008styles/style15.php#1d)



Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-12-18, 08:43
Lrytas1

Kokius 3-8 iš šitų

http://www.erbsloeh.com/en/products/beer/brewing_process/enzymatisation

+ celiuliozės į tekinimą ir ištekės 100% ruginio, ar net maltų rugių, bat kam to reikia ? :)



Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-12-18, 23:26
puaka

" Skirtumas yra, ir esminis. Jei nebandei, gal nekalbėk"

Nemegstu kalbet, bet noretsiu suzinoti kokie esminiai skirtumai tarp siu salyklu?

Isskyrus tekinimo greiti?



Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-12-19, 07:57
DV

Maistra, ne tokį linką idėjai.

Turėjo būti http://lmgtfy.com/?q=rye+malt+vs+barley+malt



Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-12-19, 13:56
Modeslovas

Na nutekint gal ir nutekinsi ta 100proc rugio , bet gausi paskui ne alų o kažką panašaus į kisielių )



Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-12-19, 14:36
vapas

Tai, kad berods jau prie 70-80 tirštas kisielius, kuris pakankamai sunkiai iš butelio bėga.



Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-12-19, 15:13
Peckelis
Mano receptas 56.6% rugio, tai virš pusės metų buvo, sakykim taip, per tirštas, o po labai labai pasitaisė - liko toks kremiškai aksominis. Dabar jam 14 mėnesių ir jis puikus:)

Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-12-20, 04:51
vidmantas

Kiekvienam savo. Mano pirmo virimimo santykis: Bazė 80% Ruginis 20%. Pasirodė daugoka. Aišku pusės metų nelaukiau. Antras bandymas: Bazė 86 Kvietis 7 Rugis 7. Manau suradau savo... Elkis kaip nori bet žinok kad ir tie 7% labai jauntami. Tikiu ir Peckeliu. Bet nereikia net galvoti apie 100%



Re: Ruginio salyklo tekinimas

Parašytas: 2016-10-21, 10:24
vytautas 678
Kaip toks varijantas viena rugi be miežinio salyklo palaikyti 40 c. kad geriau tekintusi.

Gal kas bandėt ?

Re: Ruginio salyklo tekinimas

Parašytas: 2016-10-21, 16:52
GiN
O keliais postais aukščiau paskaityti tingu? Prieš užduodant klausimą reiktų pasižiūrėti, gal į jį jau buvo atsakyta.

vytautas 678 rašė:Kaip toks varijantas viena rugi be miežinio salyklo palaikyti 40 c. kad geriau tekintusi.
Gal kas bandėt ?