Best Pilsen salyklo efektyvumas Burton'o vandenyje
- Alchemikas
- Pranešimai: 205
- Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29
Best Pilsen salyklo efektyvumas Burton'o vandenyje
Šiandien viriau alų, vandenį koregavau iki Burton'o. Gavau nenormaliai mažą efektyvumą (55 proc.). Jau kurį laiką pas mane efektyvumas siekia 70-78 proc., todėl šįkart nustebino. Ph susižiūrėjau tiksliai 5,2. Temperatūra 66°C.
Gal čia salyklo problema? Ar niekas nepastebėjote?
Ar nebus ektraktingumas suprastėjęs nuo nominalaus 1034?
Kiek tai galėjo nulemti vandens korekcijos, sulfatinimas?
http://www.aludariuklubas.lt/alus/receptas/8372-ipa-101
Gal čia salyklo problema? Ar niekas nepastebėjote?
Ar nebus ektraktingumas suprastėjęs nuo nominalaus 1034?
Kiek tai galėjo nulemti vandens korekcijos, sulfatinimas?
http://www.aludariuklubas.lt/alus/receptas/8372-ipa-101
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Best Pilsen salyklo efektyvumas Burton'o vandenyje
Salinimo / tekinimo rėžimas koks ? Nes man su juo 85/86% stabiliai, nors galima išprievartauti ir daugiau.
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Best Pilsen salyklo efektyvumas Burton'o vandenyje
Kokio OG siekei/gavai? Koks vandens santykis salinimui/tekinimui. Koks salyklo kiekis? Ar visas/beveik visas krakmolas salinimo metu "suplėšytas" iki cukrų? Kokiu greičiu tekinta? Prie kokio misos tankio baigtas tekinimas?
Nu vo, keli pagrindiniai klausimai. O tik po to nominalus ekstraktingumas, sulfatinimas ir t.t.
P.S. Sigitui, o ir kitiems, mėgstantiems "rėžimą".
Daiktavardis rėžimas padarytas iš veiksmažodžio rėžti (1. aštriu įrankiu dalyti, pjauti; 2. skersti, pjauti; 3. labai skaudėti; 4. labai erzinti (jutimo organus); 5. skrieti, brėžti; 6. kirsti, trenkti, daužti; 7. šnek. atvirai, tiesiai sakyti; 8. prk. smarkiai ką daryti, žr. el. „Dabartinės lietuvių kalbos žodyną“, 2003).
Tarptautinis žodis režimas vartojamas reikšmėmis: 1. tiksliai nustatyta darbo, poilsio, maitinimosi, tvarka; 2. sistema taisyklių, priemonių, reikalingų vienokiam ar kitokiam tikslui pasiekti; 3. valst. santvarka, tvarka; valdymo forma (ypač pagrįsta prievarta); valdžia, vyriausybė; 4. gamtos reiškinių, objektų parametrai, jų kaita (žr. Tarptautinių žodžių žodynas, Vilnius, 2001, p. 646).
Nu vo, keli pagrindiniai klausimai. O tik po to nominalus ekstraktingumas, sulfatinimas ir t.t.
P.S. Sigitui, o ir kitiems, mėgstantiems "rėžimą".
Daiktavardis rėžimas padarytas iš veiksmažodžio rėžti (1. aštriu įrankiu dalyti, pjauti; 2. skersti, pjauti; 3. labai skaudėti; 4. labai erzinti (jutimo organus); 5. skrieti, brėžti; 6. kirsti, trenkti, daužti; 7. šnek. atvirai, tiesiai sakyti; 8. prk. smarkiai ką daryti, žr. el. „Dabartinės lietuvių kalbos žodyną“, 2003).
Tarptautinis žodis režimas vartojamas reikšmėmis: 1. tiksliai nustatyta darbo, poilsio, maitinimosi, tvarka; 2. sistema taisyklių, priemonių, reikalingų vienokiam ar kitokiam tikslui pasiekti; 3. valst. santvarka, tvarka; valdymo forma (ypač pagrįsta prievarta); valdžia, vyriausybė; 4. gamtos reiškinių, objektų parametrai, jų kaita (žr. Tarptautinių žodžių žodynas, Vilnius, 2001, p. 646).
- Alchemikas
- Pranešimai: 205
- Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29
Re: Best Pilsen salyklo efektyvumas Burton'o vandenyje
Vandens/salyklo santykis 3 Ltr/kg. Salinta prie 66°C link 64°C. Apie 1,5 val. Jodo testas ok.
Pirmi 3 Ltr supilti atgal, tada "nuleistas" esamas cukrus (nes salinimo talpa/fermenteris buvo pilna) ~ 1 val.
Vėliau tekinta nauju 82-78°C vandeniu. Užpilta papildomi 12 Ltr. Viskas varvėjo dar apie 1 val.
OG siekiau 1080, o gavosi tik 1064.
Man šiokia tokia abejonė, kad visų mineralų nereikėjo dėti į misą. Daug Ca ir SO4, tai ir salinimo efektyvumas sumažėjo.
Ar kas taip daro - rūgštingumas sureguliuojamas salinimui, o mineralai dedami į virimą?
Pirmi 3 Ltr supilti atgal, tada "nuleistas" esamas cukrus (nes salinimo talpa/fermenteris buvo pilna) ~ 1 val.
Vėliau tekinta nauju 82-78°C vandeniu. Užpilta papildomi 12 Ltr. Viskas varvėjo dar apie 1 val.
OG siekiau 1080, o gavosi tik 1064.
Man šiokia tokia abejonė, kad visų mineralų nereikėjo dėti į misą. Daug Ca ir SO4, tai ir salinimo efektyvumas sumažėjo.
Ar kas taip daro - rūgštingumas sureguliuojamas salinimui, o mineralai dedami į virimą?
- Alchemikas
- Pranešimai: 205
- Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29
Re: Best Pilsen salyklo efektyvumas Burton'o vandenyje
Dar įtariu, kad misa buvo per šalta tekinimui.
12 Ltr vandens neužteko tokiam tūriui/kiekiui sušildyti ir praskystinti.
Tekinant paskutinius litrus vanduo buvo beveik be spalvos ir beveik be saldumo.
Tiesa, salinu ir tekinu maiše (BIAB).
12 Ltr vandens neužteko tokiam tūriui/kiekiui sušildyti ir praskystinti.
Tekinant paskutinius litrus vanduo buvo beveik be spalvos ir beveik be saldumo.
Tiesa, salinu ir tekinu maiše (BIAB).
Paskutinį kartą redagavo 1 Alchemikas. Iš viso redaguota 2015 kartus.
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Best Pilsen salyklo efektyvumas Burton'o vandenyje
Kažkas čia ne taip. Kas traiškė salyklą? Gal per stambus - neišsiplovė viskas. Dėl BIAB neturiu info, bet ypatingų bėdų iš kolegų nesigirdėjo, jei procesas įvaldytas. Bet 9 kilus salyklo praplauti 12 litrų vandens man neatrodo pakankamai. Nors gal BIAP būdu yra kitaip.
Vandenį ruošiuosi prieš visus procesus, tipo, turiu va tokį tai vandenį ir dirbu su juo (turiu omeny įdedamas druskas). O pH reguliavimai jau eigoje proceso - taip, kaip reikia konkrečiam alui.
Vandenį ruošiuosi prieš visus procesus, tipo, turiu va tokį tai vandenį ir dirbu su juo (turiu omeny įdedamas druskas). O pH reguliavimai jau eigoje proceso - taip, kaip reikia konkrečiam alui.
- Alchemikas
- Pranešimai: 205
- Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29
Re: Best Pilsen salyklo efektyvumas Burton'o vandenyje
BEST Pilsen salyklas praėjusią savaitę buvo pirktas iš Savo Alaus. Jie ir sumalė.
Spėjimą dėl sumažėjusio ekstraktingumo darau dėl to, kad tą pačia dieną viriau ir kitą alų: http://www.aludariuklubas.lt/alus/recep ... elle-biere
Jame naudojau iš anksčiau likusį BEST Pilsen salyklą ir rezultatas - 74% Tačiau šiame recepte mažiau mineralinių korekcijų.
Spėjimą dėl sumažėjusio ekstraktingumo darau dėl to, kad tą pačia dieną viriau ir kitą alų: http://www.aludariuklubas.lt/alus/recep ... elle-biere
Jame naudojau iš anksčiau likusį BEST Pilsen salyklą ir rezultatas - 74% Tačiau šiame recepte mažiau mineralinių korekcijų.
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Best Pilsen salyklo efektyvumas Burton'o vandenyje
O tai to kito alaus koks planuotas gautas OG buvo ?
- Alchemikas
- Pranešimai: 205
- Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29
Re: Best Pilsen salyklo efektyvumas Burton'o vandenyje
Kas tas planuotas OG? Aš paprastai OG suskaičiuoju planuodamas 70% efektyvumą (tipinis mano BAIB salinimams). Susidedu salyklus pagal tai ko man reikia (t.y. padidinu, pamažinu kiekius kg).
Taigi, tiek http://www.aludariuklubas.lt/alus/recep ... elle-biere, tiek http://www.aludariuklubas.lt/alus/receptas/8372-ipa-101, planavau 70%.
Tačiau pirmojo gavosi 74% (geras rezultatas), antrojo 55% (netikėtas rezultatas).
Hidrometrą susikalibravau abiem atvejais su paprastu vandeniu.
Taigi, tiek http://www.aludariuklubas.lt/alus/recep ... elle-biere, tiek http://www.aludariuklubas.lt/alus/receptas/8372-ipa-101, planavau 70%.
Tačiau pirmojo gavosi 74% (geras rezultatas), antrojo 55% (netikėtas rezultatas).
Hidrometrą susikalibravau abiem atvejais su paprastu vandeniu.
- Alchemikas
- Pranešimai: 205
- Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29
Re: Best Pilsen salyklo efektyvumas Burton'o vandenyje
Kas tas "planuotas gautas OG"?Lrytas1 rašė:O tai to kito alaus koks planuotas gautas OG buvo ?
- Alchemikas
- Pranešimai: 205
- Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29
Re: Best Pilsen salyklo efektyvumas Burton'o vandenyje
Na taip, skaičiuoju, kad mano salinimas+tekinimas duos 70% nominalaus ekstraktingumo.Maistra rašė:Planuoji gaut kažkokį tankį su 70 procentų efektyvumu ir tikriausiai gauni.
Dažniausiai gaunu šiek tiek geriau, bet tuomet galiu šiek tiek pakoreguoti pridėdamas vandens, kad fermentuojamas tankis OG būtų tikslus pagal receptą.
Visgi dažniausiai, įrašau faktinį tūrį prieš mieles, pamatuoju OG ir patikslinu efektyvumą recepte.
Klausimas apie mineralus ir efektyvumą dar aktualus.
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Best Pilsen salyklo efektyvumas Burton'o vandenyje
Pagalvojau taip. Gal interneto platybėse yra info, kaip mineralų koncentracija (būtent ji, viskam kitam esant konstantai) įtakoja efektyvumą. Bet tingiu ieškoti, kad tai perpasakoti tamstai. Pasiieškok, gal rasi.
Jau sakiau, kad vandenį (ir vienokį, ir kitokį) ruošiuosi iš anksto. Kažkaip nepastebėjau ryšio tarp įvairių druskų mineralizacijos lygio ir efektyvumo. Be kita ko, manasis yra visiškai priimtinas ir toks būtų tikriausiai daugeliui.
Jau sakiau, kad vandenį (ir vienokį, ir kitokį) ruošiuosi iš anksto. Kažkaip nepastebėjau ryšio tarp įvairių druskų mineralizacijos lygio ir efektyvumo. Be kita ko, manasis yra visiškai priimtinas ir toks būtų tikriausiai daugeliui.
- Alchemikas
- Pranešimai: 205
- Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29
Re: Best Pilsen salyklo efektyvumas Burton'o vandenyje
Peckeli, ačiū už pastebėjimus.
- Alchemikas
- Pranešimai: 205
- Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29
Re: Best Pilsen salyklo efektyvumas Burton'o vandenyje
Ilgai netruko susirasti info apie Ca jonų poveikį.
Neišsamaus eksperimento rezultatas, kad padidintas Ca jonų kiekis salininant kažkiek didina efektyvumą.
http://www.braukaiser.com/wiki/index.ph ... on_mashing
Dar neaišku dėl padidintų sulfatų.
Neišsamaus eksperimento rezultatas, kad padidintas Ca jonų kiekis salininant kažkiek didina efektyvumą.
http://www.braukaiser.com/wiki/index.ph ... on_mashing
Dar neaišku dėl padidintų sulfatų.