Puslapis 11

Nevirtos misos laikymas ir t.t.

Parašytas: 2015-06-08, 14:55
Zaibys
Laba diena, prašome naudotis šitomis raidėmis http://gate2home.com/Lithuanian-KeyboardPora klausimu. Vieno jau kazkada klausiau, kazkas sake eksperimentuos, bet paskui cia puslapis uzsilenkinejo zodziu atsakymo vienareiksmisko taip ir nebuvo.

Ar bus blogai, jeigu viena vakara salinsiu ir istekinsiu misa, o kita vakara virsiu? (Dirbantiems zmonems sunku skirti 5 valandas per diena alaus virimui). Kodel?

Antras klausimas: tarkim, dezinfekuoju vytauto buteli, pripilu vandens, idedu i kamera. Esant reikalui, perpjaunu, ir leda naudoju misos ausinimui ir praskiedimui (tarkim, noriu ir atausint, ir OG mazesnio siek tiek). Yra cia kazkokiu didesniu pavoju?

Re: Nevirtos misos laikymas ir t.t.

Parašytas: 2015-06-08, 16:26
Gytis
Nevirtos misos laikymas - blogai. Toks trumpas atsakymas. Bet šiaip priklauso nuo daug ko.
Antras klausimas: pavojus toks, kad pilsi vandenį praskiedimui. Pavojus priklauso nuo to, koks tai bus vanduo.

Re: Nevirtos misos laikymas ir t.t.

Parašytas: 2015-06-09, 16:13
Regis
Esu bandęs. Prasta mintis. Skiesti išvirtą alų visaip blogai, kaip nepažiūrėsi.
Geriau pataupyk ir nusipirk gyvatuką, bei virk planuotą OG. Nebent su puodais irgi bėda, todėl OG pernelyg didelis.

Re: Nevirtos misos laikymas ir t.t.

Parašytas: 2015-06-11, 23:00
snapsas
Viena karta teko man, dėl blogu oro saligų. Kita diena išviriau bet alus gavosi labai drumstas visai netoks kaip prieš tai.(nors skonis ir nepakites)
O dėl vandens tai aš daznai dapilu i fermentavimo indą. Bet jis jau budavo atvėsintas gyvatuku. Tai kad dėl vandens nemanau kad turėtu buti didelė problema.

Re: Nevirtos misos laikymas ir t.t.

Parašytas: 2015-06-12, 09:03
Peckelis
Šiek tiek pasiskaičiau ir, sakau, reiktų savuosius du centus pridėti.
Kas dėl nevirtos misos laikymo, su kolega rimtu aludariu beveik prieš metus darėme tikslinį eksperimentą. Virėme alų pagal vieną receptą, tačiau atskirai vienas nuo kito ir dalį misos palikome (net nešaldžiau, pati vėso - labai blogai) kitai dienai.
Išvados: visais keturiais variantais alus buvo geras. Pabrėžiu, geras, nes mes ieškojome galimų infekcijų. Abiem atvejais, palikus misą nevirtą, alus susifermentavo truputį sausiau, visi kiti pamatymai tiek nedaug skyrėsi, kad nelabai ką radom, bent jau aš.
Dėl vandens pylimo. Kaip kas nori, taip tas daro - visaip turės būti gerai. Vienintelis bet. Jei verdate visokius paruoštukus ir ekstraktinius, pilate vandenį ir nesukate galvos - atskirais atvejais taip net reikia. Verdant salyklinį, t.y., žaidžiant aukštesnėje lygoje kažkiek, OG reguliuojamas tekinimu, nesuskaičiavimo atveju - virimas papildomas skysta paskutine (atsargine) misa. Taip būtų geriausiai, bet tiks visaip...

Re: Nevirtos misos laikymas ir t.t.

Parašytas: 2017-07-31, 21:57
Zhiniukas
Mano vienas centas į seną temą.
Viriau šį receptą antrą kartą. Vieną vakarą salinau, kitą viriau. Po salinimo misa stovėjo karštai visą parą, maždaug 85 laipsnių temperatūroje. Skoninės alaus savybės geros (neskaitant deguonies trūkumo mielėms). Infekcijų nėra. Tačiau alaus spalva pasikeitė. Ji gavosi maždaug 20-30 ebc. Tiek rodo mano neįgudusi akis :) Vien iš pilsnerio tokią spalvą gauti nesitikėjau.
Į sekantį VAKą atsinešu paragauti.

Re: Nevirtos misos laikymas ir t.t.

Parašytas: 2017-08-01, 16:05
Peckelis
A tai ko tu norėjai? Parą laiko karbonatai junginėjosi su salyklo kompleksais visokiausiais. Aišku, nutamsėjo. Mažiukai, ypač šiaurėje, specialiai neskuba su tekintos misos virimu - gauna potamsį be jokiu karamelku - jėga visiška, jų manymu :evil: O gerai ar ne, tik aludario ir jo gerikų reikalas :)