Procesinis klausimas - tolygus temp. kėlimas

ATSAKYTI
Vartotojo avataras
beabras
Pranešimai: 10
Užsiregistravo: 2011-03-20, 10:42

Procesinis klausimas - tolygus temp. kėlimas

Standartinė beabras »

Sveiki,
Čižas kažkuriam interviu pasakojo apie savo procesą - temperatūros tolygų kėlimą berods po 1c/min. nuo 40c. O šiaip dažniausiai siūlomas žingsninis procesas - step infusion. T.y. momentinis temp. sukėlimas iki optimalių vidurkinių temperatūrų. Klausimas - ar kas nors žino priežasčių kodėl tolygus kėlimas (su +- to paties ilgio pauzėmis ties tomis pačiomis temperatūromis) galėtų būti blogiau nei momentinis temperatūros užkėlimas iki reikiamo žingsnio?

Šiaip pagal http://www.homebrewtalk.com/wiki/index. ... ction_mash šaltinį tai priklausomai nuo proceso skirtingos optimalios temperatūros parenkamos, tai čia tik "optimumo" parinkimo klausimas ar apskritai gali įtakoti efektyvumą, skonines savybes, sedimentaciją? Gal kas ką skaitėt šiuo klausimu?

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Procesinis klausimas - tolygus temp. kėlimas

Standartinė Gytis »

Tolygus temperatūros kėlimas reiškia, kad bus pasiekti ir tokie temperatūros režimai, kurių su step infusion nebūtų (arba būtų labai trumpą laiką). Nuo 40 C gali pagalvoti apie 43-45 rėžį, kada gaminasi ferulo rūgštis, kuris yra tų bananinių esterių prekursorius, bei 53-55C rėžį, kuriame vyksta didelių baltymų skaidymas, ko pasekoje alus tampa skaidresnis, bet puta silpna ir trumpa.

Kiek prisimenu, užtenka 10 minučių abiejuose mano minėtuose rėžiuose, kad beveik pilnai įvyktų minėtos reakcijos. Nurodytos temperatūros reiškia, kad tokioje temperatūroje reakcija vyksta maksimaliu greičiu. Bet reakcijų temperatūrų rėžis yra platesnis, tiesiog reakcijos vyksta lėčiau. Todėl manyčiau, kad keliant po 1C/min, mentalas bus maždaug po 5 min minėtuose rėžiuose. Turbūt galima teigti, kad minėtieji pokyčiai bent jau dalinai įvyks.

Tai ką surašiau, konkrečiai niekur neperskaičiau. Tiesiog pabandžiau prie dviejų pridėti du.

ATSAKYTI