Pilznerio virimas

minerisss
Pranešimai: 87
Užsiregistravo: 2017-04-12, 19:20

Pilznerio virimas

Standartinė minerisss » 2018-10-13, 17:57

Sveiki,
Planuoju pagaminti pilzneriuką. Naudosiu 70% RO vandens, kad palaikyti žemą mineralų kiekį kaip rekomenduoja pagal vandens profilį. Ar bekoreguojat ph su fosforo rūgštim verdant tokį alų? nes pagal skaičiuoklę, man rašo kad pilti 60ml (10% stiprumo), bet tada RA (residual alkalinity man gaunasi -75 ), tai tas alus tikrai nurūgštės. ką patarsit? ar išvis čia nieko nepilti, tik virti su tokiu vandeniu ir viskas. Ačiū.

Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1101
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Pilznerio virimas

Standartinė Lrytas1 » 2018-10-13, 19:17

Pilk rūgštį, salinimo pH turi būti 5.2-5.4

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1762
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Pilznerio virimas

Standartinė Gytis » 2018-10-14, 17:58

Kokiam kiekiui tas 60 ml. Jeigu 500 litrų pvz - nenurūgštės. Ir koks HCO3 kiekis tavo vandenyje? Iš tavo pateiktos info, nieko pasakyti negalima.

Krauzenas
Pranešimai: 54
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: Pilznerio virimas

Standartinė Krauzenas » 2018-10-14, 19:04

Aš tavo vietoj ko gero naudočiau 100% RO.
Jeigu žiūrėt pagal Pilseno vandens profilį, tai jis toks:
Ca2+: 7
Mg2+: 3
Na+: 2
Cl-: 5
SO42-: 5
HCO3-: 25

Žinant, kad po RO filtravimo lieka apie 10% mineralų, tai manau kažkas tokio ir liktų (pvz. pas mane krano vandens HCO3- iš vis yra 600, tai net po RO būtų per kietas Pilsenui). Gal nebent kokio kalcio chlorido šiek tiek dadėt dėl stipresnio salyklo skonio.

Dėl pH reguliavimo, aklai nepasikliauk skaičiuokle, gali būt kad tavo faktinis pH bus kitoks. Aš manau be baimės įmesčiau kokius 3% rūgštinio salyklo, o kad daugiau numušt, tai dadėčiau kiek reikia fosforo arba pieno rūgšties (aš palaukiu kol pasisalina 15-20 min, tada paimu pavyzdį, atvėsinu iki 25'C, tuomet matuoju pH).

Žinoma, visa tai su sąlyga jei turi normalų neseniai sukalibruotą pH matuoklį (aš perkalibruoju prieš kiekvieną virimą). Kitu atveju, laisvai gali būt kad tavo mentalo pH geras, o matuoklis rodo kad blogas...

Turbūt paprasčiausia, jei per daug nekvaršinant galvos - imk 100% RO vandens, dėk kokius 3% rūgštinio salyklo, ir kokius 4g kalcio chlorido į 20l (o jei tas skystas 33% tirpalas, tai 12ml). Ir svarbiausia žiūrėk mentalo pH, taikyk į maždaug 5.2-5.4.

minerisss
Pranešimai: 87
Užsiregistravo: 2017-04-12, 19:20

Re: Pilznerio virimas

Standartinė minerisss » 2018-10-14, 19:38

https://www.brewersfriend.com/mash-chem ... id=8TX0XFQ

Vandens profiliai mano. HCO3 yra 250mg/l mano krano vandens. RA -50, jeigu įpilt pagal skaičiuoklę 80ml fosforo rūgšties ( prieš tai kai rašiau, kitokie skaičiai buvo, kažką dar buvau prispaudinėjęs)

Dėl ph matavimo tai kai pradėjau naudoti fosforo rūgštį, 2 kartus matavau ph, tai ph'metro parodymai buvo identiški skaičiuoklės parodymams, tad daugiau nebematuoju.
Ten tik nesamonės gaunasi jeigu į tekinimo vandenį ipili rūgšties pagal skaičiuoklės rekomendacijas, 2 alus jau taip nurūgštinau, tai nebenaudoju visai rūgšties tekinimo vandeniui, tik salinimui.

Krauzenas
Pranešimai: 54
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: Pilznerio virimas

Standartinė Krauzenas » 2018-10-14, 19:46

Na tai jei iš praktikos žinai, kad gaunasi taip kaip skaičiuoklė rodo, tai klausimų neturėtų kilt, viską gi ten parodo - jei atitnka, tai valio :)
Tik man kažkaip pasirodė keistai didelis rūgšies kiekis (80 ml), bet jei ji tik 10% stiprumo, tai tada ok. (kažkaip nesu tokios silpnos niekur matęs, pvz. pas mane 75% stiprumo).

minerisss
Pranešimai: 87
Užsiregistravo: 2017-04-12, 19:20

Re: Pilznerio virimas

Standartinė minerisss » 2018-10-14, 19:49

Ta rūgštis yra 85%, bet aš ją praskiedžiu iki 10%.

minerisss
Pranešimai: 87
Užsiregistravo: 2017-04-12, 19:20

Re: Pilznerio virimas

Standartinė minerisss » 2018-10-14, 19:58

Man kaip sakant pasidarė neaiškumas vien dėlto, kad rūgštį krano vandeniui naudojam kad panaikinti karbonatinį kietumą, o kadangi aš jau naudoju RO vandenį, tų karbonatų jau yra labai mažai, o rūgšties kiekis beveik tas pats išlieka pagal skaičiuoklę, kaip ir su krano vandeniu jei daryčiau.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1762
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Pilznerio virimas

Standartinė Gytis » 2018-10-14, 22:43

Jeigu HCO3 250, ir RO 70 proc., bent jau aš tiek rūgšties nedėčiau, Nes su tavo kiekiu 60 ml 10 proc, jeigu naudotum vien savo vandenį, būtų apie 200 ml 10 proc rūgšties. Aš pats naudodavau hco3 250 vandenį, bet tokio kiekio rųgšties gyvenime nesu naudojęs. Čia su salyga kad alaus kiekis 20-25 litrai.

Krauzenas
Pranešimai: 54
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: Pilznerio virimas

Standartinė Krauzenas » 2018-10-14, 23:44

Na, aš nesu chemikas, ir vandens koregavimu visai neseniai pradėjau domėtis, bet kiek teko skaityti, mažai kas skiria daug dėmesio tam RA (Residual Alkalinity). Kad ir kaip ten būtų, pas tave matau jis yra -48.6, kai toks vienas aludaris/žinovas John Palmer sako, kad:

RA (Residual Alkalinity):
-60 iki 0 => Pale eliams, Auksiniams, Šviesiems alums
0 iki 120 => Gintariniams, Tamsiai gintariniams, "Variniams" alums
120 iki 250 => Rudiems eliams, Porteriams ir Stautams

Tai kaip suprantu tu pataikai į intervalą, aš per daug nesijaudinčiau...

minerisss
Pranešimai: 87
Užsiregistravo: 2017-04-12, 19:20

Re: Pilznerio virimas

Standartinė minerisss » 2018-10-15, 10:55

Aš linkęs sutikti su Gyčiu, kad tikrai per didelis kiekis, bet mes čia nieko neišmąstysime, kitam kartui parsinešiu ph matuoklį ir pamatuosiu faktiškai ph verdant pilznerį. Kaip ir sakiau, verdant su krano vandeniu 30-31L alaus, salinimui naudoju 100-120 ml F.r. pagal skaičiuoklę, dabar naudojant 70% RO vandens , skaičiuoklė man siūlo pilti 80ml F.r., dėlto ir pasidarė man neaišku. Dėkuj dalyvavusiems diskusijoj, jeigu tema išliks, pateiksiu rezultatus kai kitą kartą virsiu :)

Krauzenas
Pranešimai: 54
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: Pilznerio virimas

Standartinė Krauzenas » 2018-10-15, 11:04

Nu tai parašyk po to kiek pylei ir kas gavosi, ir ar skaičiuoklė melavo ar ne :)
Aš irgi "Brewers Friend" skaičiuoklę bandau naudot (nes ta excel'inė "Bru'n Water", man kaip nepatyrusiam atrodo per sudėtinga).
Kol kas dar neviriau remdamasis skaičiuokle, tai irgi nežinau ar ja pasikliaut galima...

minerisss
Pranešimai: 87
Užsiregistravo: 2017-04-12, 19:20

Re: Pilznerio virimas

Standartinė minerisss » 2018-10-15, 11:35

Šiam kartui aš įpyliau 25ml, bet neturėjau ph'metro, kitą kartą matuosiu ir pranešiu( klausimas dar ar patiks man tas pilzenas ir ar jį bevirsiu )

Krauzenas
Pranešimai: 54
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: Pilznerio virimas

Standartinė Krauzenas » 2018-10-15, 13:01

Palyginimui, prieš savaitę viriau lagerį (Oktoberfest/Marzen), tai salinimui naudojau 100% RO vandenį, o antrokui 50/50 RO/krano. Rūgštinio salyklo nenaudojau, rūgšties irgi nenaudojau. Dėjau tik kalcio chlorido, daugiau nieko. Mentalo pH gavosi 5.3.

Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1101
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Pilznerio virimas

Standartinė Lrytas1 » 2018-10-15, 15:01

Jo ir tas Marcenas buvo vien Pilsner salyklo :) visi Miunchenai/Vienos puikiai rūgština.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1762
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Pilznerio virimas

Standartinė Gytis » 2018-10-15, 20:09

Su Vilniaus vandeniu (~250-300 mg/l HCO3) jeigu alus 30+ EBC, rūgšties realiai galima nebenaudoti.