Kalėdos

George
Pranešimai: 24
Užsiregistravo: 2019-05-02, 20:42

Kalėdos

Standartinė George » 2019-10-24, 14:00

Sveiki,

Artėjant kalėdoms, galvoju apie šiai šventei skirtą alų.
Gal kas pasidalinsit receptais, ką planuojat išsivirti arba ką jau anksčiau bandėt.
Mastau apie tamsų, saldesnį, su madarinų, gvazdikėlių, vanilės, imbiero spalvomis.

Krauzenas
Pranešimai: 190
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: Kalėdos

Standartinė Krauzenas » 2019-10-24, 15:07

Aš tai ne mėgėjas - man kažkaip nepatinka alus su tais Kalėdiniais prieskoniais... Vienintelis toks alus, kurį kokį kartą per metus (kaip tik prieš Kalėdas), tai pasidarau karštą tamsų alų su prieskoniais (bet naudoju dažniausiai pirktinį alų ir dedu labai saikingai medaus, cinamono, gvazdikų, apelsino žievelių). O šiaip, gali pasižiūrėt šioje kategorijoje (beje, dar gali paderint su moliūgu, kaip tik dabar derlius), pasižiūrinėk kurie receptai turi geriausius įvertinimus, apdovanojimus, komentarus:
https://www.aludariuklubas.lt/katalogas/stilius/70-alus-su-prieskoniais-zolelemis-ar-darzovemis

Aš pats sau žiemos laikotarpiui ne priekoninius alus darau, o visokius Baltijos porterius, Imperinius stautus, Wee Heavy'ius, Doppelbock'us, Barleywine'us, Winter Warmer'ius ir pan. - kažkaip daug patraukliau man :) (bet aišku tokius jau ne šiom, o kitom Kalėdom reikia ruoštis ;))

George
Pranešimai: 24
Užsiregistravo: 2019-05-02, 20:42

Re: Kalėdos

Standartinė George » 2019-10-24, 15:32

Na įdomu kaip su tuo moliūgu skonis gaunasi, nes neteko ragaut. Norėtūsi ne kiek sau, o kažkuo nustebint namiškius ir gimines per šventes :)

Krauzenas
Pranešimai: 190
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: Kalėdos

Standartinė Krauzenas » 2019-10-24, 15:42

Aš tai esu daręs anksčiau kokius 3 kartus, irgi su tokia idėja kaip tavo (tipo pavaišint per Kalėdas), bet visus kartus tie prieskoniai arba kažkaip nesusigrojo, arba per stipriai jautėsi... Tai nuo to laiko nebebandau šio stiliaus alau daryti :roll: Nors kita vertus, čia turbūt skonio reikalas - man net komerciniai šio stiliaus variantai niekad nepatiko, nors kai tik pasirodo, vis nusiperku paragauti su viltim kad bus neblogas...

Matai, su prieskoniais reikia labai gerai nutaikyt kiekius/balansą, todėl gali būt kad kažkurio prieskonio visai nesijaus, kažkuris uždominuos kitus, arba iš vis galima "persūdyt" - būtų geriausia, kad kas iš aludarių savo "firminiu" daugiamečiu/atidirbtu receptu pasidalintų, tada žinotum kad tikrai geras išeis. Laukiam pasiūlymų :)

Vartotojo avataras
Zalvarinis
Pranešimai: 538
Užsiregistravo: 2013-01-10, 07:55

Re: Kalėdos

Standartinė Zalvarinis » 2019-10-25, 17:09

PVZ: https://www.aludariuklubas.lt/receptas/12746-2017moliugu-derlius Prieskonių tikrai reikia labai nedaug, Dedant karšto vyno prieskonius iš jo reikia išrinkti gvazdikėlius (vieną ar du gali palikti).

George
Pranešimai: 24
Užsiregistravo: 2019-05-02, 20:42

Re: Kalėdos

Standartinė George » 2019-10-30, 11:57

Ką manot jei moliūga pasiruošti orkaitėje iš vakaro? nes planuoju vyrimą kitą dieną po darbo, tai labai nusitęstų...

Vartotojo avataras
Zalvarinis
Pranešimai: 538
Užsiregistravo: 2013-01-10, 07:55

Re: Kalėdos

Standartinė Zalvarinis » 2019-10-31, 09:36

Galima, tik prisimink, kad moliūgas tada turės mažą temperatūrą, tai tą įvertink. Ir moliūgas dažniausiai dedamas jau į tekinimą.

George
Pranešimai: 24
Užsiregistravo: 2019-05-02, 20:42

Re: Kalėdos

Standartinė George » 2019-10-31, 13:23

Galvoju dėt į salinimą, tai ir temperatūrą būtų lengviau reguliuot ar tame yra kažkokių minusų?

Zhiniukas
Pranešimai: 195
Užsiregistravo: 2015-08-18, 10:46

Re: Kalėdos

Standartinė Zhiniukas » 2019-10-31, 15:58

George rašė:Galvoju dėt į salinimą, tai ir temperatūrą būtų lengviau reguliuot ar tame yra kažkokių minusų?


Tik vienas- su moliūgu labai sunkiai tekinasi.
Labai labai sunkiai tekinasi.

George
Pranešimai: 24
Užsiregistravo: 2019-05-02, 20:42

Re: Kalėdos

Standartinė George » 2019-11-04, 15:28

Na dėjau vis gi į salinimą, bet dėjau gabaliukus tokius per 2 pirštus, žiūrėsim kas gausis :)

Awtas
Pranešimai: 53
Užsiregistravo: 2019-01-10, 19:26

Re: Kalėdos

Standartinė Awtas » 2019-11-05, 04:08

Kitą kart, kai kas užduos panašų klausimą, pasidalink ir pats patirtim. Atsargiai su tais prieskoniais, aš te arba stipriai padauginu, kai jau visus kitus skonius užgožia, arba gerokai pamažinu, kai visiškai nieko nesijaučia. Man žieminis alus nebūtinai turi būt su prieskoniais, labai gerai tinka ir koks pilnesnio kūno, saldesnis, tamsus alus.

George
Pranešimai: 24
Užsiregistravo: 2019-05-02, 20:42

Re: Kalėdos

Standartinė George » 2019-11-05, 11:14

Su prieskoniais tai kiek receptų tiek variantų, vis gi stengiausi nepadaugint ir į 20litrų dėjau po 2g gvazdikėlių, kvapniųjų pipirų, muskato ir cinamono, o 5g imbiero miltelių.

George
Pranešimai: 24
Užsiregistravo: 2019-05-02, 20:42

Re: Kalėdos

Standartinė George » 2019-11-12, 20:28

Praėjo apie 10 dienų, perpyliau į antrinę. Paragavus skonis labai įdomus, toks stiprus bubble gum poskonis ir kvapas, jis gan malonus bet intensyvus. Net nesijaučia tų prieskonių, nesitikėjau tokio rezultato tiesa sakant. Kaip suprantu tą poskonį suteikė mielės, tik keista nes ne pirmą kartą jas naudoju, bet tokio poskonio niekad nebuvo.
Receptas:

Moliūgas 4kg orkaitėje su ruduoju cukrumi 2val
Best Pale Ale salyklas 4 Kg
Best Viena salyklas 200 g
Best Caramel Amber salyklas 500g
Apyniai Fuggles 28g
Mieles Safale US-05
Prieskoniai

Salinimas 69C