Puslapis 11

Kalėdos

Parašytas: 2019-10-24, 14:00
George
Sveiki,

Artėjant kalėdoms, galvoju apie šiai šventei skirtą alų.
Gal kas pasidalinsit receptais, ką planuojat išsivirti arba ką jau anksčiau bandėt.
Mastau apie tamsų, saldesnį, su madarinų, gvazdikėlių, vanilės, imbiero spalvomis.

Re: Kalėdos

Parašytas: 2019-10-24, 15:07
Krauzenas
Aš tai ne mėgėjas - man kažkaip nepatinka alus su tais Kalėdiniais prieskoniais... Vienintelis toks alus, kurį kokį kartą per metus (kaip tik prieš Kalėdas), tai pasidarau karštą tamsų alų su prieskoniais (bet naudoju dažniausiai pirktinį alų ir dedu labai saikingai medaus, cinamono, gvazdikų, apelsino žievelių). O šiaip, gali pasižiūrėt šioje kategorijoje (beje, dar gali paderint su moliūgu, kaip tik dabar derlius), pasižiūrinėk kurie receptai turi geriausius įvertinimus, apdovanojimus, komentarus:
https://www.aludariuklubas.lt/katalogas/stilius/70-alus-su-prieskoniais-zolelemis-ar-darzovemis

Aš pats sau žiemos laikotarpiui ne priekoninius alus darau, o visokius Baltijos porterius, Imperinius stautus, Wee Heavy'ius, Doppelbock'us, Barleywine'us, Winter Warmer'ius ir pan. - kažkaip daug patraukliau man :) (bet aišku tokius jau ne šiom, o kitom Kalėdom reikia ruoštis ;))

Re: Kalėdos

Parašytas: 2019-10-24, 15:32
George
Na įdomu kaip su tuo moliūgu skonis gaunasi, nes neteko ragaut. Norėtūsi ne kiek sau, o kažkuo nustebint namiškius ir gimines per šventes :)

Re: Kalėdos

Parašytas: 2019-10-24, 15:42
Krauzenas
Aš tai esu daręs anksčiau kokius 3 kartus, irgi su tokia idėja kaip tavo (tipo pavaišint per Kalėdas), bet visus kartus tie prieskoniai arba kažkaip nesusigrojo, arba per stipriai jautėsi... Tai nuo to laiko nebebandau šio stiliaus alau daryti :roll: Nors kita vertus, čia turbūt skonio reikalas - man net komerciniai šio stiliaus variantai niekad nepatiko, nors kai tik pasirodo, vis nusiperku paragauti su viltim kad bus neblogas...

Matai, su prieskoniais reikia labai gerai nutaikyt kiekius/balansą, todėl gali būt kad kažkurio prieskonio visai nesijaus, kažkuris uždominuos kitus, arba iš vis galima "persūdyt" - būtų geriausia, kad kas iš aludarių savo "firminiu" daugiamečiu/atidirbtu receptu pasidalintų, tada žinotum kad tikrai geras išeis. Laukiam pasiūlymų :)

Re: Kalėdos

Parašytas: 2019-10-25, 17:09
Zalvarinis
PVZ: https://www.aludariuklubas.lt/receptas/12746-2017moliugu-derlius Prieskonių tikrai reikia labai nedaug, Dedant karšto vyno prieskonius iš jo reikia išrinkti gvazdikėlius (vieną ar du gali palikti).

Re: Kalėdos

Parašytas: 2019-10-30, 11:57
George
Ką manot jei moliūga pasiruošti orkaitėje iš vakaro? nes planuoju vyrimą kitą dieną po darbo, tai labai nusitęstų...

Re: Kalėdos

Parašytas: 2019-10-31, 09:36
Zalvarinis
Galima, tik prisimink, kad moliūgas tada turės mažą temperatūrą, tai tą įvertink. Ir moliūgas dažniausiai dedamas jau į tekinimą.

Re: Kalėdos

Parašytas: 2019-10-31, 13:23
George
Galvoju dėt į salinimą, tai ir temperatūrą būtų lengviau reguliuot ar tame yra kažkokių minusų?

Re: Kalėdos

Parašytas: 2019-10-31, 15:58
Zhiniukas
George rašė:Galvoju dėt į salinimą, tai ir temperatūrą būtų lengviau reguliuot ar tame yra kažkokių minusų?


Tik vienas- su moliūgu labai sunkiai tekinasi.
Labai labai sunkiai tekinasi.

Re: Kalėdos

Parašytas: 2019-11-04, 15:28
George
Na dėjau vis gi į salinimą, bet dėjau gabaliukus tokius per 2 pirštus, žiūrėsim kas gausis :)

Re: Kalėdos

Parašytas: 2019-11-05, 04:08
Awtas
Kitą kart, kai kas užduos panašų klausimą, pasidalink ir pats patirtim. Atsargiai su tais prieskoniais, aš te arba stipriai padauginu, kai jau visus kitus skonius užgožia, arba gerokai pamažinu, kai visiškai nieko nesijaučia. Man žieminis alus nebūtinai turi būt su prieskoniais, labai gerai tinka ir koks pilnesnio kūno, saldesnis, tamsus alus.

Re: Kalėdos

Parašytas: 2019-11-05, 11:14
George
Su prieskoniais tai kiek receptų tiek variantų, vis gi stengiausi nepadaugint ir į 20litrų dėjau po 2g gvazdikėlių, kvapniųjų pipirų, muskato ir cinamono, o 5g imbiero miltelių.

Re: Kalėdos

Parašytas: 2019-11-12, 20:28
George
Praėjo apie 10 dienų, perpyliau į antrinę. Paragavus skonis labai įdomus, toks stiprus bubble gum poskonis ir kvapas, jis gan malonus bet intensyvus. Net nesijaučia tų prieskonių, nesitikėjau tokio rezultato tiesa sakant. Kaip suprantu tą poskonį suteikė mielės, tik keista nes ne pirmą kartą jas naudoju, bet tokio poskonio niekad nebuvo.
Receptas:

Moliūgas 4kg orkaitėje su ruduoju cukrumi 2val
Best Pale Ale salyklas 4 Kg
Best Viena salyklas 200 g
Best Caramel Amber salyklas 500g
Apyniai Fuggles 28g
Mieles Safale US-05
Prieskoniai

Salinimas 69C

Re: Kalėdos

Parašytas: 2019-11-15, 16:42
darkas
George rašė:... Paragavus skonis labai įdomus, toks stiprus bubble gum poskonis ir kvapas....Kaip suprantu tą poskonį suteikė mielės, tik keista nes ne pirmą kartą jas naudoju, bet tokio poskonio niekad nebuvo.
Mieles Safale US-05
...


nemanau , kad tą poskonį galėjo suteikti mielės, greičiausiai nuo moliūgo (nesu bandęs), aš ir šiuo metu naudoju US-05 mieles ir po keliatą kartų ir jokių poskonių neduoda, nebent fermentavimo temperatūra būtų per aukšta, tuomet jau visko būna. :D

Re: Kalėdos

Parašytas: 2019-11-25, 16:46
George
darkas rašė:
George rašė:... Paragavus skonis labai įdomus, toks stiprus bubble gum poskonis ir kvapas....Kaip suprantu tą poskonį suteikė mielės, tik keista nes ne pirmą kartą jas naudoju, bet tokio poskonio niekad nebuvo.
Mieles Safale US-05
...


nemanau , kad tą poskonį galėjo suteikti mielės, greičiausiai nuo moliūgo (nesu bandęs), aš ir šiuo metu naudoju US-05 mieles ir po keliatą kartų ir jokių poskonių neduoda, nebent fermentavimo temperatūra būtų per aukšta, tuomet jau visko būna. :D


Išpilstant paragavau, tai poskoniai rimsta, spalva superinė, tamsaus gintaro, na įdomu bus kai subręs kas gausis.